Hm, patrząc po zdjęciach sprawa wydaje się lekko naciągana - ale burza rozpętała się ostra :D Jak na razie nikt z userów nie narzekał - sprawa się wyjaśni w ciągu kilku dni, ale jatka będzie niezła :D
Wersja do druku
Hm, patrząc po zdjęciach sprawa wydaje się lekko naciągana - ale burza rozpętała się ostra :D Jak na razie nikt z userów nie narzekał - sprawa się wyjaśni w ciągu kilku dni, ale jatka będzie niezła :D
Na szybko, wycinek bez wchodzenia i klikania:
1600 ISO.
Typowy trol z forum Olymupsa i m4/3. Z drugiej strony to typowe zachowanie autofokusa z puszkami które miałem, wiec...
Dla odmiany sample z Sigma 300 2.8 (iso 1000-1200):
http://www.flickr.com/photos/kieranmcmanus/
Szczegóły: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33191540
Z całym szacunkiem dla naszego forum, ale też można spodziewać się podobnych "narzekań" z chwilą, gdy do użyszkodników trafią pierwsze puszki. No, może cena tym razem trochę to utrudni. Pamiętacie, przy okazji 40d akcję "nieostre zdjęcia", albo 50d, który miał za małą zawartość złota w złocie na stykach? :lol:
Ciekawe, bo mi się wydawało że np. pierwsze 50D już dawno trafiły, a tu nadal na pierwszej stronie są wątki w stylu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52645 "50D problemy z ostrzeniem", "50D - regilacja AF - spostrzeżenia"....
Cóż, mi chodziło raczej o nieuzasadnioną krytykę. A do zasadności tych dwóch wątków nie potrafię się odnieść, mimo najlepszych chęci ;)
Czy jest już dostępna instrukcja obsługi po polsku? Z angielskim u mnie niezbyt... :oops:
Nie wiem, czy to już było:
http://www.flickr.com/photos/edwinmartinez350d/
Dzięki - tego wcześniej nie widziałem :D
Pierwsze dostawy w poniedziałek. Nie wiem nic na temat samego body, na pewno bedą kity z 18-135. Ilości marne (ale mam info tylko z 1 sklepu).
Im dłużej patrzę na 7D i to co ludzie prezentują z tej puszki, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba jednak bym wolał 5dmk2 :-(
Jakiś czas temu nie przypasowała mi 50-ka, głównie ze względu na jakość obrazka.
7D raczej w tej tematyce wiele nie poprawi, wysokiego iso bym i tak nie używał.
Może czas na wątek "7D, czy 5Dmk2"? :-)
7D można już kupić za 5400zł bez faktury z niemcowni... - podobno, póki co nie ma wielkiego zainteresowania...
Za 5D mkII zaplaciłem 8300zł :P
nie wiem jak w Niemcowni, ale w kraju wiatrakow wczoraj uroczyscie wreczono pierwszy egzemplarz 7D. wiec o ile w Rzeszy nie bylo wczesniejszej dostawy (watpie, bo kontenerowiec wplywa przeciez do Rotterdamu :mrgreen: ), to masz wytlumaczenie dlaczego nie bylo zainteresowania ;)
No właśnie staram sie odpowiedzieć na pytanie w jakim zastosowani dużo lepsze miałoby być 5DII...hmmmCytat:
Zamieszczone przez kolekcjoner
Do landszaftu: powiedzmy, że 5DII o ile zapnie się jakąś stałkę lub Nikkora za kosmiczne pieniądze.
1:0
Do portretu: o tak, kontrola GO, plastyka, ale zaraz zaraz trzeba uważać na przekadrowywanie, bo boczniakami to się w oczko może nie trafić, więc tak sobie.
1:0 (powiedzmy że AF w 5D daje rade, albo używamy MF)
Do ekstremalnych ciemności: na pewno hi iso jest ciut lepsze, ale czy AF w takich warunkach da rade?
1:1
Do ptaszorów i sportu: chyba oczywiste
0:1
Do studia: na niskich iso różnica jest niewielka (chyba że ktoś wymaga kilkumetrowych banerów, ale wtedy się i tak kupuje coś innego), 18 vs 21 też niewielka różnica, możliwość sterowania lampami z body + dla 7D
1:1 (niech ma za kapke lepszy obrazek)
Do reporterki: jak dla mnie 7D szybszy i z pewniejszym AF chyba będzie lepszy, do ślubów to nie wiem, bo nie wiem jak wypada DR w 7D.
1:1
zatem jak dla mnie wynik 5:4, czyli prawie równo. Tak naprawdę te aparaty niewiele się nie różnią zastosowaniem, a na pewno nie powidziałbym, że są to specjalistyczne narzędzia, na pewno nie na zasadzie młotek/piła, wódka/zaskąska ;).
O ile nowości w 7D się sprawdzą (AF) a matryca nie polegnie (na to wszystko wskazuje), będzie to zdecydowanie bardziej uniwersalny wybór, a na pewno bardziej opłacalny niż 5D.
Szczerze mówiąc jakbym stał przed dylematem co wybrać kupiłbym 7D i do tego używane 5DI, kasa wyjdzie podobna jak za 5DII, a obrazek ze starego 5D chyba nadal się broni i mamy zestaw tzw. "best of both worlds" ;)
Naciągasz argumenty aż trzeszczy..
A jakimi to lampami steruje ten aparat w studio? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kolejny trafiony argument.
Do ślubów, to się bierze taki aparat, do jakich szkieł jesteś przyzwyczajony. Tam się na stałkach głównie robi, wolałbym robić pierwszym 5D niż 7D z 35, z którym nie wiadomo gdzie stanąć i co z tym zrobić.
Całe szczęście ci, którzy będą kupować, będą wiedzieć czego potrzebują i z pewnością wcześniej to dokładnie sprawdzą.
Dlaczego 35 mm i porównanie 5DmkII i 7D , a nie 24 mm i te same puszki ??. :wink: Z calą pewnością 5D i 5D mkII ( wg mnie ) jest pewniejsze ( nie AF ) do kotletów - ale ... . Każdy foci tym co lubi lub w większości - tym co ma i na co go stać . Najważniejszy jest produkt finalny .
Z tym zaznaczonym podsumowaniem zgadzam się i podpisuję obydwoma "ręcami" . :)
Ale komentarze są the best :D
W sklepie Fotoset (Gorzów Wielkopolski) można pooglądać 7d. Może ktoś kto ma blisko do sklepu przetestuje ten aparat :)
6350 zł
Można kupić za 5999....
Choćby tu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrow...a,1,2,206.html
Inne poszukaj na ceneo.pl
I to właśnie jest śmieszne . Najbardziej śmieszny jest jednak fakt , że na dzień dzisiejszy , w całej Polsce ,
jest kilka - max. kilkanaście egzemplarzy 7D -
mam na myśli te , przeznaczone do dalszej odsprzedaży - czyli do handlu . Stąd informacje o sprzedaży i dyskusje o cenach i dostępności są w większości na wyrost i jak na razie , w planach .
Potwierdzone!!! Dzwoniłem, poszedłem, zobaczyłem, dotykałem. Miazga. Piekny jest
http://www.multimedia-sklep.pl/Canon...TEPNY-434.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Body 6500zł, był tez z tym nowym kitem 18-135 ale nie pamietam ceny:)
Piękny , to piękny , ale jak z używalnością ?. Jakie wrażenie , jeśli chodzi o nowego kita ?. Czy cyknąłeś kilka fotek ? jak AF - szkło ma jakiś nowy silnik prądu stałego z odpowiednim nowym softem ?.
Za kilka godz. jeden egzemplarz 7D będę miał w ręku ! , ale bez nowego kita !.
Jeśli ktoś z zainteresowanych mieszka w pobliżu mojego miasta , możemy umówić się na szybki test .
Nic nie robilem bo powiedzieli, ze nie maja egzemplarza testowego tylko same nowki sztuki, podjade w poniedzialek lub wtorek to moze cos zapne i zrobie
Wlodal - uzbroj sie tylko w cierpliwosc. Korki dzisiaj sa niemilosierne...
A skąd właśnie Ty wiesz , że czekam na dostawę kołową i że korki mogą mieć na to wpływ ??. :-D
Jestem cierpliwy , za dużo zmian w życiu , a szczególnie w ostatnich dwóch latach przeszedłem ( jeśli wiesz co mam na myśli ? ) .
Sama propozycja wspólnego testu nie wynika z faktu oczekiwania , tylko z chęci podzielenia się informacjami . We dwóch zawsze lepiej testować , tym bardziej , że to warunki domowe , a nie studio czy labolatorium . Jest też jakaś wewnętrzna "samo-presja" na to , by ocenić puszkę w miarę szybko i uczciwie .
tutaj też można mieć od ręki 7D (nawet z 18-135 w kicie:-D )
http://www.fotoset.pl/?p=productsList&iCategory=31
Kit 18-135 mnie osobiście nie urządza - mam inne , wyżej cenione jak na razie , szkła . Owszem - interesuje mnie jak każda nowość , tym bardziej , że to system , w którym od kilku ładnych lat siedzę . Mój brak zainteresowania zakupem kita nie oznacza bynajmniej , że nie byłbym zainteresowany całym kompletem do przetestowania . Przyjemnie móc się wypowiedzieć na jakiś temat dotyczący nowinek i podyskutować o możliwościach oraz różnicach .
Wlodal - skad wiem? Intuicja mi tak podpowiada.
no dajcie jakies fotki, opiszcie coś no!... nie bądzcie wiśnie :D
7D to naprawdę niezła puszka. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Z tego co widzę masa opcji i zaawansowany canoniarz może się nieźle pogubić zwłaszcza z wyborem rodzaju AF. Tak jak już w testach było pokazywane szumy do 1600 są naprawdę niewielkie, przy 3200 można przeżyć. Jest już widoczna charakterystyczna dla Canona kaszka. Trzeba jednak pamiętać, że to na podglądzie maksymalnym. AF jest pewniejszy, ale ciężko na początku określić jak bardzo. Szybkostrzelność - no cóż. Trzeba w niezłe karty się zaopatrzeć, bo Extreme III może już nie starczyć ;)
daj jakieś fotki tutaj przy ISO 800,1600,3200,6400.... albo cokolwiek
Wszelkie sprawy ofert/cen/faktur proszę załatwiać w podforum Giełdy i privem, zamiast kryptoreklamować się tutaj. Dotyczy szczególnie sprzedawców, którzy już te aparaty mają.
Vitez . Racja . Tylko w moim przypadku jestem tylko nabywcą i posiadaczem - okaże się czy szczęśliwym . W tej chwili , kombinuję - jak opanować ustawienia AF . Poza tym , wszystko to co napisał poprzednik . Inny kształt body , inne - dodatkowe ustawienia przycisków . Muszę się z nim zapoznać , żeby nie pisać głupot . Do jutra wszystkim .
Włodal...bo trzeba w custom function wybrać dodatkowe opcje AF i za pomocą dwóch przycisków w trakcie pracy zmieniasz tryb.
Fajna opcja jest z wyborem różnych ustawień AF dla pracy w poziomie i w pionie. W poziomie możemy ustawić sobie na środkowy, w pionie (np dla portretów) górne punkty. Nawet jest opcja ustawienia różnego trybu AF.
Z tego co mi wiadomo LR w wersji 2.5 obsługuje rawy z 7D
no ale pstryknąć fotki jakieś żeby pokazać innym to sie normalnie robi... no co za sępy..nic nie dadzą ;p