Pan Połomski tradycyjnie:
Cytat:
Zamieszczone przez Jerzy Połomski
Wersja do druku
będzie 35/1.8 ?
www.wrozka.com.pl/
www.tarocistka.pl/
może wiedzą ;)
Everything but satisfaction...
http://www.youtube.com/watch?v=p_euKhE7rw0
pytałem bo sie nie znam, a spotkałem sie kilka razy z taką informacją to myslałem, że to coś bliższego faktom, niż niesprawdzona informacja...
do wróżek nie chodzę.
Toć przecież jest 30 1.4 sigmy. Jak przymknie się do 1.8, to robi się z niej Canon :P
A tak na serio to po krótkiej przygodzie z N35/1.8 zamieniłem go na Sigmę 30/1.4 - jak się trafi w egzemplarz lub dobrze zczipują to szkło wymiata. Na D90 na pełnej dziurze jest super, na 1.8 już miażdży.
Żeby było w temacie:
1. Ken Rockwell zwraca uwagę, że jest takie szkło jak EF 28/1.8 a ja miło wspominam Sigmę 20/1.8 (dyszel co prawda, ale z makro)
2. Na FM coraz więcej LNIB 300/2.8LIS w super cenie! - co dkn można jeszcze poprawić na tym MTF'ie :mrgreen:
Mieliśmy już zajawkę odnośnie canon response dla D300, ciekawe czy odpowiedź będzie chociaż w połowie (elektronika wytrzyma) w ten deseń:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32362418
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32349806
Co do szkieł to bym raczej obstaewiał nową 50 1.4 niz 35mm :)
plotek jest sporo... od 24-70, przez 70-200 nowego 2.8 az do 100-400 f/4 itd itp... i tak bez końca
Czy ktoś może mi wytłumaczyć po co?
Jest L - nowej nie będzie przez 8-10 lat (do aparatów z lustrem)
Jest 1.8 w dolar storze ;)
Jest tania 1.4 - mechanicznie syf, ale jak się zwali jest gwarancja albo tania... nówka.
Sample z dpreview pokazują, że na 5DII jest żyletka na f/4-5.6, ktoś chce więcej ma L, ktoś chce więcej za mniej ma Sigme i M/A. Koniec dyskusji.
Po co?
Do Nikona (Westfall przyznał, że Sony póki co się nie liczy jako konkurencja bo sprzedali za mało Alfa-szkieł) ciągnie ludzi N14-24, 200/2VR (tu już zareagowali rabatem na 200/2 IS) i może N24-70.
Dodatkowo niedługo (nikonrumors) ma wyjść N70-200VRII i wtedy mamy:
D700x (bythom) to takie 3D/ideał, do tego ideał 14-24, b. dobre, nowe 24-70, poprawione pod FX 70-200VRII, widzisz teraz gdzie Canon musi nadrobić?
a. 17-40/4 II (boziu daj, zeby nie wciskali w to IS-a)
b. 28-135 IS II
c. 70-300 DO IS (II?)
d. 135/1.8
e. 20/2.8 II
f. 100 macro IS
e. 17-85 IS II
f. 15-70 IS
czyli tak ogolnie, upgrade pod katem nadchodzacego kiedys trabanta FF i pod katem poprawy w dziedzinie tanich szerokich katow do FF. plus sensowniejsze zoomy standardowe do cropa, bo pod tym wzgledem Canon obecnie ssie na calego
poki co, bezposrednia konfrontacja z swietnymi nowosciami Nikona nie ma sensu. za to umacnianie tych poletek, gdzie Canon wymiata, jest jak najbardziej sensowne. taki 17-40 II z w miare ostrymi rogami bylby jeszcze skuteczniejszy w sprzedawaniu 5D mkII, niz 14-24 w sprzedazy nikonowskich FF.
No byłby szok jakby to było w IS. Marketng by pewnie zrobił 1-sekundowy zysk. :mrgreen:
24-105, nie ma sensu. "Jest kryzys" i nikt nie wychyli się z FF-kitem za $500
Miałem 70-300 IS, również na FF i śmiech mnie ogarnia na myśl o szkle innym niż 500/2.8 w DO. Czytaj 70-300 to szkło idealne do swojej ceny.
Update 135L? Za wcześnie, Obecny jeszcze wymiata na 5DII
Czytałem, że te pierwsze budżetówki nie będą mieć wnuczków -> tylko eL
Possibly maybe, ale nie prędko - hardcorowcy jednak wciąż wolą i statyw i f/22
Jedne z najlepszych zdjęć mam z tego szkła. Ma sens tylko kiedy zrównają optykę i cenę! do 16-85VR czy 16-80. Inaczej bez sensu.
ef-s? Zabili by sprzedaż 18-200, w produkcji bardzo taniego, w sprzedaży ultra drogiego kita. Po co? ;)
Inaczej: każdy kupiony N14-24 to jedno 14/16-35II i 5DII w plecy!
Tu trzeba uczciwie przyznać, że Canon ultra agresywnie odpowiedział na PC-E wypuszczając 17 TS-E - imho to szkło mimo dostępności (back ordered, B&H) to już legenda, tak jak N14-24.
Priorytet EF 12-24 z nakręcanymi filtrami :mrgreen:, poza tym ile tańszy byłby 17-40II od 16-35II....
Ty, chyba nie mieszkasz na Uralu? Idź no sobie do lens-kofiszopu i przestrzel sobie tego N14-24 a jak wystawisz system na sprzedarz to nie miej do mnie pretensji.
Co im dało 77->82? Praktycznie nic, bo poprawili 16mm a zwalili 35mm...
Tam po prostu nie ma tego bolka, który mógłby powalczyć z tym od 14-24 czy 7-14 (olek)
doraznie tak, ale jak kiedys wypuszcza ten plastikowy FF to taki kit bedzie potrzebny. a znakiem czasu jest pakowanie IS gdzie sie da "bo Sony ma"... sorry ;)
zdecydowanie nie upieram sie nad DO, bo cos widac im z tym nie bangla, jesli nie wykorzystali tej piany marketingowej i nie weszli mocniej w DO. no chyba, ze maja na polce projekty i czekaja, az inne klamoty sie wypchna i postarzeja
byc moze. z drugiej strony, krotsze telestalki to temat, gdzie Nikon wyglada raczej tak sobie. a taka wywalona 135-ka (chocby i tam powloki w stosunku do starej zmienili) dalaby fajny pretekst do bicia piany w folderach. a FF + jasne 135 to jest, co by nie mowic, bardzo sexy kombinacja
tez w to watpie. z tym ze Twoje pytanie bylo o to co Canon powinien nadrobic, a nie w co ja wierze, ze nadrobi ;) bo wiary to ja juz dawno nie mam ;)
no w starym juz prawie zrownali optyke z cena. przez kolejne obnizki cen ;)
no.... 15mm a 18mm to jest jednak bardzo duza roznica. zwlaszcza ze taki krotszy zoom mialby szanse nie "nadmuchiwac" budynkow i nie dowodzic na kazdym zdjeciu morskim, ze ziemia jest kula :mrgreen:
nie wiem, czy nie przeceniasz roli N14-24 w migracjach systemowych. bo fakt, ze szklo jest wy[vitez-filtr], ale tez zestawienie D700 + 14-24 (bo do czegos to trzeba zapiac) jednak do najtanszych nie nalezy. niewatpliwie 14-24 robi swietna reklame Nikonowi wsrod pro. ale na koniec, nieodmiennie, pojawia sie to przeliczanie papierkow... a ww. zestaw to jest jednak 3,5 kilo europapierow.
a to bym z checia zobaczyl. bo taki sloiczek moglby sporo halasu narobic.
obecne 17-40 kosztuje 650 EUR a 16-35 II to 1250 EUR. niech nawet te 17-40 II wejdzie za 800 EUR to i tak jest dostateczny margines. zostawic filtr 77mm, poprawic rogi, zeby przypominaly ludzi, jak bozia da to leciutko horyzonty wyprostowac i jest wymarzone szklo dla amatorskiego landszafciarza. patrzac na to ile tluke fot akurat zestawem 5D + 17-40, to dlugo bym sie nie wahal nad taka zmiana, nawet jakby trzeba bylo pol ceny nowego dolozyc...
nie trafiles, nie grozi mi ;) nie ujmujac nic 14-24...
prawda, wiec pozostaje temu 12-24 kibicowac. a jak nie to takie odswiezone 17-40. bo z punktu widzenia sredniej polki, do spoly z 70-200/4 ten lens to najwiekszy napedzacz sprzedazy. fajnie by bylo, gdyby jeszcze do kompletu mial ostrzejsze rogi w FF (choc cudow tu nie oczekuje)
A do czego te linki mają przekonać? Ja się nie spodziewam żeby Canon celował w ten target. I wątpię żeby odpowiedź na D300 kiedykolwiek się pojawiła. Prosto mówiąc: chcesz mieć D300 nie ma sprawy wystraczy zamówić 8).
Tak na prawdę to nigdzie i to uważam za bardzo duży minus (dla nas :wink:). Czy musi? Niewiadomo. Pytanie czy Nikon robi taki genialny biznes na tym segmencie. Jak zrobią jeszcze czwarte podobne body to im gratuluję pomysłowości ;) ale chyba żadnej firmie nie wyszedł na dłuższą metę numer ze sprzedażą kilku podobnych produktów w zbliżonym segmencie rynkowym. Chyba książkowym przykładem do czego doprowadziła taka strategia produktowa jest GM. Albo wcześniej Volvo.
Myślę że rynek będzie się stopniowo zmieniał może pojawią się najtańsze "lustrzanki" bez lustra może plastikowe FF (Sony). Co do tego ostatniego to albo ChW powiedział coś zupełnie innego albo rzeczywiście facet powinien już myśleć o emeryturze skoro sądzi, że "Sony póki co się nie liczy jako konkurencja". Takie myślenie to proszenie się o kłopoty i to szybko.
To zależy w jakim segmencie. Znam trochę Nikoniarzy, którzy zamienili go na 17-35 z powodu problemów ze stosowaniem filtrów. W 14-24 jeśli już to tylko żelowe, a dla landszafciarzy 2.8 nie ma aż tak wielkiego znaczenia. 14-24 był projektowany jako szkło reporterskie, i tam sprawdza się znakomicie. Ślubniacy je chyba też bardzo lubią. Canon mógłby spróbować wykorzystać potencjał swojej "dużej dziury", i zaryzykować zrobić coś nieco szerzej przy tej samej jasności.
Panowie, może to trochę OT, ale byłem ostatnio w sklepie (nie) dla idiotów i 40d kosztuje ponad 3600. ocb ?? :O
Pewnie powoli zatrzymują dostawy świeżych 40d i teraz ceny są takie jakie były (przykładowo) rok temu za te 40d.
a kto by nie przygarnął :p
Narzekania na brak 14-24 sluszne, ale Nikon dla 17 TS-E nie ma kompletnie zadnej odpowiedzi, dokrecic do tego 5DII i dla mnie to zestaw marzen, w dodatku nie bedzie wadzil ten rzekomo beznadziejny AF ;)
Zastanawia mnie realnosc wejscia na rynek "60D" na jesieni, a nawet pokazanie oficjalnie w sierpniu jego spec. i wygladu. Nie ukrywam, ze wlasnie na to body czekam.
Canon zapowiedzial bodajze oficjalnie, ze linia xxD bedzie uaktualniana w rocznych interwalach. no to jak w mordke strzelil wychodzi sierpien 2009 na 60D.
Canon, tak ogolnie, jest bardzo przewidywalny w tym co robi. tylko trzeba na to patrzec realistycznie a nie pod katem marzen. bedzie 60D i zmiany wzgledem 50D beda tylko takie, jakie wynikaja z odswiezania ale i utrzymania spojnosci oferty DSLR :)
patrzac na ta strone:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/
60D wychodzi mi z 7fps-ami, 11 moze 13 punktami AF, nadal 15 Mpix i moze 30 jezykami menu ;) no i z filmami HD i przyciskiem Direct Print, bo bez tego sie nie da ;)
Żałować w takim razie można tylko filmów. Ja myślę, że jeszcze jakiś feature muszą włożyć, bo 40d>50d to już jedno odświeżenie było.
stawiam na odchylany ekranik ;)
Licze na ulepszony AF i (slepo) w te uszczelnienia, odchylany LCD stawiam na 95% ze bedzie. Wtedy do parki kupie 70-200 F4 IS i bedzie mozna w deszcz pobiegac po polach... Tryb video bedzie i takze bardzo mnie to cieszy, od kiedy podlaczylem Samyanga 8mm do 500D to pokochalem te video...
Niektórzy naprawdę mają fantazje z tym marzeniami :)
a ja myłśe że 60Dto
APS-H 16 mln jak szacują w nowej 1DmkIV albo ten sam APS-C 15 mln co jest ale podrasują software.
czułości do ISO 12800... przy czym ISO 6400 nie będzie takie czyste jak w 1D
troszke większy bufor...
7 klatek
AF uważam ze ten sam co jest w 40D/50D
zmienią grip i baterie (żeby sie przypadkiem wierny klient nie wycwanił )
a reszta bez zmian :)
p.s. a no i plastikowe SD w miejsce CF... zeby nikt tylko nie pomyślał że oba na raz :)
Że będzie bateria z 5d mk2 i nowy grip to bardziej niż pewne, zarabiać trzeba...
to ze wyjdzie 60d oraz nowy 1D badz 1Ds zdradzil nam Pan z canon na prezentacji w Gdansku canona 5d mk II. Z chronologi wynika ze bedzie to jednak 1D a 1Ds bedzie koleny w kolejce. No ale zobaczymy co canon wymysli :))) jestem ciekawy czy pokaza obiektyw 35L II?? chociaz w tym obiektywie nie ma za bardzo czego poprawiac w przeciwienstwie do 24L I ;))
Co nieco można poprawić - powłoki przeciwodblaskowe, winietę, aberracje chromatyczne(w 24 mk2 bardzo ładnie im to ostatnie wyszło).
Uuuuuu... "pan z Canona" to brzmi dumnie... Czyżby taki chudy artysta? Ten od mnożących się w cudowny sposób krzyżowych AF w 5DII? :mrgreen: Otóż to, co powiedział wynika z chronologii wypuszczania aparatów i niczego nowego nie odkrył. A biorąc pod uwagę jego dotychczasowe informacje, to on nawet po premierze u canona nie specjalnie wie, co oni tam dokładnie wypuścili.
hehe no doklanie ;))
ale wiesz moze ona ma tylko informacje przdpremierowe ... i juz nie uaktualnia swojej wiedzy po premierze danego produktu :))
ahhh no i podal kolejna inna informacje ze canon jest na etapie konczenia prac na calkowicie nowym rewolcyjnym poprostu the best ukladem af :)))
zobaczymy co z tego wyjdzie :)))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hmm tylko pytanie : czy te zmiany skusily by Ciebie do zmiany 35L na 35L mkII ??
w 24L te zmiany byly znaczne bo 24L nie byla udana konstukcja - bylo co porawiac ;) natomiast zmiany w 35L hmm raczej beda widoczne tylo w testach...
pozdrawiam
Zależy jak leży. Jak poprawią to co wypunktował wojkij (z naciskiem na CA) i cena nie będzie równo x2 to ja bym się skusił. Z tym, że nie mam mkI, ale to też wynika z faktu że mogę się wstrzymać kilka miesięcy i obserwuje czy przypadkiem nie pojawi się ta II...Chociaż mam wrażenie, że i w obecnym 35L bym się zakochał ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jakby przenieśli obecny układ AF z jedynek to niższych półek to chyba nikt by nie płakał, bo tak naprawdę co można zarzucić obecnemu AF?
Swoją drogą to wolałbym, żeby skupili się na poprawie kontroli jakości, coby skończyć z tymi żenującymi FF/BF...