24L II vs 24-70 2,8 II
https://www.flickr.com/photos/mikego...7631453362992/
Wersja do druku
24L II vs 24-70 2,8 II
https://www.flickr.com/photos/mikego...7631453362992/
24L II czy I ???
A swoją drogą jeśli to nowe 24-70 f/2.8 II to coś słabo w rogach. Nie sądzicie?
Dupsztyla nie urywa, ale do tej pory nikt inny nic lepszego nie wymyślił LINK
Witajcie, nieco odświeżę temat. Przebrnąłem przez wątek, ale mam pytanie do Forumowiczów posiadających C24/1.4LII, którzy kalibrowali to szkło w serwisie. Czy po kalibracji do body nastąpiła zadawalająca Was poprawa w działaniu AF, co zostało poprawione (FF, BF, losowość ustawienia ostrości na punkt) i w jakim serwisie kalibrowaliście obiektyw? Korci mnie ostatnio, aby wysłać go do kalibracji w serwisie z uwagi na działanie z 5d1, na którym to body 28/1.8 chodzi perfekcyjnie.
Mój egzemplarz 24LII chyba nie odbiega od "standardów" Canona obowiązujących dla tego modelu :mrgreen: - o których tutaj poczytałem, tak przypuszczam. Szkiełko ma tendencje do FF; na 1d3 mikroregulacja z poziomu body na +6 załatwia sprawę i 7-8 na 10 zdjęć jest ok /używam f 1.4-1.8 czasami 2.0 dla odległości do 3m/. Przy czym w tych nieudanych 2-3 przypadkach AF nie trafia dokładnie tam gdzie powinien, lub potrafi czasami zupełnie nie trafić.
Natomiast w 5d1 (brak w body kalibracji) AF działa generalnie w sposób nieprzewidywalny. Co do zasady dla przysłon 1.4-2.0 ma większy lub mniejszy FF, a czasami nawet trafia w punkt - wtedy mam dużo uciechy :mrgreen:. Po przymknięciu przysłony do min. 2.0-2.2 (chyba z uwagi na głębie ostrości) sytuacja ulega wyraźnej poprawie i jest z reguły ok.
Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z kalibracją tego modelu szkła w serwisie. Za wszystkie uwagi i odpowiedzi z góry dziękuję :)
Moja 24 nie ma zadnych problemow z zadnym body. Na kazdym w punkt.
Mam to szkło od ok. 6 lat, nie miało żadnych problemów z AF z 5dII, 5dIII, a obecnie z 6d, dla mnie super szkło trafia bez problemu w punkt, a najczęsciej używam właśnie na @=1.4.
Po zakupie miałem problem z AF (na 5DIII) - losowość była duża, raz FF raz BF, przesłony 1.4-2.2. Szkło kalibrowałem razem z body w serwisie w Dusseldorfie. Od tego momentu problemu nie ma - nawet na pełnej dziurze. Jak nie muszę korzystać z precyzyjnego ustawienia ostrości (spot), używam rozszerzonego i tylko na punktach krzyżowych - mi wystarcza takie pokrycie kadru.
Jeżeli się pytasz o serwis w Polsce to polecam Żytnią w Warszawie - kalibrowałem tam kolejne 2 obiektywy 50 i 85mm i jak wcześniej musiałem używać niewielkiej korekty w mikroregulacji tak teraz wszystkie obiektywy mam na 0. Telefon tydzień wcześniej do nich, umówiłem się na konkretny dzień, godzinę i w ten sam dzień popołudniu odebrałem zestaw.
Od tego momentu narzekam tylko na własne umiejętności ;)
Jaki jest koszt kalibracji obiektywu canona w serwisie na żytniej? nie jestem pewna co do swojej 24 stm i w sumie chętnie bym im ją dała do sprwadzenia i ewentualnej kalibracji.
Ostatnio bylo 130 zl.
Czy ma ktoś może możliwość porównania 24L z sigmą 20 1.4?? Chodzi mi o optyczną jakość, szybkość działania af i kąt widszenia.