-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Też wątpię. Jak nie używany to ok, ale czego sklep ma być straty przez czyjeś widzi mi się
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?
" konsument ma możliwość korzystania z rzeczy jedynie w zakresie koniecznym do stwierdzenia jej charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy"
dla jednego będzie to 1 klatka, a dla innego 1000 (czysto teoretycznie):p
-
Sklep przyjmie, ale "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu."
Oczywiście trzeba podkreślić, że chodzi o "konsumenta", czyli zakup na fakturę na firmę odpada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Sklep przyjmie, ale "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu."
Oczywiście trzeba podkreślić, że chodzi o "konsumenta", czyli zakup na fakturę na firmę odpada.
wszystko sie zgadza,
ale dalej teoretyzując jesli zrobisz 1000 klapnięc, a migawka dajmy na to ma gwarancje na 150 000 to co należy się im 1/150 wartości?
murowana sprawa w sadzie polubownym lub powszechnym :lol:
(dlatego moja córka ma co robic jako radca prawny w federacji konsumentów):mrgreen:
-
Dokładnie. Ale nie jest tak, że towar ma być nieużywany.
-
Nie przyjąłbym aparatu z przebiegiem 1000 klatek na zwrot konsumencki. Chyba, że z obniżeniem wartości początkowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie przyjąłbym aparatu z przebiegiem 1000 klatek na zwrot konsumencki. Chyba, że z obniżeniem wartości początkowej.
Z ciekawości: do jakiego przebiegu przyjąłbyś taki aparat bez problemu? Bo w sumie przecież komuś to potem trzeba sprzedać, a część klientów nawet przy 50 klapnięciach migawki będzie się domagać solidnego rabatu...
-
Trudno powiedzieć. Na szczęście już nie handluję aparatami :) Ta ustawa jest wymyślona po to, żeby klient mógł towaru dotknąć, przymierzyć, sprawdzić itp. Ma na to 14 dni, ale nie znaczy to, że może przez 14 dni towaru używać, czy dopiero po wykonaniu 1000 czy więcej zdjęć stwierdzić, że jednak aparat mu się nie podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Trudno powiedzieć.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Falandyzacja_prawa
;)
-
Serio myślicie że większość sklepów sprawdza przebieg po odesłaniu aparatu? Ja myślę, że mają to głęboko. Co najwyżej sprawdzą czy zgadza się numer seryjny z tym na pudle.
-
Kiedyś zwróciłem aparat po prawie pół roku. Wcześniej też go próbowałem zwrócić, ale mi powiedzieli że nie przyjmą. Później była inna osoba w sklepie i potwierdziła że to bardzo kiepski aparat i klienci się skarżą na niego. Często zależy na kogo się trafi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?
Raczej się nie mylisz. Towar ma nie nosić śladów używania, 1k na liczniku raczej takim śladem jest. Ja w każdym razie kupując nowy aparat nie chciałbym go dostać z takim przebiegiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Towar ma nie nosić śladów używania,
a poprzesz swoje twierdzenie jakis odnośnikiem do ustawy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Raczej się nie mylisz. Towar ma nie nosić śladów używania, 1k na liczniku raczej takim śladem jest. Ja w każdym razie kupując nowy aparat nie chciałbym go dostać z takim przebiegiem.
Towar może nosić ślady używania, co w naszym przykładzie odnosi się bezpośrednio do przebiegu migawki, ale sprzedawca w takim przypadku może obniżyć wartość początkową.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
a poprzesz swoje twierdzenie jakis odnośnikiem do ustawy?
Art. 34. pkt. 4. Dokładnie to przyjąć z powrotem musi, ale może obciążyć sprzedającego za utratę wartości. Czyli o różnicę w cenie między aparatem nowym a np. wystawowym, albo używanym "w idealnym stanie z minimalnym przebiegiem".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Art. 34. pkt. 4. Dokładnie to przyjąć z powrotem musi, ale może obciążyć sprzedającego za utratę wartości. Czyli o różnicę w cenie między aparatem nowym a np. wystawowym, albo używanym "w idealnym stanie z minimalnym przebiegiem".
ale o ile sie nie myle, to poprzednio z Twojej wypodziedzi miało wynikac/wynikała cos innego... ale zostawmy to...
dla mnie nadal otwarte pozostaje (teoretyczne) pytanie ile klapnięć jest "konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy" i czy sprzedawca ma prawo zadecydowac że ilość "klapnięć" jest zbyt duża (na jakiej podstawie?)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale o ile sie nie myle, to poprzednio z Twojej wypodziedzi miało wynikac/wynikała cos innego...
No tak, dlatego dopisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Towar może nosić ślady używania, co w naszym przykładzie odnosi się bezpośrednio do przebiegu migawki, ale sprzedawca w takim przypadku może obniżyć wartość początkową.
No tak, słusznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Kiedyś zwróciłem aparat po prawie pół roku.
Takie cuda to chyba tylko za granicą.
-
Panowie płyniemy... może by tak do tematu 6d mk II wrócić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Takie cuda to chyba tylko za granicą.
Tak. W connscameras pare lat temu jak kupowałem 85/1.8 miałem 28 dni na zwrot bez podawania przyczyny. Tylko żeby nie było widać śladów używania i był to odbiór osobisty gdzie przed zakupem mogłem potestować w sklepie.
A aparat kupowałem w Argosie, ale tak jak pisałem, ten model Kodaka (jakiś 12mpix) był wyjątkowo nieudany, dlatego były przyjmowane zwroty od niezadowolonych klientów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
Panowie płyniemy... może by tak do tematu 6d mk II wrócić.
Nie ma do czego, już na początkowych stronach zostalo udowodnione, że jest do d... i zdjęć nie da się nim robić :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Dopiero teraz zacząłem czytać tu i tam. Włos mi się na głowie zajarzył :) Wszędzie jadą po tym aparacie jak po burej suce! Naprawdę jest aż tak źle?
Jest jeszcze gorzej to nie nikon ani sony ktory w dxo topuje top 5.
Sprzedaj wszystko co masz w c i kup fuji.
-
@kardwa, ten aparat jest na rynku dopiero 3 miesiace, raczej malo kto go kupil zaraz po wprowadzeniu na rynek i strzaskal juz 10k klatek :) nie wiem tez jak inni ale dla mnie 10k klatek to kilka lat :) profi ktorzy robia szybko taki przebieg siegna raczej po coś lepszego niz entry level full frame dla niedzielnych podroznikow :)
-
10 tysięcy to faktycznie mnie poniosło ale kilka tysięcy to spokojnie w 3 miesiące amator zrobi. Ja zawodowcem nie jestem ale jak jadę na imprezę gdzie robię zdjęcia dla zaprzyjaźnionego klubu sportowo to tysiąc klapnięć robi się minimum. 6D2 dostanę w poniedziałek i jeśli nie będzie wadliwy raczej go zatrzymam. Do moich zastosowań powinien być wystarczający.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
@kardwa, ten aparat jest na rynku dopiero 3 miesiace, raczej malo kto go kupil zaraz po wprowadzeniu na rynek i strzaskal juz 10k klatek :) nie wiem tez jak inni ale dla mnie 10k klatek to kilka lat :) profi ktorzy robia szybko taki przebieg siegna raczej po coś lepszego niz entry level full frame dla niedzielnych podroznikow :)
10 tys klatek to 3-4 śluby jak ktoś jedzie na jednej puszce a zapasowa w torbie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
10 tys klatek to 3-4 śluby jak ktoś jedzie na jednej puszce a zapasowa w torbie.
Potwierdzam. Tak że myślę że jest już nie jedno 6d mkII z przebiegiem ponad 10tys.
-
Ja mam aparat od sierpnia, najechane 3k. Ale ja focę przyrodę więc czasem przez tydzień codziennego focenia robię fot 0, czasem 5, a czasem 2000 :P
-
Chce sie wam potem przegladac, obrabiac 3tys fotek z jednego slubu? O_o nie lepiej zrobic 500 a dobrych (czyli jak na mnie ok 1000 klapniec)? To i tak świat i ludzie.
-
@Knc w jakich okolicznosciach klapiesz 2000? Mi przez tydzien pobytu w bardzo malowniczych reginach jeszcze nie udało się zrobic wiecej niz 1tys. Choc slyszalem ze jeden koles z treka wokol Mont Blanc strzaskal 10k. :O tylko nie wiem po co.. jedyne wytlumaczenie dla mnie to film poklatkowy jakis krotki.
-
@cauchy - jak fociłem lisa nocą na podczerwień to wychodziło nawet 700 fot w ciągu nocy. Jak jest dobry dzień w czatowni i robię ptaki w locie to pęka nawet 1000. Ale to są marginesy, głównie więcej czekania jak focenia :P
-
Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Że też się wam chce.. [emoji3] :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Chce sie wam potem przegladac, obrabiac 3tys fotek z jednego slubu? O_o nie lepiej zrobic 500 a dobrych (czyli jak na mnie ok 1000 klapniec)? To i tak świat i ludzie.
Tak wolę zrobić 2500 fot z jednego ślubu i oddać młodym 300 takich z których oni będą zadowoleni i ja się nie będę ich wstydził, a nie później robić na siłę żeby miec co oddac. Każdy do tego inaczej podchodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja znam gościa, który podczas jednego dnia zawodów na które jeżdżę robi spokojnie 20tyś klatek. Jednego dnia występuje czasami 120 zawodniczek a impreza trwa nawet ponad 10 godzin. To jest "hurtownik-profesjonalista" który ma adekwatny sprzęt i żyje głównie z tego. Ja wolę zrobić mniej klatek i ograniczam się tylko do mojej córki, która akurat występuje na zawodach i innych zawodniczek z tego samego klubu. Nawet przy tych ograniczeniach zdarza się, że zrobię ponad 1500 zdjęć. 6D2 powinien mi wystarczyć a w porównaniu do 5D2 to będzie na pewno lepiej przy wyższym ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Ja znam gościa, który podczas jednego dnia zawodów na które jeżdżę robi spokojnie 20tyś klatek. Jednego dnia występuje czasami 120 zawodniczek a impreza trwa nawet ponad 10 godzin. To jest "hurtownik-profesjonalista" który ma adekwatny sprzęt i żyje głównie z tego.
A ma ekipę do selekcji zdjęć?
-
Ma stolik ze sprzętem i wszystko co potrzebne do obróbki na miejscu i praktycznie w czasie rzeczywistym. Ma pomocnika który ogarnia resztę a przy okazji robi live stream na YT.
-
zawody sportowe to bardzo fajny temat :) w tym roku robiłem fotki Mistrzostw Polski w MTB (Maja! <3 ), 1.5h -> 500 fotek. Ale potem przeglądanie tego, selekcja jednego ujęcia z 10 "takich samych" to mordęga. Zostawiłem mniej niż setkę. A do albumu czy jakichś slajdów wrzucę może z 10 najfajniejszych.
Fociłem jako amator 4 śluby dla rodziny, znajomych. Oczywiście na miejscu byli profi fotografowie, gdzie nie chciałem im wchodzić w drogę. Ale np. Siostra mówi, że moje fotki które miała na następny dzień były ładniejsze od 7tys. które dostała od swoich fotografów pół roku później, do tej pory tego nie przejrzeli :D natrzaskałem 500, zostało 200. Tak, że tak.. co kto woli.
Wracając do tematu :D 6D2 nie dla mnie, nie ma nic extra nadto czego potrzebuję, ale jak ktoś się przesiada z jeszcze starszego modelu to spoko :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Fociłem jako amator 4 śluby dla rodziny, znajomych. Oczywiście na miejscu byli profi fotografowie, gdzie nie chciałem im wchodzić w drogę. Ale np. Siostra mówi, że moje fotki które miała na następny dzień były ładniejsze od 7tys. które dostała od swoich fotografów pół roku później, do tej pory tego nie przejrzeli :D natrzaskałem 500, zostało 200. Tak, że tak.. co kto woli.
Nie przejrzeli tych 7k ale Twoje były ładniejsze... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Nie przejrzeli tych 7k ale Twoje były ładniejsze... :mrgreen:
Hehe no ja się już powstrzymalem od komentarza, bo jeśli ktoś tego nie robi "na codzienne" to sory, ale chyba nie bardzo łapie o co chodzi i dlaczego to są czasem takie ilości z których finalnie zostaje 10-20% zdjęć dla klienta.
Odnośnie oceny siostry i z doświadczenia jak ludzie (goście) potrafią się zachowywać na weselach to przypomniało mi się takie jedno przysłowie " darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby..." Oceny często są mocno subiektywne jeśli coś jest za darmo a za coś innego trzeba zapłacić często nie małe pieniadze. I nikogo nie mialem na celu tu obrazić, ale jak jestem na zleceniu i kilku gości skacze mi za plecami z aparatem, lub co gorsze po drugiej stronie ołtarza to sory ale mnie to wk.....
-
nie no, album dostali, to za co zapłacili, ale dostali też wszystkie fotki zrobione przez ojca pana młodego, w liczbie 7tys. :) tego nie przejrzeli, a porównywali fotki albumowe do moich ;) wrzućcie na luz. A ja nigdy nikomu za plecami nie skakałem, staram się być przezroczysty jak to możliwe :D
-
Jest black friday weekend. Przeglądałem oferty w Europie i można kupić 5D mkIII w cenie 6D mkII. Gdybym musiał kupić puszkę dzisiaj, to miałbym problem. Co byście wybrali? Na szczęście ja nie muszę i uzbieram na 5D mkIV. https://store.canon.ie/canon-eos-5d-...FWOh7QodShILGg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Jest black friday weekend. Przeglądałem oferty w Europie i można kupić 5D mkIII w cenie 6D mkII. Gdybym musiał kupić puszkę dzisiaj, to miałbym problem. Co byście wybrali? Na szczęście ja nie muszę i uzbieram na 5D mkIV.
https://store.canon.ie/canon-eos-5d-...FWOh7QodShILGg
No właśnie to bym wybrał co Ty ;)
I pewnie jest takich więcej. Przez ostatnie 2 miesiące na BHPhoto pojawiły się 3 opinie odnośnie 6DII i 17 odnośnie 5DIV (no i 11 o D750 ;)).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Jest black friday weekend. Przeglądałem oferty w Europie i można kupić 5D mkIII w cenie 6D mkII. Gdybym musiał kupić puszkę dzisiaj, to miałbym problem. Co byście wybrali? Na szczęście ja nie muszę i uzbieram na 5D mkIV.
https://store.canon.ie/canon-eos-5d-...FWOh7QodShILGg
W Europie słaby ten black friday. Za oceanem jakby chcieli się pozbyć 6Dm2 :)
Po rabacie wychodzi 1349USD a oprócz samego body dostaje się drukarkę Pixma PRO=100, 50 sztuk papieru SG-201, grip BG-E21, dodatkową baterię LP-E6N i kartę SD Sandisk 64GB Extreme PRO. Same dodatki to około 750USD. Wychodzi na to, że 6Dm2 jest warte 600USD :)
-
Szczęka opada. Niestety kupując w EU trzeba doliczyć podatek :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Szczęka opada. Niestety kupując w EU trzeba doliczyć podatek :(
Akurat BH Photo dość sztywno trzymało do tej pory cenę na poziomie 1999 USD za sam korpus.
W międzyczasie u nas cena obsunęła się do 7700 PLN. Jak nie będzie dedykowanego cashbacku to pewnie jeszcze spadnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Akurat BH Photo dość sztywno trzymało do tej pory cenę na poziomie 1999 USD za sam korpus.
W międzyczasie u nas cena obsunęła się do 7700 PLN. Jak nie będzie dedykowanego cashbacku to pewnie jeszcze spadnie.
U nas cena z VAT z Polskiej dystrybucji 7700 - w cyfrowe + drugi aku za 288zl i karta 64GB za 155 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
U nas cena z VAT z Polskiej dystrybucji 7700 - w cyfrowe + drugi aku za 288zl i karta 64GB za 155 zł.
No to konkretny i użyteczny prezent :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No to konkretny i użyteczny prezent :)
Chodziło mi o to, że w cenie jest drugi aku i karta 64
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Chodziło mi o to, że w cenie jest drugi aku i karta 64
No właśnie - aku i kartę traktuję jako prezent. Dla mnie drukarka i grip dodawane na BH Photo to raczej na handel, aku i karta zawsze się przydadzą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No właśnie - aku i kartę traktuję jako prezent. Dla mnie drukarka i grip dodawane na BH Photo to raczej na handel, aku i karta zawsze się przydadzą.
Racz zauważyć, że B&H daje drukarkę i grip w dodatku i poza kartą i baterią, a jeszcze cena jest super niska nawet z tym wszystkim. Identyczny deal jest na 5d4 za $2849, czyli $350 taniej z tymi czterema prezentami niż przedtem samo body.
Kto naprawdę rozważał zakup tych puszek serio, kupi teraz. Kto tylko gadał, dalej będzie gadał. Z tym, że 5d4 jest ciągle dostępny w tym zestawie, a 6d2 jakby chwilowo brakło.:p
Amerika zawsze liderem:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
10.000 klatek w 3 miesiące... To chyba lepiej niż fotoradar w Siewierzu?
jak ktoś robi reporterkę to jest do wypstrykania w miesiąc nawet jak nie mniej...