Odp: Komputer dla fotografa 2014
Ja cały czas się biję z myślami, czy warto zmieniać i5-2500K (3 letni), 16GB, SSD128 na nowego (myślałem o i7-4790k). Też składak z allegro i jedyne co w nim padło, to zasilacz. No i dysk, ale dysk dokupiłem później. Nie wiesza się, nie ma problemów generalnie żadnych.
Jeśli zapewnia płynną pracę to pewnie nie warto. 2500K da się podkręcić do ponad 4GHz wiec powinien dorównać nowym i5.
Jasne, jedynie zasilacz... kiedyś również padł mi jedynie zasilacz... płytę główną zabrał ze sobą ;) Na każdym forum sprzętowym odradzą kupowanie składaków z allegro. Jeśli ktoś nie czuję się na siłach złożyć samemu to lepiej zamówić podzespoły w którymś z szanujących się sklepów internetowych z opcją złożenia do kupy.
Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7 i zamontować 16 gb ram. Zobaczymy jak będzie wtedy wyglądał import w Lightroomie.
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7 i zamontować 16 gb ram. Zobaczymy jak będzie wtedy wyglądał import w Lightroomie.
Napisz jak Ci poszło ze zmianą ;-)
Własnie rozkręcam laptopa. Ciekawe czy zmiana będzie bardzo odczuwalna.
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Własnie rozkręcam laptopa. Ciekawe czy zmiana będzie bardzo odczuwalna.
Widzę zielone światełko przy niku, znaczy żyjesz? :)
:) Żyje. Już nawet odpaliłem laptopa. Jakiejś dużej różnicy nie widzę ale testuje.
Może mi ktoś powie ile wam trwa import zdjeć RAW z 6d - np. 10 sztuk naraz ?
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7
A jaka konkretnie ta i7 bo może być również 2-rdzeniowa jak Twoja i5? ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
A jaka konkretnie ta i7 bo może być również 2-rdzeniowa jak Twoja i5? ;]
Trzeba wziąć pod uwagę ze procki w lapkach są dużo słabsze od tych w desktopach
Zamieniłem na i7 4 rdzeniowy. Największego kopa dał jednak dysk ssd :)
Rozmawiałem z grafikiem, który pracuje w firmie reklamowej , pracuje na dellu 2 rdzeniowym. Twierdzi, że testował procesory z serii I i dla niego nie ma dużej różnicy w działaniu programów graficznych.