Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Chyba raczej zła wiadomość, bo jak ta sigma nie trafia, to 85L na pewno nie trafi. Tylko kto ogniskową 85 robi tańczące pary?
Ja systematycznie i skutecznie wykorzystywałem 85L do tańców na dodatek 5d mkI - można?...można
Cytat:
Zamieszczone przez
mirco
Czyżby sponsorzy/producenci włamali się do naszych serwerów????. Ja mam 6d i m.in. 85/1,8. Najlepsze zdjęcia zrobiłem z niego. Ale pod światło to masakra, szok. Traci kontrast, gubi ostrość. Każdy nowy obiektyw jest lepszy, nawet Tamron.
Właśnie tutaj 85L pokazuje co potrafi... pod światło trzyma kontrast - ma wspaniały kremowy bokeh i jeszcze jak ktoś lubi - może dodać flare na zdjęciu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
canonfun
ma wspaniały kremowy bokeh i jeszcze jak ktoś lubi - może dodać flare na zdjęciu :)
nieno to luz ;)
jak ktos lubi, to 85L moze jeszcze dodac w zdjeciach fioletowe obwódki na krawedziach przedmiotów :D
Cytat:
Zamieszczone przez
canonfun
Ja systematycznie i skutecznie wykorzystywałem 85L do tańców na dodatek 5d mkI - można?...można
Pewnie że można, tylko po pierwsze na one shot, po drugie z tej ogniskowej ujęcia w tańcu są dość specyficzne i potrzeba dużej i nie konieczne ciasnej sali. Wszystko zależy od fotografa, co chce pokazać. A co do trafności to może nie jest tak tragiczna jak opisał BeatX, ale dobrze też nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nieno to luz ;)
jak ktos lubi, to 85L moze jeszcze dodac w zdjeciach fioletowe obwódki na krawedziach przedmiotów :D
Oj tu trochę przesadzasz...
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nieno to luz ;)
może Twój 85L takowe dodaje ale mój nic takiego nie wnosi do zdjęcia...
No widzę, że dyskusja powoli przypomina swoistą walkę systemów... więcej dystansu Panowie 8-)
Wróciłem przed chwilą z łyżew z dzieciakami. Nie chciało mi się jeździć, więc zabrałem ze sobą zestaw 5D3 + 85L co by trochę zdjęć pstryknąć. Miałem więc okazję przetestować servo w słabym świetle na tym szkiełku.
Ogólnie jestem zadowolony, powiem szczerze, że spodziewałem się gorszych wyników. Z 52 zdjęć ostrych mam 29, więc to ponad połowa ;). Warunki oświetleniowe przed 16-tą były słabe, bo już było dość ciemno - ISO3200, F1.8-F2, 1/125 - 1/250s.
O 16:00 włączyli oświetlenie i można było zjechać do ISO1600, czasy i przysłony podobne jak wyżej. Generalnie moje spostrzeżenia są następujące. Przy dzieciakach, które jeżdżą dość spokojnie AF się nawet wyrabiał, większość jest trafionych. Przy ludziach jeżdżących szybciej i często zmieniających tor jazdy AF trafia mniej więc co 3 ujęcie.
Ameryki nie odkryłem, ale jak widać to szkiełko do sportu średnio się nadaje ;).
no wlasnie w polaczeniu z 5dIII, 85L sie wyrabia, ciekawe jak sie ma sprawa z 5dII czy tez daje rade z ruchomymi obiektami, mam obecnie 135L i 85/1.8 i zastanawiam sie czy nie zamienic tego na 85L, glownie robie sluby i portret, jak myslicie warto do 5dII?
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
no wlasnie w polaczeniu z 5dIII, 85L sie wyrabia, ciekawe jak sie ma sprawa z 5dII czy tez daje rade z ruchomymi obiektami, mam obecnie 135L i 85/1.8 i zastanawiam sie czy nie zamienic tego na 85L, glownie robie sluby i portret, jak myslicie warto do 5dII?
Mogę w wolnej chwili to sprawdzić, bo mojego 5DII przejął brat...
Do ślubów i portretu nie musisz mieć nie wiem jak szybkiego AFu, więc spokojnie da radę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Mogę w wolnej chwili to sprawdzić, bo mojego 5DII przejął brat...
Do ślubów i portretu nie musisz mieć nie wiem jak szybkiego AFu, więc spokojnie da radę.
tak ale czytalem gdzies ze AF w tym obiektywie potrfi platac duze figle, na tyle duze ze co niektorzy wybieraja zamiast niego sigme 85/1.4 i tak sie zastanawiam co jest grane, czy to wada fabryczna niektorych egzemplarzy czy sam juz nie wiem co. Jeden forumowicz pisal kiedys ze przerabial kilka sztuk i w koncu wybral sigme, dla mnie to by oznaczalo ze na sile chcial sie przekonac do tego szkla ale niestety nie wyszlo. Bede wdzieczny za podpiecie do 5dII :) pzdr
Chciałem tylko napisać, że MAM :) pierwsze testy są miażdżące... natomiast zasmuciło mnie, że słabo gada obiektyw z 1Ds który czasami jest kapryśny i ma FF. Ze starą 85tką był zawsze w punkt, ale z innymi szkłami czasami robi FF. Słać na żytnią body + szkło czy samo body? Podejrzewam, że to kwestia body bo z 6D 85L się dogaduję. Tak nawiązując do poprzednich wypowiedzi, to myślę, że można się spuszczać nad testami tabelkowymi ale trzeba wziąć do łapy obiektyw żeby ocenić miarodajnie. Po krótce:
kontrast - opad szczęny,
kolorystyka - opad szczeny,
aberracje - próbowałem szukać aberracji, na 1.2 w sytuacjach gdzie 85 1.8 generuje takie abberacje, że widac na miniaturce, w Elce trzeba na podglądzie 100% ich szukać. I o dziwo idzie w zielony, ale bawiłem się szkłem tylko chwilkę i w innych warunkach może będzie różowy ;-)
ostrość - od 1.2 bardzo dobrze (o ile mi trafi bo chwilowo mam FF), powyżej zajebiście. Nie trzeba domykać obiektywu do 1.4 :D żeby zdjęcia były ostre :)
wielkość - przeraźliwie ciężki, z 1Ds2 dwu godzinna sesja to niezła siłka.
Ogólnie ma u mnie dożywocie.