Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
a skąd Ty masz takie informacje bo w to akurat nie chce mi się wierzyć, że nie ma gwarancji przebiegu na migawke jeszcze w ff jak w aparatch z niższej pólki jest.Mogę tylko powiedzieć, że zadzwoniłem do csi i nie wiedzą nic o migawce czy jest gwarantowana bo nie mieli wogóle jeszcze w naprawie żadnego 6D.Podano mi numer na infolinie canon polska i również nie uzyskałem takiej informacji bo jej nie posiadają.Gdy tylko dowiedzą się to dadzą mi znać. Napewno podziele się tą informacją na forum.Moim zdaniem jest taka gwarancja i innej opcji nie będzie bo było by to nielogiczne bo aparat nie kosztuje mało.Pozdrówki
Gwarancja jest - roczna w PL lub 24 miesięczna na świecie - na cały aparat. Nie pisałem, że nie ma gwarancji, a tylko, że nie ma gwarancji przebiegu migawki. Skąd to wiem? No cóż - muszę przyznać, że informacja pochodzi z czasów przed wyprodukowaniem 6d - widziałem wypowiedź przedstawiciela Canona w której mówił, że shutter warranty jest tylko dla aparatów z przebiegiem migawki 150K i więcej dla jednocyfrowych body (jak pisałem 6d jeszcze nie było) - przez analogię założyłem, być może błędnie, że 100k = brak gwarancji. Sam jestem ciekawy, bo być może się pospieszyłem... informuj :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Gwarancja jest - roczna w PL lub 24 miesięczna na świecie - na cały aparat. Nie pisałem, że nie ma gwarancji, a tylko, że nie ma gwarancji przebiegu migawki. Skąd to wiem? No cóż - muszę przyznać, że informacja pochodzi z czasów przed wyprodukowaniem 6d - widziałem wypowiedź przedstawiciela Canona w której mówił, że shutter warranty jest tylko dla aparatów z przebiegiem migawki 150K i więcej dla jednocyfrowych body (jak pisałem 6d jeszcze nie było) - przez analogię założyłem, być może błędnie, że 100k = brak gwarancji. Sam jestem ciekawy, bo być może się pospieszyłem... informuj :)
tak ja wiem o co Ci chodziło i wyraźnie o tym napisałem. Dla nas jest najważniejsza gwarancja migawki po okresie gwarancji tak jak to bywa najczęściej a nie w trakcie gwarancji producenta na body.Bo jeśli padnie w ciągu roku to wiadomo, że wymieniają w ramach gwarancji.To każdy z nas akurat wie. 6D jest jednocyfrowym body, więc powinna być taka gwarancja a że dali 100 tyś cykli to już inna sprawa. Napewno poinformuje jak tylko dostane od nich telefon bo sam jestem ciekaw.Pozdrówki
Mam takie pytanie, czy 6D ma ten sam rodzaj akumulatorów co 7D ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Nemeo
Mam takie pytanie, czy 6D ma ten sam rodzaj akumulatorów co 7D ?
tak, ale zamienniki które normalnie działały mi z 7D tu nie pokazują poziomu naładowania (brak komunikacji z accu), niemniej mozna robić zdjęcia normalnie, tylko nie wiadomo kiedy padnie...
Przyjrzałem się pobieżnie zdjęciom z 5D2 i 6D ze strony imaging-resource.com. Wynika z nich, że 6D daje ostrzejszy obrazek. Ciekawe czy to kwestia lepszej matrycy, czy lepszego ostrzenia, czy może tylko większego wyostrzania przez puszkę...
nowy 5d mkII w norwegii 9999 nok - to jakies 5500 pln + gwarancja na 24miesiace http://www.japanphoto.no/canon-eos-5d-mark-ii-kamerahus]
Cytat:
Zamieszczone przez
anglikplus
jakoś nazwa sklepu słabo się kojarzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
jakoś nazwa sklepu słabo się kojarzy.
Dlaczego? To taki "ichni" Fotojoker, zdaje sie ze nawet ten sam kapital (CEWE).
Cytat:
Zamieszczone przez
anglikplus
w tym sklepie to tylko 5d II w normalnej cenie bo już bateria lp-e6 ponad 550 zł czy samo 6D za 9500 zł to już lekka przesada. Pozdrówki
a chcieliście aby w najbogatszym i najdroższym państwie świata było taniej niż w Polsce :grin: