Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Nie doprowadzilem swojej do stanu czerwoności, ale wielokrotnie baterie były bardzo gorące (białe enloopy) nie odbiło się to na obudowie. Nie piszcie proszę kup canona, uważam że ta lampa, EXII, jak za te kasę jest wręcz rewelacyjna i można przymknąć oko na pewne ułomności, jak chociażby brak ostrzeżenia o końcu baterii, ale chyba pisałem już o tym, ta niedogodność najbardziej mi doskwiera. Jak to mawia mój syn, który powoli zgłębia tajniki nowoczesnego marketingu: jaka cena taka jakość.
No właśnie... białe. Miałem wrażenie, że jednak nie była tak gorąca na białych. Niby to samo, a jednak nie.
Swoją drogą zastanawia mnie dlaczego na brązowych nie włączyło się zabezpieczenie, chociaż było zdecydowanie goręcej.
Może jednak zabezpieczenie termiczne elektroniki jest ale baterii już nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
benicjusz
Może jednak zabezpieczenie termiczne elektroniki jest ale baterii już nie.
Rozmawiałem z osobą, która będzie miała te lampy w sprzedaży, i twierdziła, że są dwa zabezpieczenia- tak jak, np. w SB-900. Jedno przy palniku, drugie przy bateriach. Ciekawe, czy uda się gdzieś znaleźć potwierdzenie tego.
Współpraca YN-568EX z Canonem 7D. Z innymi puchami pewnie jest podobnie.
1. Ustawiam sobie w aparacie synchronizację lampy zewnętrznej (YN-568EX) na 2 kurtynę i wszystko jest OK, ale ogranicza mnie to do czasów tylko >=1/250s. Normalna sprawa.
2. Jak pracuję np na hali i potrzebuję czasów w zakresie 1/200÷1/500s (prezentacaj zawodników, stolik sędziowski - na niższym ISO) ustawiam Hi-speed i wtedy już o nic się nie martwię, bo czasy mogę sobie dowolnie dobierać.
W czym rzecz.
Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS?
Mam nadzieję, że wtedy (1/200, 1/250s) synchronizacja jest na drugą kurtynę. Jak to jest praktycznie?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
...
Mam nadzieję, że wtedy (1/200, 1/250s) synchronizacja jest na drugą kurtynę. Jak to jest praktycznie?
Sprawdź sam ;-) Ustaw dość długi czas np.1/2 s i zobacz czy lampa błyśnie raz przed otwarciem migawki, a drugi raz tuż przed zamknięciem (2 kurtyna), czy obydwa błyski będą razem tuż po wciśnięciu spustu.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Sprawdź sam ;-) Ustaw dość długi czas np.1/2 s i zobacz czy lampa błyśnie raz przed otwarciem migawki, a drugi raz tuż przed zamknięciem (2 kurtyna), czy obydwa błyski będą razem tuż po wciśnięciu spustu.
Sprawdź jeszcze raz pytanie, chodzi o czas 1/200-1/250, a nie 1/2 ;)
Co i tak nic nie zmienia, najszybciej byłoby sprawdzić samodzielnie
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Sprawdź jeszcze raz pytanie, chodzi o czas 1/200-1/250, a nie 1/2 ;)
A jest jakaś różnica poza tym, że przy 1/2 widzisz kiedy jest 2 błysk, a przy 1/200 tego nie zobaczysz.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
... najszybciej byłoby sprawdzić samodzielnie
Przecież właśnie to napisałam post wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
A jest jakaś różnica poza tym, że przy 1/2 widzisz kiedy jest 2 błysk, a przy 1/200 tego nie zobaczysz.
Pytającemu chodziło właśnie o to, czy jest różnica ;)
"Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS? "
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Pytającemu chodziło właśnie o to, czy jest różnica ;)
"Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS? "
O jakiej różnicy piszesz? Chodzi o to, że jeśli zejdzie poniżej max. czasu synchronizacji z lampą to lampa nie musi działać w HSS tylko w normalnym trybie. Pytanie było czy błysk wtedy wyzwalany jest na 1 czy 2 kurtynę (a dokładniej, że ma nadzieję, że na drugą), więc napisałem jak to sprawdzić "organoleptycznie". Czego w tym nie rozumiesz?