Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Z ta migawka to juz dla mnie wbili ostatni gwozdz do trumny.
Kijem przez szmate tej puszki nie rusze :)
Zbieram na 5dmkIII
Cytat:
Zamieszczone przez
vojtekk
Myślisz, że wszyscy byliby wtedy zadowoleni :mrgreen:
No fakt - przejawiam zbyt duży optymizm :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
O nie, nie. Wtedy to on się stanie kultowy! Chociaż w sumie to tak mu niewiele brakuje do mojego ideału: lepszego AF i ciszej kłapiacego mechanizmu migawki/lustra. Te dwie rzeczy załatwiałyby mi sprawę.
I wszystko to 5D mkIII ma ;)8-).
Da się przeżyć. Powyżej 1/4000 to jakiś 1% zdjęć. Nawet sprawdziłem ostatni plener w pogodny dzień i 0 zdjęć powyżej 1/4000 na 250 klatek. Oczywiście przy f/1.4-1.8 większość.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Z ta migawka to juz dla mnie wbili ostatni gwozdz do trumny.
Kijem przez szmate tej puszki nie rusze :)
Zbieram na 5dmkIII
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I wszystko to 5D mkIII ma
Tyle, że cenę ma niezbyt dopasowaną do mojej chęci wydatkowania :) .
5D Mk III ma dużo więcej niż mi potrzeba. A wystarczyłoby ciut ulepszone MkII i cena ok 8000zł. Takie moje mrzonki :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
luc_october
Da się przeżyć. Powyżej 1/4000 to jakiś 1% zdjęć. Nawet sprawdziłem ostatni plener w pogodny dzień i 0 zdjęć powyżej 1/4000 na 250 klatek. Oczywiście przy f/1.4-1.8 większość.
Mnie bardziej chodzi o sytuacje kiedy zmieniaja sie warunki nagle i to 1/8000 ratuje ci 1ev przeswietlenia.
Ja myślę że Panowie i Panie, którzy w jakikolwiek sposób zarabiają na fotografii nie powinni nawet patrzeć na cokolwiek innego poniżej marka III.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Przypomina mi to dyskucje na ffs dawno temu jak byla kłótnia kto ma profi body i kto jest profi .. i czy może być..
Jakie ma znaczenia co pisze producent a do czego ja to wykorzystuje? Zadna piatka nie byłą profi a polowa userow ja wykorzystuje do celów zarobkowych(w tym ja) i pewno długi czas będzie dalej to robić..
Swiete słowa!!! ważne co potrafi puszka i jak bedzie wykorzystywana przez userow a nie urzędnicze sytuowanie/pozycjonowanie puszki dla celow PR-owskich.Znam duza firme foto ktorej 8 osob pracuje na ...d90
(śluby,eventy etc). To jest optymalizacja kosztow :-) !!
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja myślę że Panowie i Panie, którzy w jakikolwiek sposób zarabiają na fotografii nie powinni nawet patrzeć na cokolwiek innego poniżej marka III.
Jesli nie chcesz zeby sprzet cie ograniczal lub denerwowal to sie zgadzam.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
Goomis na optycznych tak pisze:
Detekcja fazowa TTL
• 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6),
• Automatyczny lub ręczny wybór punktów AF spośród 11 punktów
• Tryby AF: One-Shot (pojedynczy), AI Servo (ciągły), AI Focus (automatyczny wybór pojedynczy lub ciągły), Tryb Manualny (MF)
• Zakres detekcji: od -3 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla centralnego punktu AF f/2.8),
• Zakres detekcji: od 0.5 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla pozostałych punktów AF),
• Asysta AF: zewnętrzna lampa błyskowa
• Podgląd głębi ostrości
• AF w trybie Live View (LV): Tryb szybki (detekcja fazowa z 11 punktów AF), FlexiZone (1-punktowa detekcja kontrastu), Tryb wykrywania twarzy (detekcja kontrastu), MF (powiększenie obrazu 5x lub 10x w dowolnym punkcje ekranu)
Nie rozumiesz raczej o co mi chodzi. Umiem po angielsku i nie chodzi mi o tłumaczenie...
Skoro piszą, że krzyżowy od 5.6 to i poziome i pionowe linie powinny działać od 5.6
A tu wyszedł jakiś dziwny twór, że krzyżowy od 5.6, ale pionowe łapią dopiero od 2.8 - więc między 2.8 a 5.6 to on nie jest krzyżowy tylko liniowy czuły na poziome linie. Chyba, że ja naprawdę czegoś tu nie rozumiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jesli nie chcesz zeby sprzet cie ograniczal lub denerwowal to sie zgadzam.
Mocne!