To ciekawe co ML wyciśnie z MK III.
Wersja do druku
Czy ktoś z użytkowników ML próbował wykorzystywać detekcję ruchu i wyzwalanie w ten sposób migawki do fotografii błyskawic?
Można prosić o spostrzeżenia i info na temat walorów praktycznych tej zabawy :)
Ja próbowałem, ale fotografowanie w trybie LV w 50D obarczone jest bardzo długą zwłoką i zawsze było już po ptokach. Do fotografowania piorunów używam interwalometra i długich czasów naświetlania. Prawdopodobieństwo trafienia pioruna jest dużo wyższe niż z detekcji ruchu. Kiedyś, w 350d podłączałem fotocelę jako wyzwalacz i nawet ze dwa razy, gdy błysnęło blisko i serią, dało się zrobić trafione zdjęcie,
Shutter lag na live view jest zbyt duży, może w nowszych puszkach lepiej by to działało, gdzie jest tryb cichych zdjęć (lata sama migawka).
Za niedługo będzie dostępna wersja ML 2.3 :grin:
Tak podejrzewałem, że może być z tym problem :(
Ja zazwyczaj, jak foce burzę w nocy, to M seria zdjęć z 25s naświetleniami i coś się udaje :)
Dzięki za info
Jak synchronizujesz czasy dla trybu M z interwałometrem ?
Bo ja zauważyłem coś takiego:
Przykład:
Czas w trybie M: 10 sekund
Czas na interwałometrze: 12 sekund
Efekt:
Naświetlanie przez 10 sekund, potem dwie sekundy przerwy i znów naświetlanie 10 sekund.
Przykład 2:
Czas w trybie M: 10 sekund
Czas na interwałometrze: 10 sekund
Efekt:
Naświetlanie przez 10 sekund, potem dziesięć sekundy przerwy i znów naświetlanie 10 sekund.
Wychodzi na to, że czas w interwałometrze musi być zawsze dłuży, niż w trybie M. Jeśli są ustawione tak samo, czyli powiedzmy na 30 sekund, to po 30 sekundach naświetlania, aparat czeka kolejne 30, żeby znów otworzyć migawkę.
Efekt dotyczy 50D, firmware 1.08, ML 12.12.11.
A to nie jest tak, że w tym przykładzie drugim to body robi darka by odjąć szum przypadkiem?
Nie wiem czy o tym samym myślimy, bo w 550d da się zadać serię zdjęć, np. 10 ale przerw już nie ustalę. Jak robię w RAW to się nic nie dzieje, ale jak mam jpg i odszumianie włączone, to body może robić darki i stąd przesunięcie czasowe.
W 2.3 (RC) jest jak w przykładzie pierwszym, w przypadku przykładu drugiego przerwa wystąpi 1s.