Odp: Jaki czytnik kart CF ??
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
LEXAR USB 3.0 jest nieco za drogi bo cena w granicach ok.150zł. Parametry ktore podają są praktycznie nie do sprawdzenia, bo taka karta x 600 też kosztuje sporo :(
Transcend TS-RDF8K wydaje się rozsądnym wyborem, ale gdzie go kupić ???
Zamawiałem w piątek właśnie w morele.net ten czytnik Transcend TS-RDF8K:
czytnik kart USB 3.0/2.0, Black (TS-RDF8K) w Morele.net
Koszt czytnika: 50,44 zł plus przesyłka Pocztą Polską przy wpłacie na konto: 14,50 zł, czyli razem 64,94 zł. Przeszukałem kilka sklepów i najtańszych ofert i tu było najtaniej licząc z kosztami przesyłki. Kaskę już wpłaciłem i oczekuje na paczkę:)
Widzę, że jest teraz nieznacznie droższy o jakieś 2 zł ale i tak mi się wydaje, że to dobra cena.
Przeglądałem i naczytałem się sporo i wybrałem właśnie ten; co mnie przekonało poza USB 3.0 i procesorem w środku:
- UDMA6/7 dla kart CF, gdzie w Kingstonie FCR-HS3 widziałem tylko opis do UDMA(0-6);
- mam też kartę tej samej firmy Transcend 32GB 400X.
Dzięki za namiary - faktycznie jest dostępny w kilku sklepach internetowych w rozsądnej cenie.
Zastanawiam się jeszcze nad tym Lexar-em, bo tam jest opcja szybkiego kopiowania bezpośrednio z karty na kartę.
Cena jednak chyba zbyt wysoka jesli prędkość kopiowania podobna do Transcend-a.
w transcend też masz to samo, możesz skopiować z karty na karte nigdy tego nie robiłem bo po co. Podepniesz karte np. CF i SD i możesz kopiować pomiędzy nimi. Nie można kopiować pomiędzy kartami SD i microSD, ale to jest logiczne. W lexar raczej microSD nie masz tylko CF i SD sloty. A karty M2 czy microSD są używane w komórkach, a te 2 karty tylko w tabletach dlatego lepiej mieć taki uniwersalny czytnik. Brakuje w nim tylko slotu na karty xd, ale już raczej nie używane. Ja bym się wogóle nie zastanawiał bo nie ma nad czym. Dla mnie ten czytnik jest ubogi w sloty i cena za duża jak za kawałek plastiku tym bardziej, że transfer będzie ten sam poprostu czysty marketing nic więcej.
No to mnie przekonałeś. W dodatku znalazłem w Ram.Net za 47,68zł i możliwy odbiór osobisty w kilku miastach co jest mi na rękę, bo 22zł za wysyłkę to trochę przesada :)
Czytnik kart Transcend TS-RDF8K - Czytniki - ram.net.pl
ram.net.pl ma złe opinie, ale to już twój wybór. Raz zamawiałem w nim było to ponad rok temu i czekałem na towar, który był na magazynie tak pisało na stronce,dźwoniłem i też to samo mówiono jednym słowem nieuczciwi handlowcy. Ponad 10 dni czekałem i cisza w końcu zamówienie anulowałem bo ileż można czekać. Wole zamówić w pewnym źródle i być zadowolonym z jakości obsługi. Chyba że pójdziesz do sklepu i kupisz go od ręki, ale wątpie bo tam bałagan był jak ktoś pisał i stał w kolejce z reklamacją czy po towar który miał być dostępny a nie było. Róźne takie przeboje z tym sklepem i to osoby właśnie miejscowe pisały. Jak jest teraz to nie wiem bo nie śledze tego bo mnie on nie interesuje. Zamawiam w jednym zawsze sprawdzonym sklepie. W morele.net też są netpunkty nie wiem czy zauważyłeś. Kurier 19 zł, a pocztą 14,5 płatność przelewem oczywiście.
Zamówione, zapłacone - napisali, że czas realizacji 2-3 dni i zmienili status zamowienia. Jak przyjdzie czytnik, to napiszę parę słów na temat działania.
Jakby coś, to w Euro AGD jest czytnik Modecom CR-LEVEL 3 w cenie 27 PLN. Zarezerwowałem z odbiorem osobistym na poniedziałek - okaże się czy to nie pomyłka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Jakby coś, to w Euro AGD jest czytnik
Modecom CR-LEVEL 3 w cenie 27 PLN. Zarezerwowałem z odbiorem osobistym na poniedziałek - okaże się czy to nie pomyłka.
no i jak ten czytnik odebrałeś osobiście. Opis jak i zdjęcie zgadza się tylko cena nie ta co trzeba. Nieźle się walnęli z ceną bo on kosztuje około 68 zł. Taka cena utrzymuje się od marca czy kwietnia jak zacząłem się interesować czytnikami na usb 3.0. Dziwne że taka cena nadal widnieje na ich stronie do tej pory. Widocznie się nie kapnęli. Pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
no i jak ten czytnik odebrałeś osobiście. Opis jak i zdjęcie zgadza się tylko cena nie ta co trzeba. Nieźle się walnęli z ceną bo on kosztuje około 68 zł. Taka cena utrzymuje się od marca czy kwietnia jak zacząłem się interesować czytnikami na usb 3.0. Dziwne że taka cena nadal widnieje na ich stronie do tej pory. Widocznie się nie kapnęli. Pozdro
Odebrałem i jest to ten czytnik :). Dopłata 4.50 PLN za "dostarczenie do sklepu". Myślę, że może ściągnęli tego wagon bezpośrednio, to i mogą taką cenę dać, w końcu to duża sieć. Za 68 PLN pewnie sprzedają ci, którzy kupują po jednej szt. w hurtowni, nieważne.
Co do czytnika, to specyficzne jest samo podłączenie USB - nie najwygodniejsze, ale jakoś strasznie nie przeszkadza. Zwłaszcza za tę cenę..
Kuba1 zakup sobie przedłużacz am-af usb 3.0 najlepiej długości 1,8 m nie dłuższy firmy np. delock lub gembird. Ja posiadam przedłużacz gembird, ale mam czytnik transcend na usb 3.0 tak jak pisałem w tym wątku. Tak zgadza się ten czytnik posiada krótki kabel ze złączem chyba długości 6 cm, dlatego lepiej mieć taki przedłużacz i mieć go na stałe podłączony do kompa. Jak ktoś ma netbooka to nie potrzebuje przedłużacza bo gniazdo usb w nim jest łatwo dostępne. Za tą cenę warto kupić ten czytnik bo jest on oparty na tym samy chipie genesys logic gl 3220 co czytnik: transcend, delock, więc transfery będą te same. Możliwe że tak jest jak piszesz, ale może nie wagon kupili a palete całą. No róźnie z tymi cenami jest bo po 20-30 szt. mają sklepy, a cena 65-67 zł. Transcend kosztuje około 52 zł, a delock droższy 74 zł i w nim jest samo złącze bez kabla, więc tym bardziej przedłużacz musi być. Na transfer podłączony przedłużacz nie ma wpływu jeśli jest do 2 m, a swoją rolę spełnia. Pozdro