Być może inni mają lepszy egzemplarz od twojego...
Wersja do druku
http://www.euro.com.pl/obiektywy2/op...tml#content_3c
1699zł za wersje z VC, warto brac?
Stówkę drożej masz u Cichego, a na razie nie widziałem złych opinii o jego sprzęcie... Może źle szukałem :)
Tamrony 17-50 ze stabilizacją i bez dla mnie były niezłe bo nie znalem jeszcze wtedy 17-55 /2,8 canona , dlatego teraz tamrona nie polecam.Ta słodka cisza USM-bezcenne Lepiej dołożyć i kupić coś porządnego od razu.
Tak jak ktoś zdecyduję sie na Tamrona polecam Cichego
mam wersje 17-50 z drugiej reki, ale byla kupowana u cichego. od 2.8 ostra, polecam:)
Tamron już zaczął serwisować swoje szkiełka z problem AF. Ktoś coś wie jak to wygląda w Polsce? http://www.canonrumors.com/2010/12/t...enon-update-2/
Uff, kupiłem:) Dopadłem promocję na OleOle.pl i dostałem go za 1450 z wysyłką (chyba jeszcze jest w tej cenie). Miałem brać zwykłego bez VC u Cichego ale dosłownie przez przypadek, znalazłem tu na forum jakąś wzmiankę że kiedyś ten sklep już miał taką promocję i postanowiłem sprawdzić. No i trafiłem:)
Co do szkła, zaryzykowałem i kupiłem bez sprawdzenia. Za taką cenę to pomyślałem że jak coś to odeślę w ciągu 10 dni lub wyślę w ostateczności do Tamrona. Wiem, wariactwo:) Obiektyw jednak działa super. Przy f/2.8 17mm bardzo dobra jakość. Od f/4 17mm można się golić:) Nie testowałem go na kartkach a po swojemu czyli np. na 50mm, f/2.8 i zdjęcie z bliska np. kropli do oczu. Trafia idealnie, krople ostre:) AF trafia, nie gubi się. Stabilizacja zaskoczyła mnie niesamowicie pozytywnie. Naprawdę działa! Z ręki można z włączonym VC sporo wyciągnąć.
Co do dźwięku. Nie jest głośny! Co prawda dźwięk stabilizacji przypomina trochę... maszynę do podróży w czasie... ale sam AF bardzo ok. Trochę kiczowate wykonanie. Na pierwszy rzut oka super, średnica filtra 72, masywny, robi wrażenie takiego pro-szkła. Jednak po oględzinach to wrażenie raczej mija. Dość plastikowy, martwię się też o przeróżne paprochy. Nie sprawia wrażenia super szczelnego szkła.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. W weekend pokatuję go na poważnie w różnych warunkach oświetleniowych. Patrząc na cena/jakość, na chwilę obecną jestem naprawdę zadowolony (a po weekendzie mam nadzieję że będę piał z zachwytu;)