Odp: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm
a ja mam taki problem, po zamontowaniu przejsciówki na eos (z m42), lustro przywaliło mi po szkle (canon 5d).. odkręciłem obiektyw i opadło na swoje miejsce.. Niby działa ok, ale mam obawy czy coś mogło się stac? Dziwi mnie fakt, że zdołało się prześliznąć przy podnoszeniu, a przy opadaniu osiadło na tylnej części obiektywu (prawdopodobnie).. hmm jakiś pomysł ?
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
a ja mam taki problem, po zamontowaniu przejsciówki na eos (z m42), lustro przywaliło mi po szkle (canon 5d).. odkręciłem obiektyw i opadło na swoje miejsce.. Niby działa ok, ale mam obawy czy coś mogło się stac? Dziwi mnie fakt, że zdołało się prześliznąć przy podnoszeniu, a przy opadaniu osiadło na tylnej części obiektywu (prawdopodobnie).. hmm jakiś pomysł ?
Mam Zenitara na m42 (kilkanaście lat) i przejściówkę.
do tego dokręcony na stałe filtr uv.
Też mam 5d i nie mam takich problemów.
Przyjrzyj się dobrze przejściówce, bo pewnie w niej leży problem.
przejściówka jest właśnie dedykowana pod m42-eos, ale chyba rzeczywiście w niej jest problem - zauważyłem,ze tylna część obiektywu (tam gdzie jest soczewka) lekko odstaje poza powierzchnie przejściówki...jak lekko odkręcę, to chowa się równo z powierzchnią i wówczas chyba będzie ok, ale za to obiektyw lata :) będzie trzeba chyba zmienić przejściówkę. Zastanawiam się czy takie zablokowanie lustra mogło coś uszkodzić?
Oczywiście, że się da bez problemu zdemontować. W większości egz. w komplecie jest uchwyt M42 i ten drugi czyli np. nikon lub canon.
Ja nabyłem swój z przykręconym uchwytem canona, a M42 był w zapasie razem z 3 filtrami zapakowany w naoliwiony pergamin.