[LCD] - Czy to (aby na pewno) dobry wybór ? (Lenovo)
Witajcie.
Chciałbym się upewnić, czy aby na pewno dobrze wybrałem :)
Poszukując nowego monitora, niestety przy ograniczonym budżecie, kierowałem się wyłącznie jego przydatnością w pracy ze zdjęciami. Dlatego nie zależało mi na portach USB, głośnikach, mikrofonach, kamerach itp... Może troszkę zależało mi na pivocie, ale nie był to warunek. W zasadzie warunkiem była matryca VA (PVA, MVA, WVA) lub ich nowsze wersje (S- lub Premium). Koniecznie przyzwoity kontrast. Kuszące są 24" ale przy ograniczonych środkach w tej przekątnej można dostać tylko matryce TN. W kategorii 22" w zasadzie nie spotyka się innych matryc niż TN lub TN+Film. Do tego rozdzielczość idzie w dół w stosunku do 24". I nagle, po kilku dniach poszukiwań natrafiłem na takie (wg mnie) cudo:
LENOVO ThinkVision L220x Wide.
Wg opisów jest to jeden z nielicznych paneli, który przy 22" posiada matrycę MVA i do tego jako jedyny pracuje w "24-calowej" rozdzielczości 1920x1200 (!). Kontrast 1000:1, jasność 300cd, pivot - no w zasadzie ideał, a zważywszy na cenę (trochę poniżej 1500zł) wybór wydaje się słuszny. Do tego podkreślany jest fakt wyświetlania dużego spektrum barw.
Ciężko mi jednak znaleźć jakieś "użytkowe" opinie na jego temat, zwłaszcza że ten model jest trudno dostępny w Polsce. W zasadzie to nie wiem nawet na jakiej "półce" plasuje się Lenovo... Czy ktoś z Was ma/miał do czynienia z tym modelem i mógłby wyrazić swoją opinię?
Z góry dzięki za "konsultacje" :)
Pozdrawiam
Kraszan