A jak Twoje fotki - również zauważyłeś niedoświetlanie ?
Wersja do druku
Re MCat: Aparaty były ustawione na priorytet przesłony (Av - Canon, A - Nikon), M uzywam sporadycznie, a P raczej nigdy. Na tych zdjeciach akurat Nikon nieco przeswietlil, Canon nieco niedoswietlil, ale czesto sie zdarza, ze Nikon naswietla prawidlowo, a Canon niedoswietla, choc oczywiscie czasem Canon naswietla poprawnie, aczkolwiek gdzies czytalem, ze ma zawyzona czulosc matrycy - stad te problemy, moze nowy soft wyjdzie i sie poprawi naswietlanie:) A co do obiektywow to przy szerokim kacie Canon miazdzy Nikona, ale jak sie ustawi na 55mm to (niezaleznie od przeslony) pomimo znacznej roznicy rozdzielczosci (6MP vs 10MP) jakosc obrazu jest zblizona - obiektyw Canona niestety ma duze problemy.
Na szczęście to tylko kitowy obiektyw daje taki efekt jakości, ja szerokiego używam sigme 10-20 i naprawdę neibo a ziemia do kitowego. Co do samego naświetlania, to również czytałem że Canon ma niewiele zawyżoną czułość, ale są to przypuszczenia. Natomiast w Canonie przyzwyczaiłem się już dawać redukcję -0,7 EV dla prawidłowej ekpozycji, ale widzę że w 400D będzie to 0 lub nawet +0,3 do 0,7 EV, co jest dla mnie rzeczą zupełnie odmienną od tej co miałem
Canony mają wyższą rzeczywistą czułość niż inne aparaty(Sony zdajsie też:)).
LINK
ale to chyba jest na korzyść canona, skoro ISO 100 nikona odpwiada ISO 125 canona, czyli matryca ma naddatek czułośći w stosunku do innych, co w efekcie dać może (i daje) niskie szumy przy danych czułościach
heh 20 stron juz :)
moj pierwszy post na tym forum wiec przydaloby sie przywitac - witam wiec wszystkich :)
jak w temacie - zakupilem wlasnie 400d i mam pytanko.. wybralem sobie, zeby mi robil w "RAW + L" no i zapisuje mi dwa pliki JPEG, drugi z indeksem "(1)".. o co chodzi bo chyba nie o to zeby tak wlasnie bylo :?
tutaj zamiescilem screena z zaznaczonymi dwoma plikami w TC stworzonymi przy "RAW+L" :-?
w sumie nie korzystam z tego rodzaju zapisywania ale to chyba jakis blad..
jest jakis sposob na sprawdzenie wersji softu aparatu? moze update zalatwilby sprawe? ;>
.. felerna sztuke dostalem? :P
moze jeszcze ktos by to sprawdzil i napisal?
p.s. w aparacie przegladajac fotki mam jedna sztuke, patrzac na dodatkowe info "DISP." pokazuje mi "RAW+L".. niestety inaczej to wyglada na kompie.
jak nie masz zainstalowanego softu Canona i sciagasz zdjecia z aparatu to sa dwa JPGi, zainstaluj soft, wtedy bedzie ok (z czytnikiem pewnie tez bedzie, ale nie probowalem8))
a tak jeszcze z ta czuloscia matrycy to moze swiatlomierz jest za bardzo czuly, a nie matryca za malo:)
i moze jeszcze wracajac do kita to jak sama nazwa wskazuje jest do kitu, ale aparat w sumie w porzadku, szkoda ze takie polaczenie, moglby byc jakis niewielki kitowy obiektyw alternatywny w stylu Nikkora 18-70, bo moim zdaniem 17-85 jest do tego aparatu za duzy i tez podobno niezbyt rewelacyjny...