Ale za darmo go nie dostałeś prawda? Generalnie to jest takie gadanie, że już za 2 500 możesz kupić MAC-a ale żeby go sensownie używać to 10 000 będzie mało.
Wersja do druku
Ale za darmo go nie dostałeś prawda? Generalnie to jest takie gadanie, że już za 2 500 możesz kupić MAC-a ale żeby go sensownie używać to 10 000 będzie mało.
Też miałem to napisać ale mnie ubiegles.
W moim przypadku wychodzi fifty fifty, ale ja używam laptopów, więc i tak dyski zewnętrzne są podstawą.
Jak sobie porównasz laptopy PC z podobnymi możliwościami graficznymi (np.możliwość podpięcia 4k,5k,6k) to cena jest porównywalna.
Natomiast wygoda pracy dla mnie to niebo a ziemia. Używam PC bo muszę, używam japka bo lubię.
Nie chodzi o to co kto lubi ale padł argument, że już za 2500 można mieć MAC-a. Jeśli komuś 256GB przestrzeni dyskowej wystarczy to w porządku. Wszystkie inne opcje dostępu do świata zewnętrznego wiążą się z ograniczeniem predkosci interfejsu sieciowego co przy 1Gbit Ethernet jest bardzo wąskim gardłem. Opcje zewnętrznych napędów to kolejne elementy na biurku i przewody oraz koszty. Zrobiłem Blackmagic RAW test mojego PC z Ryzen 5700x3d i RTX3070 i uzyskałem wartości dla 8k 52 CPU i 98 GPU. MAC mini ma odpowiednio 45 i 77 fps.
Qnapy niektóre mają w standardzie thunderbolta wtedy nie potrzeba przez Rj45 podpinać a właśnie przez thunderbolta jeśli dla kogoś jest to wąskie gardło.
U mnie nie jest wąskim gardłem po kablu Rj45 do Mini, na Windows było.
Z tymi polskimi znakami po lewej stronie sobie jakoś poradziłem wcześniej, miałem w MX Keys ustawione defaultowo klawisze F1-F12 jako funkcyjne i opt z lewej jest trochę wygodniejszy. Przyzwyczajenia są duże przy pisaniu bez patrzenia na klawiaturę. Wiem, że to kwestia obycia się i wyrobienia nowych nawyków, spokojnie. Mam stosunkowo duże dłonie, którym palcem wciskacie cmd przy cmd+c/cmd+v?
To istna bestia.
Jaki masz? Myślę nad Adata SE920.
Na pewno lepszy od MAC-a Mini, mimo że nie był montowany z myślą o pracy tylko pod MSFS 2020.