Zmiana systemu to zawsze jakiś tam ból, raz podjęcia decyzji, dwa czasem finansowy a niekiedy to pozbycie się bólu w jednym miejscu po czym pojawić się może, choć nie musi, w innym.
Wersja do druku
Zmiana systemu to zawsze jakiś tam ból, raz podjęcia decyzji, dwa czasem finansowy a niekiedy to pozbycie się bólu w jednym miejscu po czym pojawić się może, choć nie musi, w innym.
No proszę i na co zmieniłeś? Jak się spisują eLki po przejściówce? No i jakie masz? Ja dziś testowałem Sigmę 150-600 HSM pod bagnet Canona i przez adapter Sigmy działa lepiej niż przez adapter Canona z R6.
--- Kolejny post ---
Wiadomo ale mnie już od dłuższego czasu przeszkadzała obecna polityka Canona i brak sensownego szkła w zakresie 150-600. Mimo, iż wydałem sporo kasy na RF-y bo miałem aż 3 zoomy f/2.8 zresztą jeden nadal mam ale raczej pójdzie na sell to nie jest mi żal.
Od wersji af a7iii eLki ef Canona i szkła ef pod canona bdb chodzą np z mc-11. Wiadomo, zawsze lepiej natywne do Sony.
Miałem sprzedać 70-200 /f4L bez IS i kupić odpowiednik Sony. Podobnie z 17-40/f4L i kupić Tamron 17-28/f2.8. Co bym zyskał? Głównie AF w trybie filmowania. Czy to jest warte kilku tysięcy złotych dopłaty? Jak dla mnie nie. W trybie foto nie mam nic do zarzucenia jeśli chodzi o AF a do tego szkła zyskały stabilizację po podpięciu ich do A7III.
Działają oba szkła również w afc i bez zawieszeń?
W trybie foto działa AF-C z wykrywaniem twarzy/oka włącznie. Mam jedynie wrażenie, że przy słabym świetle AF zaczyna się gubić i że natywny Tamron 28-75 działa lepiej. Podczas nagrywania filmu AF-C nie działa. Ważny jest też adapter. Mam Commlite i o ile 17-40 działa raczej poprawnie tak 50/1.8 nie ostrzył w ogóle a 70-200 jedynie do około 135mm a stabilizacja była użyteczna jedynie z ręcznym ustawieniem ogniskowej. Na Sigmie MC-11 50-tka ostrzy a 70-200 ostrzy w całym zakresie i stabilizacja w ustawieniu auto działa poprawnie.
No proszę czyli da się mieć puszkę Sony i sprawnie działające obiektywy Canona. Za to chcąc podpiąć Sigmę z bagnetem EF do Canona R6 już tak wesoło nie było i działało to to bardzo średnio...
Problem myślę jest oprogramowaniu AF w body bo w szklach EF Canona chyba nie ma aktualizacji softu.
Ogólnie soft nowszych szkieł Sigmy i Tamrona można aktualizować. Mając te szkła trzeba mieć stacje dokującą i wgrywać aktualizacje. Nowsze body A7r mogą po.pristu mieć oprogramowanie które ogarnie więcej szkieł niż starsze body. Więc jeśli myśli się o jakimś zestawieniu szkieł i body z różnych systemów, to przede wszystkim najpierw musimy mieć wszystko zaktualizowane softowo a potem testy. I to nie jest tak że wszystko będzie działać.
Temat mam przecwiczony lata temu więc wiem jak jest. Wspominam o tym bo rozumiem też że niektórzy dopiero to odkrywają.
Przede wszystkim pomiędzy A73 a A7R5 jest bardzo zasadnicza różnica w AF - A7R5 na zdecydowanie nowszy i czulszy system (pewnie właśnie dlatego działa z długimi zoomami Canona).
p,paw