Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie o rejestr mi chodziło, ale skoro ty o tym, to co zacytowałem powyżej absolutnie sie nie zgodzę. Bo tu nie o braki chodzi. Jaki oryginał potrafił będzie tak malować jak Kodak Aero Ektar? Wiesz, że można kupić przejściówkę dającą Tilt-shift z praktycznie wszystkim co się da? Kupiłem też drugą z mocowaniem szkieł od Hasela. A one kryją ponad mały obrazek i mój Distagon oraz Sonnar się tu sprawdzają (kanapka aż 3 przejściówek :) :) :) )
Pełnia możliwości - co to takiego? Szybki AF i ostrość? To wymóg, wszyscy tego pożądają? Powiedz to nabywcom aparatów Leica i nietaniej optyki do nich.
W czasach gdy ostrość i szybki AF są jakąś "koniecznością" nie będzie już sie robiło pewnego rodzaju optyki do bezlusterkowców C, N, S, F, O, P, L.
Krótki rejestr jest super, to jedna z nielicznych zalet bezlusterkowców.
Czyli w koncu nie o rejestr ci chodzi,to co ma stanowić Nikona najciekawszym systemem?? Tilt shifty to marginesy i mozna je podpinac przeciez rowniez do Rf Canona.. Stare szkła w manualach też wejda do kazdego chyba bezlustra,ale czy to bedzie decydowalo o doborze systemu? Reportaz,przyroda,sport...czy tam szybki af nie decyduje?? Ile ujęć mi ucieknie przez gubienie się afu? Zawodowcy zarabiajacy na foto pójdą na slub z Heliosem w manualu? Testowalem techarta na Nikonie z5 i ze szkłami Canona i mc11 z Sonym i to tylko substyt na czas dokupienia oryginalu pod system wg mnie. Na dzis moim zdaniem najciekawsze jest Sony przez wybor i ceny szkiel i Canon za potężną baze szkiel EF ,ktore na RF chodza jak RF.. ;) Canon wyczul dobrze moment i chce byc cenowo jak Leica bo i tyle ludzie placa za sprzęt :) co na kurczacym sie rynku może dac przetrwanie. Póki więc może będzie ucinal wszystko co mu odbiera kase,bo przecież firma jest od generowania zyskow.
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Zawodowcy zarabiajacy na foto pójdą na slub z Heliosem w manualu?
Widziałeś kiedyś na ślubie zawodowca zarabiającego na fotografii tylko z jednym aparatem i przypiętym do niego jednym obiektywem? Jeśli tak - to z całą pewnością nie był to zawodowiec :mrgreen:
BTW - na ważne zdjęcia zawsze zabieram minimum dwa aparaty oraz kilka potrzebnych szkieł (w tym manuale), które do podpinam do różnych puszek aby nie żonglować w trakcie obiektywami i do tego nie jestem zawodowcem xd
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Też zastanawiałem się czemu Canon po prostu tylko nie wyeliminował lustra, przecież 5dmk4 po podniesieniu lustra zachowuje się jak bezlustro, posiadając nawet śledzenie twarzy. I odpowiedź jest jasna - słabo by się to Canonowi opłacało. No i trend na rynku bezluster już był wcześniej do krótszych rejestrów co jest przecież na rękę, po co odcinać się od dopływu nowego strumienia gotówki :D a klient kupi tą papkę marketingową co widać nawet tutaj na forum :D
Nikon w bagnecie F ma dość malutki otwór więc skoro już robić nowy bagnet to po bandzie, tak im wyszło, najszerszy najkrótszy a nóż się kiedyś przyda i będzie the best na rynku - i to też kupujący kupili ten marketingowy bełkot. Canon natomiast ze swoim EF szerokim na 54mmm nie musiał nic zmieniać gdyby nie wyliczył sobie "nowych zysków" z tego posunięcia zastosowania zmiany skrócenia rejestru i nowego protokołu :D Przecież co za problem był aby bez lustra miały EFmk2 i obsługiwały kilka protokołów stary EF i nowy tzw RF .... no ale to by się zupełnie NIE KALKULOWAŁO! :D
Już widzę ten płacz na forum, że bezlustra Canona są najgłębsze bo nie skrócono rejestru. Ludzie dostali to co marketingowcy z Sony im wmówili mniejsze i lżejsze a przynajmniej tak się im wydawało ;).
Dostaliście wszystko o co był płacz. Ostrość, roździelczość i AF, Canoniarze nie okradają już PM z DR'u - jak pisali zwolennicy alternatywnych systemów. Dziś bijemy pianę, ale to Sony jest następne w kolejce do zmiany bagnetu.
Znam zawodowego fotografa (studio foto od kilkudziesięciu lat najpierw ojca a teraz syna) używającego na ślubach jednego body 5D z jednym obiektywem 24-105/f4 L.
Dyskusja o tym, że gdyby sigma wypuściła 3 stalki pod RF a tamron jednego zooma, to nie było by tematu.
Torba fotografa zazwyczaj kończy się na 3 dobrych szkłach. Jak dobrych i jaki to będzie system decyduje portfel. Do wyboru do koloru.
Takie pretensje, że aple nie ma windowsa a tesla diesla. No nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nikon ze swoim bagnetem wykonał mistrzostwo, Canon, księgowy chytrusek, inaczej do tego podszedł i to z niekorzyścią dla nas canoniarzy. To trzeba przyznać szczerze. Ale za to z korzysiścią dla siebie.
Gdyby Canon dał 16mm to można by powiedzieć, że zaszachował rynek a tak Nikon dał mata w tej kategorii.
Uważasz ze ten ruch spowoduje kupno za 15tys szkła Canona 28-70 2 u Nikoniarzy?? Nie widzę w tym mistrzowskiego ruchu.. Z jakiego powodu ty wchodzisz w Rf skoro nic z innych systemów nie daje sie podpiąć?
Miałem kupować rf85l ale chyba zamiast tego szkła kupię nikona z dwoma, trzema szkłami 1.8 aby samemu porównać te systemy w dłuższym używaniu.
Serio myślicie,że na rynku który się kurczy i będzie szedł w stronę zaawansowanych amatorów i pro będzie taniej? To są ruchy na przeżycie. Każda z tych firm dąży do dominacji w sposób mniej lub bardziej agresywny. Ten, któremu skończy się kasa jako pierwszemu odpada i już widzę jak będziecie się trzymali martwego systemu bo firma była dla Was dobra.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
1 załącznik(ów)
Re: Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Serio myślicie,że na rynku który się kurczy i będzie szedł w stronę zaawansowanych amatorów i pro będzie taniej?
Raczej dokładnie odwrotnie.
Producenci już wcześniej szli i idą cały czas w stronę amatorów i tzw. niezaawansowanych vlogerów wypuszczając tańsze aparaty z możliwością filmowania i vlogowania: Canon M50 Mark II, G7 X Mark III, R7 i R10, Nikon Z50, Zfc i Z30, Sony A6400, A7c, ZV-1 i ZV-E10, Olympus OM-D E-M5 Mark III, Panasonic LUMIX G100 i Panasonic GF9.
Wystarczy spojrzeć na Raport BCN - najczęściej kupowane aparaty w Japonii https://www.optyczne.pl/15359-news-R...w_Japonii.html, gdzie canon M50 zajmuje na 10 miejsc pozycję 1, 3 i 7.
Po tym zestawieniu widać, że rynek w UE różni się diametralnie od tego w Kraju Kwitnącej Wiśni pod względem zapotrzebowania i nie są to aparaty z najwyższej półki.
Najbardziej aktualne dane rynku bezlusterkowców https://www.bcnretail.com/research/d...27_289336.html
"W pierwszym tygodniu lipca 2022 r. (4 lipca 2022 r. – 10 lipca 2022 r.) Sony po raz pierwszy od 35 tygodni wyprzedziło Canona pod względem udziału w sprzedaży producenta na rynku bezlusterkowych aparatów z wymiennymi obiektywami . Został on ujawniony w „Rankingu BCN ”, który agreguje rzeczywiste dane sprzedażowe sprzedawców elektroniki użytkowej i sklepów internetowych ."
Kolor czerwony to Canon, Czarny to Sony, a pomarańczowo-granatowym oznaczono OM Digital Solutions.
Załącznik 8947
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Też zastanawiałem się czemu Canon po prostu tylko nie wyeliminował lustra, przecież 5dmk4 po podniesieniu lustra zachowuje się jak bezlustro, posiadając nawet śledzenie twarzy. I odpowiedź jest jasna - słabo by się to Canonowi opłacało. No i trend na rynku bezluster już był wcześniej do krótszych rejestrów co jest przecież na rękę, po co odcinać się od dopływu nowego strumienia gotówki :D a klient kupi tą papkę marketingową co widać nawet tutaj na forum :D
Szanowni Koledzy,
nie snujcie teorii spiskowych na temat krótszego rejestru (flange focal distance) w aparatach bezlusterkowych. Mniejsza odległość rejestrowa jest korzystna technicznie, bo znakomicie ułatwia konstrukcję obiektywów, szczególnie tych o krótszej ogniskowej. Przy teleobiektywach nie ma to aż takiego znaczenia, ale dla zoomów i szerokiego kąta jak najbardziej. Producenci byliby niemądrzy, gdyby z tego nie skorzystali. I nie chodzi tu o masę lub rozmiary obiektywów (głupi argument bez przerwy powtarzany w odniesieniu do bezluster), ale o możliwość lepszej korekty wad optycznych.