Odp: Ludzie zmieniają system?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Japońskie firmy nie działają na "wykończenie" innych firm rodzimych.
Wiem o tym.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja używam serii Canona 5d praktycznie od rejestracji na forum canon-board, a od jakiegoś czasu czytam tylko o "wielkości" Sony i to praktycznie non stop od jednej osoby. Biorąc co tydzień torbę uważam, że na moje potrzeby 5dmkIII nic nie brakuje i męczy mnie takie "pitolenie" w kółko tego samego. Odnoszę wrażenie, że nie przestanie mnie to męczyć dopóki nie zmienię sytemu na Sony... albo JP przeniesie swoją "misję" na inne forum.
Może to zwykły marketing szeptany Sony ;) Po za tym żadnej masowej wyprzedaży Canona nie ma - poziom całkowicie normalny.
Canon wcale duzo nie musi robic, niech tylko wywali lustro a body np 5d4 zostawi jakie jest. Bedzie evf i ergonomia. Po podpieciu gripu pewnie nawet baterie beda trzymaly (z chinskiego) "ja-ko-ta-ko".
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę? Jeśli tak to nic tylko podpinać Lki przez adapter. Jak zrobią jakieś naleśniki to też dobrze:)
Wystarczy wielkość 6d byle było za co złapać z ciężkim szkłem i lampą. Newet wymiary a9 z ciut większym gripem będą ok. Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem i nie jest to wygodne.
Świetny DPAF już mają, nei wiem czy elektroniczną migawkę bo to się może przydać do szybkich serii i bezgłośnej pracy.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu.
za rok będziemy wiedzieć co myśli o tym canon :mrgreen: ja myślę że jak najbardziej ma sens i dla canona również bo jak nie będzie można podpiąć posiadanej optyki to nic nas przy systemie trzymać nie będzie i kupimy co nam sie spodoba, a to dla canona nie będzie dobre, to optyka a nie korpus robi z użytkownika niewolnika sytemowego -korpus rzecz zmienna dizsiaj taki jutro inny, a optyka zostaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę?.
Jakim cudem ef-m ma pokryć pełna klatkę?
Bezlustro na EF jest jak najbardziej sensowne. Dostęp do szkieł, możliwości dostępne dla bezluterek i Canon kosi kasę na tych co im lustro przeszkadza. Gruba komórka z przyspawanym wiadrem ma sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę? Jeśli tak to nic tylko podpinać Lki przez adapter. Jak zrobią jakieś naleśniki to też dobrze:)
Wystarczy wielkość 6d byle było za co złapać z ciężkim szkłem i lampą. Newet wymiary a9 z ciut większym gripem będą ok. Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem i nie jest to wygodne.
Świetny DPAF już mają, nei wiem czy elektroniczną migawkę bo to się może przydać do szybkich serii i bezgłośnej pracy.
piszesz :
....Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem ...
Przez pierwsze kilka dni też miałem dyskomfort z tego powodu.
Teraz trzymam aparat "w ramach" kciuka i mały palec jest podparciem korpusu od dołu/przodu.
Chwytam tak odruchowo, dobrze ustabilizowane, nie stanowi żadnego problemu zarówno z małym jak i dużym obiektywem.
Wadą takiego rozwiązania (i małego ciężaru) jest że prowokuje do fotografowania jedną ręką
piszesz :
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu.
Uważam że byłoby to idealne rozwiązanie gdyby udało się tak skonstruować matrycę (i osiągnąć dobrą jakość techniczną zdjęć) z bagnetem EF (nie EF-M).
Nie widzę żadnych wad takiego rozwiązania ani dla użytkowników ani dla Canona.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Japońskie firmy nie działają na "wykończenie" innych firm rodzimych.
Tym bardziej jeżeli spojrzymy na kluczowych udziałowców Canona, Nikon i Sony, to byliby idiotami gdyby nie dbali o rozwój wszystkich trzech firm. Co innego fuzja ...