Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Jest jeszcze zdecydowane za wcześnie dla mnie na osąd :-). Wrażenia są bardzo pozytywne.
Jak rozumiesz "zrywanie do lotu"? Nalot na Ciebie, podczas którego ptak bardzo szybko zbliża się do Ciebie? Czy ogólny chaotyczny zryw w każdym innym kierunku?
Z bielikami i mk1 nie miałem nigdy problemów w kontekście takich sytuacji. Może gdy będą to sporo mniejsze gatunki, to coś się bardziej uwidoczni.
Tak, chodzi mi o ptaki które powiedzmy siedzą na gałęzi w dość bliskiej odległości, około 5-8m i nagle zrywają się do lotu w Twoją stronę. Chodzi o sam moment przyspieszenia/wybicia się.
Ja w 5dIII na AF też nie narzekam, ale zimorodki w takiej sytuacji to tylko na MF robiłem i waliłem serią, licząc że coś wpadnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Tyle dziengów poszło w piach...
Mnie tam ISO6400 nie przeszkadza :-).
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Wyczytałem w tej opinii, że 5DII ma lepsze wysokie ISO, gęba mi się uśmiechnęła ale nieopatrznie ściągnąłem sobie jakiegoś RAW-a z 1DXII no i po radości.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wyczytałem w tej opinii, że 5DII ma lepsze wysokie ISO, gęba mi się uśmiechnęła ale nieopatrznie ściągnąłem sobie jakiegoś RAW-a z 1DXII no i po radości.
Najprawdopodobniej masz zepsuty...;)
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Najprawdopodobniej masz zepsuty...;)
Tak na poważnie, to szum z nowej jedynki dosyć mi się podoba. Łatwo usuwa się szum w zakresie chrominancji, praktycznie bez straty ostrości a szumu w zakresie luminacji można nawet sobie trochę zostawić. Dla pokolenia, które pamięta analog to nie jest żadna wada.
P.S.
fotki piękne :)
Inna ciekawostka, karta CFast 2.0 (używam Sandiska SDCFSP-064G-G46B) zauważalnie nagrzewa się podczas pracy (czy to w czytniku, czy w korpusie).
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Tyle dziengów poszło w piach...
Mnie tam ISO6400 nie przeszkadza :-).
Fajne fotki.
Ja tez kupilem 1DXII. Powinienem go dostac jutro. Ciekawi mnie jak miales ustawione AF points na tych zdjeciach. Za pare dni wybieram sie na orly i mam nadzieje wyprobowac nowy nabytek. Dzieki
Cytat:
Zamieszczone przez
flipflap
Fajne fotki.
Ciekawi mnie jak miales ustawione AF points na tych zdjeciach. Za pare dni wybieram sie na orly i mam nadzieje wyprobowac nowy nabytek. Dzieki
Używam różnych wariantów w zależności od sytuacji. Przy tych zdjęciach w tym wątku był to Case 2 z modyfikacją na +2 parametru śledzenie przyspieszania/zwalniania oraz rozszerzony punkt AF (1 + 4 przyległe). Używam w większości przypadków wszystkie dostępne dla danego obiektywu punkty AF'a.
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Używam różnych wariantów w zależności od sytuacji. Przy tych zdjęciach w tym wątku był to Case 2 z modyfikacją na +2 parametru śledzenie przyspieszania/zwalniania oraz rozszerzony punkt AF (1 + 4 przyległe). Używam w większości przypadków wszystkie dostępne dla danego obiektywu punkty AF'a.
Dzieki serdeczne.
Nie moge sie doczekac.