Na polskiej stronie Canon-a też już są sample z tego szkła.
Canon EF 50mm f/1.8 STM - Fixed Focal Length - Canon Polska
Wersja do druku
Na polskiej stronie Canon-a też już są sample z tego szkła.
Canon EF 50mm f/1.8 STM - Fixed Focal Length - Canon Polska
Jeśli Canon poprawi lekko optykę w stosunku do starej wersji 1.8, bokeh będzie lepszy to wiemy bo i 7 listków jest. AF teoretycznie powinien być lepszy niż w starym 1.8 a może będzie podobny lub lepszy niż w 1.4, to nie widzę konkurencji dla tego szkła.
50usm miałem kupę czasu i pozostawiał bardzo wiele do życzenia, zresztą uważam, że w ogniskowej 50mm Canon wypada(ł) bardzo blado, na tle innych, zakresowo szkieł.
Nawet jakby się uprzeć i porównać Lkę, która jest 10 razy droższa, to na 1.2 jest miękko. Szkło jest wielkie i ciężkie, a AF demonem szybkości nie jest... jak dla mnie bombowa zapowiedź. Oby testy nie były zimnym prysznicem:)
AF będzie dokładniejszy niż w 50/1.4, ale raczej trochę wolniejszy. Do starej 50/1.8 II nie ma co w ogóle porównywać.
Jednak nie - przedstawiciel Canona potwierdził że optyka jest ta sama co w wersji 1.8 i 1.8II.
A Closer Look at the Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens with Key Image Quality Information
A ja się raczej dziwię, że utrzymali dokładnie tę sama cenę za tyle ulepszeń, czyli dalej jest to rekordowo tani nifty fifty. Mogłoby być chociaż te 150-200 $ jak naleśniki bo czemu nie. O ulepszaniu optyki, żeby było lepiej niż w f/1.4 w ogóle nie mogło być mowy.
1.4 jest nadal świetnym obiektywem, a jego jedyny problem dla mnie to załapanie się na czarna listę staroci źle współpracujacych z niektórymi nowszymi systemami AF. Niestety, z M na przykład ostrzy kiepsko, a z 60d też miewa złe dni. Dopiero potrzeba 6d albo lepiej. Tu też potrzeba tylko nowego napędu, bo optyki poprawić się nie da, z zachowaniem znośnego boke, bez znacznego wzrostu masy i/albo ceny. A od tego, żeby być cieżkim i drogim to jest L.
Dokładnie. Gdybym nie miał ZE 50/1,4, to z całą pewnością bym właśnie tego STM zakupił.
Czyli że otwarty do f/1.8 też będzie produkował mgłę w całym kadrze? Napaliłem się na początku mocno, ale trochę właśnie ostygłem. Trzeba poczekać na jakieś uczciwe testy...
Krótki film z porównaniem między innymi głośności
https://www.youtube.com/watch?v=Q7zm5xeVex4
Filmik pokazujący pierwsze fotki wykonane C50mm f/1.8 STM
https://www.youtube.com/watch?v=AMkXYp4UtAA
Niebawem w sprzedaży:
Canon EF 50 mm f/1.8 STM - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
powoli pojawiaja sie ''prywatne'' sample;] wyglada to dobrze
Canon 50mm 1.8 STM -- Lens Sample Photo Archive in photography-on-the.net forums
Życie uczy cierpliwości.Cytat:
Witam,
kontaktuję się w sprawie zamówienia nr xxxxxx złożonego w naszym sklepie internetowym Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl.
Niestety, w związku z dużą ilością zamówień, wyczerpały się nasze zasoby wybranego obiektywu. Przepraszamy za mylącą informację o dostępności na naszej stronie. Stany magazynowe nie odświeżają się w czasie rzeczywistym i informacja o wyczerpaniu asortymentu pojawia się z opóźnieniem. Kolejnej dostawy spodziewamy się w przyszłym tygodniu. Proszę o informację czy chcą Państwo czekać.
Czy ktoś z Was ma jakieś potwierdzone informacje kiedy i w jakim sklepie będzie dostępna nowa 50? Myślicie, że jest szansa na zakup przed weekendem?
przez weekend był dostępny na cyfrowe.pl, dzisiaj już brak :(
Ładnie się prezentuje z tego co oglądam na POTN, ale kupować czwarte 50mm to była by już głupota :P
Sądziłem, że nowa 50-tka będzie kosztowała coś około 900zł. A tu taka miła niespodzianka... Jeśli czegoś w nim nie spaprali - Canon zmajstrował potencjalnie najlepsze tanie szkło dostępne w tym systemie.
Mały first look z dziś -> https://www.youtube.com/watch?v=DUUWzUpdWxA
Za mną pierwsze testy nowej 50. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, od razu po wyjęciu z pudełka ma się wrażenie, że jest to obiektyw o 2 klasy lepszy od starej 50mm f1.8 II. Obiektyw testowałem z C5DmkII na którym stara 50 doprowadzała mnie do szału przez losowość AF. Tu po pierwszych zdjęciach testowych od razu mogę stwierdzić, ze jest o niebo lepiej. Kilka przykładowych klatek poniżej, wszystkie na f/1.8
PS: Czy możecie polecić jakąś darmowy serwis na który można uploadować zdjęcia tak, żeby później w ładniejszej formie można było je umieścić na naszym forum?
Do mnie dzisiaj dotarła nowa pięćdziesiątka i od razu zacząłem testować.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Sama konstrukcja obiektywu bardzo zadowalająca.
Ostrość od pełnego otworu jak dla mnie w pełni akceptowalna.
Szybkość AF bardzo dobra. W porównaniu do naleśnika 40mm, którego również posiadam, zdecydowanie szybszy.
Z celnością nie było żadnych problemów.
Dużą zaletą jest waga ! Miałem już kupować sigmę 50 ART, jednak bardzo odstraszała mnie waga. Wiem, że to inna klasa obiektywów, jednak używam głównie ogniskowych 35mm i 85mm, a pięćdziesiątka ma być dodatkiem i tutaj ten obiektyw sprawdza się idealnie.
Kolejną zaletą jest cena - jedynie 559zł.
Na obecną chwilę jestem bardzo zadowolony.
Odważę się nawet zabrać ten obiektyw na reportaż i zobaczymy jak wtedy będzie się zachowywał.
Jak na moje oko jest całkiem dobrze :)
Ja używam cały czas imageshack
Myślę, nie mając jeszcze obiektywy w ręku ani w torbie - a będę go miał w przyszłym tygodniu jak dobrze pójdzie, że to bez wahania długo wyczekiwana konstrukcja i podejrzewam, że już dziś można przyznać 'Canonboardowską nagrodę premiery roku' ;)
Koledzy, którzy mają już szkło, napiszcie coś więcej o AFie. Wiadomo, że co do celności chyba każdy canon wypada lepiej niż w starym 50 1.8 II, a co z szybkością, jak się ma np. do 50 USM?
A czy osłona przeciwsłoneczna już jest dostępna, ktoś ma i jaka cena?
Ja wiem że to es-68 i że w Wielkim Świecie już jest dostępna. Chodzi mi o to, że na alledrogo nie ma, w sklepach polskich też nie widzę i myślę, że będzie jak słynna wtopa z 35 IS, że obiektyw sprzedawany był parę miesięcy a oryginalnej osłony nikt na oczy nie widział, ba nawet ciężko było o zamienniki ;)
A o ebayu nie słyszeli? ;) Brand New Canon Lens Hood ES 68 L HOODES68 from Japan Free Shipping | eBay
Oczywiście inną sprawą jest to, że 100zł za kawałek plastiku bym nie dał i zawsze kupuje zamienniki. Prędzej czy później chińczyki zaczną sprzedawać kopie.
właśnie, jak to się ma do 50 1.4 bo nie wiem co kupić w tym momencie :D
Sam nie miałem 50 1.4, ale na zagranicznych forach spotkałem sie z opiniami, że 50 1.8 STM przy f/1.8 jest ostrzejsza niż 50 1.4 przy f/1.8 :)
nie narzekaj na tego canona dostajesz to za co płacisz, a czasem mniej - przymkniesz do 2.8 będzie znośny przynajmniej w centrum, przymkniesz do 5.6 będzie ostro i nawet na brzegu się poprawi, przymknięty do 8 będzie równie dobry jak sigma na 2.0 :mrgreen: - "nie ma darmowego lanczu" jak to u mnie na wsi gadają.
No właśnie rozwiązaniem są stałki ze światłem f1.8 albo f2 - małe, lekkie, przystępne cenowo a GO jest wystarczająco mała :)
Coś takiego pojawiło się https://www.youtube.com/watch?v=w5EoXor3x44
Czy jakis uzytkownik C50mm 1.4 porownywal to szklo z C50mm 1.8 STM?
Jak miałem Canona 350D to trafienie z focusem podczas robienia zdjęcia na 50mm/1.8 było loterią. Teraz na 70D nie trafiłem zdjęcia "trafionego"...
Tzn nie trafiło się z nietrafionym focusem :)
mnie zaciekawil jeden z wrzuconych tu testow. Otoz testujacy twierdzi, ze STM ma wolniejszy AF od wersji MKII. Myslicie, ze to mozliwe?
AF w nowej wersji jest rzeczywiście wolniejszy ale bardziej skuteczny. Jakość wykonania moim zdaniem jest bardzo dobra.
Bardzo dobre szkło, bedzie jeszcze bardziej popularne niż wersja II.
Powłoki sa wyraźnie inne, wiecej zielonego, i faktycznie widać, że odbijają mniej swiatła. AF jest tak samo cichy jak naleśnik 40 mm, czyli praktycznie osoby z boku nie słyszą. Zarówno 1.4 jak i wersja II ruszają obiektywem zdecydowanie szybciej.
wreszcie coś konkretnego w sieci:
Canon EF 50mm f/1.8 STM - Review / Test Report
czekam jeszcze na Kai'a i optyczne :))
Bardzo fajny materiał - porównanie starej 50 f1.8 II z nową 50 f1.8 STM
Battle of the Nifty Fifties: Canon's 50mm f/1.8 Lenses
Udane odnowienie 50/1.8, ale mimo wszystko 50/1.4 jest po orostu lepszym obiektywem.
Zastanawiałem się trochę jaki sprzęt foto zabrać ze soba na wycieczkę do Polski. Jednak wziałem 50/1.4 a nie 50/1.8 STM, mimo, że miałem ochotę potestować nowość. Kupiłem go tylko jako ciekawostkę, bo tani, i jeszcze do M, bo niestety AF 50/1.4 z M nie działa dobrze.