-
Odp: 5D mark III, czy warto za pięć 12?
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Cholerka ,to się pośpieszyłem :roll:
i wszystko mam o jeden model wstecz :lol: .
Nie przejmuj się, ja mam dwa, bo głupi kupiłem najpierw marka II a kilka lat poźniej marka III ;). A mogłem nadal czekać, trochę kasy by w kieszeni zostało :lol:
-
No to ja zaoszczędziłem, bo z 5D przesiadłem się od razu na Marka III:p
-
Dobrze ze kupilem 5dmk3 i 6d zamiast iphona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Natomiast jeśli ktoś nie fotografuje w tej tematyce ZDECYDOWANIE bardziej polecam 6D - 2x tańszy, taka sama jakość obrazu, mniejszy i lżejszy (!), AF bardzo dobry.
No niestety 6D ma lepszą jakość obrazka, a AF nie jest bardzo dobry, ale przeciętny....miałeś ten aparat w ręku? Ja jednak potwierdzę, że jak ktoś przymierza się do 6D, to niech lepiej znajdzie niezajechaną używkę 5Dmk3 (mozna trafić za ok. 6k pln) i będzie dużo bardziej zadowolony za podobne pieniądze, bo jednak mimo lepszego obrazka w 6D, ergonomia pracy i AF w 5Dmk3 bije 6D na głowę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Dobrze ze kupilem 5dmk3 i 6d zamiast iphona.
Ja bym się tak nie cieszył. Ani z 5d ani z 6d nigdzie nie zadzwonisz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
No niestety 6D ma lepszą jakość obrazka, a AF nie jest bardzo dobry, ale przeciętny....miałeś ten aparat w ręku?
Miałeś. Zrobiłem jakieś 30k zdjęć w różnych warunkach. Jeśli chodzi o jakość obrazka ja nie widzę różnicy. Oczywiście kolorystycznie wychodzi to troszeczkę inaczej, ale nie rozpatruję tego w kategorii lepiej vs. gorzej. Możliwe, że wynika to też ze sposobu obróbki. Do raw-ów używam Capture One PRO, zdjęcia z totalnie błędną ekspozycją najczęściej lądują w koszu (nie ratuję totalnie czarnego zdjęcia), nie oczekuję jakości ISO1600 przy ustawieniu ISO5000 (i jeszcze niedoświetlone). Możliwe też, że mam w tej kwestii własne subiektywne podejście. Nigdy nie podniecałem się szumami albo DR matrycy jak większość testerów na forach. Dla mnie zawsze najważniejsze były kolory. Tu nie wiem jakie jest Twoje podejście?
Co do AF-u ...pracujesz na TOP-owych puszkach dlatego AF 6D jest dla Ciebie przeciętny ;) Ja bardzo długo fociłem głównie 5dmkII i AF w 6D w porównaniu do niego jest bdb. Do moich zastosowań lepiej sprawdził się jednak ten z 5dmkIII. Jest jeszcze lepszy. O tyle lepszy, że zmieniłem body.
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
... bo jednak mimo lepszego obrazka w 6D, ergonomia pracy i AF w 5Dmk3 bije 6D na głowę...
Jeśli chodzi o ergonomię to nie wiem czemu, ale 6d bardzo mi się podobał:) Aparat uproszczony względem 5d, mniejszy, lżejszy. Jakbym focił tylko dla siebie - portret, krajobraz, album rodzinny, sporadycznie sport itp. wolałbym mniejszego brata 5tki.
No więc wszystko zleży od preferencji, zastosowań itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
No niestety 6D ma lepszą jakość obrazka, a AF nie jest bardzo dobry, ale przeciętny....miałeś ten aparat w ręku? Ja jednak potwierdzę, że jak ktoś przymierza się do 6D, to niech lepiej znajdzie niezajechaną używkę 5Dmk3 (mozna trafić za ok. 6k pln) i będzie dużo bardziej zadowolony za podobne pieniądze, bo jednak mimo lepszego obrazka w 6D, ergonomia pracy i AF w 5Dmk3 bije 6D na głowę...
wszystkie C FF daja swietny obraz (porownywalnej jakosci).
mk3 jest tylko swinsko drogi.
prawie podwojna cena za yoystik i za 1/8000 sek.
Af lepszy , ale z tym to roznie bywa.
coz wiecej trzeba niz dobrze dzialajacy sensor centralny ?
a w c6 potrafi dzialac dobrze.
szybkosc ? - tam gdzie rzeczywiscie odgrywa decydujaca role to jest od tego dx, albo aps.
-
dla mnie obrazek z 6D jest w C najlepszy (no nie wiem jak będzie w nowych 5-kach 50Mpix). A co do reszty to się z wami zgadzam - każdy musi sobie sam wybrać co mu pasuje, bo C po to robi tyle modeli, żeby zadowolić każdego. Ja np. 1Dx na nic nie zamienię za jego ergonomię i szybkość oraz wytrzymałość, choć obrazek nie jest tak dobry jak w 5Dmk3, czy 6D (miałem/mam wszystkie 3 modele i ze wszystkich zdjęcia można znaleźć na http://szwendak.com).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
...1Dx na nic nie zamienię za jego ergonomię i szybkość oraz wytrzymałość, choć obrazek nie jest tak dobry jak w 5Dmk3, czy 6D (miałem/mam wszystkie 3 modele i ze wszystkich zdjęcia można znaleźć na
http://szwendak.com).
Przy jakim ISO porownujesz obrazki z tych puszek?
-
Powoli wątek przerodził się w "5dIII czy 6D"...
Proponuję dołączyć do rozważań jeszcze 7D mark II :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Proponuję dołączyć do rozważań jeszcze 7D mark II :lol:
To chyba naturalne, że jeśli ktoś pyta czy warto A, to się dyskutuje alternatywy B i C?:roll::roll::roll:
Jeśli ktoś chce robić ładne zdjęcia, ale uważa, że nie warto przepłacać za schyłkowy 5d3, bo naprawdę dobry będzie dopiero 5dV, to logiczne by było przeczekać i opędzić bieżace potrzeby za pomoca znacznie tańszego sprzętu jak 6d, a właściwie lepiej i tu poczekać na bardziej wypasiony 6d3 (6d2nie warto bo to będzie tylko wersja "bug fix" i kosmetyka) czyli teraz wypadałoby kupić 7d2 i modlić się, żeby nie było wypustu 7d3 w międzyczasie, co jest jednak mało prawdopodobne.
:?
-
lepiej robić zdjęcia, niż pitolić...czymkolwiek, nawet zenitem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Proponuję dołączyć do rozważań jeszcze 7D mark II
W necie są dośc rozbudowane porównania:
5DIII vs 6D vs 7DII .
Większość wniosków i rad :są zbieżne.
np:
http://www.canonrumors.com/forum/ind...?topic=22768.0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
lepiej robić zdjęcia, niż pitolić...czymkolwiek, nawet zenitem.
Amen.
Ja uważam, że nadal warto kupić 5DIII. Mam od 3ch lat i nigdy nie żałowalem wydanej kasy. Teraz też bym kupił...
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
W necie są dośc rozbudowane porównania:
5DIII vs 6D vs 7DII .
Większość wniosków i rad :są zbieżne.
np:
5D III OR 6D or 7DII
Moja propozycja nie była przypadkowa :lol:
-
Zawsze możemy dyskutować o wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia - tylko ile można
Każda pliszka swój ogon chwali. Należy się cieszyć, że mamy taki wybór. Fociłem 20, 40, 7, teraz 6, czasami 5D2, 5D3 każdy dawał lub daje satysfakcję i zadowolenie. Nawet smieną można było zrobić dobre zdjęcia
W wielu wypadkach nic po dobrej puszce - jak szkła do d...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryba_ryba
W wielu wypadkach nic po dobrej puszce - jak szkła do d...
A szczególnie jak fotograf do d... ;).
-
Ja bym czekał na legendarne 3D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ja bym czekał na legendarne 3D
Raczej 3D mk II bo pierwszą wersję raczej skopią ;-)
-
Nie lepiej kupic 50D do 30000 klapniec ^^ ?
-
Przebrnąłem przez komentarze, troszkę się uśmiałem z tych aby poczekać na MKIV :P
Ja początkowo chciałem wymienić MKII na 6D jednakże dzięki mej wspaniałej żonie, która w sklepie (MM) namówiła mnie na MKIII, jestem mega zadowolony. Mam wszystko to czego brakowało mi w MKI i MKII. Szybkość, celność i niezawodność podczas pracy na trudnych reportażach. Jestem bardzo bardzo zadowolony i myślę, że warto kupić dziś ten aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Przebrnąłem przez komentarze, troszkę się uśmiałem z tych aby poczekać na MKIV :P
Ja początkowo chciałem wymienić MKII na 6D jednakże dzięki mej wspaniałej żonie, która w sklepie (MM) namówiła mnie na MKIII, jestem mega zadowolony. Mam wszystko to czego brakowało mi w MKI i MKII. Szybkość, celność i niezawodność podczas pracy na trudnych reportażach. Jestem bardzo bardzo zadowolony i myślę, że warto kupić dziś ten aparat.
Gdzie można znaleźć żonę która namawia na droższy aparat? Biorę dwie (dla mnie i dla kumpla) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Gdzie można znaleźć żonę która namawia na droższy aparat? Biorę dwie (dla mnie i dla kumpla) :)
Możesz nie wierzyć ale poznałem żonę przez internet ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
zazdroszcze żony ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Taka żona to prawdziwy skarb! No chyba, że "pozwala" kupić droższy aparat, bo akurat ma na oku futro z norek :).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Możesz nie wierzyć ale poznałem żonę przez internet ;)
Z tego co piszesz o małżonce, to powinieneś napisać nie "przez internet", tylko "dzięki internetowi". A tak zabrzmiało jakbyś miał żal do Interneta :).
--- Kolejny post ---
A tak poważnie, to chyba lepiej kupić 5dIII, bo to dobry aparat. A za 5 dwunasta może się okazać dość odległe w czasie w oczekiwaniu na mark IV (jeżeli takowy będzie). Kto czekał na 7D mkII wie o czym mówię.
Kończąc temat żon. Jak podpadnę mówi do mnie "ty kanalio".
A jak chce mnie pochwalić, to też "ty kanalio".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Taka żona to prawdziwy skarb! No chyba, że "pozwala" kupić droższy aparat, bo akurat ma na oku futro z norek :).
--- Kolejny post ---
Z tego co piszesz o małżonce, to powinieneś napisać nie "przez internet", tylko "dzięki internetowi". A tak zabrzmiało jakbyś miał żal do Interneta :).
--- Kolejny post ---
A tak poważnie, to chyba lepiej kupić 5dIII, bo to dobry aparat. A za 5 dwunasta może się okazać dość odległe w czasie w oczekiwaniu na mark IV (jeżeli takowy będzie). Kto czekał na 7D mkII wie o czym mówię.
Kończąc temat żon. Jak podpadnę mówi do mnie "ty kanalio".
A jak chce mnie pochwalić, to też "ty kanalio".
No cieszę się że poznałem ją dzięki internetowi i że mam taką wspaniałą żonę, po prostu moja żona wie, że u mnie aparat ciężko pracuje a im będzie lepszy sprzęt tym mi sie lepiej będzie pracowało, co ważne więcej czasu zostanie dla niej ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
jednakże dzięki mej wspaniałej żonie, która w sklepie (MM) namówiła mnie na MKIII,
Żonaty a taki naiwny :roll: ,
jeszcze nie wiesz ile ta namowa będzie Ciebie kosztowała :mrgreen: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Żonaty a taki naiwny ,
jeszcze nie wiesz ile ta namowa będzie Ciebie kosztowała .
futro z norek jak nic:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Żonaty a taki naiwny :roll: ,
jeszcze nie wiesz ile ta namowa będzie Ciebie kosztowała :mrgreen: .
Sądząc po wpisie chyba mam bardzo dobrze jednak :-P
-
Jeżeli pilnie potrzebujesz, to kupuj i ciesz się sprzętem. Natomiast, jeżeli możesz poczekać, to odpuść 5D III. Może w mark IV będzie wreszcie lepsza matryca. Jeżeli nie potrzebujesz 50mln pikseli, to omijaj szerokim łukiem nowe piątki. Tam jest prawdopodobnie powiększona matryca z 7D II. Rewelacyjna rozdzielczość i bardzo przeciętna jakość, jak na FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Jeżeli pilnie potrzebujesz, to kupuj i ciesz się sprzętem. Natomiast, jeżeli możesz poczekać, to odpuść 5D III. Może w mark IV będzie wreszcie lepsza matryca. Jeżeli nie potrzebujesz 50mln pikseli, to omijaj szerokim łukiem nowe piątki. Tam jest prawdopodobnie powiększona matryca z 7D II. Rewelacyjna rozdzielczość i bardzo przeciętna jakość, jak na FF.
No właśnie poczekaj tylko do kiedy i czy 5DmkIV będzie kiedykolwiek na rynku.
A co do matrycy, to ktoś słyszał, że ktoś widział. I tak poważnie, czy ma ona coś wspólnego z 7DmkII?
Brać 5DIII i nie czekać.
Jak to mówią chłopaki z kabaretu: "lepszy wróbel w garści niż Mariolka na dachu" :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
No właśnie poczekaj tylko do kiedy i czy 5DmkIV będzie kiedykolwiek na rynku.
A co do matrycy, to ktoś słyszał, że ktoś widział. I tak poważnie, czy ma ona coś wspólnego z 7DmkII?
No przecież jest za pięć 12, więc zostało 5 minut :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Brać 5DIII i nie czekać.
Jak to mówią chłopaki z kabaretu: "lepszy wróbel w garści niż Mariolka na dachu" :).
I tak w drugim poście powinna zakończyć się ta cała dyskusja ;).
-
Moj ziomek chcial kupic D800e, czekal 2 lata i ma D810. Aparat ma b.dobry co z tego jak odechcialo mu sie tej calej fotografii. Szkla kupuje serii G wlasciwie to ma tylko 50 1.8 (w planach 85 1.8 i lee big stoper hehehe) Ot caly moral w czekaniu na najlepsiejszy model.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
I tak w drugim poście powinna zakończyć się ta cała dyskusja ;).
eee,dopiero 9 stron
-
Zdebik czy twój ziomek nie jest czasem z Trójmiasta ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikonfan
Zdebik czy twój ziomek nie jest czasem z Trójmiasta ;)
Nie :) ale przypadek jak widze nie odosobniony ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie :) ale przypadek jak widze nie odosobniony ;)
Dokładnie jeszcze ten zestaw filtrów ;) Ja na razie 7D chcę nabyć ale zastanawiam się nad 5D jako drugą puszkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikonfan
Dokładnie jeszcze ten zestaw filtrów ;) Ja na razie 7D chcę nabyć ale zastanawiam się nad 5D jako drugą puszkę :)
Czy 7DII?
I dlaczego 5DIII jako druga puchę?
Kupiłbym sobie 5DIII i byłby on pierwszy, a z 7DII wtedy bym zrezygnował.
-
Tak 7II na 5III na razie mnie nie stać ;)
-
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc. Od dziś jestem posiadaczem 5D III i póki co bawiłem się pół godziny, zaraz obejrzę rezultaty na komputerze. Na pierwszy rzut oka albo ekran LCD w 70D mam jaśniejszy albo 5D robi ciemniejsze zdjęcia przy takich samych nastawach i takim samym obiektywie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Kupiłbym sobie 5DIII i byłby on pierwszy, a z 7DII wtedy bym zrezygnował.
IMHO :
tandem 5DIII i 7DII bardzo ładnie się uzupełnia.
To nie tylko moje zdanie.
W sieci pełno jest opinii ,ze zestaw 5DIII lub 6D+7DII ,
to optymalny budżetowy zestaw .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
6D+7DII ,
to optymalny budżetowy zestaw .
Faktycznie budżetowy, tylko zależy jaki ma się ten budżet.
-
to jest budżet dla szwajcara
dla polaka to będzie canon 100d+ canon 50d
-
nie chcąc zakładać nowego wątku, czy orientuje się ktoś czy cashback 1200 zł należy się za zakup samego body markIII ?
-
A widziales info na stronie canona?
Po przeczytaniu raczej watpliwosci nie powinienes miec
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hepta
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc. Od dziś jestem posiadaczem 5D III i póki co bawiłem się pół godziny, zaraz obejrzę rezultaty na komputerze. Na pierwszy rzut oka albo ekran LCD w 70D mam jaśniejszy albo 5D robi ciemniejsze zdjęcia przy takich samych nastawach i takim samym obiektywie.
O ile canon ogólnie z urzędu nie doświetla, to w 5D3 jest to jeszcze bardziej odczuwalne...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
O ile canon ogólnie z urzędu nie doświetla, to w 5D3 jest to jeszcze bardziej odczuwalne...
Dokładnie tak, trzeba na stałe ustawić +1EV