Obiektyw może się przydać. Spokojnie wystarczy Canon 300/2,8 L IS USM albo w ostateczności Canon 70-200/2,8 L IS USM.
Wersja do druku
tym też by się dało:
"Obiektyw" otworkowy CANON PINHOLE (5285171408) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Niestety, ale sprzęt odgrywa sporą rolę w tej zabawie i bez 300mm czy 400mm będzie trudno. Pokazałbyś tak plus/minus jak wygląda oryginalny kadr - na ile mocno to przycinasz ?
Nieco "szersze" spojrzenie na narciarstwo. Eksperymentalnie, jakiś czas temu. Najpierw C10-22
a potem 2x Samyang 8. Bez prostowania i korekcji obiektywu.
20.
21.
22.
21
Bardzo pomysłowe ,ale za dużo detali : plecaki ,ludzie.
Byłoby super np. tylko zawodnik i góry. Ale na stoku panuje tłok, a w szerokim kącie to zawsze dużo rzeczy się zmieści. Tam nikt nie ma czasu na pozowanie, ustawianie się, przesuwanie itd.
--- Kolejny post ---
Dzięki. Jest jakaś magia w szerokim kącie, prawda?
Sorry, ale (nr 20) przypomniał mi się skecz ziomali z Lublina. Szerzej, nogi szerzej i wypnij się (na dole) :). Miałem szeroki kąt 11-16, sprzedałem i jakoś mi go nie brakuje.
Z fisha zdjęcia zdecydowanie lepsze. Może 21 i trochę efekciarskie, ale to chyba obiektyw do tego typu experymentów.
Czy masz jeszcze jakieś zdjęcia z serii 22 - jak zawodnik przemiesza się w dół?
oj , oj
zdj 20 mocno przeniebieszczone.
w sloncu snieg nie jest niebieski
porownaj z nastepnym zdjeciem kolor sniegu - a przeciez snieg ten sam , slonce to samo.
mozna pokazywac jak sie chce , nawet plonacy snieg jesli ktos potrafi, ale tutaj przeniebieszczenie jest nieestetyczne , nosi wyrazne znamiona bledu technicznego.#
niebieski snieg to raczej w cieniu , ale i tak nie jest to naturalne.
21 za ciemne - dynamiczny kadr , niestety z mocno zburdelizowanym tlem.
obowiazuje zasada jednosci kadru i motywu.
mniej oznacza czesto wiecej.
np cos takiego ( kolesia z tylu mozna usunac , mozna zostawic):
w drugim trzeba wyczyscic kolory , pokazac piekno natury , walor tonalny.
Sezon zimowy zakończony.
Ostatnie zdjęcia - Memoriał B. Czecha i H. Marusarzówny, Zakopane-Harenda
23.
24.
25.
26.
Zdjęcia zrobione podczas MTB Grand Prix w Jeleniej Górze (prezentowane wcześniej w mojej głównej galerii).
7d + C17-55/2.8
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
Rany, maja dziewczyny "parę" w nogach.
32 ciut ucięte u góry i brakuje widoku szprych w kołach, takich lekko rozmazanych :)
Czas jakby lekko nie był dopasowany do szybkości jazdy roweru, ale to zdjęcie i tak mnie się najbardziej podoba.
Nie lubię rowerowców,
ale 32 jest OK.
Wyfotoszopowałbym taśme u dołu i dorobił kask.
Podoba mi się.Widać speed :D .
No, dziewczyny fajne, Majka naj, naj!!!
--- Kolejny post ---
32 pstryknięte trochę znienacka. Uciekałem przed deszczem z młodym pod pachą i taki wyszedł strzał z biodra.
Wycinanie i dorabianie? Może kiedyś, jak będę dawał zdjęcia na wystawę lub do publikacji.
34 i 35 za krotkie czasy, 37 do smietnika ;]
Tomek Kuchar raczej nie byłby zadowolony, gdyby się dowiedział, że ma wylądować w śmietniku;)
Jeszcze kilka fotek z tego samego rajdu:7d+C70-200/4
38.
39.
40.
41.
Zawody MTB HC UCI-Jelenia Góra Trophy, Maja Race, 20.06.2015
7d+C17-55/2.8
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
Zdjęcie nr 46 dobrze wyszło.
Dobrze, że chociaż jedno.
52.
Od lipca nic nie przybyło?
Czekasz na śnieg, czy ten sport, to jednak sporadycznie i niechętnie? :)
Śnieg tego lata musiałem odpuścić ze względu na kontuzję. Postanowiłem więcej czasu poświęcić dzieciom, bo zimą starego nie uświadczą. A sport owszem, jednak nie jestem reporterem a kibicem (czyt. miłośnikiem).
W sobotę może pójdę na ręczną, niestety na sali ciemnica.
No i poszedłem sobie na ręczną. Niestety, sala ciemnica, mecz słaby tzn. nasze przegrały a do poziomu lokalnych zawodniczek dostosował się także fotograf. Może następnym razem będzie lepiej. Brak tele też dał się we znaki, musiałem mocno kadrować co poważnie odbiło się na jakości:(
KPR Jelenia Góra vs Start Elbląg
7d+C17-55 ISO 3200
53.
54.
55.
56.
57.
Generalnie wyszła sieka!
Niespecjalnie znam się na fotach sportowych, ale WB gdzie Cię oszukuje.
Skróć czas :).
7D nie nadaje się na ciemną halę. Albo wrzucamy wysokie ISO, albo odpuszczamy temat, bo wyciąganie na PC niedoświetlonych zdjęć kończy się szumozą.
Co stanie się gdy np w PS w Camera Raw ustawisz balans bieli na auto?
KPR-Start ciąg dalszy. Te same zdjęcia, może wyglądają trochę lepiej.
58.
59.
60.
61.
62.
Pojechane po jakości, twarze masakryczne - zniekształcone. Ogólnie skóra jest dziwna, nie potrafię określić, czy to jest rozmazane czy jakieś poruszenie. Myślę, że gdyby nie to wszystko, to byłoby ok.
Sama grałam w ręczną, więc wiem, że do takich zdjęć się nie zapozuje i pięknie się nie wygląda, ale tutaj to wygląda jakbyś przy nich majsterkował. Widziałam dużo zdjęć cykanych na takich meczach i nie widziałam czegoś takiego. Oglądałam twoje poprzednie zdjęcia i są o niebo lepsze.
no niestety, bez tele minimum 2.8 do zdjęć w hali nie powinno się podchodzić, tych zdjęć z ręcznej nie powinieneś publikować,
zakup sobie 85mm 1.8 i wtedy jazda
Masz słusznego!
Zdaję sobie z tego sprawę, ale dzięki tej publikacji kilka osób mogło wyrazić swoje zdanie, ja zdaję sobie sprawę z pewnych niedoskonałości i braków (nie tylko sprzętowych) i będę miał publiczny odnośnik przy kolejnych zdjęciach z ręcznej, które zamierzam popełnić w przyszłym tygodniu. Jeśli ponownie wyjdzie taka sieka to sobie odpuszczę. Jeśli jednak jakimś cudem nie...
--- Kolejny post ---
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak przykro mi jest, że pokazałem Was tak "byle jak":(
--- Kolejny post ---
A co myślicie o samych kadrach?
Tak z ciekawości ile % kompresji dawałeś zapisując JPG ? Mam wrażenie, że są stosunkowo małe jeżeli chodzi o ich wagę, a rozmiar znów taki mały nie jest. Mam wrażenie, że dzieła zniszczenia dopełniła kompresja.
Za mocno to wszystko odszumiasz :/
Niestety, nie dane mi było obejrzeć ponownie w akcji piłkarki ręczne. Słynna awaria oświetlenia na meczu piłkarskim dosięgnęła także halę KPR-u.
W związku z tym kilka fotek rowerowych z zawodów we Francji. Konkurencja nazywa się chyba Dual Track.
63.
64.
65.
66.
63 i 64 jak dla mnie słabo.
65 jest temat.
66 nie mam zdania.
65 dużo w kadrze, ale fajnie jest :D
65 najbardziej mnie się spodobało, zakręcone jak nic, i te góry w oddali.
Zdjęcia jak zdjęcia, wiadomo, są lepsze i gorsze. Zależało mi bardziej na pokazaniu "nowej" dyscypliny, w której "wariatów" nie brakuje. W przygotowaniu inna konkurencja, która się odbyła następnego dnia.