Odp: backup materiału podczas wesela
Dorzucę swoje 3 grosze. Jestem zdania, że na zleceniu wszystko musi mieć dubel. Ja mam zawsze dwa body FF, dwie lampy i obiektywów tyle, żeby w razi awarii pokrywały mi się ogniskowe. Wcześniej robiłem 1ds2, ale niestety tam opcja backupu na dwie karty jednocześnie to mordęga bo aparat wyświetla zdjęcia po 4 sekundach od zrobienia. Korzystałem więc z kilku małych kart. Teraz jestem przed kupnem kart do 1Dx i się zastanawiam co zrobić. Czy dwie 64GB sandiska (ustawiony zapis na obie) wystarczą, czy lepiej zamiast jednej 64GB kilka mniejszych i podmieniać? Czy może dodatkowo zgrywać po prostu na laptopa? Jaka jest szansa, że padną obie karty w aparacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
espire
ale fotografujemy jednak czyjś najczęściej najważniejszy dzień w życiu,
Niktorzy twierdza ze rozwod jest wazniejszy. :mrgreen:
żeby nie powiedzieć że większość :)
niestety wcześniej tak nie twierdzą. Gdyby było inaczej, wielu Panów młodych by dopłaciło aby pliki się straciły
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Dorzucę swoje 3 grosze. Jestem zdania, że na zleceniu wszystko musi mieć dubel. Ja mam zawsze dwa body FF, dwie lampy i obiektywów tyle, żeby w razi awarii pokrywały mi się ogniskowe. Wcześniej robiłem 1ds2, ale niestety tam opcja backupu na dwie karty jednocześnie to mordęga bo aparat wyświetla zdjęcia po 4 sekundach od zrobienia. Korzystałem więc z kilku małych kart. Teraz jestem przed kupnem kart do 1Dx i się zastanawiam co zrobić. Czy dwie 64GB sandiska (ustawiony zapis na obie) wystarczą, czy lepiej zamiast jednej 64GB kilka mniejszych i podmieniać? Czy może dodatkowo zgrywać po prostu na laptopa? Jaka jest szansa, że padną obie karty w aparacie?
nie da sie przewidziec , gdyz decyduje przypadek. mozna mowic o prawdopodobienstwie , ktore jest znikome.
statystycznie bardziej prawdopodobne jest ze np ulegiesz wypadkowi w drodze powrotnej , ale na te okolicznosc nikt nie wraca np autem pancernym.
dx + dwie karty jesli dobrej marki to chyba technologia fotograficzna nie zna bezpieczniejszego rozwiazania aktualnie.
ja bym sie nie bawil w trakcie imprezy w zczytywanie na kompa majac taki sprzet.
raczej cos spieprze przy tej okazji niz sie samo spieprzy.
1Dx to aparat jak każdy inny. Chyba po prostu kupię 2 sandiski 64GB.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
1Dx to aparat jak każdy inny. Chyba po prostu kupię 2 sandiski 64GB.
zdaniem canona kladli nacisk na niezawodnosc i wytrzymalosc .
kiedys to nawet podawano ile g ( przyspieszenie ) ma wytrzymac migawka.
i to zdaniem ´canon ma kosztowac extra.
jakosc zdjec - w sumie innymi tanszymi aparatami da sie dostac porownywalna , powiedzmy wystarczajaco dobra , ale dx ma byc zdecydowanie bardziej niezawodny.
moze gdybys mial starego d20 o przebiegu 2 milionow klatek to trzebaby myslec o robieniu backupu po kazdym zdjeciu ;-)
Gdybym miał 1Dx albo 5DMk3 z zapisem równoległym na dwie karty, zrobiłbym jeden backup po przyjeździe na salę (podczas obiadu). Może jeszcze jeden około np. 22:00. Ale w takie dodatkowe (które robię teraz) już bym się nie bawił. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
zdaniem canona kladli nacisk na niezawodnosc i wytrzymalosc .
kiedys to nawet podawano ile g ( przyspieszenie ) ma wytrzymac migawka.
i to zdaniem ´canon ma kosztowac extra.
jakosc zdjec - w sumie innymi tanszymi aparatami da sie dostac porownywalna , powiedzmy wystarczajaco dobra , ale dx ma byc zdecydowanie bardziej niezawodny.
moze gdybys mial starego d20 o przebiegu 2 milionow klatek to trzebaby myslec o robieniu backupu po kazdym zdjeciu ;-)
No nie do końca tak jest. 1Dx wypluwa zupełnie inne rawy niż 6D.
Z czystej ciekawości zapytam. Właśnie jaka to jest różnica ?da się to jakoś określić słowami? Już tu na forum inny użytkownik kiedyś pisał że 1dx robi inne rawy lepsze.
Na pewno duży wpływ ma to, że jest perfekcyjny pomiar światła, jak się ogarnia dobrze obsługę aparatu to, praktycznie potem nie trzeba korygować ekspozycji. W zależności od opcji, ale punktowy pomiar powiązany z aktywnym punktem AF to jest rewelacja, bo zazwyczaj w repo ostrzymy na twarz. Dodatkowo balans bieli aparat ustawia o niebo lepiej niż inne body. Kontrast sama matryca ma większy. Zdjęcia są po prostu ładne na surowo, szczególnie z 85L. Ciężko to opisać. Jak się zrobi ciepło to postaram się zrobić porównanie do 6D.
Bardzo chętnie takie porównanie zobaczę. :)