Robił ktoś już aktualizację 1.03 ?
Wersja do druku
Robił ktoś już aktualizację 1.03 ?
chyba 1.04?
Aktualizacja 1.03 udoskonala pracę silnika ultradźwiękowego, odpowiadającego za pracę AF. Nowy algorytm, w zależności od warunków w których fotografujemy, przyspiesza działanie AF od 20 do 50 %. Aktualizacja poprawia pracę AF w trybie âstandardâ oraz âpriorytet prędkościâ
Taki wyświetla komunikat.
I jestem po aktualizacji. Pięknie szybko ustawiąjący napęd, wyraźnie jak dla mnie odczuwalna zmiana prędkości AF. Jutro nad wodą przetestuję to podzielę się spostrzeżeniami .
Hm, ja widzę ver. 1.04:
150-600mm F5-6.3 DG OS HSM S014 Detailed Information | SIGMA
Twoje na wierzchu :) ja nie rozszerzyłem okienka i dlatego:) teraz jest Ok, wersja 1.04
Nie wiem ,ale muszę dokładnie się przyjżeć czy aby nie mam BF na 600 mm.Na 10 metrach wychodzi mi 1 cm.Ale też nie za każdym razem.dopiero uczę się tej lufy.Może być że to moja wina że nie utrzymam na tej ogniskowej celności :)
Tak do 10 metrów 600 mm jest super, ale już kadry z odległości ok 30-40 metrów powodują u mnie nerwowe słownictwo ;)
Mam co prawda wersję "C", ale też wczytałem nowy soft. W poniedziałek potestuję AF na samolotach. Powinno być lepiej (choć po ustawieniu własnych preferencji dockiem, nie narzekam).
No i jestem po testowaniu nowego firmware.Jeszcze przed wgraniem owego, swoja Sigmę 150-600 C przyspieszyłem przez usbdock.Już wtedy była zauważalna różnica szybkości pracy AF.Wczoraj wgrałem nowe i jestem znów mile zaskoczony.Zdecydowanie szybciej .Ale jednak jak wcześniej już wypowiadałem się , coś za coś .Szybki Af -mniej celny.Jednak wychodzi na to że na 10 kadrów , 2 niecelne.Choć i dziś doszedłem przy już odpowiednim świetle 10/10.Możliwe że celność idzie w parze ze światłem .Nie możliwe - a pewne :)Gdy obiektyw dostanie odpowiednio duża ilość światła odwdzięcza się celnością.
Ostatnio fociłem nasze lądujące samoloty. Godziny wieczorne (18-19), słońce prostopadle i... "C" dał radę. Na 100 zdjęć zrobionych na zakresie 300-600mm (x1.6 bo to był 7D2)na 5 ostrość "uciekła". Reszta ok. Oczywiście szkło "stuningowane" dockiem i wgrany nowy soft.
Noo jaskółkę ustrzelić w pełnym kadrze, to takie trochę mission impossible ;)
A daj spokój, zrobiłem na 600 mm ok 100 strzałów i z żadnego nie jestem zadowolony :shock:
Trzeba by pomyśleć ja jakimś wątku o Sigma 150-600 C i podyskutować o plusach i minusach.Może jest tu kilka osób które dysponują takowym obiektywem i podzieliły by się wrażeniami.
do usunięcia.
Witajcie
Czy ktoś życzliwy udostępni kilka plików RAW z tej Sigmy, ale w zestawie z dowolnym cropem ze stajni Canona. Chodzi mi o zdjęcia ptaków statyczne i dynamiczne. Oczywiście na 600 i na pełnej dziurze.
Zdjęcia samolotów oraz dachów juz widziałem :-) Może być wersja C :-)
Pozdrawiam
Zobacz sobie w mojej galerii, które zdjęcia Ci pasują, napisz mi na prv, postaram Ci się zapodać Raw.
Witajcie
Spotkałem się w sieci z taką opinią Sigma 150-600mm Sport vs. Contemporary: Full comparison and review
Z przedstawionych przykładów wynika, że na 600 między C i S nie ma większej różnicy, ale na 500 wersja C jest ostrzejsza od S.
Na krótszych ogniskowych C również jest ostrzejsza minimalnie od S.
Przeczy to wielu testom zamieszczanym na naszych i "obcych stronach".
Opinia subiektywna, czy coś w tym jest?
Oczywiście przewaga wersji S w budowie, uszczelnieniach, AF itd. jest oczywista.
No i ponawiam prośbę o pliki RAW z APSC na 600 :-). Interesuje mnie drobnica, a nie dachy i samoloty :-)
Pozdrawiam
Jak tylko pogoda pozwoli, to zastrzelę jakiegoś ptaszora w celach testowych (7D2+wersja C) ;)
Drobnica :-) ptaszyny
przepraszam, ale chyba Tobie obiecałem pliki raw, myślałem że przed wyjazdem zdążę to zrobić.Niestety nie dam rady, od kilkunastu dni dopinałem wyjazd zimowy w Alpy Francuskie.Wracam 22 stycznia,potem już jestem wolny i jeśli do tego czasu nie będziesz ich miał od innej osoby, to podeślę .Nie mam jak porównać obu obiektywów. Mam wersję C , może na forum jest ktoś kto posiada wersję S i będzie też mógł kilka fotek Ci podesłać.Choć jakoś nie widzę żeby ktoś zamieszczał jakiekolwiek zdjęcia wersją S i C. Jak pisałem wcześniej , w moim wątku 99 % jest wykonane wersją C.
a jak to cudo wpółpracuje z super nowoczesnym aparatem canon 5 d?