Ma być do 5DI i czasem do 40D
Wersja do druku
Ma być do 5DI i czasem do 40D
Nie miałem Yongnuo. Ztego co widzę to rewelacji nie ma choć zapewne będzie mieć lepszy bokeh od starego canona.
Za to canon 35/2 to bardzo fajne szkło na 5D. Kiedyś był to mój ulubiony obiektyw na tym body. Otwarty rogi ma mydlane a lekko przymknięty słaby bokeh, natomiast jest ostry i kontrastowy praktycznie już od f2. Ładnie pracuje pod światło. Dodatkowo ma w miarę normalny pierścień manualnego ostrzenia czego o Yongnuo powiedzieć nie mogę. Canona jak najbardziej polecam. Można kupić za ok. 700-800zł.
Kupiłem ostatnio tego Yongnuo i mam ciekawą sytuację - na 5Dmk2 współpracuje bardzo przyzwoicie, za to na analogowym EOS50 obiektyw nie domyka przysłony. Aparat poprawnie wykrywa przysłonę (między 2 a 22) ale niestety nie domyka jej ani przez podgląd ani w trakcie robienia zdjęcia. Ktoś się spotkał już z taką sytuacją?
jakby ktos cos potrzebowal, to mam to szkielko. od wczoraj, wiec poki co wiele nie moge powiedziec (poza tym, ze zupelnie sympatyczne) ale na dniach postaram sie jakis sample wrzucic
Daj znać jak sprawuje się ten klon canona 35/2 - kiedyś mojego ulubionego szkła na 5D :)
Zdaje się, że robi lepszy bokeh niż canon ale reszta słabo w teście wypadła:
Yongnuo 35 mm f/2 - test obiektywu
Cześć podbijam temat. Mam 5d classic. Ktoś używał? Obecnie mam 50 1.8 stm. Szukam czegoś lekkiego ale nieco szerszego. Możliwie tani. Myślę o C 30mm 2.0 za około 750zl
mialem okolo 2 miesiace, potem zamienilem na 35/2 IS
plusy: znosna obudowa, po przymknieciu fajnie ostry, przyzwoity bokeh
minusy: rozrzut. czasem jak trafil w punkt to na f/2.8 supcio a i f/2.2 czy f/2.5 zupelnie znosne. czasem (czesciej niz to wczesniejsze "czasem") nawet i f/4 takie sobie.
zmienilem na 35/2 IS, bo ogniskowa mi fantastycznie przypasowala w cropie.
mechanicznie jest przepasc miedzy tymi szklami, co przeklada sie na wartosc oczekiwana ostrosci zdjec :) no ale oczywiscie 35/2 IS jest znacznie wiekszy i duzo ciezszy. poza tym: o ile w cropie jeszcze tragedii nie ma, o tyle na pelnej klatce bokeh 35/2 IS ssie kompletnie
dwa sample z mojego...
f/2.2
f/2.5
Starym Canonem 35 2.0 (bez stabilizacji) ktoś robił zdjęcia?
Robiłem i fajny był. Bardzo ostry w centrum i bardzo słaby kontrast pod światło. Obrazek mi się podobał z ale głośny af go u mnie zdyskwalifikował.
Nabyłem tytułowy obiektyw, pierwsze próby i już wiem - mój egzemplarz jest ostry - skubany już od pełnej dziury.
Ktoś używał na apsc? Mam ff i apsc. Myślę aby pod 1300d podpiąć dla mojej kobiety.
Sprawdzałem na 500D - super praca i zdjęcia, jak na 1300D - osobiście nie wiem
Podepnę niebawem to dam znać. Używałem chwilę 1300d razem z 35mm 2.0 Usm. Super duet, ale aparat robi się już za duży i ciężki.