Odp: Czy mozna reklamowac uslugi fotograficzne?
Mozesz tez podpisac pod zdjeciem ze sie nie zgadzasz i opisac cale swoje przejscie. To bardziej boli od zarobionych w taki sposob pieniedzy. Ona napewno to skasuje ale do tego czasu ktos przeczyta. Jakby kobieta byla uczciwa to oddala by wplate. Chaltura wczesniej czy pozniej wyjdzie jej bokiem.
Oczywiście że bez Twojej wiedzy i zgody nie ma takiego prawa.
Zrób printscreeny z FB, postrasz ją że naruszył Twoje dobra osobiste, postrasz urzędem skarbowym i załatwiaj zwrot kasy.
Z doświadczenia wiem że Urząd Skarbowy na takich fachowców działa rewelacyjnie ;)
No i nie ma jak to się wyróżnić PROFEJOSNALIZMEM....
.
Masakra, sam zawodowcem nie jestem ale jak czytam to aż ciarki przechodzą. Jak można brać od ludzi pieniądze za takie coś :)
"Artystyczne" portfolio na tym fejsie. Szok co sie moze ludziom podobac.
Sam nie kozacze w fotografii, ale brac za cos takiego pieniadze...
Cytat:
Zamieszczone przez
antek76
PROFEJOSNALIZMEM
:mrgreen:
fajny wyraz, muszę sie go nauczyć, a nie jest łatwo...
Rzadko tu zaglądam i jeszcze rzadziej piszę, ale widząc "artystkę" z mojego miasta czuję się zobligowany do komentarza :
Tak sobie przeczytałem cały ten watek i jednego nie rozumiem, gdzie była autorka wątku w czasie robienia zdjęć. Czy nie widziała co wyrabia fotograf, czy może myślała, że Photoshop da radę. Nie bronię fotografa, ale nie rozumiem jak można korzystać z czyichś usług nie wiedząc czego się można spodziewać. Z drugiej strony jaka cena taka jakość. Może autorka wątku się wypowie co skłoniło ją do wybrania akurat tego fotografa.
Zamiast jechać po koledze z innego watku, który ma aparat i pyta jak zaczać fotografowanie ślubów, należy mu po prostu podać link do strony pani Oli z Zielonej Góry. Czasem odwala straszliwa chałturę, ale umie się zareklamować, pochwalić, ma chucpę, blog i porady fotograficzne itd. Na klientach sprawia wrażenie Dobrej Pani Fotograf . "Obiektyw widzi wszystko" pisze pani Ola - święta racja-- nawet pofałdowane sztuczne deski i odblaski na tapecie. Pewnie kiedyś się wyrobi, bo ma zapał, i pewnie jeszcze się nauczy podejścia do klienta na błędach.
Nie matura, a chęć szczera zrobi z Ciebie photographera.8-)
Bo tak się to robi - nie ma czasu czekać aż się zdobędzie kwalifikacje, tylko trzeba finansować swoja przyszła karierę z obecnej ohydnej chałtury. Tak robia wielcy, to dlaczego nie może pani z ZG. Wczesne Windows, DxO, czy androjdy Samsunga, a to tylko przykłady pierwsze z brzegu-- to były kryminalnie nieużywalne buble za które nikt nie powinien zapłacić ani grosza. Ale teraz te produkty dojrzały, a tych firm nie byłoby stać na inwestowanie wielu lat w rozwój bez ściagania haraczu od frajerów już od samego poczatku za niedorobione buble.
Tylko w zawodach medycznych nie polecałbym tego rodzaju strategii. Ale to wiadomo - mam w domu ksiażkę "Fotografowanie nie jest trudne" i ksiażkę jak samemu (j) pleść warkocze, koki i dredy. Szukam ksiażki "Chirurgia nie jest trudna" albo "Brain surgery for dummies" i na razie nie znalazłem.:|
Ta strona www i profil na fejsie to jest jakaś normalnie foto-rozpierducha!
Nie, to dokładnie to co napisał kolega wyżej. Tak to działa. Ile razy się spotkałem z tym że firmy robiące totalną kichę to dobrze prosperujące biznesy.
Prawo Kopernika-Greshama? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pchla_Szachrajka
Zadnej umowy nie bylo, paragonu tez nie dostalam...
Po tym wszystkim co przeczytałem i zobaczyłem (Pani Fotograw uprawia koszmarne foto) wg mnie pozostaje Ci jedno ... zagrozić Pani Fotograf zgłoszenie sprawy do Urzędu Skarbowego (z powodu braku dowodu wykonania usługi) i powinno być po sprawie ;). Nic tak nie działa na wyobraźnię jak starch przed US :roll:.
Cytat:
Zamieszczone przez
roja
W takim razie mozesz spokojnie zazadac usuniecia swoich zdjec ze strony fotografa i ona nie ma prawa tego odmowic. Chyba, ze podczas sesji wyrazilas ustna zgode na umieszczenie zdjec w internecie, wtedy moze troche marudzic. Ale generalnie jesli nie ma Twojej pisemnej zgody na rozpowszechnianie wizerunku to nie ma nic do gadania.
Już się chyba dziewczyny rozmówiły bo zdjęcie o którym była mowa zniknęło z FB https://www.facebook.com/StudioFotoI...cja?fref=photo
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
Nie bronię fotografa, ale nie rozumiem jak można korzystać z czyichś usług nie wiedząc czego się można spodziewać.
Dziewczyna była z dzieckiem i mężem? w tym mieście PRZEJAZDEM. Może zrobili sobie przerwę w podróży na odpoczynek, łazili znudzeni po mieście i z tej nudy wpadli na chwilę do tego "Studio Fotograficzne FOTO INSPIRACJA Zielona Góra". Klient z przypadku, fotograf z przypadku - to nie mogło skończyć się dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Po tym wszystkim co przeczytałem i zobaczyłem (Pani Fotograw uprawia koszmarne foto) wg mnie pozostaje Ci jedno ... zagrozić Pani Fotograf zgłoszenie sprawy do Urzędu Skarbowego (z powodu braku dowodu wykonania usługi) i powinno być po sprawie ;). Nic tak nie działa na wyobraźnię jak starch przed US :roll:.
Niekoniecznie to musi tak zadziałać. Wszystko zależy od sposobu w jaki się ta Pani rozlicza ze skarbówką. Ja zresztą uważam że takie zagrania są po prostu poniżej pasa. Normalni ludzie tak rzeczy nie załatwiają ale może ja żyję w innym świecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niekoniecznie to musi tak zadziałać. Wszystko zależy od sposobu w jaki się ta Pani rozlicza ze skarbówką. Ja zresztą uważam że takie zagrania są po prostu poniżej pasa. Normalni ludzie tak rzeczy nie załatwiają ale może ja żyję w innym świecie.
Nie pisalam do Pani na temat zdjecia na fb..usunela sama...dziwnym zbiegiem okolicznosci, zrobila to...,gdy o tym pisaliscie..:) Poprosilam o Rawy, lub o wymiane nieszczesnej fotki z podloga na inna- niestety Dobra Pani Fotograf nie raczyla mi nawet odpisac.
Co mnie sklonilo do wybrania akurat tego fotografa? W Zielonej Gorze odwiedzalam mame, zdjecia mialy byc prezentem dla niej. Mialam malo czasu na szukanie , nie analizowalam profilu na fb..wpisalam w google fotografa dzieciecego w Zg i trafilam na Pania Ole, cena nie miala znaczenia...czym mnie przekonala? Moze slowami 'fotografia to moja zyciowa pasja', albo stwierdzeniami o tym pieknie, ktore stara sie uchwycic i ze ...... najbardziej lubi fotografowac dzieci - takiego kogos przeciez szukalam!.....albo chociazby to zdanie: ' Najlepszą zapłatą za taką sesję jest to wielkie WOW jakie słyszę od mam, gdy odbierają zdjęcia:) '.. I faktycznie wielkie WOW to bylo..:P
Nie bede straszyc Pania skarbowka, nie jestem takim czlowiekiem, stalo sie-trudno...choc wierzylam, ze ktos, kto kocha robic zdjecia, bedzie sie staral naprawic swoja prace, a przynajmniej odpisze na moje prosby.
Dziekuje Wam wszystkim za opienie, niektore poprawily mi niezle humor:) A propos...znacie dobrego fotografa w Zielonej?:)
A Pani Fotograf robila zdjecia Canonem? Bo moze czytala watek na biezaco?;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niestety czasem nie ma innej rady, bo "kontrahenci" czasem tez w kulki lecą. Kiedyś pewien magik, który robił mi szafy do zabudowy, zapomniał przy montażu przywieźć dwóch półek. Jako uczciwy człowiek, pełen wiary w ludzi zapłaciłem mu całość kwoty, a półki miał dowieźć w ciągu tygodnia, niby przy okazji...
Pułki pojawiły się u mnie po dwóch miesiącach, dopiero jak postraszyłem go właśnie urzędem skarbowym, ale sam już nie przywiózł tylko przysłał żonę i poza pułkami dostałem całkiem wartościową flaszkę na przeprosiny - spoko no nie??? Tylko po co to było i po co traciliśmy czas na przepychanki... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
roja
A Pani Fotograf robila zdjecia Canonem? Bo moze czytala watek na biezaco?;-)
Jak jej się zrobił ruch na stronie szybko namierzyła skąd pochodzi i zaczęła czytać wątek. :mrgreen: