Bardzo fajna fota, zacieki i sople. Ale poprzedniej foty 61 nie widać.
Wersja do druku
Bardzo fajna fota, zacieki i sople. Ale poprzedniej foty 61 nie widać.
To może jeszcze raz, skoro nie widać.
61.
Takie tam zwykłe pstryki ze spaceru... Hiszpania, Granada.
63.
64.
65.
66.
67.
Coś te ostatnie zdjęcia nie ostre Ci wyszły, a może ja potrzebuję silniejszych okularów :mrgreen:
64) To foto przypadło mi do gustu, tylko leciutko leci w lewo, albo moje oko krzywo patrzy :)
Dobrze mogłoby wyglądać 9x16, ze zmniejszonym niebiem i ciut jasniejszym dołem, ale to takie tam amatorskie bajanie.
Jest kilka nieostrości, faktycznie italy ma lepsze okulary, może da się uratować kontrast krawędzi obróbką.
Chyba macie rację co do ostrości, która się gdzieś po drodze z laptopa na forum zgubiła. Ale na "Click here to view the original image of 821x548px." wygląda to moim zdaniem lepiej.
Najbardziej nieostre jest foto 63, budynki w całości są lekko rozmyte.
Ale to zdjęcie jest "strasznie małe" zaledwie 83 kB, to stąd się wziął spadek jakości.
Nastąpił jakiś drastyczny resize "...gdzieś po drodze z laptopa na forum".
Ja nie jestem uparty i tak już zostanie. Mam nadzieję, że kolejne będą ostre.
Pomijając nieostrości, masz świetne kadry. Po mandarynkach głodny się zrobiłem, muszę coś zjeść zaraz;).
Czy przypadkiem nie zmieniasz rozmiaru zdjęcia do wymogów forum na sam koniec obróbki?
Dzięki Słowiczku. To są pomarańcze w wersji ozdobnej, nie nadają się do jedzenia.
Kiedyś pierwsze zdjęcia miałem na Imageshack, a od czasu wprowadzenia opłat przeszedłem na Imgur. Generalnie do tej pory wszystko było ok. Rozmiar oczywiście muszę zmieniać. Obrabiam sobie zdjęcia i gotowe przesyłam do Imgur gdzie na dzień dobry ustawiam nowy rozmiar po długim boku - 1024. Zmienia się też automatycznie wielkość pliku (nie wiem jakie zasady tym rządzą- to pytanie do Bechamota i JP) i często to wystarczy żeby było poniżej 300kb a jak nie to coś tam kombinuję jeszcze. Raz jest 300 a raz poniżej 100.
Jak zmieniałem rozmiar po zakończeniu pp, wychodziło mi lekkie mydełko w porównaniu z pełnym plikiem. Obrabiasz raw - tif - jpg?
Robię raw. Zdjęcia mam generalnie dobrej jakości w sensie ostrości. Ten ostatni set zrobił się taki mydlany, choć w przypadku 63 to celowałem w góry więc budynki są lekko nieostre.
Albaicin - dzielnica Granady.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
69 Bardzo fajne, ale spóbowałbym je poprostować i podostrzyć.
70 Ma w sobie coś, ale jeszcze nie wiem jak to określić, na razie "paczę".
72 ma potencjał, ale trzeba nad nim popracować. Kable do wymazania i niebo do przyciemnienia, bo takie przepalone.
Pozostałe zdjęcia takie sobie, zdecydowanie stać Cię na lepsze.
Widać jesteś człowiekiem głębokiej wiary;) Dzięki.
Nie lubię, nie mam czasu albo nawet nie chce mi się bawić obróbkę. Może rzeczywiście poświęcając trochę czasu, można z tych zdjęć wycisnąć dużo więcej.
Wymazywanie nie w moim stylu (jawne oszustwo), niebo takie akurat było(zachmurzone ale mocno podświetlone przez słońce), a 69- taki urok szerokiego kąta.
I że niby lepiej wygląda tak?
69a.
Moim zdaniem, teraz jest już znacznie lepiej.
Spaceru po Granadzie ciąg dalszy. Tym razem ludzie w głównej roli.
75.
76.
77.
78.
76 bardzo fajny kadr.. aczkolwiek nie wiem czy bardziej z frontu nie byłoby jeszcze ciekawiej ..
Pomału kończę wątek hiszpański - ludzie w roli głównej cd.
79.
80.
81.
83.
84.
Choć się na tym nie znam, to zdjęcie 84 zwraca uwagę i mnie się podoba.
Przyjemny secik, zdjęcia 82 i 84 szczególnie.
jak na początek to wychodzą Ci fajnie ujęcia ;p
Dziękuję za wszystkie komentarze. Spacer po Granadzie zakończony.
Teraz kilka pstryków z wczorajszego spaceru po parku - wiosennie.
85.
86.
87.
88.
89.
A dzisiaj miałem nietypowych gości: kaczka dziwaczka z małymi(10). O tyle to było dziwne, że do rzeki mam ok. 600m, z tego 2/3 przez blokowisko, a do stawu ponad 1,5km Zdjęcia są jakie są bo drugą ręką musiałem jeszcze odpędzać mojego kota.
90.
91.
92.
92 Świetnie puszyste w tych kwiatkach.
Wyłapaliśmy wszystkie i wypuściliśmy do stawu. Muszę udać się z rewizytą.
A teraz kilka pstryków popełnionych z ławeczki w ogródku.
93.
94.
95.
96.
93-96, dobrze kombinujesz, ale na niektóre rzeczy musisz zwrócić uwagę. 94, zbyt dużo nieostrości przed głównym tematem zdjęcia, może bardziej z lewej byłoby lepiej. 95, skupienie się na mniejszym fragmencie dałoby lepszy efekt. Coś w stylu 96, tylko tam mógłbyś wybrać bardziej rozwiniętą gałązkę. No i ogólnie, zbyt twarde światło. Potraktuj to jednak jako luźne uwagi, nie jest źle;)
Za 92 masz u mnie Leszka:D
Kacze fajne ,ale IMHO :zbyt z góry.
Luźne czy nie ale dziękuję.
A za Leszkiem jakoś nigdy nie przepadałem. Możemy zamienić na inne?:)
--- Kolejny post ---
Mam kolano "po naprawie" i nie mogę na razie kucać i robić przysiadów, dlatego z góry.
--- Kolejny post ---
Małe potwierdzenie (proszę nie oceniać)
97.
Tak na poważnie: ptaki wodne, czy to pływające, czy brodzące, czy inne wymagają niskiej perspektywy. Wtedy zdjęcie nabiera smaczku, więc czasem trzeba się położyć, jeżeli chcesz mieć dobry kadr.
...więc szybkiego powrotu do zdrowia. A propo zalegania na ziemi: w plecaku zawsze mam coś, co znalazłem w komórce ( nie w telefonie, w takiej komórce na opał i rowery:D ), a co kiedyś służyło jako osłona na szybę samochodową. Na zewnątrz wzmocniona folia aluminiowa, w środku pianka. Z racji właściwości materiału zewnętrznego w lesie czasem służyło to jako blenda;)
Napiszę Ci to samo, co mówi ślepy koń na hipodromie: nie widzę przeszkód :mrgreen:
97- a ostrość gdzie?:)
Zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=BvAzdbfFJeQ
:)
Wiem, wiem, wiem. W zaistniałej sytuacji i tak szczęście, że cokolwiek cyknąłem. Wychodziłem z dziećmi do miasta a tu... Aparat miałem zupełnie przypadkowo. Cyk, cyk a potem akcja ratunkowa.
"...więc szybkiego powrotu do zdrowia."- dzięki. Jest to niestety proces długotrwały.
"97- a ostrość gdzie?" Jak to gdzie? W lesie!(albo raczej w wodzie);)
Nie będzie. Jestem niespotykanie spokojny!
A myślałem, że "niemoc twórcza" to termin zarezerwowany wyłącznie dla artystów. W związku z takim a nie innym stanem ducha wszelkie komentarze negatywne niemile widziane:evil:
98.
99.
Świetne zastosowanie ostrości przy zdjęciach kwiatków. Podoba mi się. :)
he, he, he, dzięki panowie. Iryski jak to iryski, niemoc dotyczyła głównie długiego okresu bez publikacji.
Standardowy obecnie temat - jesienne pstryki.
100.
101.
ładnie wyszło.Choć 100 może bym ciut inaczej wykadrował.Za bardzo przyciąga wzrok to drzewo na pierwszym planie w prawym rogu.A za nim przecież takie piękne światło do pokazania.Ale może Twój zamiar był właśnie taki jak wyżej pokazany kadr,bo nie myślę ze tak wyszło przypadkowo. 101 tylko wywalił bym ten w dolnym prawym rogu część konaru i było by czysto-poprawnie.
I ładne fotki, a temat fajny, bo jest przejemnie ze słoneczkiem i wodą.