Ogolnie swietne foty pogratulowac
Wersja do druku
Ogolnie swietne foty pogratulowac
Pluskwiaki ładne, przynajmniej nie są zby szybkie i nie uciekają - tak jak "moje" mrówki, których i tak nie mogę utrafić.
Pozdrawiam.
No, z mrówkami jest zawsze sporo radochy. :)
32) Fajnie wygląda, dopisz proszę co to zarodniki (?) i czym zrobione - warto wiedzieć więcej :)
Za nr 32 odpowiedzialna jest Sigma 200/3.5 plus DCR250 plus pierścienie pośrednie. :) A jest to kwiat mniszka lekarskiego - te małe "lejeczki". :)
31 to znów Vivitar 28.
33.
34.
35.
łooooj 32 i 33 genialne <3 34 też super!
32 miazdzy!
No to jak mi tak miło napisałeś, to z przyzwoitości się bardziej wysilę i powiem więcej niż poprzednie lakoniczne, że jest dobrze :)
Odniosę się do zdjęć, na temat których mam jakieś zdanie własne:
2 - jest to ciekawie złapany pająk z dobrym podświetleniem obiektu głównego (znaczy tegoż pająka)
3 - podobnie jak 2, ale 2 lepsze
4 - zasłoniłem ręką samą górę i jest wtedy dużo lepiej
6-9 - fajna seria i pomysłowa zabawa z kolorem
10 - całkiem dobrze złapany szczegół, ale wolę w takich sytuacjach troszke jaśniej w tle
12 - fajne
14 - jedno z ulubionych
16 - super ujęcie, tło jednak psuje efekt
24 - jedno z ulubionych
30 - jedno z ulubionych
31 - przepalone
33, 34 - ciekawe
35 - a to jest przykład "ni w pięć ni w dziesięć" :) - albo bliżej i bawimy się w szczegół, albo troszkę z dalsza i pokazujemy całego.
To jest moja osobista opinia. Wątek będę śledził bo jest ciekawy.
Tryton dziękuję serdecznie. Jest mi niezmiernie miło. Może jedynie 31 pozwolisz, że troszkę będę "bronił". Przepałów na pancerzykach jest niezmiernie mało, a liść? a liść ma od spodu takie białe "futerko". Może to potęguje wrażenie przepału? No nic. Bardzo się cieszę, że zechcesz śledzić mój temat.
Salas wielkie dzięki. Miło czytać takie komentarze. Staram się pokazywać w makro również nieco inne obrazy niż te często oglądane.
Więc chłopaki, może to głupia sprawa, ale ten "fioł" jest dla Was. :)
36.
37. Kropla na pawim piórze:
38.
23 Złotka jasnotowa - jeśli dobrze rozpoznałem - zawsze jest taka "zielony metalik" z refleksami nawet przy naturalnym oświetleniu.
Z Lightsphere wychodzi namiot bezcieniowy i obrazek jest niezbyt ciekawy.
Ogólnie genialne! Uprasza się o więcej :).
AdamMaxx
Dziękuję. Postaram się. :)
36 ciekawe ujęcie, ładnie pokazane wnętrze
37 myślałem że to guzik na materiale:)
38 a jednak życie na marsie istnieje:)
Wszystko robisz z ręki?
Tak. Ale często wykorzystując różne podparcia. :) A to stołeczek turystyczny, a to kolano. No jakoś sobie radzę.
Zacząłem dłubać sanki nastawcze i niski statyw, bo robienie zdjęć z ręki przy trzech pierścieniach +50 to wyzwanie, zwłaszcza w wymuszonych pozycjach. Dla odpowiedniej GO konieczny jest malutki otworek i w związku z tym długie czasy. Lampy jeszcze nie mam a cykam w głównie w lesie. Próbuję ogarnąć temat, nie jest łatwo:)
No tak, każdy ma różne preferencje i inaczej podchodzi do tematu. I to jest najpiękniejsze w fotografii. :)
wystarczy, że prześledzisz cały wątek
37 - nie znam się na tego typu ujęciach, ale i tak mi się podoba.
A to słaby szumofon. :)
Taka anegdota. Byłem w pewnej społeczności (przykro mówić, ale posiadaczy jedynie słusznej marki na "c"). Dopóki nie odzywałem się i nie mówiłem czym fotografuję miałem dużo "plusów". Ale raz właścicielowi wspomniałem, że jeśli doświetla lampą (w tym konkretnym przypadku) nie musi ustawiać tak wysokich czułości bo są widoczne duże szumy - no cóż. Zacząłem też "chwalić się jaka jest szklarnia "makro". Jakoś w niewytłumaczalny dla mnie sposób ilość komentarzy i "plusów" spadła niemalże do zera. Życie. :)
Najważniejsze to cieszyć się fotografowaniem i znać swoje klocki. Ot i cała tajemnica. :)
czujesz się dobrze w temacie
zdjęcia mają super klimat, bardzo ładna kompozycja, kolory
chciałbym tak!
To jest to, że z pospolitego kwiatka potrafisz zrobić fotografię. Na pewno przemawia tu doświadczenie i znajomość sprzętu, widzisz pewnie efekt końcowy zanim zwolnisz migawkę. To jest właśnie to coś, czego trzeba nauczyć się samemu, można pytać innych o sprzęt, ustawienia, obróbkę, ale kard każdy musi zobaczyć sam, twoje zdjęcia są tego bardzo dobrym przykładem:)
Koledzy, tak miłych słów naprawdę nie spodziewałem się. Bardzo mi miło. Powiem tylko, że słońce w fotografii 39 jest o poranku a 40 tuż przed zachodem. Świeci niemalże prosto w obiektyw (auto revuenon 55/1.4) do którego dokupowałem nieoryginalnego tulipana. Oczywiście przy 39. jest rosa, która daje aż takie mocne refleksy. Wszystko wykonywane na pełnej dziurze. Jeszcze raz dzięki. :)
Zapraszam do "moich abstrakcji". Tam jest ciekawa (w moim odczuciu) "bokehowa" fotografia. :)
39,40 czuję pewien niedosyt, zawsze uważałem, że bokeh powinien być dodatkiem do motywu, ale kolorki ładne.
A tu jakby odwrotnie, ale może się przekonam to tego typu "modelowania" światłem.
Podrawiam
Robercie. Masz całkowitą rację. Temat nie jest zbyt oczywisty. Ale to nie przypadek. Nie jestem na tyle perwersyjny aby katować ludzi samymi nieostrościami. Choć mam jesienne gwiazdki z industara. Może zamieszczę ale w "abstrakcjach". :twisted:
To teraz troszkę w kwadracie:
41.
42.
Wiesz, aż tak mocno nie wnikałem. Tym bardziej, że miałem różne 28 które równie dobrze sobie radziły. :) Mój jest z całą pewnością z zakładów Komine. Używam zarówno pierścieni i mieszka m42 jak i rewersa.
43 drapieżna to mróweczka :), prawie jak Obcy z filmu Ridleya Scotta.
44 fajny pajączek i czarne tło świetnie do niego pasuje,
45 ostrość lekko spudłowana, ale kolory niezłe.
Robercie. Wolałbym aby ostrość byłą jak w fotografii poniżej a kadr jak w nr 45. Ale cóż zrobić? ;)
46.
46 bardziej mnie się podoba, a całość wygląda jak foto z rafy koralowej :)
43 i 46 gratuluję.
47-49 nie wyświetla mi się.
Kurczę, podaję linki jak przy poprzednich fotografiach. :(
Mógłby ktoś napisać czy też nie widzi. U mnie wygląda ok.
Kolejne, tym razem z Super Takumar 50/1.4 - oczywiście na pełnej dziurze. :)
50.
51.
Nie no,poddaję się:D Wymiatasz zdjęciami, jak chcesz mogę ci plecak ze sprzętem nosić, może się czegoś nauczę...:D
Ja widzę wszystkie foty.
jak zwykle wspaniałe foty :)
u mnie wszystko widać!
Widzę foty, Takumar ma swój klimat z 1,4.
I pomyśleć, że niedawno można było tanio trafić to szkło, a teraz za 300-400 PLN.
P.S. Mam "swojego" takumara, ale 135/3,5.
Dziękuję serdecznie za miłe słowa. Sprzęt pozwolę nieść pod kilkoma warunkami. Po pierwsze mogę wykorzystać niosącego do transportu jedynie puszki z podpiętym szkłem - oczywiście można w tej chwili fotografować, po drugie: sam będę niósł resztę sprzętu. :)
200zł to bardzo tanio na tą chwilę. ;) Czekałem na "okazję" od dłuższego czasu. Tak na dobrą sprawę zastanawiam się, czy warto opisywać jaką szklarnią wykonuje się fotografie? Czy ewentualnie nie odpisywać jedynie na PW na forach. Tak dla przykładu kupiłem jedno ze szkieł dedykowanych pod makro na gwint M42. Facet miał problem ze zbyciem, wisiało na aukcjach kupę czasu. Aż się zlitowałem i kupiłem w sumie dla sprawdzenia. Fajne szkiełko. Wykonałem kilka fotografii i zamieściłem tu i ówdzie. Jednak niezbyt pasowała mi ogniskowa. Więc postanowiłem, że zmienię troszkę szklarnię. Aukcja od wystawienia do przelewy trwała ok godziny. :)
Bardzo ładne rozmycia, jakie to szkiełko? :)
Super Takumar 50/1,4 bez SMC (ostatnie dwa). Z poprzedniego wpisu fotografie popełnione jupiterem 9.
Bez "patrzenia" stawiałem na takumara 1,4 w 55.
Świetnie to wygląda, może zapoluję na ten obiektyw.
Bardzo ciekawe szkiełka. Każde z nich zagości raczej na stałe w plecaku. ;)
Z c50/1.8 taki bokeh nie chce wyjść:D. Tzn wychodzi, ale nie taki:) Proste i ładne zdjęcia, bez zbytniego przesadyzmu;)