Zgadza się,... a jak to jest z tym światłem? bo mnie to zastanawia.
Wersja do druku
Zgadza się,... a jak to jest z tym światłem? bo mnie to zastanawia.
Też mnie zastanawia. Czy np. z 40D będzie AF czy nie?
Dzięki za info :D.
Tamron działa. Stare sigmy 50-500 i 150-500 też działały.
Kiedyś jak weszła sigma 150-500 czytałem gdzieś, że soft tego obiektywu podaje do puszki info o F5,6 i w ten sposób zapewnia działanie układu AF pomimo tego, że fizycznie wymiary otworu i rozmieszczenie czujników nie powinno zapewniać jego działania.
Nie wiem jak to jest w tamronie ale miałem s150-500 i teraz mam t150-600. Rożnica w celności sigmy na 500 i tamrona na 600 jest wyraźna na korzyść tego drugiego. Sigma w nowym modelu pewnie też nawiąże do poziomu tamrona a nie do starych swoich szkieł.
Pojawiły się nowe sample dla 150-600 S:
şÚÉŤ´óĹÚ ĘĘÂí150-600(S)ĐžľÇŔĎČĚĺŃé_Ć÷˛ÄĆľľŔ-ˇäÄńÍř
Moim zdanie wygląda to naprawdę dobrze.
Hm, te cropy z orła na 600mm wyglądają co najwyżej poprawnie. No chyba, że są wzorem optycznych robione na neutralu, może ktoś grzebnąć w exifie ?
Zgadzam się co do orła, ale już gość z plecakiem to inna historia (jest dużo lepsze, a to świadczy o potencjale obiektywu)
Podobno zdjęcia prosto z puchy bez obrabiania (ale kto to zweryfikuje).
Zgodzę się, ale takie zdjęcia w półcieniu zawsze wychodzą lepiej, a taki ptok w słońcu jest dla szkła i jego powłok wyzwaniem. Niech zresztą ocenią bardziej biegli w fotografii przyrody, ale te 2 zdjęcia z orłem, jeśli są trafione a widać, że chyba są, to wywołują mieszane uczucia.
Okropnie mnie irytują opinie typu: jestem za ,a nawet przeciw , na podstawie pojedynczych sampli znalezionych/zamiesczonych w sieci.
Wszystkie obiektywy ,które mam/miałem przeszły przez ten etap.
Po zakupie:porównanie z wczesniej ogladanymi samplami.
Moje fotki są czasem lepsze od sampli a czasem dużo gorsze.
Realne warunki nigdy nie sa takie jak dla dobrego sampla.
Na tę chwilę warto zaczekać z opiniowaniem na tak i na nie,
choc chętnie bym zamienił zestawC100-400 + TC na w/w obiektyw w stylu :1:1.
jakby co , to walcie na priv :mrgreen:
ktoś z forum pewnie kupi to będą informacje z pierwszej ręki :D trzeba poczekać :)
To nie są zdjęcia prosto z puchy.
şÚÉŤ´óĹÚ ĘĘÂí150-600(S)ĐžľÇŔĎČĚĺŃé_Ć÷˛ÄĆľľŔ-ˇäÄńÍř -> http://img2.fengniao.com/product/140...ckOG4Ykpmk.jpg
10.10.2014 pojawiło się kilka nowych informacji związanych bezpośrednio lub pośrednio z tym obiektywem.
Aktualizacja firmware SIGMA USB DOCK:
SIGMA USB DOCK Firmware Update - SIGMA CORPORATION
Telekonwertery:
SIGMA TELE CONVERTER TC-1401 / SIGMA TELE CONVERTER TC-2001 - SIGMA CORPORATION
The compatibility of SIGMA 120-300mm F2.8 DG OS HSM | Sports with SIGMA TELE CONVERTER TC-1401 and TC-2001 - SIGMA CORPORATION
Jeżeli chodzi o obiektyw to będzie on dostarczany z futerałem, osłoną przeciwsłoneczną i paskiem na ramię:
SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports - SIGMA CORPORATION
SIGMA poszerza też swoją ofertę filtrów kołowych:
SIGMA WR PROTECTOR, SIGMA PROTECTOR, SIGMA WR UV FILTER, SIGMA WR CIRCULAR PL FILTER - SIGMA CORPORATION
Wysyłka tego wszystkiego do importerów/dystrybutorów powinna rozpocząć się pod koniec tego miesiąca.
To, że zdjęcie zostało otwarte i zapisane w PS nie oznacza automatycznie, że zostało poddane obróbce. Mogło być otwarte, wywołane bez wyostrzania (bo o innych parametrach w kontekście ostrości nie mówimy) i zapisane do jpg. Tego jednak nie wiemy i stąd komentarz o wiarygodności i weryfikacji. Ciągle jest prawdopodobne, że to zdjęcie "prosto z puchy".
I jeszcze takie coś
Gear for Image :: Sigma 150-600mm f5-6.3 Sports:Specification & Design
Opierając się na dotychczasowych samplach z neta, Tamron wygrywa jeśli chodzi o ostrość z palcem w ...
A tu przykładowe zdjęcia zrobione przez Optycznych - wersja Sport
Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl
Tradycyjnie wyostrzanie 0, czyli biorę poprawkę, ale można stwierdzić, że brzegi kadru na 600mm ma lepsze niż Tamron, środek porównywalny :) No ale za taką kasę głupio by było inaczej :)
PS. porównałem sobie te 2 zdjęcia ale nie zauważyłem, że z Tamrona jest na f/8 a Sigma f/11
http://pliki.optyczne.pl/tam150-600/...-600_fot19.JPG
http://pliki.optyczne.pl/sig150-600S...-600_fot26.JPG
Innych podobnych kadrów nie znalazłem.
Brzegi w tele są zwykle (wiem, wiem, nie zawsze!) mało interesujące. Zwłaszcza, że te sample na pełnej klatce robione, więc na APS-C różnica będzie jeszcze mniejsza. Na razie nawet nie próbuję wyrobić sobie zdania, niech Sigma najpierw zacznie sprzedawać, to pewnie wypożyczę.
Skrzynki nie dali na 600 :D
Ciężko porównać te foty, Tamron mniej przymknięty, ale też słońce jest gorzej skierowane, poczekamy na testy i zobaczymy.
Sigma Sport , ale ani jednego 'sportowego' ujęcia na optycznych nie widzę , a chyba w serii S o AF szczególnie chodzi. Czy się mylę?
Przecież to są zdjęcia z wiadomego portalu. Test AF w obiektywie sport będzie robiony w laboratorium, a modelem będzie nieruchoma tablica testowa.
Obiektyw już przebadany przez Optycznych.
Link: Test Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
PS. Spokojnie jest zdjęcie skrzynki. :)
A jak z dostępnością?
Mnie podoba się bardzo ten obiektyw.Mam bardzo dobre wspomnienia z eksploatacji Sigmy 50-500 OS z APS-C.
Z checią zamieniłbym C100-400 L+TC 1,4 na tę Sigmę.
Jakoś podsumowanie wyszło im identycznie z Tamronem, który to nawet zyskał dwa dodatkowe punkty w zaletach (wydajna stabilizacja i 5 lat gwarancji). Szkoda, że testowali na innej puszce, niż T, bo można by było bezpośrednio odnieść te ich pomiary a tak to poczekam na inne porównania.
Wszystko bardzo pięknie tylko żeby jeszcze można było tego Tamrona kupić. :?
Ale ja nie kupuję w fotodżokerze, tylko u dystrybutora, a tam posucha.
No to piach,... bo mam zamiar kupić to szkiełko...
Nie będę przepłacał ponad 3 tys za dodatkowy kg do dźwigania, pyło i mrzawko odporoność, których nie potrzebuje a po za tym i tak nie odważył bym się sprawdzić ich skuteczności...
Do pooglądania foty z wersji C - Sigma Contemporary 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM.
Podobno cena to 4690 zł, może warto zbierać kasę.
Sigma Contemporary 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM [zdjęcia testowe]
Nie wygląda źle, pytanie teraz, za co dopłacamy te prawie 3000 zł ?
Pewnie za inne soczewki, ich układ, masę, uszczelnienia i kawał metolwej rury :)
Tylko czy nie "zaoszczędzili" na optycznej jakości obrazka - zobaczymy jak będą gdzieś testować.
Ciekawe jak AF w dynamicznych ujęciach.
Testy i wszelkie sampelki swoja droga a czy ktos z kolegow uzywa obecnie tego szkla w wersji Sport oczywiscie?
Jakoś nie ma odzewu.
https://photographylife.com/shooting...50-600mm-sport
Na razie to testy - porównane MTF-y:
Sigma 150-600mm Contemporary: MTF Chart vs Sports Version
Jeszcze "chwila" i się okaże.
Tamron zasysa syfy, więc jeżeli sigma będzie szczelniejsza i w pozostałych aspektach porównywalna ,to ma rację bytu.
Czekam na więcej informacji.
Jeśli Sigma trafi do Ciebie.
Superchwalony 100-400 II to jednak 200 mm mniej od Sigmy(przepaść).
Doczytałem ,że p C100-400 II +TC 1,4 daje taka samą jakość obrazka jak S 150-600S.
Na plus dla S za 6,3 a nie 8, a na minus waga i wielkość obiektywu.
150 -5.0, 200 -5.3, 300 -5.6, 400 -6.0, 500 -6.3, 600 -6.3