-
Odp: 16-35mm F4L IS i 10-18mm F4.5-5.6 już oficjalnie
Łatwo kupić nie będzie... Właśnie miałem telefon z pewnego sklepu na C ;-) Okazuje się, że złożono dziesiątki zamówień na 10-18 (w tym moje) a na Polskę przyszły... 4 obiektywy! I nie wiadomo kiedy będzie kolejna dostawa. Wszyscy chcą mieć bieda-UWA.
--- Kolejny post ---
Łatwo kupić nie będzie... Właśnie miałem telefon z pewnego sklepu na C ;-) Okazuje się, że złożono dziesiątki zamówień na 10-18 (w tym moje) a na Polskę przyszły... 4 obiektywy! I nie wiadomo kiedy będzie kolejna dostawa. Wszyscy chcą mieć bieda-UWA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
smiechlem... 4 obiektywy na 36-milionowy kraj, w ktorym na pniu zejdzie takich obiektywow 4000.
coraz bardziej lubie Canona i jego podejscie do cropa. daje bardzo wyraznie do zrozumienia, ze robi to bo musi, ale "lepiej kupcie sobie wszyscy FF"...
-
mówiłem że bieda uwa to będzie hit sam bym kupił (ale kilka lat temu) ;)
--- Kolejny post ---
mówiłem że bieda uwa to będzie hit sam bym kupił (ale kilka lat temu) ;)
-
Kilka lat temu to ja bym kupił. Teraz też myślę nad UWA, ale jasnym, pod reporterkę oraz filmowanie. Chyba w tym wypadku lepiej kupić Tokinę 11-16, a jak nie to po taniości Samy 14/1.8
--- Kolejny post ---
Kilka lat temu to ja bym kupił. Teraz też myślę nad UWA, ale jasnym, pod reporterkę oraz filmowanie. Chyba w tym wypadku lepiej kupić Tokinę 11-16, a jak nie to po taniości Samy 14/1.8
--- Kolejny post ---
Samy 14/2.8
Edycja się skaszaniła.
--- Kolejny post ---
Samy 14/2.8
Edycja się skaszaniła.
-
Tutaj:
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM Lens Image Quality
można już zobaczyć wycinki tablic testowych i porównać np. z Canonem 10-22.
Cóż, centrum jest OK. ale brzegi są gorsze od 10-22, szczególnie na 10mm, gdzie prócz nieostrości widać aberracje i o wiele większą dystorsję niż w 10-22. Obiektywy idą "łeb w łeb" dopiero od 12mm, przy czym 10-18 musi być przymknięty do f8, żeby dawać taki sam obraz jak 10-22. Oczywiście biorą pod uwagę zastosowania krajobrazowe, gdzie i tak "z natury" przymyka się do f8 i do tego jest stabilizacja to nie musi być wielką wadą. No i cena ponad 2 razy mniejsza niż 10-22.
--- Kolejny post ---
Tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=950&Camera=736&Sample=0&FLI=0&API= 0&LensComp=271&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
Cóż, centrum jest OK. ale brzegi są gorsze od 10-22, szczególnie na 10mm, gdzie prócz nieostrości widać aberracje i o wiele większą dystorsję niż w 10-22. Obiektywy idą "łeb w łeb" dopiero od 12mm, przy czym 10-18 musi być przymknięty do f8, żeby dawać taki sam obraz jak 10-22. Oczywiście biorą pod uwagę zastosowania krajobrazowe, gdzie i tak "z natury" przymyka się do f8 i do tego jest stabilizacja to nie musi być wielką wadą. No i cena ponad 2 razy mniejsza niż 10-22.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Tutaj:
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM Lens Image Quality
Patrzę na te same tablice i widzę coś innego. Ostrość 10-18 jest nieco gorsza na brzegu, ale ciut lepsza w centrum i sporo lepsza w mid-frame, nawet porównujac na f/4 vs. f/4.5.
Nowe budżetowe szkło ma węższy zakres zooma i jest ciemniejsze, może też mieć więcej dystorsji i gorszy nieco kolor (domyślnie, nie sprawdzałem). Dlatego jest mniejsze i tańsze. Ale w ostrości raczej wygrywa, poza samym brzegiem.
Dodam, że mam 10-22 i bardzo sobie chwalę, na pewno nie zamierzam nabywać 10-18.
-
No przecież napisałem, ze centrum jest OK. To f8 dotyczyło brzegów.
--- Kolejny post ---
No przecież napisałem, ze centrum jest OK. To f8 dotyczyło brzegów.
-
Kilka pstryków z pierwszego użycia. Przy okazji pierwsze zabawy z hdr-ami więc wybaczcie, że nie są to oryginały prosto z aparatu: {Zawsze w budowie}: Krótka wizyta w Górach Stołowych
--- Kolejny post ---
Kilka pstryków z pierwszego użycia. Przy okazji pierwsze zabawy z hdr-ami więc wybaczcie, że nie są to oryginały prosto z aparatu: http://pmp78.blogspot.com/2014/06/kr...-stoowych.html
-
Jak długo czeka się teraz na C10-18? Z tego co widzę prawie nigdzie nie można dostać go od ręki. Co prawda wyjazd na wakacje dopiero za 3 tygodnie, lecz bardzo chciałbym zabrać to szkło ze sobą. :)
--- Kolejny post ---
Jak długo czeka się teraz na C10-18? Z tego co widzę prawie nigdzie nie można dostać go od ręki. Co prawda wyjazd na wakacje dopiero za 3 tygodnie, lecz bardzo chciałbym zabrać to szkło ze sobą. :)
-
Ja zamówiłem ten obiektyw w znanym sklepie na C ;-) i w związku z olbrzymim zainteresowaniem mają do mnie dzwonić w najbliższym czasie z informacjami ile jeszcze trzeba będzie czekać. Ale jeszcze nie zadzwonili...
@PMP - fajne fotki, szczególnie wnętrze kościoła. Dokładnie o to chodzi! Co prawda rozmiar internetowej galerii i wcześniejsza obróbka nie pozwalają dokładnie ocenić jakości szkła, ale widać, że szeroki kąt w górach i wnętrzach to jest to!
W Pasterce byłem dwa lata temu. Piękna i praktycznie zupełnie odcięta od świata wieś... Ale wtedy miałem ze sobą tylko Canona G12 :-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
W Pasterce byłem dwa lata temu. Piękna i praktycznie zupełnie odcięta od świata wieś...
Tak, najfajniejsze jest to, że nie ma tam zasięgu żadna sieć tel :) A obiektyw, poza najważniejszymi kwestiami optycznymi, jest bardzo wygodny na dłuższe wycieczki, bo waży tyle co nic i jest niewielkich rozmiarów.
-
Kolejne porównanie C10-18 z C10-22 i Tokiną 11-16: https://www.youtube.com/watch?v=Lj-NIN4QhgU
-
Już mam! 10-18 dotarł wczoraj późnym popołudniem. Wziąłem go na wieczorny marszobieg i strzeliłem kilka fotek. Pierwsze wnioski:
1. Malutki i lekki. Idealny na wędrówki.
2. STM ostrzy szybko, celnie i bezgłośnie.
3. Ostrość w centrum bardzo dobra, po bogach gorsza szczególnie na pełnej dziurze.Po przymknięciu się poprawia ale mogłoby być lepiej.
4. W moim egzemplarzu pogorszenie ostrości rozkłada się symetrycznie w przeciwieństwie do pokazanego na Optycznych.
5. Stabilizacja wydaje się mniej skuteczna niż w 18-55 STM.
6 Nie ma żadnego problemu z odblaskami, jeśli źródło światła jest w okolicach centrum. Jeśli jest przy brzegu to po drugiej stronie kadru pojawiają się bliki - ale robiłem bez osłony przeciwsłonecznej.
7. Aberracja jakieś są ale pod tym względem jest lepiej niż myślałem.
Biorąc pod uwagę cenę jest OK ale moim zdaniem ten obiektyw ciut odbiega in minus w stosunku do innych z serii STM. Ale może to przypadłość wszystkich UWA? Niestety nigdy nie miałem wcześniej do czynienia z tak szerokimi obiektywami, więc brak mi szerszej perspektywy ;-)
Najlepiej jakby ktoś posiadający 10-18 i jakiś inny UWA z tzw. wyższej półki zrobił porównanie tych samych kadrów.
Ogólnie jestem zadowolony bo obiektyw potężnie poszerza moje fotograficzne możliwości szczególnie, że robię głownie zdjęcia krajobrazowe, architekturę i zabytkowe wnętrza na wycieczkach. Istniejące wady generowanych obrazów dość łatwo wyeliminować kilkoma suwaczkami w LR czy DPP. Biorąc pod uwagę cenę, rozmiary i wagę naprawdę nie można narzekać, ale widać, że mogłoby być ciut lepiej. Tylko że wtedy byłoby dużo ciężej i drożej - i jest w postaci 10-22.
-
hej, a możesz zdradzić gdzie go kupiłeś. Bo wszędzie jest na zamówienie i trzeba czekać od 2 do 4 tygodni.
-
-
-
Odp: 10-18mm F4.5-5.6 już oficjalnie
-
Suchy możesz dać jakiś lin gdzie zamówiłeś dokładnie ???
-
Myślę, że chyba można podać pełną nazwę sklepu - wszak jest partnerem tego serwisu i nawet na dole wyświetla się logo. Zamówiłem w sklepie Cyfrowe.pl. Przy czym zamówienie złożyłem zaraz po tym (tzn. kilka minut), gdy obiektyw ten się pojawił w ofercie. I okazało się wtedy, że na Polskę były tylko 4 sztuki a przed moim zamówieniem było duuuużo więcej niż 4 wcześniejsze zamówienia. Dostałem bardzo miły telefon ze sklepu, że zainteresowanie tym obiektywem jest wręcz kosmiczne i że mogę przejść na listę rezerwową i czekać na kolejną dostawę albo zrezygnować z zamówienia. Wybrałem listę rezerwową, poczekałem 2 tygodnie, była kolejna dostawa kilku sztuk tak, że obiektyw nawet nie pojawił się oficjalnie w ofercie no i jeden egzemplarz znalazł się u mnie. Myślę, że najlepszym wyjściem byłby kontakt z osoba odpowiedzialną za te obiektywy w sklepie Cyfrowe i po prostu zapisanie się na taką listę oczekujących. No i czekanie...
-
Dopiero teraz przeczytałem dokładnie ten test na Optycznych i mam następujące wnioski:
1. FTM rzeczywiście w tym obiektywie nie działa :-( Działa w 18-55 STM a tu nie. Biorąc pod uwagę głębię ostrości na szerokich kątach nie jest to wielki problem, ale nie rozumiem, czemu w jednym obiektywie STM można doostrzać a w innym nie?
2. Stabilizacja działa, jest bezgłośna ale mniej skuteczna niż w 18-55 STM, w którym obraz jest niemal zamrażany, szacowałbym ją tam nawet na nieco ponad 3 EV. Tu potwierdzam wniosek Optycznych z testu.
3. Ostre światło nie jest problemem, póki trzymamy je daleko od krawędzi i rogów kadru. Pomaga osłona przeciwsłoneczna. Bardzo polecam nie czekanie na pojawienie się osłony dedykowanej lecz zakup osłony EW-73B do Canona 18-135 STM. Do 10-18 pasuje idealnie a przy okazji może obsłużyć też kolejny obiektyw, jeśli ktoś posiada 18-135. Nie ma problemu z winietowaniem. Tzn. na ogniskowej 10mm widać na obu pionowych krawędziach bardzo cienkie czarne paski, które znikają natychmiast po minimalnym trąceniu pierścienia ogniskowych. Absolutnie minimalnym - ciągle jesteśmy poniżej 11mm. A jak komuś to nie pasuje to wystarczy kilka pociągnięć pilniczkiem po pionowych (mniejszych) listkach osłony i problem rozwiązany także dla 10mm.
4. Nie ma jeszcze profili tego obiektywu do wołarek RAW, ale można użyć ustawień dla Canona 10-22, jeśli ktoś nie chce bawić się sam suwaczkami.
5. Po założeniu filtra połówkowego Marumi (klasyczny, nie slim) jest lekkie winietowanie w samych rogach przy ogniskowej 10mm, delikatne przesunięcie na 11mm całkowicie likwiduje problem.
6. Obiektyw jest bardzo lekki, mały i sprawia wydmuszkowe wrażenie ale tworzywo jest solidne przy dotyku. Nie wiem jaka będzie trwałość ale równie wydmuszkowy 18-55 STM służy mi już równy rok i jest katowany w terenie, na rowerze, biegach itp. i daje radę.
7. Winietowanie w praktyce nie jest takie straszne i łatwo się go pozbyć.
Generalnie fajne szkiełko z jeszcze fajniejsza ceną. Jestem bardzo zadowolony, że udało mi się kupić. A nie jest to teraz takie proste. Rozmawiałem telefonicznie z pracownikiem sklepu Cyfrowe.pl, gdy opóźniało się moje zamówienie i okazało się, że zainteresowanie tym obiektywem jest olbrzymie na całym świecie. Pierwsza dostawa do Polski wynosiła.... sztuk 4!!! Ja załapałem się na drugą, chyba niewiele liczniejszą...
-
Photozone:
"The Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM may have a weak spot but when taking the generally high quality as well as the extraordinary low price point into account, we can only conclude ... "highly recommended"!
Krótko i węzłowato.
:)
Tylko ten plastikowy bagnet...
Chyba każdy by chętnie dopłacił nawet 100 PLN za tę blaszkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Co wy macie z Tym metalowym bagnetem?
ja widzę same plusy, lekki obiektyw i jak walnę o skałę obiektywem, to rozwalę plastikowy bagnet a nie wyrwę mocowania z aparatu, gdzie naprawa jest wielokrotnie droższa !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
ja widzę same plusy, lekki obiektyw i jak walnę o skałę obiektywem, to rozwalę plastikowy bagnet a nie wyrwę mocowania z aparatu, gdzie naprawa jest wielokrotnie droższa !
i plastikowy syf w komorze lustra z wycierającego się bagnetu w gratisie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
i plastikowy syf w komorze lustra z wycierającego się bagnetu w gratisie
Stosuje jako dekiel 50/1.8 które ma takowy ( czyli bardzo często jest zapinany ) i sprawdziłem nic się nie wyciera na bagnecie i nic nie ma w komorze lustra !
Wracając do tematu 10-18 jest szkłem budżetowym, czyli ma być tanie ! Chce się metalowe bagnety to przecież jest 10-22 ! za 3 razy tyle :D
-
zalety (dla producenta) plastikowego bagnetu
niski koszt
mała żywotność
ale jak ma być tanio to jest to jakaś opcja
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Chyba każdy by chętnie dopłacił nawet 100 PLN za tę blaszkę.
Ja nie, po co?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
zalety (dla producenta) plastikowego bagnetu
niski koszt
mała żywotność
Mam trzy szkła z plastikowym bagnetem. Wszystkie dość stare, był okres że używaliśmy ich intensywnie. Nic się nie wytarło, nic nie ułamało. Bagnet ten ma swoje wady ale nie w punktach o których mowa. Jak zwykle opowieści z mchu i paproci kogoś kto nigdy tego nie używał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Gdyby plastikowy bagnet miał same plusy, to już od dawna wszystkie bagnety były by plastikowe. :) :p
A jakoś dziwnie rzadko spotyka się plastikowy bagnet poza produktami Canona.
-
Bagnet, metalowy czy plastykowy, jest i tak przykręcony do plastykowego mocowania w znakomitej większości obiektywów. Tak, te śrubki siedzą w plastyku.
Np. w EF 24-70 f/2.8L MkI, który jest wedle niektórych zbudowany jak czołg. Ten czołg jest faktycznie bardzo ciężki ale ma metalowy bagnet przykręcony do plastykowego mocowania.
Obiektywy obłożone na zewnatrz metalem też często mają w środku plastykowe chassis.
EF 17-40 L jest na zewnatrz cały plastykowy i mocowanie bagnetu jest prawdopodobnie całkowicie plastykowe.
-
Chyba chodzi o to, że metal się mniej wyrabia od plastiku. :) Jak ktoś zmienia obiektywy codziennie, przez cały dzień to może mieć to znacznie.
-
A jednak FTM działa!
Zaś co do bagnetu - zapewne metal się mniej wyrabia od tworzywa. Pytanie - jak szybko wyrabia się tworzywo i czy ma to jakiekolwiek praktyczne konsekwencje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Pytanie - jak szybko wyrabia się tworzywo i czy ma to jakiekolwiek praktyczne konsekwencje?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mam trzy szkła z plastikowym bagnetem. Wszystkie dość stare, był okres że używaliśmy ich intensywnie. Nic się nie wytarło, nic nie ułamało.
dziś pytanie,dziś odpowiedz
-
To było raczej pytanie retoryczne ;-) Na razie dorobiłem się jednego obiektywu z metalowym bagnetem i czterech z plastikowym. Dwa z tych czterech zmieniam nawet kilkadziesiąt razy dziennie (w dni, w które fotografuję, a jako amator nie robię tego codziennie). I też na razie się nic nie dzieje.
Miałem co prawda syf na matrycy ale to było od poczernianej przejściówki na M42 - było o tym na różnych forach i potwierdzam, ze lepiej kupić taką w kolorze naturalnego metalu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Gdyby plastikowy bagnet miał same plusy, to już od dawna wszystkie bagnety były by plastikowe. :) :p
A jakoś dziwnie rzadko spotyka się plastikowy bagnet poza produktami Canona.
I tak właśnie jest, większość budżetowych lekkich szkieł ma plastikowe bagnety. Sony Pentax Nikkor Olympus także mają w ofercie plastikowe szkła, a nawet mocowania bagnetów w aparatach bywają plastikowe. Canon w tym temacie nie jest wyjątkiem :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
I tak właśnie jest, większość budżetowych lekkich szkieł ma plastikowe bagnety. Sony Pentax Nikkor Olympus także mają w ofercie plastikowe szkła, a nawet mocowania bagnetów w aparatach bywają plastikowe. Canon w tym temacie nie jest wyjątkiem :roll:
Ja pisałem: "wszystkie bagnety ", a nie o "większości budżetowych lekkich szkieł", więc "tak właśnie nie jest". :D
Widać, że zasady erystyki nie są Ci obce, jeśli nie możesz się powstrzymać przed stosowaniem ich nawet w technicznej dyskusji. :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Ja pisałem: "wszystkie bagnety ", a nie o "większości budżetowych lekkich szkieł", więc "tak właśnie nie jest". :D
Widać, że zasady erystyki nie są Ci obce, jeśli nie możesz się powstrzymać przed stosowaniem ich nawet w technicznej dyskusji. :p
Aż zajrzałem do słownika, później raz jeszcze spojrzałem na Twoja wypowiedź o bagnetach i się uśmiałem. Trafione w sedno, tylko adresat nie ten.
Swoją drogą co jest źródłem tej docinki , bo chyba nie ten mój post?
-
Potwierdzam, FTM dziala, samo szklo sprawia wrazenie delikanie lepiej wykonanego niz kit IS jedynka (przynajmniej moj ktory juz troche przeszedl ;) ), IMHO bardzo fajnie 'chodzi' pierscien ostrosci, jutro moze wyjde troche go przestrzele na dworze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Potwierdzam, FTM dziala, samo szklo sprawia wrazenie delikanie lepiej wykonanego niz kit IS jedynka (przynajmniej moj ktory juz troche przeszedl ;) ), IMHO bardzo fajnie 'chodzi' pierscien ostrosci, jutro moze wyjde troche go przestrzele na dworze.
Wygląda na to, że jesteś jednym z nielicznych w Polsce szczęściarzy, którym już się udało to szkiełko kupić.
Ciesz się nowym nabytkiem !
W sklepach nie wiedzą, kiedy to szkło będzie dostępne. :lol:
Chyba znowu CANON trafił w 10 !!! :mrgreen:
Pozdrówka
-
Pewnie że trafił!
Same plusy !
:D
-
Ja mam z importu od malych zoltych ludzi. Plus jest taki ze w ogole jest dostepne w Chinach a minus - w takiej samej cenie jak w Polsce. W ciagu tygodnia poszlo w gore o prawie stowe na ebayu.
Obiecalem jakies sample, ale bardzo nie po drodze mi bylo wczoraj.... ;)
-
Panowie się tak emocjonują plastokowym bagnetem, a tymczasem okazuje się, że obiektyw ma jedną plastikową soczewkę:
Google Translate
Oczywiście nie wiem co to oznacza z praktycznego punktu widzenia.
-
Szkiełko właśnie pojawiło się w ofercie Cyfrowych, także kto był napalony, niech rezerwuje :)
-
Mi się właśnie udało załapać na tą dostawę, jakkolwiek była znów mała, bo po kilku godzinach był już niedostępny. Pierwsze spostrzeżenia z szybkich testów:
- ostrość w centrum bardzo dobra, niezależnie od ogniskowej i przysłony (prawie niezauważalna różnica między pełną dziurą, a f/8)
- ostrość w rogach bardzo przyzwoita, najgorzej na 10mm i pełnej dziurze - raczej nieużywalna, od f/5.6 robi się przyzwoicie, ale dopiero przy f/8 można mówić o zadowoleniu (jak to w każdym UWA)
- winieta jest, ale bez dramatu, najgorsza dla 10mm i f/4.5 (mocno przeszkadza), ale przy f/5.6 jest już akceptowalna, na f/8 prawie nie widać
- aberracje szczególnie na szerokim końcu są widoczne, różnokolorowe (fioletowo-niebieskie), ale LR5.6 ma już profile dla tego obiektywu
- AF niesłyszalny i super szybki, USM z 85/1.8 hałasuje przy nim jak F-16 w porównaniu z szybowcem;)
Pracy pod światło nie testowałem, choć jestem ciekawy kiedy pojawią się chińskie wersje EW-73C, a jak nie to kupię osłonę od 18-135 i delikatnie przerobię. Ogólnie jak na razie jestem bardzo zadowolony z tego szkiełka (na plastik w bagnecie nie jestem uczulony), a biorąc pod uwagę, że optycznie jest zbliżony w wielu kategoriach do 10-22 i ma dodatkowo stabilizację, to uznałem że nie warto dopłacać. Cena rewelka i nie wiem, czy w związku z zakupem Samyang 8mm nie pójdzie do ludzi.
-
Czy ktoś jeszcze go kupił czy na razie zastój?
-
chyba zastoj. byl w kilku miejscach dostepny na 29.08, potem przesuneli termin dostawy na 7.09, a obecnie jest 30.09 chyba ;) wiec caly czas trzeba czekac.
-
Jak obecnie wygląda sytuacja? Da się go gdzieś zamówić, żeby faktycznie w max. 30 dni przyszedł do sklepu? Czy nadal taki zastój, że nie da się go zamówić?
-
na allegro jest i dostawa do 6dni :>
-
Heh, widziałem, ale wolałbym kupić w jakimś sklepie internetowym sprawdzonym. Najchętniej w takim, który posiada sklep stacjonarny w moim mieście. Ale z tego co widzę, wszędzie "dostępny na zamówienie"... A jak widać po postach powyżej, mogą przesuwać termin i przesuwać w nieskończoność.
-
Ale warto zamówić i nawet poczekać. Miałem ten obiektyw na wakacjach w Jurze i Sudetach i już nie wyobrażam sobie wyjazdu bez niego.
-
w zeszłym tygodniu widziałem na półce w MM w łodzi więc chyba jakichś specjalnych problemów z dostawami nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
w zeszłym tygodniu widziałem na półce w MM w łodzi więc chyba jakichś specjalnych problemów z dostawami nie ma.
Hmmm, chyba jednak nie jest tak jak piszesz, bo oni nie mają tego obiektywu w ofercie sklepu internetowego nawet...