-
Odp: Canon 5DIII Rozczarowanie
Dziękuję za zrozumienie posta osobom, którzy naprawdę go przeczytali i rozumieją co chciałem napisać.
Uważam, że za sprzed za 10k jakość wykonania powinna być ciut lepsza i to moje zdanie, jak już powielałem 100 razy mój 30D po tyraniu przez 8 lat wygląda naprawdę dobrze. A po kilku zaledwie tygodniach
w 5DIII rysuję się szybka w torbie fot. niewierze że nikogo by to nie irytowało.
Co do AF czytałem ostatnio stare posty o loteryjnym AF w 5DIII i mam wrażenie że mój aparat to może mieć jeśli nie robię czegoś źle.
Co do przykładowych zdjęć zajmuję mi to trochę czasu, wiadomo praca i muszę wyselekcjonować co mogę pokazać publicznie a co nie.
Jak już pisałem, przy dobrych warunkach AF jest ok ale też w zależności z jakim obiektywem, ale już przy wyższym ISO trudniejsze warunki i AF nie zawsze trafia.
Ostatnio np robiłem zdjęcie żonie topless (podczas karmienia) z moim małym dzieckiem na rękach , aby zrobić klimat, światło padało przez zasłonę dając fajny efekt, dziecko miała na rękach ustawiłem AF na główkę dziecka,
a ostrość niestety padała na dłonie trzymające dziecko lub gdzie indziej . Obiektyw Canon 85 1.8 statyw, wężyk a ustawienia ISO 4000 f2 1/80 około, ISO 6400 f4 1/100 przykładowe ustawienia.
-
strzelasz portret na f2, licz sie z tym ze centymetr ruchu dziecka w przod czy w tyl i juz ostrosc nie siedzi. To nie ma nic wspolnego z AF tej puszki.
Miales wybrany punkt AF na jednym punkcie, czy bylo kilka maly "kwadracikow" wybranych i aparat sobie wybral sam?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
co do farby to szlag mnie trafia gdy widzę jak ściera się od zwykłego noszenia na ramieniu i zaczyna wylazić metal :(. Być może dla kogoś 10 tysiaków to fraszka - ale ja wydając taką kasę nie tylko myślę o porządnym af-ie ale i o tym, że być może za 3-4 lata chcąc wymienić sprzęt na nowszy odzyskam choć część kasy odsprzedając go komuś innemu.
I sa tu dwie możliwości;
1- canon dał w tym temacie ciała...
2 - umyślne działanie aby zdegenerować bardziej używany sprzęt wymuszając potencjalnie ew. kupno nowego...
Tak sobie myslę, że jak mi się już zrobi takie "moro":
Strange Discoloration Makes One Canon 5D Mark III Look Very Used
to będę się sadził przed znajomymi jakiego to "woła" roboczego mam, tyleeeee przeżył,... atak separatysty, atak wilka w lesie, upadek z 10m, samoobrona przed,... itd.. a aparat nadal działa bezbłędnie... coś a`la blizny na ciele, które to szczegółowo objaśnia się dziewczynie ;)
ps. pamiętam jak linkowałem kiedyś te zdjęcia, jaki śmiech na był forum że co to - to ktoś robił tym aparatem, papier ścierny itd... ;)
-
Poza tym, jak było f2 i czas 1/80 - 1/100 do tego IOS 4000 / 6400 to już naprawdę baaaaardzo ciemno musiało być w tym pokoju, do tego podejrzewam, że głowka malucha nie była zbyt kontrastowym elementem dla czujników i być może stąd całe zamieszanie. Weź pod wuagę, że czujnik łapie dużo szerzej niż w wizjerze widać znacznik. W takiej sytuacji, jak robisz i tak ze statywu, to ja bym Lv właczył i ręcznie ostrzył.
Poza tym to co napisał banan80 - pełna racja. Nie raz przerbaiałem foty swojego Młodego, gdzie kląłem na AF i nnie trafianie z małą GO, a po ananlzie zdjeć i robieniu prób, wyszło, że to jednak nie AF zawodny...
-
Sam jestem fotografem "familijnym" i robilem setki portretow w takich sytuacjach jak np. karmienie. Trzeba uwazac i nie zwalac od razu na aparat. Wyjdz z dzieckiem na zewnatrz, sfotografuj w dziennym swietle tym samym szklem, na bank bedzie ostre.
Jesli celujesz na glowke, wybierz pojedynczy punkt AF a nie grupe np. Nie napisales jakie ustawienie miales wlaczone.
Co do wycierania to targalem marka I bardzo czesto na pasku, i nie mial zadnych wiekszych otarc. Mark III, nawet patrzac, widac ze ta farba to juz nie to samo co we wczesniejszych modelach.
-
a ja cały czas nie widzę tej "nietrafionej" foty
tylko lament z jednej strony i próba zgadnięcia o co chodzi z drugiej
temat powinien być przeniesiony do GTJ/CTJ
idealna zagadka
-
Może wiecie jak wygląda sprawa farby w 6D - też taka lipa?
Jeśli mają tak oszczędzać to lepiej niech w ogóle goły magnez zostawią, lekko wypolerują i tyle, przynajmniej problem zniknie całkowicie... tylko pewnie było by "jęczenie" że srebrny to fe :D
Nikon (Pentax chyba też) jakoś tą sprawę cały czas trzyma na poziomie, tam powłoka przypomina mi tą z L`ek, np 17-40, taki baranek, a lakier świecący... nie do zdarcia... przy normalnym użytkowaniu oczywiście,...
W 5D3 (w 1Dx słyszałem że podobnie) dali dosłownie powierzchnie ścierną,... ale to pewnie po to aby w dłoni się trzymał lepiej,... dopóki farba jest... potem "****, **** i kamieni kupa" - nie moderować to od przeszło tygodnia normalny zwrot polskojęzyczny używany przez elyty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Tak sobie myslę, że jak mi się już zrobi takie "moro":
Strange Discoloration Makes One Canon 5D Mark III Look Very Used
to będę się sadził przed znajomymi jakiego to "woła" roboczego mam, tyleeeee przeżył,... atak separatysty, atak wilka w lesie, upadek z 10m, samoobrona przed,... itd.. a aparat nadal działa bezbłędnie... coś a`la blizny na ciele, które to szczegółowo objaśnia się dziewczynie ;)
ps. pamiętam jak linkowałem kiedyś te zdjęcia, jaki śmiech na był forum że co to - to ktoś robił tym aparatem, papier ścierny itd... ;)
Mój zaczyna wyglądać podobnie :) ... i tylko w tym miejscu + ramka od LCD.
Cóż - najwyżej pozostanie ze mną do końca - bo na same foty narzekać nie mogę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Może wiecie jak wygląda sprawa farby w 6D - też taka lipa?(...)
U mnie po prawie roku używania, nie widzę żadanych problemów, ogólnie rzecz ujmując, z wykonaniem fizycznym body 6D, mimo, że na początku wydawał mi się bardziej "plasitkowy" niż 60D.
-
moze wlasnie plastik jest kluczem do sukcesu tutaj:) Przydaloby sie go wiecej na 5D:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
U mnie po prawie roku używania, nie widzę żadanych problemów, ogólnie rzecz ujmując, z wykonaniem fizycznym body 6D, mimo, że na początku wydawał mi się bardziej "plasitkowy" niż 60D.
No właśnie ja też obawiałem sie tego plastiku w 6D, a tutaj się okazało, że to naprawdę przyzwoity materiał.
W ogóle Canon wykombinował w ostatnim czasie jakiś ciekawy typ tworzywa, z którego buduje obiektywy i najnowsze body.
Z tych zbudowanych z najnowszego plastiku posiadam właśnie 6d oraz EF100L i EF 35 2IS.
Nie bagatelizujmy plastiku Canona:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
moze wlasnie plastik jest kluczem do sukcesu tutaj:) Przydaloby sie go wiecej na 5D:)
No tak tyle, że 6D z plastiku ma tyko "czapkę" ;) ale z tego co piszecie widać że gafę z lakierem na magnezie poprawili..
Jest coś w tym mam wiele rzeczy w domu przez dekady, które są zrobione z plastiku i... żyją! mimo poważnych "incydentów"..
Jeśli jest to dobry plastik to ma pewne zalety nad magnezem; elastyczność, mniejsze przewodzenie termiczne, nie ma problemu z farbą bo pigment jest w samym tworzywie (pomijajac malowanie plastiku bo to jest już kicz na kiczem) i tu pytanie - czy do stopu magnezu nie można było po prostu dodać jakiegoś barwnika? eh ci skąpo myślący inżynierotykoksięgowi ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
czy do stopu magnezu nie można było po prostu dodać jakiegoś barwnika?
To jest raczej niewykonalne, prędzej anodowanie i barwienie tej tlenkowej warstwy.
Stopów lekkich na wskroś nie da się zabarwić jak tworzyw.
-
Nosze piatke na black rapid sport i jedyne co mi sie wyciera to grip od strony ladowania baterii, robi sie swiecacy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarekczkrak
Co do ISO nie zdążyłem podać przykładów jeszcze najpierw zagadnąłem że jest z tym problem, czyli nietrafianie AF przy wyższym ISO - prosto i jasno
AF nie ma nic do ISO Wygląda na to że przy gorszych warunkach nie radzisz sobie z łapaniem ostrości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
No właśnie ja też obawiałem sie tego plastiku w 6D, a tutaj się okazało, że to naprawdę przyzwoity materiał.
W ogóle Canon wykombinował w ostatnim czasie jakiś ciekawy typ tworzywa, z którego buduje obiektywy i najnowsze body.
Z tych zbudowanych z najnowszego plastiku posiadam właśnie 6d oraz EF100L i EF 35 2IS.
Nie bagatelizujmy plastiku Canona:D
100L macro ma ten sam materiał co 35L więc nowy to on na pewno nie jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No proszę :-) aż serce rośnie. Niedługo okaże się, że 60 D nie jest taki obciachowy jakby to wynikało z opinii niektórych kolegów na forum. Nie wiem jak jest z 6D ale 60D użytkuje od 3 lat i nic złego nie mogę powiedzieć na temat tego znienawidzonego plastiku oraz ogumienia. Nie wiem czy to ma związek z odczuciami kolegi rozczarowanego 5DIII. Zauważyłem że na wysokim ISO 60D z 300L potrafi spudłować. Jeśli są wątpliwości co do pracy AF - to chyba rozsądnie byłoby sprawdzić w serwisie czy wszystko OK. Sądzę, że Twój aparat jest marzeniem wielu ludzi piszących na tym forum. Sam fakt, że coś kosztowało dużo kasy nie gwarantuje tego, że wszystko będzie idealne. Podobne odczucia mają kupujący drogie samochody po 2008 roku. Kilka swoich najlepszych zdjęć zrobiłem C 1100 którym podobno nie da się zrobić zdjęcia. Może dlatego, że przez jakiś czas miałem tylko taki i musiałem poznać jego złe i dobre strony. Pozdrawiam i mimo wszystko życzę zadowolenia ze sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
(...) Niedługo okaże się, że 60 D nie jest taki obciachowy jakby to wynikało z opinii niektórych kolegów na forum. (...)
Nigdy nie trafiłem na opinię, że 60D jest obciachowy, bardzo fajna pucha z kilkoma minusami dotyczącymi konfiguracji, ale ogólnie byłem zadowolony ;)
-
Zrozumcie mnie że jestem mega zadowolony z 5DIII. Przesiadka z 30D do 5DIII to jak przesiadka z malucha do Mercedesa. Dla mnie żenadą i rozczarowaniem był fakt porysowania górnej szybki kawałkiem plastiku z paska.
Co do AF przy wyższym ISO to było tylko zapytanie, nawet napisałem na samym dole posta, że może ja coś robię źle. Niestety problem z pokazaniem zdjęć jest problematyczny gdyż osoba na nich nie wyraziła zgody, a zrobienie nowych na razie brak czasu.
W 30D zawsze używałem lampy zew. świeczki czy palącego sie auta :) bo tam ISO 400 to max a szczyt techniki to 1600, więc przy 5DIII jak mam używalne ISO do 6400 to jest to dla mnie bajka i staram się nie używać lampy tylko IS czy statyw.
Ale zauważyłem, że AF często nie trafia w punkt. Może wina obiektywów, nie wiem dlatego podałem 2 przykłady ustawień i zapytałem czy robię coś źle.
Znalazłem jedno zdjęcie to zaraz wrzucę jak mi się uda.
-
Oj nie pisz, że problemem jest zrobienie kilku testowych fotek, np. misia w pokoju dziecka... przecież nie musi to być człowiek by pokazać przykładowe foty z problemami ;)
-
Canon 85 1.8 - ISO2000 f2.81/80 - statyw
Canon 24-70 f4 IS - ISO 2500 f/5.6 1/125 70mm
To są może słabe przykłady, ale ostatnio czytałem na zagranicznych forach, że ludzie mieli też problemy przy wyższym ISO z AF, zauważyłem też, że z obiektywem 24-70 f4 IS częściej zdarza się na nie trafiony AF nawet przy dobrych warunkach i jest to zawsze
front focus, w obu przypadkach.
--- Kolejny post ---
Chciałem dodać że AF był celowany na twarz dziecka i w pierwszym foto moim zdaniem jest wyraźnie na poziomie szyi czyli dłoń, ptaszek na sweterku...
Na drugim celowałem na twarz i bardziej lekko na usta, pierwsze ząbki :) i ostrość jest moim zdaniem na klatkę piersiową
W obu przypadkach AF sygnalizował ostrość tam gdzie chciałem nawet na podglądzie w aparacie jest zaznaczone że trafił tam gdzie chciałem ale na zdjęciu ostrość jest zawsze poniżej.
AF punktowy, krzyżowy. Ale problem występuję przy wielu konfiguracjach AF i tez nie zawsze, np robię 7 zdjęć i jest dobrze a następne 3 z front focusem.
-
Czy mógłbyś podać odległość aparat-obiekt w obu zdjęciach ?
Warto zrobić prosty test Twojego AF.
1. Miarka (linijka) pod katem 45 stopni
2. statyw, ustawienie w odległości takiej od miarki, że widać efekt głębi ostrości na podglądzie/zdjęciu
4. ustawienie poziome (aparat, obiektyw) i ostrość na jakąś liczbę na miarce (np. 7,0 cm)
5. kilka (10) zdjęć AF, po każdym rozogniskowanie:
6. "wywołanie" zdjęć i zapis najostrzejszej liczby na zdjęciach miarki (np. 7,25cm, 7,05, 7,55, ....)
7. wyliczenie średniej (np. 7,33), wyliczenie różnicy (7,33 - 7,0) i przemnożenie przez 0,7 (0,23 cm)
Różnica ( "liniowa" 0,23 cm) da Ci pogląd o ustawieniu( FF/BF) AF a rozrzut wokół średniej o klasie AF
Ustawienie (FF/BF) możesz skompensować w body, z rozrzutem musisz nauczyć się żyć/fotografować
jp
PS
jak podasz te liczby to zrobię ten sam test na swoim obiektywie i porównamy
-
... i koniecznie wyłącz stabilizację !
jp
-
Celuj w oczy. One powinny być ostre, a przy okazji mają zazwyczaj najwięcej szczegółów i najłatwiej aparatowi ustawić ostrość.
-
Wydrukuj;
https://www.google.pl/search?q=autof...%3B2181%3B2936
aparat na statyw, pod kątem 45 stopni celuj we wskazane miejsce i trochę sprawa powinna się wyklarować...
wygodniejsze niż linijka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Jak dla kogo, :p
ja biorę metr(metalowy, zwijany), odmierzam na biurku (np. 50cm), odmierzam na ścianie (tyle samo, np. 50cm), wysuwam tyle aby rozpostarty był pomiędzy tymi punktami, mam 45 stopni i .....koniec
jp
-
Trafiłeś w brodę, a ona jest na wysokości klatki piersiowej.
Biorąc pod uwagę jakie wypieki wywołała u Ciebie porysowana szybka, to najzwyczajniej w świecie nie ogarniasz sprzętu.
Biadolisz jak młoda internetowa matka, która ma za dużo czasu na oglądanie DDTVN i czytanie forów.
Wydałeś 10k na sprzęt do robienia zdjęć, a nie ornamentalny przycisk do papieru.
Żadne z Twoich zdjęć nie będzie lepsze, jeśli zrobisz je nieporysowanym aparatem.
Uprzedzając Twoje kolejne problemy - wbrew temu, co twierdzi cały internet, paprochy w obiektywie i syf na matrycy również przegrywają w starciu z dobrym zdjęciem.
Zostaw ten statyw.
Nie przymykaj przysłony jak jest ciemno.
Ustaw kompensację ekspozycji na +1 bo canon ustawowo niedoświetla (co widać na Twoich przykładach).
Rób więcej zdjęć i ciesz się tymi, które wychodzą jak trzeba.
-
Cytat:
Biadolisz jak młoda internetowa matka, która ma za dużo czasu na oglądanie DDTVN i czytanie forów.
Chyba coś w tym jest...:roll:
Miałem okazję cykać 5dmk3, jestem zadowolony z jego-jak i ze swoich rezultatów.
Mam 550d, nie naklejałem nic na wizjer, aparat po 2, 5 roku wygląda jak nowy...
Przed wydaniem 10 k na sprzęt poszedł bym do sklepu i go przetestował
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarekczkrak
Skoro aparat za 10k który jest stworzony do pracy i to zapewne również w terenie (uszczelnienie) a rysuje się wyświetlacz od plastikowego elementu paska to co dopiero kontakt z prawdziwym uderzeniem i upadkiem czy otarciem.
A widziales kiedys jak wygladaja jedynki po roku ..dwoch uzywania w pracy??? pewnie nie wiec proponuje wojka GOOGLE ....
I co ? koszuja kupe kasy i tez maja odpryski ...
a tu rozwiazanie twojego problemu na przyszlosc http://www.ebay.com/itm/FOTGA-LCD-Ha...item1c27c0d781
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarekczkrak
Witam
Posiadam od kilku tygodni Canona 5DIII sprzęt kosztował mnie 10tyś zł, za tą cenę wydaję mi się sprzęt powinien być już naprawdę porządny. Wykonany naprawdę z porządnych materiałów.
Aparat jest przechowywany w torbie fot. Kiedy jest używany nie rzucam nim o ściany :) dbam chucham :) a tu??? Zarysowanie szybki na górnym wyświetlaczu, żenada....
Aparat 100% jest pod moją kontrolą tzn. nikt go nie rusza poza mną. Prawdopodobnie zarysował się gumka na pasku lub jakimś jego elementem...
Różne przedziwne posty już tu czytywałem, ale żeby mieć pretensje do aparatu, że się SAM PORYSOWAŁ, tego jeszcze nie było !!!
Chyba warto było by utworzyć na forum dział najdziwniejszych postów i tam wstawiać na pamiątkę podobnie zaskakujące wypowiedzi.
Są aparaty typu "tough", które można deptać i rzucać nimi o ziemię, ale to raczej nie ten przypadek. :o
Pozdrawiam
-
Ja troszke q innej kwestii sie zdziwilem kiedy wczoraj w polowie meczu przestal reagowac kompletnie, dopiero wylaczenie wyjecie i wsadzenie spowrotem baterii pomoglo
Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
-
Jak by ktoś chciał sobie odświeżyć, żeby w oczy nie kuło...
Touch UP Paint FOR Canon Camera Body Most Models | eBay
Touch UP Paint FOR Canon Lenses "L" Series Ultrasonic Versions | eBay
I wysyp na alledrogo będzie teraz idealnych stanów wszelakich ;)
-
Jeżdżę w rajdach. To po prostu niesamowite, że w samochodzie za takie pieniądze po dotknięciu szykany z opon pękł zderzak. Oczekiwałem czegoś innego. W moim poprzednim rajdowym maluchu zderzaki były stalowe w ocynku i nic się z nimi nie działo.
Po prostu lipa po całości :).
Jak ja uwielbiam tego typu teksty... :mrgreen:
-
Albo dlaczego 5D3 nie jest D810 ;)
-
Śmieszne to w sumie nawet bardzo zważywszy mój post wyżej ;) ;)
Qrcze moja 7-200 2.8 wysunęła się z plecaka i przejechała kawałek ślizgiem na tulipanie lecz też się delikatnie oberwało (jeśli można w ogóle tak to nazwać) na uchwycie statywowym jest dosłownie cieniutka i paru milimetrowa ryska, ale jako że wcześniej nie było żadnej - mocno mnie teraz qr.wia i łechce w oko a biały korektor jest za biały ;) no i onanizm już nie przebiega tak przyjemnie :lol:
Nie zarabiam na sprzęcie w takim stopniu że bym w ogóle się jego wyglądem nie przejmował, i jak pisałem wyżej kilka postów wcześniej rozumiem Autora wątku - teraz tym bardziej.
Ma ktoś może odsprzedać dosłownie kropelkę takiej w/w farny ;) ;)
ps. i sprawdza się to że warto mieć zawsze nakręconą osłonę nie podlega to dla mnie żadnej wątpliwości, w bo jeśli obiektyw miał by wyglądać (po zdarzeniu) jak osłona,... to malowania było by że ho-ho ;)
-
W Europie jest ciężko coś takiego dostać. W Stanach łatwiej
Touch Up Paint for Canon Zoom Telephoto EF 70 200mm | eBay
-
Tak, wiem - linkowałem eBay`a wcześniej.
Pomyślałem że zapytam, może ktoś ma buteleczkę ;) na forum i by aby kapkę użyczył...
-
Jeszcze jedno pytanie dla spokojnej nocki w związku z powyższym zdarzeniem,... to że pierścień zooma w 70-200 2.8 IS (I) chodzi sporo ciężej niż 70-200 f4/ non-IS i z uczuciem "przekładni" to wiem że norma (bo też kiedyś o to pytałem ;))
Ale czy normą jest że przy kręceniu zoomem gdy obiektyw jest pod kątem góra-dół stawia on różny opór,... wiadomo gdy soczewki idą w górę ciężej, w dół lżej,... nie zwróciłem uwago jak było wcześniej :p wiem tylko że w ciemniejszym (f4) pozycja szkła nie miała wpływu na pracę zooma.
Przepraszam za post pod postem i OT.
-
w 70-200 IS II też czuję różnicę a jeszcze mi nie upadł :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarekczkrak
Witam
Posiadam od kilku tygodni Canona 5DIII sprzęt kosztował mnie 10tyś zł, za tą cenę wydaję mi się sprzęt powinien być już naprawdę porządny. Wykonany naprawdę z porządnych materiałów.
Aparat jest przechowywany w torbie fot. Kiedy jest używany nie rzucam nim o ściany :) dbam chucham :) a tu??? Zarysowanie szybki na górnym wyświetlaczu, żenada....
Aparat 100% jest pod moją kontrolą tzn. nikt go nie rusza poza mną. Prawdopodobnie zarysował się gumka na pasku lub jakimś jego elementem.
Przez 8 lat używałem Canona 30D przeżył piaski Egiptu, słone wody oceanu, góry doliny i poza normalnymi śladami użytkowania górna szybka nie jest porysowana !!!!
Canon 30D nie jednokrotnie mi upadł czy trąciłem o coś, był wrzucany do auta bez torby luzem....
A chuchany i dmuchany aparat za 10tys zł porysował się od paska - żenada i rozczarowanie.
Kolejna rzecz.
Niby użytkowe wysokie ISO ale zauważyłem jedną dziwną rzecz.
Mam ustawione ISO na auto na max 6400 staram się nie używać lampy w pomieszczeniach, chodzi o lepszy efekt.
Ale zauważyłem że powyżej ISO 1000 zdjęcia są po prostu zamazane lub AF trafia gdzie indziej, mimo sygnalizacji złapania ostrości.
Używam punktu centralnego.
Niema znaczenia jakim obiektywem bym to zrobił.
Np. ustawię przysłonę na f5.6 czas 1/200 ISO 6400 obiektyw 24-70 f4 IS 70mm i co? Mydło.... lub ostrość gdzie indziej.
f2 czas 1-100 ISO 4000 obiektyw 85 f1.8 zdjęcie robione ze statywu, jedno zdjęcie mydło, drugie ostrość przed obiektem.
I takich przykładów mogę mieć wiele, może robię coś źle ?
--- Kolejny post ---
Chciałem dodać, że poniżej ISO 1000 te obiektywy nie mają problemu z celnością AF, np na zew lub z lampą. Rozumiem że jakość zdjęcia może być gorsza spowodowane wyższym ISO no ale FF/BF lub zdjęcie zamazane/poruszone mimo IS i statywu przy wyższym ISO?
--- Kolejny post ---
Chciałem dodać, że poniżej ISO 1000 te obiektywy nie mają problemu z celnością AF, np na zew lub z lampą. Rozumiem że jakość zdjęcia może być gorsza spowodowane wyższym ISO no ale FF/BF lub zdjęcie zamazane/poruszone mimo IS i statywu przy wyższym ISO?
Tez posiadalem kiedys 30 a teraz mam nowa 5,jednak gorna szybka w 30 byla porysowana tak jak ta w nowej 5
-
Witam,
zamieniłem 7DMK2 na 5DMK3 i jestem naprawdę super zadowolony.
Fotografuję głównie przyrodę ( ptaki) i aparat "daje rade" , a dodatkowo od jakiegoś czasu robię zdjęcia na stocki i tu jest super.
Jakość obrazka świetna , AF bez zastrzeżeń, krótko mówiąc pucha jest świetna!!
Pozdrawiam
-
Za SJP:
rozczarowanie - stan psychiczny człowieka, który się rozczarował
rozczarować - rozczarowywać - zawieść czyjeś oczekiwania, wyobrażenia o czymś
rozczarować się - rozczarowywać się - zawieść się na kimś, na czymś
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Za SJP:
rozczarowanie - stan psychiczny człowieka, który się rozczarował
rozczarować - rozczarowywać - zawieść czyjeś oczekiwania, wyobrażenia o czymś
rozczarować się - rozczarowywać się - zawieść się na kimś, na czymś
oj Cichy,
tytuł pewnie w 100% zamierzony i prowokacyjny, będzie więcej odwiedzin i komentarzy ;-)
-
on jest po prostu "rozczarowany inaczej"
;)
-
Ja nie zauważyłem, że ten wątek ma już tyle stron :) Myślałem, że post z góry tej strony jest rozwinięciem tematu :)
-
a było już: "kup se kompakta"?
-
-
Panie kup se pan hasselblad'a bedziesz pan zadowolony :)
-
I zacznie wątek "Hasselblad xxx-xx Rozczarowanie"
-
Zal pl porysowalem stopke gripu w 5d3 co to za badziew ,).
Jakis admin dawno temu zmnienil tytul na "5d3 i polaczki".