-
Odp: 2 obiektywy, które najczęściej używacie na ślubie - ankieta
Ja używam głównie 24, 35, 85 i czasem 70-200.
-
Dobre, przynajmniej wiadomo jakimi szkłami nie robić, żeby być bardziej oryginalnym i się wyróżniać ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Dobre, przynajmniej wiadomo jakimi szkłami nie robić, żeby być bardziej oryginalnym i się wyróżniać ;-)
Wiadomo 35+85;]
-
Dodał bym jeszcze ultra szerokie 16mm :) Fajne efekty gdy na parkiecie jest bardzo tłoczno. Należy go używać z głową;)
-
Nie bede oryginalny, 24-70 2.8, 85 1.8 (FF).
-
Jeżeli już bawię się w śluby (sporadycznie - kiedyś w każdą sobotę po kilka, ale to już historia) to 24-70/4 oraz 135/2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryba_ryba
Jeżeli już bawię się w śluby (sporadycznie - kiedyś w każdą sobotę po kilka, ale to już historia) to 24-70/4 oraz 135/2
Łohoho jak to ogarnąłeś? :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotosz
Łohoho jak to ogarnąłeś? :P
To było w dobrych czasach negatywów. Trzeba było je potem wywołać i wykonać odbitki. Trzeba było poświęcić ze 2 nocki. Klientowi trzeba było dostarczyć foty na początku tygodnia, ale zdarzało się, że i na weselu dostawał wglądówki (więcej zamawiał)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryba_ryba
To było w dobrych czasach negatywów. Trzeba było je potem wywołać i wykonać odbitki. Trzeba było poświęcić ze 2 nocki. Klientowi trzeba było dostarczyć foty na początku tygodnia, ale zdarzało się, że i na weselu dostawał wglądówki (więcej zamawiał)
Ok ok ale jak ogarniałeś soboty po kilka ślubów, jako 'urzędowy' fotograf w kościele? Jedna para za drugą? Tego nie skumałem...
-
u mnie jak na razie króluje 35mm i 135mm a 24-70mm praktycznie leży cały czas w torbie...
-
tak były czasy że rzadko kiedy na ślubie czy to w USC czy kościele pojawiał się zamówiony fotograf (za to prawie zawsze kamerzysta z wielkim VHS-em)...wtedy robiło się po kilka ślubów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotosz
Ok ok ale jak ogarniałeś soboty po kilka ślubów, jako 'urzędowy' fotograf w kościele? Jedna para za drugą? Tego nie skumałem...
Często trzeba było jeździć z jednego urzędu do drugiego a i 2-3 kościoły się zaliczyło
-
No tak w takich wypadkach kilka ślubów w jeden dzień wchodzi w grę. Ale to musiał być Hardcore. Szacun.
-
Ja najczęściej używam 35+85+135. Kilka ujęć na 15mm. Przygotowania to najczęściej 35 + 85 (jak jet miejsce to 135. Kościół to 20%-35mm, 40% - 85mm i 39%-135mm + 1% 15mm
Sala to już wszystkie ogniskowe w zależności od sytuacji. Pracuję na jednym body (7D się nie nadaje ze swoim iso) i tu jest mały problem. Przez jakiś czas mi to nie przeszkadzało, ale teraz jest to kłopotliwe. Bez problemu zmieniam podczas przysięgi 3 ogniskowe, ale uważam że 2 body to najlepsze rozwiązanie.
Największym dylematem jest po kilku latach 24 czy 35. Mam nadzieję na ten sezon dokupić 24 i zadecydować. Może nowa Sigma wpadnie do torby i wtedy podejmę decyzję, która ogniskowa jest lepsza.
-
A gdy posiadam jedna puszke 5d mII i mam 50/1.4 co polecacie dokupic (martwie sie czy wyrobie z machaniem obiektywami w kosciele)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ginterb
A gdy posiadam jedna puszke 5d mII i mam 50/1.4 co polecacie dokupic (martwie sie czy wyrobie z machaniem obiektywami w kosciele)
24/28-70, bo przekładka szkieł to dość skomplikowana operacja.
BTW nie poszedłbym na ślub z jedną puszką. Niech akurat w kościele zdechnie...
-
nosze ze soba stary aparat w razie W albo pozyczam 550d (wiem niewiele, ale cos). Zabrzmialo jak sarkazm z tym, ze to skomplikowana operacja, wiem ze nie jest, ale machanie to zmiana kilku parametrów i trzeba uwazac na sprzet...
A C24-70/4L is nadaje się? szczerze :)
-
Absolutnie nie byłem złośliwy. Po prostu są emocje, stres, adrenalina, spocone ręce i szkło na podłodze... zdarzyło mi się. Dlatego piszę o tym piszę. Nie znam 24-70/4 to nic nie napiszę.
-
wiem dlatego myslalem o jakims obiektywie ktory by dzialala w takich sytacjach kiedy nie moge za bardzo sobie pozwolic na wymiane, a na drugie 5d/6d moze i stac ale szklarni nie ma wiec bez sensu druga puszka jesli wiekszosc sumy przeznaczona bedzie na puszke a nie szkla, a rzadko robie takie imprezy ;/...
-
C24-70 f2.8 najlepszy zoom na wesela ;)
-
Panowie, mam prośbę może ktoś wrzucić parę sampli z ogniskowej 24mm z wesela ?
Biję się z myślami co kupić 16-35 2.8 L II czy możę jednak 24 1.4
Wcześniej fotografowałem szeroko na 16mm i obawiam się czy 24 nie będzie za ciasno
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diplo
C24-70 f2.8 najlepszy zoom na wesela ;)
i najdroższy :( a co myślicie o Tamronie 24-70/2.8 VC ? nowy z 5 letnia gwara 3,5 tys. bo za mniejsze pieniądze chyba tylko to lub 24-105/4 is . nie mam pomysłu innego pod jedna puszkę (główną, awaryjna nie licze)
-
"ginterb" - bierz śmiało, szkło jest naprawdę zacne, sam osobiście nie ma, ale bawiłem się nim, i jest ogień!
Na paru ślubach bywałem jako gość, i bardzo często to szkło widziałem u fotografów którzy akurat pstrykali.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
"ginterb" - bierz śmiało, szkło jest naprawdę zacne, sam osobiście nie ma, ale bawiłem się nim, i jest ogień!
Na paru ślubach bywałem jako gość, i bardzo często to szkło widziałem u fotografów którzy akurat pstrykali.
ale o którym szkle piszesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ginterb
a co myślicie o Tamronie 24-70/2.8 VC ? nowy z 5 letnia gwara 3,5 tys. bo za mniejsze pieniądze chyba tylko to lub 24-105/4 is
Ostrzejszy od wersji pierwszej C 24-70 f2.8, af minimalnie wolniejszy, miałem jednocześnie C i T, zostawiłem T i nie żałuję.
-
o super, dziękuje wam bardzo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Wcześniej fotografowałem szeroko na 16mm i obawiam się czy 24 nie będzie za ciasno
Wszystko z 24L plus 85 u mnie w stopce ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale o którym szkle piszesz?
No fakt, oczywiście pisałem o Tamronie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Uważam, że wszystko co szersze od 35mm to za szeroko, a Ty się boisz, że 24 za ciasno? :)
bierz stałkę, ten zoom to porażka przy 24L.
-
Absolutnie się nie zgadzam. Przekład pierwszy z brzegu: przygotowania i błogosławieństwo - mieszkania często bywają tak ciasne, że wszystko co węższe od 24 bywa za wąskie.
Uważam, że bardziej bywa przydatna ogniskowa 24 niż 35. To oczywiste, że jest mniej uniwersalna ale wolę mieć 24 i w razie potrzeby wspomóc się np 50. Przy 35 zdarza się, że nie ma gdzie się cofnąć dla odpowiedniego kadru. Każdy może mieć inne preferencje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Uważam, że wszystko co szersze od 35mm to za szeroko
to po co w stopce masz 20mm?dla szpanu?:mrgreen:
miałem podobne dylematy co kupic do 35mm, i jednak zdecdowałem sie na zooma, a nie na 24mm, i NIE ŻAŁUJĘ.
Zwyczajnie lubie foty z małego kościoła na 18-19mm i tyle, a i w czasie zabawy, w caisnocie parkietu jakoś łatwiej sie foci zoomem niz stałką, nie mówie tu np. o pierwszym tancu, gdzie obrazek jest ważniejszy niz wygoda fotografa (ale wtedy zwykle jest miejsce bo PM tanczy sama) a i wczasie oczepin te 24mm sa czasem za wąskie:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
to po co w stopce masz 20mm?dla szpanu?:mrgreen:
miałem podobne dylematy co kupic do 35mm, i jednak zdecdowałem sie na zooma, a nie na 24mm, i NIE ŻAŁUJĘ.
Zwyczajnie lubie foty z małego kościoła na 18-19mm i tyle, a i w czasie zabawy, w caisnocie parkietu jakoś łatwiej sie foci zoomem niz stałką, nie mówie tu np. o pierwszym tancu, gdzie obrazek jest ważniejszy niz wygoda fotografa (ale wtedy zwykle jest miejsce bo PM tanczy sama) a i wczasie oczepin te 24mm sa czasem za wąskie:mrgreen:
Do zastosowań innych niż ślubne :)
Jak dla mnie 24mm to taki max maxów, ale staram się nigdy nie używać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
i widzisz, jak pięknie się można różnić:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Wypróbuj 24L II na przysłonach od 2.0 w dól to może zmienisz zdanie. Ładnie to się prezentuje.
-
24L II dla mnie to dostatecznie/ostatecznie szeroko do reportażu. Polecam, bo to najlepsze szkło jakie mam. Jedyny minus to parszywa gwiazdka od ośmiolistkowej przysłony.
-
witam co kupić 28/1.8 czy 24/2.8 stm mając sprzęt ze stopki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
stultus
witam co kupić 28/1.8 czy 24/2.8 stm mając sprzęt ze stopki ;)
tylko masz 2 rózne stopki :p
ewidentnie potrzebujesz czegoś "po jasności"... dla mnie 28mm f/1.8
-
tez tak myślałem zęby brać 28/1.8 plus 85 ;) dzięki za odpowiedz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Wypróbuj 24L II na przysłonach od 2.0 w dól to może zmienisz zdanie. Ładnie to się prezentuje.
Zobacz w moją stopkę :D miałem długo 24L, co prawda w wersji pierwszej ale wbrew obiegowym opiniom, nie ma przepaści pomiędzy tymi szkłami.
24mm + f/1.4 to fajne połączenie, ale ostatnio bardziej podoba mi się bardziej neutralny obraz pod kątem perspektywy.
-
Ja tez dlugo uzywalam 24L i jakos sobie nie krzywduje :)
-
Ja pracuję na Zenitar 16/2.8, 24LII, Sigma 35/1.4 i 135L
Ostatnio za mną chodzi zamiana 24LII na Tamron 15-30/2.8 (bo coraz rzadziej sięgam po 24LII - Sigma 35/1.4 "robi robotę" :D )
Używał ktoś może Tamron 15-30/2.8 na ślubach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Ja pracuję na Zenitar 16/2.8, 24LII, Sigma 35/1.4 i 135L
Ostatnio za mną chodzi zamiana 24LII na Tamron 15-30/2.8 (bo coraz rzadziej sięgam po 24LII - Sigma 35/1.4 "robi robotę" :D )
Używał ktoś może Tamron 15-30/2.8 na ślubach?
Używam Tamrona 15-30 na ślubach - najważniejsze bo AF trafia bardzo szybko i celnie. Polecam - jedyna niekorzystna cecha to rozmiar obiektywu :) w plecaku zajmuje miejsce 2 stałek :)