na moje oko, kolorowe 28 jest z lepszym przekazem tylko trochę rozjaśnić i będzie super
Wersja do druku
na moje oko, kolorowe 28 jest z lepszym przekazem tylko trochę rozjaśnić i będzie super
autor, autor!
Hurtowo tym razem :). Zdjęcia z wczorajszego i przedwczorajszego wypadu do Doliny Pięciu Stawów Polskich + jakiś portret i katedra w UK
29.
30.
31.
32.
33.
34.
--- Kolejny post ---
Hurtowo tym razem :). Zdjęcia z wczorajszego i przedwczorajszego wypadu do Doliny Pięciu Stawów Polskich + jakiś portret i katedra w UK
29.
30.
31.
32.
33.
34.
29 niesotre
32-34 ciemnica
#Polish - To jest noc, ma być "ciemnica". Ponadto jest to kwestia monitora - ja widzę wszystko elegancko.
--- Kolejny post ---
#Polish - To jest noc, ma być "ciemnica". Ponadto jest to kwestia monitora - ja widzę wszystko elegancko.
A no to sorry że się czepiam. Są wspaniałe
Mystek - Nie wiem czy wiesz, ale podwojne posty Ci sie montuja :) albo to u mnie jakis blad
#Polish - dobrze wiesz, że nie o to mi chodziło :). Kwestia monitora, jak widać może spowodować sporą różnicę w odbiorze. Druga też sprawa, że jak np obrabiasz zdjęcie w nocy (w sensie jedyne światło w pokoju rzuca monitor), a kiedy np słońce świeci za oknem i rzuca Ci na monitor. To też wprowadza zakłopotanie w tym, co widać na zdjęciu/filmie wyświetlanym na monitorze.
#Hudy - właśnie wiem, ale nie wiem jak to wyłączyć i... jak to się w ogóle włączyło? :))) Wcześniej tak nie miałem, może to kwestia tych spalonych dysków serwerowni forum? Próbowałem edytować posty usuwając ten zdublowany post, ale nie da się coś edytować.
PS: pewnie ten post też się zdubluje. W razie czego proszę moderatora/ów o pomoc.
--- Kolejny post ---
#Polish - dobrze wiesz, że nie o to mi chodziło :). Kwestia monitora, jak widać może spowodować sporą różnicę w odbiorze. Druga też sprawa, że jak np obrabiasz zdjęcie w nocy (w sensie jedyne światło w pokoju rzuca monitor), a kiedy np słońce świeci za oknem i rzuca Ci na monitor. To też wprowadza zakłopotanie w tym, co widać na zdjęciu/filmie wyświetlanym na monitorze.
#Hudy - właśnie wiem, ale nie wiem jak to wyłączyć i... jak to się w ogóle włączyło? :))) Wcześniej tak nie miałem, może to kwestia tych spalonych dysków serwerowni forum? Próbowałem edytować posty usuwając ten zdublowany post, ale nie da się coś edytować.
PS: pewnie ten post też się zdubluje. W razie czego proszę moderatora/ów o pomoc.
Zdjęcia w nocy w Twoim przypadku tracą bardzo dużo ciekawych detali. Miałem ten sam problem z jasnością. Zamontowałem rastra nad biurkiem + jarzeniowe za monitorem i problem zniknął.
Jakieś tam z kiedyś:
35.
35-daj cały budynek (kościół?), lub ciekawszy fragment. Gdzie to było?
foto z internetu:
To Parafia Rzymskokatolicka św. Józefa przy Rynku Podgórskim w Krakowie, tylko że nieco inaczej ją ująłem :)
Robi wrażenie. Tak w sumie to jest temat na kilka godzin o różnych porach dnia na bogatą sesję. Cykałeś zestawem ze swojej stopki?
Tak jest. Fociłem wtedy 550d i stałką 50 f1.8. Exif tego zdjęcia:
50mm, ISO100, f2.8, 8s naświetlanie
8s? To jakis nocny pstryk?
EDIT:
Sorki, myslalem ze o ostatnie foto chodzi, teraz widze ze to z neta
IMHO
36
Nie wiem co jest ważniejsze:komórka,trampek,mewa czy wylewająca się woda
37
klapek w piasku ,stopy,tyłek i stopy-łeeeeeeeeeeee ....,tylko to jest w miarę ostre
38
siedziba lorda Vadera ? z rozmazanym prawym dołem ?
A imho na 36 jest pokazana ciekawa niema relacja między mewą a panią na leżaku, kompozycja, która na swój sposób coś mówi. Na 37 zbyt mocno zarysowana odległość hiperfokalna, trochę razi. 38 - sam nie wiem...
Nie musisz robić prostych zdjęć, ale zawsze możesz je obrobić (wyprostować).
#Cobalt - które z tych zdjęć jest krzywe? Może ciężko w to uwierzyć, ale wiedz, że wszystkie 3 zdjęcia są proste względem horyzontu.
#Zysk - czy zdjęcie musi być ostre, żeby było dobre? Kamienie są nagrzane od słońca i oddają temperaturę, przez co takie "podwójny" efekt bokeh :)
Dawno nic nie pisałem na forum. Od tego czasu generalnie non stop do przodu. W między czasie stałem się posiadaczem Samyanga 8mm 3.5 fisheye a wczoraj wpadł w moje ręce Canon 6d, więc nareszcie przesiadka na pełną klatkę. Póki co prezentuję zdjęcia jeszcze ze starego, poczciwego, bardzo dobrego aparatu jakim jest 550d:
39.
40.
41.
42.
Dla mnie bomba :]
41 gdzies Ci wsysło
39. Ma potencjał na dobrego silhouetta, przeszkadza mi jednak, że pozy są nijakie a część osób jest poucinana...
Widzę osoby z aparatami czy zatem brałeś udział w jakimś plenerze fotograficznym? A może wystarczyło poprosić kogoś żeby przypozował?
Tak więc poza pomysłem, średnio mi podchodzi.
40. zdjęcie o niczym
41. nie wyświetla się
42. bałagan w kadrze
Pozdrawiam i powodzenia!
Mnie się widzi i 40, i 42. 41 - faktycznie nie widać - "wsysło".
Pagórek z turystą - landszaftowo i samochodzik w GO. Obie w sam raz na tapetę PC-ta, ale nie złym znaczeniu.
Hm, dziwne, ja 41 widzę normalnie, tj klikam sobie nawet w ten link gdzie jest napisane "click here to view the original image..." i wyświetla się większa opcja tego zdjęcia.
#Michał - nie nie, to było dokładnie to samo wzgórze, co na zdjęciu 40, taki "kopiec" w Oxfordzie, sporo ludzi, bo widać nieco z góry miasto. Przypadek, że tak się ułożyli
39. najbardziej mi sie podoba z całej serii, chociaż wszystkie dobre. 41. nie wyświetla się
@mystek co do 39 może warto było podejść bliżej i skupić się na jednej osobie. Łatwiej wtedy o wybór odpowiedniego momentu. Jak już wcześniej napisałem, pomysł ma potencjał teraz musisz pokombinować jak to ugryźć ;) ostatnia już rada nie pozostawiaj miejsca na przypadki, przecież to Ty decydujesz kiedy naciskasz spust migawki!
Powodzenia!
#Michał - ale to foto właśnie miało tak wyglądać :) tj właśnie takie ciemne zarysy postaci, każdy robi co innego. Obrabiając to foto kojarzyły mi się jakieś lata 90-te kiedy to zabawa cieniami była generalnie dość popularna :). Jakbym miał skupić się na jednej postaci, to nie byłoby to fajne foto wg mnie, to już byłby portret, a portretów nie lubię, bo są nudne, nic nie przedstawiają w zasadzie.
Lecimy dalej. Numerek 43 to foto, które Wam się nie wyświetlało, teraz powinno być ok. Dalej nieco lotnictwa - zwykłe pstryki, ale jeśli są tu jacyś spotterzy, to może im się spodoba, no i na koniec końska dawka humoru, czyli genialny fotomodel, super przypozował :))):
43.
44.
45.
46.
Mina na 46. bezcenna. :D
Umarł mnie koń na 46:-))
39 fajne, ale mi uparcie kojarzy się z grą lemming:D. 46 po prostu jedyne:D
Zamek Windsor i... ogromne stado jeleni przechadzających się niedaleko samego zamku. Na zdjęciu widać tylko kilka sztuk z mniejszej gromady (20-30 sztuk), ale kawałek dalej była ogromna ich ilość, tj na oko 100-200 sztuk. Niesamowity widok, na wyciągnięcie ręki :)
50.
51.
48:pewnie chciałeś pokazać co pozostaje po odpływie,imho : nie udalo się ,za czarno i bez tego co po odpływie można zobaczyć ,np jachty czekające na przypływ.
49:szaro i ponuro,prom można pokazać ciekawiej,może bliżej i w innym świetle ?
Odkopuję kotleta. Odkryłem, że w 2014 roku miałem taki temat z zdjęciami, których już tu nie ma. Nic to. Kontynuujemy 8 lat później. Może zamiast stricte zdjęć czasami wrzucę jakieś swoje przemyślenia z jakiegoś tripu. Widzę, że ostatni mój wpis nosił numerek 51 zdjęcia. Będę kontynuował numerację, choć nie widać już moich prac z przeszłości.
Raz już byłem na wschodzie słońca na Babiej Górze i wtedy szliśmy gromadą około... 40 osób :D (tak, tak, kolega z Śląska powiedział, że "będzie kilku jego znajomych"... przyjechały 2 takie większe busy). Zero strachu, skoro taka ekipa. Dzisiaj natomiast wybrałem się samotnie na wschód słońca na Mogielicy. Planowo wschód miał być o 4:57, pomyślałem, że fajnie byłoby być jakoś około 4 rano na szczycie. Zajechałem na miejsce o 2 w nocy, na szczycie byłem 3:30. Samo wejście interesujące: pierwsze 100-200m to łąka, a później wchodzimy do lasu. Noc, ciemno jak w d..., tylko czołówka daje mi światło i oczywiście co widzę na przywitanie? Świecące oczy w lesie :D Pierwszy strach welcome to. Oczy dość spore, szeroko osadzone od siebie - pomyślałem, że to jakiś dorosły lis. Później w ciemnym lesie zupełna cisza, tylko szum wiatru. Rozglądałem się cały czas latarką na boki, żeby dostrzec co się czai w lesie. Gdzieś w połowie trasy trafiłem na kolejne oczy... jakieś 50m ode mnie :shock: one wpatrywały się we mnie, a ja w nie. Na szczęście wyczaiłem, że to po prostu sarna. Ona w większym strachu niż ja, zapewne :D .
Później już generalnie nic niepokojącego, natomiast na samym szczycie - zero ludzi. Na polanie poprzedzającej szczyt były 3 namioty. Siedziałem tak z godzinę w strachu, że jakiś zwierz podejdzie do mnie, ale oczywiście nic takiego się nie wydarzyło. Później już pojawili się ludzie.
Co do przemyśleń fotograficznych. Dawno nie fotografowałem z statywu i niestety ale statyw na wieży widokowej, na której pizga wiatr to słaby pomysł. Nie wiem czy to wieża, czy sam statyw się ruszał od niego (raczej to i to, bo w podobnym wietrze na polanie już 75% zdjęć ostrych z statywu), ale żadne zdjęcie nie wyszło ostre, oczywiście. 30s czas naświetlania to za długi czas. Więc na samej wieży nie powalczyłem. Zszedłem na polanę i dopiero tam zacząłem coś strzelać.
Co do Rki jeszcze. Fociłem przy ISO6400 czasami (ten krzyż np, tylko na innym zdjęciu). Wyciągałem z czarnych dosłownie cieni liście i oczywiście szum jak cholera (w końcu R z tego słynie). Ale kurde, zabawa z suwakiem usuwającym szum w PS i naprawdę daje to genialne efekty. Byłem w szoku. Oczywiście liście są duże i wyraziste, więc odszumanie z PS dało radę i są one zdecydowanie wyraźne, normalne, bez szumu. Pewnie gdybym odszumiał jakieś tło byłoby gorzej. Niemniej tto efekty z dzisiaj:
52.
Załącznik 14230
53.
Załącznik 14231
54.
Załącznik 14232
55.
Załącznik 14233
56. czołówka przydała się nie tylko do doświetlenia szlaku :P
Załącznik 14234
57.
Załącznik 14235
58.
Załącznik 14236
59.
Załącznik 14237
60.
Załącznik 14238
61.
Załącznik 14239
62.
Załącznik 14240
63.
Załącznik 14241
64.
Załącznik 14242
65.
Załącznik 14243
66.
Załącznik 14244
Kontynuujemy. Droga powrotna z szczytu:
67.
Załącznik 14245
68.
Załącznik 14246
69.
Załącznik 14247
70.
Załącznik 14251
71.
Załącznik 14248
72.
Załącznik 14249
73. Co to za ptak? Wygląda jak wróbel, ale realnie był znacznie większy od niego, choć wygląda niemal identycznie.
Załącznik 14250
Ptak to gąsiorek (samiec).
Miałem ze sobą RF100-400 f5,6 do f8.0 (te wszystkie zoomy to robione tym), dodatkowo Tamron EF 24-70 f2.8 (wersja pierwsza, tym robione większość takich szerszych kadrów), RF35 i RF85. RF35 zrobiłem pierwsze 3 zdjęcia i tyle. RF85 krzyż z Jezusem. Naturalnie natomiast RF100-400 rządzi na takich wyprawach. Ciemny, ale leciutki i spokojnie można chodzić po górach godzinami trzymając go w ręce. Taki "spacer zoom" tylko po górach :P
Trochę z wycieczek rodzinnych. Co weekend w zasadzie coś robimy, gdzieś jeździmy, więc zawsze coś tam wpada. Coś z dzisiaj:
#74 -
Załącznik 14322
#75 -
Załącznik 14326
#76 -
Załącznik 14323
#77 -
Załącznik 14324
Byłem dzisiaj na NATO Days w Ostrawie. Impreza świetna, byłem pierwszy raz na czymś takim i generalnie militaria robią wrażenie (tj byłem też na Tankfest w Anglii i też było genialnie, no ale tam czołgi, a tu lotnictwo). Bywałem naturalnie też na piknikach lotniczych, ale samoloty wojskowe to jednak wyższy level. Co do samej imprezy, to ostatnie 10km pokonane w ... 2 godziny. Tj jakieś 7km samochodem i jakieś 3-4 km na nogach. Pod tym względem jest fatalnie, tj impreza jest mega oblężona przez ludzi. Tysiące ludzi, tłumy niesamowite. Huk i hałas F-16 i Gripena, oraz możliwości tych samolotów są niesamowite. Żaden filmik nie odda tego hałasu i tych prędkości z jakimi latają te samoloty.
Od strony fotograficznej, to naprawdę ogromny szacun dla fotografów, którzy jakimś cudem (tj pewnie wiedzą w jakich warunkach focić, tka myślę) robią super ostre zdjęcia latającym samolotom. Dzisiaj słońce prażyło niesamowicie i mimo nawet spoko przejrzystości powietrza (fajnie było widać góry), to było ono tak gorące, że mocno zniekształcało fotografowane samoloty. Tak czy siak coś tam ustrzeliłem, może się Wam spodoba:
78 -
Załącznik 15020
79 -
Załącznik 15021
80-
Załącznik 15022
81-
Załącznik 15023
82-
Załącznik 15024
83-
Załącznik 15025
84-
Załącznik 15026
85-
Załącznik 15027
86-
Załącznik 15019
87-
Załącznik 15028
88-
Załącznik 15029
89-
Załącznik 15030
Poszedłem dzisiaj na spacer... tak w zasadzie robimy wszyscy :lol: ale warunki atmosferyczne panujące w Krakowie zachęciły mocno, czyli śnieżyca + naturalnie zmrok i światła. Śnieg + światła to super połączenie. Taki lekki streetcik:
90 -
Załącznik 15614
91 -
Załącznik 15615
92 -
Załącznik 15616
93 -
Załącznik 15617
94 -
Załącznik 15618
95 -
Załącznik 15619
91 i 92 mi się podobają, chociaż każde z nich trochę inaczej bym skadrował.
I ostatnie - 95 - też. Wyrzuciłbym lewą stronę i dół - wtedy nastrój jak z bajki.
Cauchy wrzucił ostatnio trochę drobiu na ruszt. Drób jego jest królewski, tutaj bardziej mieszczański :)
96- Sójka w okopach śniegu
https://live.staticflickr.com/65535/...16656036_h.jpg
97- Zadowolona kaczuszka
https://live.staticflickr.com/65535/...0bcca7fd_k.jpg
98- te oczy! Jakbym mu chciał jedzenie zabrać spod pazurów :)
https://live.staticflickr.com/65535/...01cb4f4b_k.jpg
99- powyżej oczy, a tutaj brak jednego. Pirat
https://live.staticflickr.com/65535/...f3bb5357_k.jpg
Dla mnie #96 najlepsze.
Gdyby było moje to ciaśniej bym skadrował
jp
JP no właśnie tu był problem, bo cięte już z naprawdę małego obrazka :P gdyby to była matryca R5, to bym dociął jeszcze, ale delikatnie dosłownie.