i ja zakupiłem u Cichego tamrona i jestem bardzo bardzo zadowolony, mam bardzo ostre szkło. Trzeba polecać takich sprzedawców a i rabat <forumowy< dostałem)
Wersja do druku
i ja zakupiłem u Cichego tamrona i jestem bardzo bardzo zadowolony, mam bardzo ostre szkło. Trzeba polecać takich sprzedawców a i rabat <forumowy< dostałem)
Podepnę się pod temat z pytaniem. Otóż przy 28mm 2,8 i ostrzeniu na obiekt oddalony o ok. 5m i dalej mam wyraźny front focus. Ciekaw jestem czy też tak macie. Wiem że nie jest to ustawienie wykorzystywane zbyt często dlatego za bardzo mi to nie przeszkadza. Do odległości 2-3 metry wszystko jest ok. Co ciekawe wyraźną poprawę przynosi następująca technika - zoom in -nastawienie ostrości - zoom out - zdjęcie. Landszaftów z 2,8 nie robię więc mi to generalnie rybka ale ciekaw jestem czy to mój egzemplarz czy "ten typ tak ma".
pozdrawiam
O, odpowiem Ci od razu. Miałem wczesniej (przejściowo) 350d na której testowałem Tamrony i przy ustawieniach jak mówisz było OK. Wczoraj miałem tu 2 puszki, które w tych warunkach wykazywały również FF (350d). W trzeciej (nowej) było tak samo. Więc to chyba normalne. Dodam jeszczę, że ów jeden dobry egzemplarz 350d wybierałem sprawdzając ostrość na 100mm 2.0 i jako jedyny ostrzył w punkt.
No i wszystko jasne. Na dpreview też zauważyli ten problem. Odesłanie obiektywu do kalibracji w 90% przypadków nic nie daje. Poza tym moja sztuka jest jak najbardziej ok. Jak pisałem wyżej 28 z 2,8 używam głównie do zdjęć bliższych obiektów (co jest oczywiste) więc problem to dla mnie żaden. We wszystkich możliwych innych konfiguracjach obiektyw sprawuje się świetnie.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
pozdrawiam
pozdrawiam Cichy,
jedno z tych 350d to chyba moje?
pyatnie jest czy wiec warto oddawac body do ustawiania na Zytnia? na Twoim jasnym bylo wyraznie widac FF , niestety:(((((( czy zoomowac zeby ostrzyl w punkt? czy to cos daje sporobuje dzisaj.... dziwne ze wszytki 3 sztuki 350d mialy problem z tamronem a 30d nie! czyzby AF niedomagal????
Sprawdź czy ten ff występuje tylko przy ostrzeniu na dalsze obiekty. Gdyby dotyczył ostrzenia do powiedzmy 5m to byłoby to dla mnie uciązliwe. Poza tym na żytnią musiałbyś oddać nie tylko puszkę ale i konkretne szkło. Chyba że wyślesz obiektyw do Tamrona z adnotacją z jaką puszką ma problem. Z tego co czytałem trwa to ok. 4-6 tygodni :) Były tez takie przypadki że po powrocie obiektyw dobrze ostrzył na 28 2,8 ale za to szlag trafiał AF na 75mm :) Zrób może test na FF/BF (standardowy - 45stopni, dobre światło itp) u mnie wszytko wtedy jest ok. Opisany wyżej problem występuje TYLKO gdy ostrzę na obiekty oddalone powyżej 5m i TYLKO przy ustawieniu 28 2,8. Biorąc pod uwagę fakt, że 28 z 2,8 używam głównie do zdjęć portetowych postawnowiłem problem zignorować i cieszyć się szkłem.Cytat:
Zamieszczone przez fmagik
pozdrawiam
rzeczywiscie cos w tym jest jak napisal "aptur" przy testach mial duze problemy z dalekim planem ale z ostroscia do 2 m w ostrzeniu na obiekt tez widac bylo lekkie ff a wszystko dzialo sie na 28mm i na 2,8 na tekscie podobnie, dzisiaj gruntownie to przetestuje.... troche to jednak irytujace ze z 30d dziala bez problemu
Co do kupna u medfoto to STANOWCZO ODRADZAM!!!
Cichego za to polecam, swego czasu moj brachol kupował u niego Canona G5, pech chciał ze po powrocie do domu aparat padł a brachol miał za kilka dni jechac do Czech, jednen telefon szybkie ustalenia i za 3 dni do odbioru był nowy aparacik zatem bardzo POLECAM!
Co do tamrona to miałem i sprzedałem głownie ze wzgledu na lepsza prace z byłyskiem szkiełek C.
Pozdro.
Ciekawa sprawa, obiektyw który mi chłopaki zostawili po przedwczorajszych testach nie winietuje na 5d :) No a na tych 350d wypadł jakby najgorzej :)
czy przy slabym swietle AF z tamronem nie zadziala prawidlowo i bedzie mydlic obiekt do ~ 1m? wydaje mi sie ze jak lampa wspomaga ostrzenie blyskami to powinno byc ok - a nie jest :( "mydelko" nawet z technika nastokrotnego lapania na punkt?????
nie mam pojęcia, ja nie mam kłopotów z ostrością.
Witam.
Zachęcony przez Was też kupiłem Tamrona.
No i go oddałem na drugi dzień (nie było na wymianę).
No i teraz nie wiem czy jeszcze raz w to wejść.
oto przykładowe fotki
Wszystkie robione w ten sam sposób - środkowy punkt AF, wyostrzenie, cyk - bez przekadrowywania wiec zawsze ostre powinno być to, co w środeczku.
http://img280.imageshack.us/my.php?i...mg0737a1nh.jpg
nawet nie wiem co tu jest ostre
http://img271.imageshack.us/my.php?i...mg0834s2fa.jpg
no tutaj to znów mydło
http://img254.imageshack.us/my.php?i...mg0835s3uf.jpg
tutaj ostrzone bylo na ścianę na balkonie piętro niżej (centrum kadru)
a ostre jest okno z lewej - żeby aż taki FF ?
a dwa kolejne zdjęcia pokazują
ogniskowa 28, wyostrzenie i cyk
http://img271.imageshack.us/my.php?i...mg0867s2gt.jpg
ogniskowa 75 , wyostrzenie, zoom do 28 i cyk.
http://img254.imageshack.us/my.php?i...mg0868s5wm.jpg
Czy ten konkretny egzemplarz był zwalony ? czy też wspólpraca z moim 350d mu nie wychodziła?
Podpinałem do niego
17-40L - na F4 - na 17 i 40 mm - ostre ładne fotki
50/1.8 II- na 1.8 to loteria ale lekkie przysłonięcie i żyleta
100/2.8 macro - już na 2.8 w miare OK.
70-200/2.8 IS USM L - tez na obu końcach przy pełnej dziurze OK.
Iść jeszcze do sklepu i próbowac następnego tego Tamrona ?
POMOOOOOOCY !!!
Rzeczywiscie kiepska sprawa. Co niektóre foty gorsze niżeli z mojego kita :D Dziwne jest to foto na 28 mm robione 2 razy tak jak opisałeś bo raz rzeczywiście jest mydło a drugi raz już nie....
Z tego co wiem bo naczytałem się sporo o nim na tym forum (też rozważam jego zakup) szkło to jest bardzo zależne od egzemplarza. Bo można mieć FF/BF, albo mydło, albo jedno i drugie albo nie mieć w ogóle problemów i mieć wszystko cacy. Może niech kolega Cichy się wypowie on chyba sporo natestował tych szkieł.
Ostra jest latarnia na najbliższym planie.Cytat:
Zamieszczone przez pimak
A tu z kolei nic nie jest ostre.Cytat:
Ale za to popatrz jak ostre! Obiektyw potrafi, tylko coś z AF nie tak...Cytat:
http://img254.imageshack.us/my.php?i...mg0835s3uf.jpg
tutaj ostrzone bylo na ścianę na balkonie piętro niżej (centrum kadru)
a ostre jest okno z lewej - żeby aż taki FF ?
Próbuj następnego. Jeśli też będzie padaka to spróbuj może pomysłu, który opisałem tutaj. Sam jestem ciekaw wynikówCytat:
Iść jeszcze do sklepu i próbowac następnego tego Tamrona ?
W tamtym wątku dałem linka do opisu systemu AF. Dokładne przeczytanie, nawet kilkukrotne może ułatwić zrozumienie ustawiania ostrości przez aparat.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
To samo mialem napisac...Cytat:
Zamieszczone przez GrzegorzS