-
Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Nie wiem jak planujesz zorganizowac "magazyn" zdjeciowy. Przy kilkumiesiecznej wyprawie to dosc skomplikowana sprawa
Co do "magazynu zdjęciowego" to zabieram małego tableta z klawiaturą w której jest dysk 500gb + 64sdd w tablecie. Do tego zewnętrzny 1TB
Myślę, że na jakiś czas wystarczy. Co do 70-200 to weznę F4 z IS. Jest lżej niż 2.8 a obrazek bardzo ładny
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Lafar
Przez lata wyjazdów, ograniczeń bagażowych, masy przewalonego sprzętu oraz związanego z tym bólu kręgosłupa, doszedłem do wniosku ze nie warto tyrać wiele sprzętu lecz dopasować go tak by był w miarę podręczny i uniwersalny. Jeśli masz taka możliwość to bierz 6d + 24-105L 4.0 oraz 70-200L 4.0. Światła ci tam wystarczy. Zestaw w miarę uniwersalny i poręczny, dużo miejsca nie zajmie. Jako ze jestem ze "starej szkoły" zawsze tyram ze sobą statyw i wężyk - taki nawyk. Ostatnio coraz częściej zabieram Joby Gorillapod SLR-ZOOM zamiast mojej ciężkiej Frotki. Mały podręczny, wsadzisz go do bagażu podręcznego. Z zestawem 6d + 70-200 da rade - sprawdzone - sadzam na nim 6d + 70-300L. Pamiętaj o bateriach - czasami ciężko je doładować - oraz karatach. Milej wyprawy.
Dzięki za post. Co do 24-105 to jeśli już canon ze światłem f4 to raczej bym brał 24-70 F4 (ostrzej na szerokim kącie a to dla mnie priorytet).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Ja zamiast 70-200 na wyjazdy zaczalem zabieram 135L bo bialy zoom po pierwsze dlugi, rzuca sie w oczy i w zasadzie przewaznie nie potrzeba tyle "zoomowac"...... 135tka jest wystarczajaco dluga nawet na krajobrazy a bardziej kompaktowa.
17-40 to na pewno, 50tka sie przyda.
Najlepiej byloby np. same stalki. 20mm albo 24mm, 50mm oraz jakas dluzsza 85mm lub 135 i plecak lekki
Myślałem też o stałkach, jednak troche się obawiam, że w tamtym klimacie (wilgoć, deszcz, kurz ) mogę się troche zniechęcić do mieszania obiektywami i będę chciał wrócić do jakiegoś standardowego zooma.
-
Jeśli ma być tylko jedno szkło, wtedy zdecydowanie 24-105/4 L
W przypadku dwóch szkieł 17-40/4 L oraz 70-200/4 L IS. Nadal jest w miarę lekko i wypasiony zakres ogniskowych. Ja bym się nie ruszał bez szerokiego kąta z prawdziwego zdarzenia.
70-200/2.8 nawet nie proponujcie, w tej wadze to już lepiej dwa body.
-
Polecam gdzieś w kieszonkę upchnąć 40/2.8.
24-105 jak najbardziej na taki wyjazd, tyle, że to jednak kawał szkła i nie wiem czy zawsze się będzie chciało nosić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Myślałem też o stałkach, jednak troche się obawiam, że w tamtym klimacie (wilgoć, deszcz, kurz ) mogę się troche zniechęcić do mieszania obiektywami i będę chciał wrócić do jakiegoś standardowego zooma.
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze da sie to ogarnac stalkami, wiec ze wzgledu na wage jednak bym calkowicie ich nie skreslal. Tak czy inaczej jadac na kilka miesiecy powinienes zaopatrzyc sie w zestaw do czyszczenia matrycy, co najwyzej przy stalkach bedziesz czesciej czyscil.
Caly czas polecam:
6D + 28(24) + 50 + 70-200 (na ktore juz sie zdecydowales) - to jest naprawde dobry zestaw podrozny, dobry kompromis miedzy waga, jakoscia i cena
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lafar
Przez lata wyjazdów, ograniczeń bagażowych, masy przewalonego sprzętu .... .... Ostatnio coraz częściej zabieram Joby Gorillapod SLR-ZOOM zamiast mojej ciężkiej Frotki. Mały podręczny, wsadzisz go do bagażu podręcznego... .
Statyw w bagażu podręcznym może być uznany za przedmiot niebezpieczny. Nawet Gorilla.
-
Mój zestaw podróżny to 6D + 24-70 2.8. Gdybym miał huk kasy to bym wymienił 24-70 na wersję drugą - nie ze względu na lepszą jakość, ale na mniejszą masę. Jeżeli jakieś tele to 70-200 4.0 lub 70-300 L. 40 2.8 lub 50 1.8 jako backup to też dobry pomysł.
-
Jezu ale piękny dylemat, zazdroszczę :)
natomiast moje destynacje z racji zamiłowań są zdecydowanie bliższe, natomiast dużo wieczorów spędziłem nad rozmyślaniem co jest potrzebne...
na pewno wybór puszki w moim mniemaniu jest prosty - 6D.
Zady i walety:
5D
+ dużo lepszy AF na bocznych
+ uszczelnienia
- ciężar
- wielkość
6D
+ GPS!!!!!!! Tak właśnie to jest coś co jest genialną sprawą. Po paru miesiącach wyprawy gwarantuje Ci, że nie ogarniesz wszystkich fotek, co gdzie, jak z kim... wtedy funkcjonalność ta pozwoli Ci się odnaleźć
+ lżejszy, mniej odczujesz na plecach
+ mniejszy, mniej się rzuca w oczy
+ środkowy AF jest bezkompromisowy...
- tu jako minus trzeba wpisać plusy 5D
Natomiast co do szkieł to warto mieć porządny standard. ja postawiłem na sigmę 35 1.4. Tym zrobisz 90% zdjęć, szkoda tracić jakość zdjęć z tak wspaniałej wyprawy kosztem uniwersalności zuma. Do portretów zdecydowanie 85L. Po prostu warto, ciężki ale waży tyle co szkła które rozważasz. Jeżeli dla Ciebie 35mm to za wąsko to zastanowił bym się nad samyangiem 14mm.
Jeżeli już musisz mieć jedno szkło to jednak 24-70L II a brakiem IS się kompletnie nie przejmuj bo to się przydaje powyżej 70mm.
Warto zabrać 2 stałki niż jednego zooma...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
GPS!!!!!!! Tak właśnie to jest coś co jest genialną sprawą. Po paru miesiącach wyprawy gwarantuje Ci, że nie ogarniesz wszystkich fotek, co gdzie, jak z kim... wtedy funkcjonalność ta pozwoli Ci się odnaleźć
jak można nie ogarniać miejsc w ktorych sie bylo??? ja rozumiem fotografie pojedynczych drzew w lesie ale podczas podroży zmienia się tyle rzeczy ze właśnie po zdjęciach widać gdzie wtedy byliśmy, bo pamięć bywa zawodna
-
Jakbyś jeździł na wycieczki inne niż organizowane przez biuro podróży razem z przewodnikiem to wiedziałbyś, że można. Wręcz ciężko to ogarnąć...
-
czytaj ze zrozumieniem
myślisz ze jak przejechałem ponad 4k km rożnymi środkami lokomocji przez azje to bilet na np. dzonke czy motorower kupiłem w Orbisie???
moze zamiast gps potrzeby ci bilobil??wzmacnia pamiec i duzo tanszy od gps w aparacie;)
-
Nie chce mi się wdawać w głupią polemikę, bo widzę, że jesteś typem który tylko szuka pretekstu żeby komuś wytknąć błędy. Wyobraź sobie, że wielokrotnie mi się zdarzyło znaleźć jakieś śliczne miejsce, szwędając się na piechotę lub poruszając się samochodem terenowym, które mnie urzekło i które sfotografowałem. Miałem potem poważny problem żeby przypomnieć sobie gdzie to dokładnie było i zlokalizować to miejsce żeby potem móc tam wrócić. W tym przypadka GPS przychodzi z pomocą... jeżeli Tobie wystarczy świadomość, że to śliczne miejsce było w okolichac np Bangkoku to fajnie, ale ja bym jednak chciał wiedzieć gdzie dokładnie. Więc proszę nie komentuj już moich postów jak nie masz nic mądrego do powiedzenia ok?
-
okej,szacun
ale to jednak ty powinieneś jak widać brać przewodnika ;)
wtedy nic ci nie umknie
:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
jeżeli Tobie wystarczy świadomość, że to śliczne miejsce było w okolichac np Bangkoku to fajnie, ale ja bym jednak chciał wiedzieć gdzie dokładnie.
Ja np. lubię sobie na picasie dodać lokację zdjęcia, GPS powinien (nie mam jak zweryfikować) to zadanie znaczni ułatwić.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
moze zamiast gps potrzeby ci bilobil??wzmacnia pamiec i duzo tanszy od gps w aparacie;)
Jaka jest różnica w cenie pomiędzy 6D z i bez GPS-a?
-
w sensie kupowania aparatu przez pryzmat gadzeta;)
btw, gps szybciej zużywa baterie, co może się okazać kłopotem na bezdrożach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
w sensie kupowania aparatu przez pryzmat gadzeta;)
btw, gps szybciej zużywa baterie, co może się okazać kłopotem na bezdrożach
Lubisz szukać problemów tam, gdzie ich nie ma.
Chyba na taką wyprawę nie jedziesz z jednym akumulatorem?
-
Cytat:
moze zamiast gps potrzeby ci bilobil??wzmacnia pamiec i duzo tanszy od gps w aparacie
Wiesz co akurat uprawiam aktywnie taki rodzaj turystyki gdzie się dużo "eksploruje", przewodnicy nie znają tych miejsc, które ja mam okazję zobaczyć, więc zamień swój sarkazm na motywację do wyciągnięcia słomy z butów bo jak widać masz sporo na tym polu do zrobienia.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Lubisz szukać problemów tam, gdzie ich nie ma.
Chyba na taką wyprawę nie jedziesz z jednym akumulatorem?
Merde, nie wiem jaka jest różnica w cenie, dla mnie GPS to nie gadzet tylko potrzebna funkcjonalność. Ja mam ładowarkę na 12V więc problemu z baterią nie mam...
-
mam zawsze 3, powinno wystarczyć
dla mnie po prostu argumenty klienta od słomy z butow nie trafiają
dużo podróżuje, nie mam problemów z odgadnięciem miejsca zrobienia zdjęcia, a czy będę chciał powrócić pod dokładnie ten krzak w jakiejś wietnamskiej wiosce??? nie sadze ,dookoła jest tyle ciekawych jeszcze nie odkrytych miejsc
chyba ważne żeby w głowie mieć fajne miejsce pod Bangkokiem a nie gdzieś w komputerze pomiar co do metra
bo skoro nie pamiętasz to tam nie wrócisz:mrgreen:
misiu puszysty po co ta agresja??
na to tez sa leki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
mam zawsze 3, powinno wystarczyć
dla mnie po prostu argumenty klienta od słomy z butow nie przekonuja
dużo podróżuje, nie mam problemów z odgadnięciem miejsca zrobienia zdjęcia, a czy będę chciał powrócić pod dokładnie ten krzak w jakiejś wietnamskiej wiosce??? nie sadze ,dookoła jest tyle ciekawych jeszcze nie odkrytych miejsc
chyba ważne żeby w głowie mieć fajne miejsce pod Bangkokiem a nie gdzieś w komputerze pomiar co do metra
bo skoro nie pamiętasz to tam nie wrócisz:mrgreen:
Najważniejsze żeby wszystkim się pochwalić, że się było w Wietnamie? :)
-
a wiesz nie tylko w wietnamie, bylem jeszcze w ... eeehhhhh i tak nie spamiętasz a danych gps jak wiesz nie posiadam ;(
-
Od body i szkła po GPS i krzaczki,zakładam,ze autor topicu się cieszy :).
- GPS to bajer,zabawka.Miałem ( hmmm.. w tamtym rejonie) ,nawet z uproszczoną nawigacją(świetne Pentaxowe rozwiązanie).I co z tego ,jeśli w 80% nie mamy sygnału,
bo: góry,budynki,budowle wewnątrz, itd.Pewnie znowu kupię GPS przed wyjazdem-bo lubię zabawki,ale jako argument za zakupem modelu- nie.
-jeśli argumentem zakupu 6D a nie 5D3 jest waga,no to sorry ,taki słabowity turysta w tropiki nie powinien wyjeżdżać w trosce o swoje zdrowie
-moim zdaniem :stałki nie sprawdzają na wyjazdach urlopowych.Targałem i 50 i 100 ,a zrobiłem nimi góra 5% zdjęć.
-jeśli poważnym ograniczeniem jest waga sprzętu,wystarczy wziąć dobrą hybrydę np Fuji X-S1 (akurat tę mam) lub jakąś inną.
Fotki i tak kończą w albumie wywołane w markecie lub przeskalowane na bloga lub do galerii, więc nie muszą być robione drogą lustrzanką z drogim szkłem,
bo i tak tego nie będzie widać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a wiesz nie tylko w wietnamie, bylem jeszcze w ... eeehhhhh i tak nie spamiętasz a danych gps jak wiesz nie posiadam ;(
a jak jedziesz gdzieś to posługujesz się GPS'em? Czy uważasz, że to gadget i wybierasz starą postsowiecką mapę topograficzną? A może prosisz Pana taksówkarza żeby zawiózł Cię w miejsce które wyczytałeś w przewodniku i na tym się kończy Twoja nawigacja?
Wyobraź sobie, że podróżując bezdrożami, gdzie czasami przez 100km i więcej można nie spotkać żywej duszy gps to podstawa, bo po pierwsze dobre papierowe topograficzne są z 78 i nie są dostateczne szczegółowe żeby dało się nawigować gruntowymi drogami. Po drugie bardzo szybko traci się orientację o swoim położeniu w odniesieniu do mapy. Po trzecie nawet jak spotkasz lokalesa to się zwyczajnie z nim nie dogadasz bo w takich miejscach ludzie nie mówią w żadnym popularnym języku. Bardzo często jedzie się też drogą która znają tylko lokalesi i nikt poza nimi. Bardzo często w tych miejscach są fantastyczne widoki które chcemy utrwalić, a potem podzielić się z kolegami pasjonatami śladem trasy i pokazać co warto zobaczyć w danym odcinku pasma gór. Nie ma możliwości tego spamiętać bo nie ma możliwości zorientować się bez GPS w której części górskiego pasma jesteśmy.
Ja rozumiem że chwalisz się znajomym w jakich pięknych miejscach byłeś i zasadniczo na tym się kończy bo można o tych miejscach poczytać w każdym lepszym przewodniku. Ja natomiast z przewodników prawie nie korzystam i staram się odkrywać kraj od zupełnie innej strony.
Cytat:
.I co z tego ,jeśli w 80% nie mamy sygnału,
bo: góry,budynki,budowle wewnątrz, itd
Spróbuj 6D, gubi się jedynie w budynkach lub mega głębokich wąwozach.
Cytat:
-jeśli argumentem zakupu 6D a nie 5D3 jest waga,no to sorry ,taki słabowity turysta w tropiki nie powinien wyjeżdżać w trosce o swoje zdrowie
pełna ignoracja z Twojej strony, widać, że nigdy nie podróżowałeś z plecakiem. Rozumiem, że chcesz się za wszelką cenę wypowiedzieć żeby błysnąć, no ale Ci nie poszło.
Podstawą w podróżowaniu z plecakiem jest rozsądne pakowanie się. To jest parę deko różnicy, ale każde parę deko po 10 km pieszej wędrówki czujesz jak 10kg. Mam 1Ds i pomimo bezkompromisowego obrazka, na wyjazdy zabieram 6D. Zgadnij dlaczego?
Cytat:
-moim zdaniem :stałki nie sprawdzają na wyjazdach urlopowych.Targałem i 50 i 100 ,a zrobiłem nimi góra 5% zdjęć.
Brednie. Idąc w zorganizowanej wycieczce faktycznie może nie być czasu żeby zrobić krok w tył, lub do przodu żeby inaczej skadrować, ale jakoś stałek to przepaść.
Cytat:
-jeśli poważnym ograniczeniem jest waga sprzętu,wystarczy wziąć dobrą hybrydę np Fuji X-S1 (akurat tę mam) lub jakąś inną.
to tymbardziej po co brać 5D skoro można 6D? Od skrajności w skrajność. 6D jest kompromisem i moim zdaniem bardzo udanym. To jest aparat dedykowany właśnie do podróżowania. W moim mniemamu jak mam zabrać cropowego kompakta to wolę nie brać nic. Potem człowiek się wkurza, że miał genialne okazje do zdjęć i nie miał dobrego sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Od body i szkła po GPS i krzaczki,zakładam,ze autor topicu się cieszy :).
- GPS to bajer,zabawka.Miałem ( hmmm.. w tamtym rejonie) ,nawet z uproszczoną nawigacją(świetne Pentaxowe rozwiązanie).I co z tego ,jeśli w 80% nie mamy sygnału,
bo: góry,budynki,budowle wewnątrz, itd.Pewnie znowu kupię GPS przed wyjazdem-bo lubię zabawki,ale jako argument za zakupem modelu- nie.
Fotki i tak kończą w albumie wywołane w markecie lub przeskalowane na bloga lub do galerii, więc nie muszą być robione drogą lustrzanką z drogim szkłem,
bo i tak tego nie będzie widać.
Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że wydałeś kupę kasy na najnowszą piątkę, która tak na prawdę nie jest ci potrzebna :( Jaki zatem jest cel takiego zakupu?
Wracając do tematu uważam, że zakup 6D to dobry pomysł i nie ze względu na gadgety, ale na wysoką jakość generowanego obrazka .
Co się zaś tyczy WiFi i GPS-u, to skoro już producent o nich pomyślał, to dlaczego ich nie używać :)
-
Posiadaczom 5diii którzy odczuwaja "GPS envy" czy też "kwaśne winogrona" polecam urzadzenie Canon E2 za tylko $230.:idea:
Można go nawet używać bez aparatu.:idea:
Działa na jednej baterii AA, co daje pewne pojęcie o zużyciu energii przez prawidłowo działajacy GPS (głownie kiedy nie może znaleźć satelitów, poza tym znikome.)8-)
Tak czy inaczej, niedługo GPS będa dodawać do frytek w McDonaldsie, więc nie ma co się opierać i klinować w XX wieku.:roll:
Racjonalizacja
-
Nie chce mi się) odpisywać na każdą brednię ,szczególnie kolegi:likuidsound,więc odpowiem ogólnie:
zmieniamy :auta,telewizory,rowery ,pralki i lodówki na lepsze lub dla odmiany.
Też tak zrobiłem.Zamieniłem bardzo dobrego Pentaxa K-5 na jeszcze lepszego Canona 5D3.
Taką miałem fanaberię i uj Ci kolego likuidsound do tego.
A moje opinie są tak samo dobre jak Twoje,tak samo wartościowe lub :nie.
Do Bolek,jak tobie w kieszeń nie zaglądam.Wydaję kasę tak jak chcę: na wódkę,aparaty czy podróże.
jak będę chciał to wbiję swoim aparatem gwóźdź w deskę ,
i co wtedy napiszesz ?
Nie do wiary jak niektórym zal dupę ściska z byle powodu :lol:
-
Dziękuję wszytskim za dotychczasowe wypowiedzi.
Myślę, że na wyjazd z plecakiem mniejszy 6D powinien być bardziej poręczny i zawsze to troche lżej w plecaku.
Zastanawiam się czy przy nowym canonie 24-70 f2.8 II dam rade robic zdjęcia z ręki, np zachodów/wschodów słońca w górach bez statywu :/
Dlatego właśnie myslę o tamronie 24-70 lub canonie 24-70 f4 IS. Malutki statyw byłby jakimś rozwiązaniem, ale w przeszłości już miałem problemy na lotnisku ze statywem w bagażu podręcznym.
Obawiam się tylko loterii z tamronami i autofocusem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Myślę, że na wyjazd z plecakiem mniejszy 6D powinien być bardziej poręczny i zawsze to troche lżej w plecaku.
Zastanawiam się czy przy nowym canonie 24-70 f2.8 II dam rade robic zdjęcia z ręki, np zachodów/wschodów słońca w górach bez statywu :/
Dlatego właśnie myslę o tamronie 24-70 lub canonie 24-70 f4 IS. Malutki statyw byłby jakimś rozwiązaniem, ale w przeszłości już miałem problemy na lotnisku ze statywem w bagażu podręcznym.
Wracając do tematu skoro chcesz się oprzeć na jednym tylko szkle do 6D, to przynajmniej niech będzie ze stabilizacją. Przy 6D spokojnie powinieneś dać radę, tylko zastanów się między 24-70 a 24-105, obydwa z IS.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Do Bolek,jak tobie w kieszeń nie zaglądam.Wydaję kasę tak jak chcę: na wódkę,aparaty czy podróże.
i co wtedy napiszesz ?
Mało mnie obchodzi na co wydajesz pieniądze - nie masz młotka, to Twój problem.
Niestety nie pogadamy sobie, bo na niekulturalne zaczepki nie zwykłem reagować :(
-
Panowie a jak już tak sobie gaworzycie na temat noszenia sprzętu w różnych "podejrzanych" miejscach to zapytam Was :
Czy spotkaliście się kiedykolwiek z jakimś bardzo małym gps'em który można do puszki zamontować w celu ochrony przed kradzieżą ?
Wiem że pytanie abstrakcyjne trochę ale widzę że ten wątek jest już w takim miejscu że co tam :)
-
WIem, że już ci doradzili co tu wziąść, ale jadąc z plecakiem w takie rejony zdecydowanie zostawiłbym lustrzankę i te wszystkie szkła głęboko w szafie i popatrzył na bezlusterkowce Fuji.
Mam znajomych ktorzy tak jeżdzą, przeważnie wędrują poza szlakami turystów. Jak weźmiesz cięższy i większy aparat to mniej miejsca ci zostanie na skarpety i majtki..... Tutaj każdy gram się liczy więc dobrze to przemyśl - czy będziesz lustra wogóle potrzebował, czy to ma być wycieczka czy latanie z dużym aparatem wśród lokalnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
WIem, że już ci doradzili co tu wziąść, ale jadąc z plecakiem w takie rejony zdecydowanie zostawiłbym lustrzankę i te wszystkie szkła głęboko w szafie i popatrzył na bezlusterkowce Fuji.
Mam znajomych ktorzy tak jeżdzą, przeważnie wędrują poza szlakami turystów. Jak weźmiesz cięższy i większy aparat to mniej miejsca ci zostanie na skarpety i majtki..... Tutaj każdy gram się liczy więc dobrze to przemyśl - czy będziesz lustra wogóle potrzebował, czy to ma być wycieczka czy latanie z dużym aparatem wśród lokalnych.
Do tej pory podróżowałem z C50D + 17-55 i czasami 70-200. BYły to wyjazdy kilkutygodniowe. Teraz będzie kilka miesięcy, a może i rok. Dlatego dobre lustro i dobry obiektyw to dla mnie priorytet.
Nie chciałbym po powrocie pluć sobie w brodę, że jakośc zdjęć jest dla mnie niezadowalająca, a nie chciałbym coś gorszego niż obrazek z canona 17-55 ( niestety pod pełną klatkę nie podejdzie ).
Także 6D + C24-70 f4 IS to w miare dobry kompromis wagi do jakości. Jedyne co mi przeszkadza to że nie nadaje się zbytnio do portretów. Ewentualnie wcisnąć gdzieś C50 f1.4
Tamron 24-70 f2.8 do portretów już bardziej dałby radę, niestety trafiają się "miękkie" sztuki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie chce mi się) odpisywać na każdą brednię ,szczególnie kolegi:likuidsound,więc odpowiem ogólnie:
zmieniamy :auta,telewizory,rowery ,pralki i lodówki na lepsze lub dla odmiany.
Też tak zrobiłem.Zamieniłem bardzo dobrego Pentaxa K-5 na jeszcze lepszego Canona 5D3.
Taką miałem fanaberię i uj Ci kolego likuidsound do tego.
A moje opinie są tak samo dobre jak Twoje,tak samo wartościowe lub :nie.
i co wtedy napiszesz ?
a czy ja piszę coś w temacie Twojego wyboru 5D? Chyba Ci się posty pomyliły...punktuje Twoje nie racjonalne argumenty. Jak sobie nie radzisz ze słowem pisanym to odpuść sobie forum.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Do tej pory podróżowałem z C50D + 17-55 i czasami 70-200. BYły to wyjazdy kilkutygodniowe. Teraz będzie kilka miesięcy, a może i rok. Dlatego dobre lustro i dobry obiektyw to dla mnie priorytet.
Nie chciałbym po powrocie pluć sobie w brodę, że jakośc zdjęć jest dla mnie niezadowalająca, a nie chciałbym coś gorszego niż obrazek z canona 17-55 ( niestety pod pełną klatkę nie podejdzie ).
Także 6D + C24-70 f4 IS to w miare dobry kompromis wagi do jakości. Jedyne co mi przeszkadza to że nie nadaje się zbytnio do portretów. Ewentualnie wcisnąć gdzieś C50 f1.4
Tamron 24-70 f2.8 do portretów już bardziej dałby radę, niestety trafiają się "miękkie" sztuki
Paweł odpuść ten IS. Na 2.8 zrobisz dużo lepsze portrety na 70mm niż na 4.0 a na zachody słońca żeby robić zdjęcia z ręki nie wyjdzie z ISO wyżej jak 800 (przy f/2.8) co dla 6D/5Dmk3 to jest śmiech na sali. Poza tym 24-70L II deklasuje 24-70 4L i 24-105L jakością obrazka.
-
Panowie, dajcie sobie na wstrzymanie, albo wszyscy trzej odpuścicie sobie przymusowo forum na tydzień...
-
Merde, bo zacznę Cię posądzać o mentalność ochroniarzy z dyskoteki: "nie ważne kto zaczął bójkę, wszyscy dostaną po gębie" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Merde, bo zacznę Cię posądzać o mentalność ochroniarzy z dyskoteki: "nie ważne kto zaczął bójkę, wszyscy dostaną po gębie" :)
A kto wg ciebie zaczął z tym agresywnym (zupełnie niepotrzebnie) tonem, hę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A kto wg ciebie zaczął z tym agresywnym (zupełnie niepotrzebnie) tonem, hę?
Że ja? :) mea culpa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qbańczyk
Panowie a jak już tak sobie gaworzycie na temat noszenia sprzętu w różnych "podejrzanych" miejscach to zapytam Was :
Czy spotkaliście się kiedykolwiek z jakimś bardzo małym gps'em który można do puszki zamontować w celu ochrony przed kradzieżą ?
Wiem że pytanie abstrakcyjne trochę ale widzę że ten wątek jest już w takim miejscu że co tam :)
To nie jest takie proste w druga strone. Jak masz odbiornik GPS'u to on kozysta z "darmowych" sygnalow satelity i tylko rejestruje swoje polozenie.
Przy zabezpieczeniu przed kradzieza, musialbys miec jeszczed nadjnik, ktory by ten sygnal wysylal? Tylko gdzie? I kto by go odebral?
Taki nadajnik, z bateria i chociazby z karta sim, mozna ukryc w samochodzie, ale nie w aparacie.
Pewnie istnieja i bardzo male podobne urzadzenia, ale pewnie kosszt sledzenia takieg urzadzenia, przewyzszy wartosc aparatu.
Wracajac do GPS'u w aparacie, jak jest to dlaczego go nie uzywac. Jak nie ma to zawsze sa aplikacje na smartfony, ktore rejestruja nasza trase i potem mozna zsynchronizowac to ze zdjeciami na komputerze. Trzeba tylko pamietac o ustawianiu prawidlowej daty i czau w aparacie jak sie zmienia strefy czasowe, bo smartfon w wiekszosci sam sie przestawi. Oczywiscie jak sie zapomni to nie jest tragedia, bo plik "trakingu" jest tekstowy i latwo mozna dodac przesuniecie czasowe.
Sam mam 6D bez GPS i jakos sobie radze, ale szczerze powiem ze taki gadzet przydalby mi sie. Geotagowanie ma jeszcze jedna zalete, mozan przeszukiwac zdjecia wedlug geotagu. Ja archiwizuje zdjecia wedlug daty, i o ile patrzac na zdjecie jestem w stanie mniej wiecej umiejscowic jego lokalizacje, to jak potrzebuje znalezdz zdjecia z wycieczki/podrozy x, to mam problemy czy to bylo w roku 2009, 2010 czy 2011 (a i czasami czy to byla wisna czy jesien) :). Niestety ta dolegliwosc z wiekiem bedzie sie nasilala :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Pawle to kwestia tego jaką masz rękę:))Ale szczerze do tego typu zdjęć chyba warto jednak mieć statyw. Powiem Ci że ja swojego czasu miałem problem ze statywem i jego dźwiganiem. Zdecydowałem się na węglowy i to były najlepiej wydane pieniądze. Noszę go zawsze przypiętego do plecaka i nie odczuwam ciężaru. Więcej waży mój 70-200 niż statyw. A w podróży szczerze statyw też się przydaje. Skoro masz doświadczenie podróżnicze to myślę że spokojnie dostosujesz swój sprzęt, a czy będziesz dźwigał plecak z 5kg czy 6kg to czy będzie to taka straszna różnica?.. to musisz sam sobie odpowiedzieć, na tyle ile znasz swój organizm będziesz wiedział.
-
5dmk3 pozwala mi robić zdjęcia wieczorem z reki, ale i tak mam zawsze statyw-taki lekki carbonowy ,po złożeniu ma 40 cm
mam go zawsze w podręcznym i nigdy problemu na lotnisku nie miałem
jak już bawić się w jakość lustra to statyw jest potrzebny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
5dmk3 pozwala mi robić zdjęcia wieczorem z reki, ale i tak mam zawsze statyw-taki lekki carbonowy ,po złożeniu ma 40 cm
Pytanie główne :
mam 5D3 oraz 24-70 i praktycznie statyw jest niepotrzebny.
Chyba że chcesz duże wydruki nocnych zdjęć,
Photo: wyd1 120 40 | New York City 2012 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
statyw
Też miałem mały, karbonowy, w bagażu podręcznym, przez wiele odpraw na lotnikach było ok.
Ale w Neapolu na bramce zakwestionowano, musiałem oddać na bagaż rejestrowany a walizka dawno już była nadana, dostał kwitek i poszedł sam.
Ale do "lotniska/domu" nie dotarł.
Wizz Air szukał go 21 dni + 36 dni by w końcu napisać, że się nie znalazł.
I przysłał długą listę z której wynika, że za zaginiecie bagażu lub z bagażu nie odpowiada gdy to są przedmioty techniczne, fotograficzne, elektroniczne, akcesoria, rzeczy drogocenne, biżuteria, dokumenty, numizmatyki itd.
Praktycznie odpowiada, z listy zaginionych rzeczy które należy przesłać, tylko za ciuchy które sam wycenia ile są warte. Jeśli nie masz dowodu że to rzecz nowa to wartość drastycznie spada.
Nadal będziesz w podręcznym woził statyw, bo ja nie.
Prawdopodobieństwo że statyw karbonowy nadany na bagaż do luku, sam na widoku, dotrze do celu jest chyba małe.
U mnie tak było.
jp
-
rzadko latam "tanimi" liniami bo one nie są tanie
Twój przykład jest tego najlepszym dowodem
korzystam czasem z airasia ale oni nie robią problemów ani ze statywu ani z nadbagażu
te wszystkie wizziry i inne cuda europejskie omijam szerokim lukiem bo to dla mnie oszuści
wole zapłacić więcej i mieć komfort-czasu i przestrzeni,jakosci
co do statywu to w azji jest mnóstwo przepięknych jaskiń i tam bez statywu nie ma co wyciągać aparatu
btw
fajne te foty z NY,mam podobne:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
rzadko latam "tanimi" liniami bo one nie są tanie
Twój przykład jest tego najlepszym dowodem
korzystam czasem z airasia ale oni nie robią problemów ani ze statywu ani z nadbagażu
te wszystkie wizziry i inne cuda europejskie omijam szerokim lukiem bo to dla mnie oszuści
wole zapłacić więcej i mieć komfort-czasu i przestrzeni,jakosci
co do statywu to w azji jest mnóstwo przepięknych jaskiń i tam bez statywu nie ma co wyciągać aparatu
btw
fajne te foty z NY,mam podobne:mrgreen:
Zauważ jednak, że przepuszczenie lub nie przez bramkę to nie przewoźnik lecz lotnisko, także "zagubienie".
Odpowiedzialność za zagubienie to już przewoźnik ale nie jestem pewien jak jest u innych.
Daj link do zdjęć z jaskiń.
Moje, z ręki. Ze statywu byłyby oczywiście lepsze.
Nowy Meksyk 2013 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
jp
-
masz racje, zauważ wszak ze"tanie" latają z innych lotnisk niż rejsowe
okecie jest jednym z nielicznych lotnisk dla "wszystkich" ale nigdy nie mialem problemu ze statywem
"tanie" lotniska dla "tanich" linii są podkręcone na maxa z nastawieniem na zysk, taka moja opinia z obserwacji, a dużo latam i dlugooo pracowałem na lotnisku
moja fota ,statyw +tokina+7d(ten co tak strasznie szumi)
lubię oglądać Twoje panie Janie zdjęcia ale ziarno na tych z jaskini moim zdaniem odbiera cale ich piękno
właściwie jest to przykład na to ze lepiej mieć statyw ;))
a to moje z ręki
ale to już of course 5dmk3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale i tak mam zawsze statyw-taki lekki carbonowy ,po złożeniu ma 40 cm
A co to za statyw jest?
-
-
Wiesz, to było ISO 12 800 i w dodatku czasy poniżej "ogniskowej". Nie chciałem pójść na ISO 25600 ani na zejść z przesłoną.
Uważam, że Canon w tej matrycy wykonał dobrą robotę.
Ze statywu byłoby lepiej ("prawie" jak Twoje :lol:) ale jaskinie to nie "moja bajka"
Statyw zawsze targam ze sobą, wszystkie zdjęcia które wiszą u mnie na ścianie to ze statywu
Photo: DPP 0001int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
Photo: N5C5297i | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
A i tak okazało się, że nie do końca robię te zdjęcia ze statywu poprawnie
jp
-
no wiem;)
fajnie urządziłeś mieszkanie, ja mam tylko 2 zdjęcia (1,5x1m)na ścianach ale są autorstwa mojej koleżanki
ale statyw mam zawsze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no wiem;)
fajnie urządziłeś mieszkanie, ja mam tylko 2 zdjęcia (1,5x1m)na ścianach ale są autorstwa mojej koleżanki
ale statyw mam zawsze
To musi być "bardzo ważna koleżanka"
Wracając od tematu wątku. 5DIII + 24-70 to optymalne rozwiązanie na wszystkie okazje (jeśli tylko 1 obiektyw)
Gdy "wejdzie" jeszcze statyw to cytowane Benro/głowica jest dobrym uzupełnieniem
jp
-
nie ,to była tylko koleżanka, robiła zdjęcia dla paru wydawnictw
ja wtedy bylem na poziomie" małpki" a te foty mi się spodobały
robiłem remont mieszkania i miałem taka koncepcje ;)
teraz mógłbym jak Ty udekorować ściany ale ;
pierwsze primo to kłopot z wyborem
drugie primo to ...nie ma drugiego,muszę tylko wygnać ze mnie lenia:mrgreen:
jak drukujesz zdjęcia? bo tamte to zamówiłem oddzielnie zdjęcia w fotolabie i oddzielnie ramki do nich. czy Twoje są w ramkach czy tylko powiększone foty?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie ,to była tylko koleżanka, robiła zdjęcia dla paru wydawnictw
ja wtedy bylem na poziomie" małpki" a te foty mi się spodobały
robiłem remont mieszkania i miałem taka koncepcje ;)
teraz mógłbym jak Ty udekorować ściany ale ;
pierwsze primo to kłopot z wyborem
drugie primo to ...nie ma drugiego,muszę tylko wygnać ze mnie lenia:mrgreen:
jak drukujesz zdjęcia? bo tamte to zamówiłem oddzielnie zdjęcia w fotolabie i oddzielnie ramki do nich. czy Twoje są w ramkach czy tylko powiększone foty?
Pliki wysyłam do labu w którym jest drukarka 254 ppi i tak te pliki przygotowywuję o właściwym rozmiarze
Zamawiam z oprawą (ramka alu czarna)
- naklejanie na PCV białe
- folia perła (pokrycie)
- odbieram w punkcie w pobliżu domu.
jest lekkie, sztywne i dobrze zabezpieczone (przed skutkami moczu psa na pewno, sprawdzone)
jp
-
Ja uważam, że: 6D do tego: 14 mm Samyang, 24-70/f4 lub taniej 24-105 f4 i jasną stałkę typu 851,8. Za 6d przemawia również GPS potem będziesz miał plan podróży.
O jednym obiektywie zapomnij.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirco
O jednym obiektywie zapomnij.
A właśnie nie. ;)
Ja bym cały majdan Canona wrzucił do szafy, a zabrał jeden obiektyw, konkretnie stworzony do takich rzeczy 24-200/2.8 z przyspawaną do niego puszką i dodatkowo malutki kompakt działający niezależnie od okoliczności przyrodniczo-prądowych, czyli FM2 z 35/2.