Tragedii nie ma, ale w 40D bylo lepiej, takie mam odczucia. W 6D jest bardzo dobry punkt centralny, w 40D wszystkie byly dobre
Wersja do druku
Tragedii nie ma, ale w 40D bylo lepiej, takie mam odczucia. W 6D jest bardzo dobry punkt centralny, w 40D wszystkie byly dobre
Porównanie świeżynki z zabytkiem to taki trochę masochizm ;(
Tak zupełnie poważnie, to w 6D nie ma się za bardzo do czego przyczepić, trzeba tylko chcieć.
Nie miałem 6d, ale jeśli chodzi o AF to rożnica między 5d II a 5d III olbrzymia, na korzyść tego drugiego, a miałem mk II, mam mk III, co nie znaczy że mk II nie nadaje się nawet do samolotów, ale procent udanych fotek dynamicznych z mk III nieporównanie większy. Jeżeli Cię stać to bezapelacyjnie 5d mk III.
boczne w 6D leza ale tak to zacny sprzet i chwale sobie
Czas chyba zastąpić 550D czymś lepszym, zastanawiam się nad 6D i 5Dmk3, nie potrafię się zdecydować które body wybrać, kusi mnie większa ilość punktów krzyżowych w 5D i to że w fotkach dynamicznych prawdopodobnie będzie się lepiej sprawdzał, a z tym mam problem, zbyt dużo fotek mam nie trafionych.
Czy przeskok na 6D zagwarantuje mi większą ilość fotek ostrych i spokojnie taka podmianka sprzętu wystarczy?
Zawsze wychodziłem z założenia kupić raz a dobrze, ale tutaj jest nie mała różnica w cenie między tymi body, choć może z uwagi na moje amatorstwo to 5D3 wcale mi lepszych fotek nie zagwarantuje.
Druga sprawa że 100 makro, miała jakieś problemy przy jednym jak i drugim body i czy to już może zostało poprawione oprogramowaniem, jeżeli nie to który ma mniejsze problemy i na czym one tak naprawdę polegają, bo nie chciałbym podmienić też body na droższe i robić gorsze fotki jak dotychczas.
Chciałem usunąć swój post , ale nie zdążyłem, szkoda, znalazłem wątek bardziej odpowiedni: http://www.canon-board.info/dla-pocz...3/index70.html
trudno, tamten też przeczytam.
Głownie w plenerze fotografuje żonę, synka, psa jak się uda, ostatnio zajawkę złapałem na ptaszki, ptaki i inne zwierze z uwagi na 150-600.
Generalnie fotografuje co się da i jako jest możliwość to wszędzie z aparatem chodzę, ostatnio specjalnie wypady się właśnie po to robi z rodzinką by fotografować.
Niby przeszło mi to zajęcie jakieś 4 lata temu, ale na nowo się wkręcam, kiedyś sam teraz z żoną,tak jakoś się dopełniamy, ja od strony technicznej, a żona sercem.
Body jak najbardziej będzie do sprzedaży razem z tym obiektywem, bo jak zdążyłem się zorientować do FF się nie nada.
Kiedyś jak kupiłem 550 żałowałem i mocno chciałem 7D, topowe modele się pozmieniały i teraz nie chcę żałować że np, więcej fotek będę miał popsutych bo nie chciałem dołożyć do większej ilości punktów krzyżowych.
W jakich sytuacjach byłby lepszym wyborem 5D3?
Udałem się dziś do sklepu w celu obejrzenia puszek przed zakupem. Traf chciał że trafiłem na jakiegoś Pana który był obeznany w temacie, po szkole fotograficznej i przerabiał aparat który posiadam bardzo dawno temu. Znów zostałem zbity z tropu.
Jego zdaniem, warto dorzucić do wyboru między 6D i 5DM3 body 7DM2.
I tak naprawdę wybierać miedzy 5DM3, a 7DM2, do celów które podałem, podobno AF nie wyrobi w 6D.
Przyznam też, że wygląd 6D i układ przycisków nie przypadł mi do gustu, lekki jest i pewnie żonie by bardziej odpowiadał, ale u mnie to zaufania nie buduje.
Kuszą mnie strasznie te punkty krzyżowe, szybkość AF, 200k klapnięć dla migawki, wygląd i cena 7D.
Jeszcze sobie przeczytałem testy na optycznych i porównałem oceny końcowe i kurcze 7D dostał wyższe noty ogólne od 5DM3, wszystko co się tyczy obrazka wyszło ciut gorzej.
Mogę gdzieś zobaczyć różnice w tych samych fotek obok siebie wyplutych z 5D i 7D?
Interesuje mnie ta jakość pełnej klatki i plastyka, bo może wcale tego nie zauważę i nie warto przechodzić na FF.
CO przemówiło za 7D2, jak się miały obrazki do siebie prosto z puszki, co było na nie w 5D3?
Może masz jakieś foto porównujące obrazek tych dwóch body?
Porównanie techniczne:
Side by Side Comparison: Digital Photography Review
Przykładowe zdjęcia:
5DIII
Canon EOS 5D Mark III Review: Digital Photography Review
7DII
Canon EOS 7D Mark II Review: Digital Photography Review
Robiąc zdjęcia będziesz patrzał na noty czy na obrazek?
Dzięki wielkie, za linki.
Dlatego chcę porównać obrazki i stwierdzić co bardziej mi odpowiada.
zysk, już czytam Twój temat o 7D, fajne fotki robisz.
może należysz do wybrańców, którzy nie widzą różnic w obrazku między cropem i ff - wtedy 7dmkII na pewno Cię zadowoli :mrgreen: kto wie, może potem będziesz jednym z tych, którzy wmawiają wszystkim innym, że takie różnice nie istnieją :roll:
W sumie jak jak zastanawiasz sie nad APSC... to mozesz jeszcze pomyslec o 80D... AF ma calkiem niezly, nowa matryca... Nie jest tak pancerny jak 7D2 ale za to tanszy...
Jeśli finanse nie ucierpią to brałbym 5d3 (ale w tym wypadku pewnie zaczekałbym do premiery mk4). W innym wypadku jednak miedzy 6d (ze wskazaniem na nie) lub 80d. 7d mk2 to jednak mocno specjalistyczne body.
5d4 bedzie kosztowal ponad 3000 funtow - nawet nie chce myslec ile to w PLN.
Jak nie wiesz co wybrac wez tansze ;)
Nie rozumiem jaki jest sens wyrażania chęci kupna czegoś, czego jeszcze nie ma, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo jakie będzie miało parametry i wreszcie nie wiadomo ile będzie kosztować. Choć w zasadzie na to ostatnie pytanie łatwo odpowiedzieć. Będzie kosztować bardzo dużo. Zapewne więcej niż obecnie kosztuje 5D III. Jak już się pojawi to cudo to czy 5DIII czy 6D staną się nagle gorszymi aparatami?
Wiadomo, że będzie miało nową matryce :) Reszta to można gdybać i robić zalozenia (ja stawiam na 13 tys na wejściu). Wiadomo tez czym nowe matryce różnią sie od starych - ktoś potrzebuje to czeka, ktoś niepotrzebuje to nie czeka. Proste.
Tylko ile jeszcze czekać na IV, jeżeli do sierpnia to pewnie bym poczekał, po to tylko by cena III spadła.
Jednak coś mi się zdaje że w tym roku racze IV nie będzie, ktoś mam może jakieś informacje na ten temat?
Nie obserwowałem jak to dotychczas było z premierami Canona, wydawało mi się, że tak momentalnie nie znikają poprzednie wersje, wcześniej muszą się wysprzedać i możliwe że jednak, nieznacznie ta cena za nówkę spadnie.
Ale co tam gdybać sobie można i tak na 100% nie jestem pewien co bym chciał, zawsze jest jakieś ale. Wydawało się, że jak się zagłębię w temat to podejmę szybciej decyzję i kupię ten wymarzony, ale tak nie jest, zawsze czegoś brakuje.
Nie ma na co czekać, bo czas oczekiwania jest miarą niezrobionych zdjęć. Powoli zaczynają się wakacje, więc okazji nie zabraknie. Różnice w obrazku między FF i APSC zawsze były i zawsze będą, ale to Kupujący musi zdecydować co mu potrzeba. IMHO 6D to niezła puszka i nie ma sensu dopłacać do 5D III w fotografii amatorskiej :)
Korekta będzie minimalna jeśli w ogóle będzie. Mark 3 to dobra puszka i kosztuje u Canona tyle ile kosztuje (a oni wiedzą jak zarabiać pieniądze i jak pozycjonować sprzęt - od premiery staniała o 3-4 tyś jeśli mnie pamięć nie myli i na więcej nie licz). Jeśli jesteś zdecydowany na Mark 3 to czekanie wg mnie nie ma sensu.
Wymarzony i wszystko mający to może być 1DX MK2 :) Jak chcesz mieć wszystko najlepsze to tylko on. Jeśli jednak liczysz się z pieniędzmi to musisz z czegoś zrezygnować i iść na kompromis. Jeśli chcesz mieć pancerne FF z dobrym AF to Mark III (jeśli uważasz, że potrzebujesz większego DR na niskim iso i zapłacisz więcej niż obecnie Mark III to czekaj na Mark IV), jeśli chcesz mieć budżetowe FF z bardzo dobrym obrazkiem ale pozbawionym wszystkich zalet Marka III to bierz 6D. W innym wypadku 80D (lub 7D jeśli naprawdę potrzebny Ci jest ten rodzaj aparatu). Tak są pozycjonowane te puszki i tego nie zmienisz.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Przeglądam jeszcze różne opinie i patrze jakie fotki można zrobić tymi aparatami , 5d3 jakoby nie było dużo ponad mój budżet i wolałbym tańszy zakup, tylko czy AF wyrobi w 6d.
Widziałem jakiś test na yt biegnącej kobiety i nie było za dobrze w porównaniu do 5d3.
Choć pewnie będzie lepiej jak w 550, to nie wiem czy mi to wystarczy.
Druga sprawa czy z ff zoom będzie mi pasował bo trochę się przyzwyczaiłem do tego większego zbliżenia jak deklarowane.
Co do 7d i porównań w sieci fotek to jedyne co widzę to tylko szum na wyższym ISO i tu faktycznie jest masakra , plastyka nie wiem co to bo jakoś tych różnic nie widzę względem 5.
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz sobie najpierw na pytanie czy chcesz kupić FF czy cropa. Jeśli FF to masz 6D (bo piszesz że kasa cię ogranicza). Jeśli 6D ci nie odpowiada to kup cokolwiek z cropa. Jakość będzie podobna. No chyba że nastawiasz się na biegnące kobiety. Wtedy celowałbym co najmniej w serię XXD lub nawet XD. Z biegnącymi kobietami nie ma żartów.
Doloz do 1dx bo nawet z 5dmkIII bedziesz marudził.
Ludzie sport na 6d robia i daja rade
tapnięte z tela
Najprościej byłoby podpiąć puszki do obiektywów które posiadam , zrobić kilka fotek i sprawdzić jak to się ma do siebie, jednak póki co nie spotkałem się z taką możliwością.
Mediamarkt czy saturn i mozesz podpiac
tapnięte z tela
Jeśli nie stać na marka 3 to nie ma co dywagować (tym bardziej o czwartym).
6D ma dobry centralny punkt, reszta zwykłe. To nie jest sportowe body ale używając centralnego można się nauczyć.
Na 6d przy krojeniu w postprocesingu myślę, że nie będzie gorzej niż na cropowanym 550d. Inna opcja to 80D, który ma wszystko lepsze poza wielkością sensora :) Nie da się kupić turbo sprzętu jaki chcesz przy takim budżecie :) Zrób sobie listę co będziesz fotografował najczęściej i pod to dobierz 6d lub 80D (czy tam ew 7D2). Ewentualnie do sklepu. TO nie są jakieś wyjątkowe niedostępne body a ten tamron też jest w każdym sklepie.
Kup nikona heheh,
A tak na serio, jak Cie nie stac na szkla pod fufu, nawet sie nie pchaj w pelna klatke.
Te szkła co w stopce , po za 15-85 się nie sprawdzą?
Chyba zdecyduje się na 80d, muszę jego recenzje przeczytać. Jak ma mikrolegulacje autofokus to mam zwycięzcę.
No i **** fotki mało ostre.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Weź sobie 50 STM i udaj się do saturna lub mediamarkt czy też gdzie indziej. Weź także swoją kartę. Podepnij to szkło do 80D robiąc kilka zdjęć a potem do 6D. Potem idź do domu i zobacz jak to wygląda. Możesz też coś napisać na forum jak już ochłoniesz :)
100tka i 50tka się wyśmienicie pod FF sprawdzą (lepiej niż pod cropem). Dopiero na szkłach dedykowanych pod cropa (czyli sigmy lub 60tka canona) praktycznie na 80tce różnicy nie zobaczysz. Cropy wymagają po prostu ostrzejszych szkieł (dedykowanych pod nie) albo ultra ostrych szkieł pod FF (np. sigma 20). Na FF rogi będą gorsze.
Jak mam to rozumieć że między 6D, a 80D różnicy nie zobaczę w praktyce?
Czy może że z tym co mam wymieniając 550D na 80D różnicy nie zobaczę?
Te moje szkła zaliczają się do ostrych, do 80D wystarczą?
Nie mogę ochłonąć bo dziś chciałem już kupić body, gdy już się na coś zdecyduję, to nagle ktoś w sklepie podpowiada że to zły wybór, albo czegoś mi brakuje, ciągłe dylematy, najlepiej byłoby mieć wszystkie 3 puszki i po problemie.
Cztery sklepy i we wszystkich usilnie namawiają na 7D2.
Podłączając szkła jakie masz na 6D będzie lepiej bo to są szkła pod FF a czy w praktyce zobaczysz różnice to już zależy od Twojej percepcji (i owej "magii"). Ja mówię o porównaniu szkła pod FF jakie masz vs szkła specjalizowane pod cropa (których nie masz).
Powinieneś zobaczyć bo to inne matryce i inne AF. Czy zobaczysz to musisz sprawdzić sam.
Są ostre (szczególnie 100tka) ale na FF będzie lepiej - czy zauważysz to musisz ocenić sam.
Tak jak już napisano. Weź kartę (ew swoje obiektywy) idź do sklepu i porównaj i zobacz co lepiej Ci pasuje. Nikt tu Ci nie da jasnej odpowiedzi bo każdy ma inną percepcję. To Ty będziesz robił zdjęcia a nie my czy ludzie ze sklepu.
Była nadzieja na dzisiejsze porównanie fotek zrobionych osobiście, ale prysła, nie udało mi się znaleźć takiej możliwości w żadnej sieci sklepów( saturn, MM, itd). Jedynie taką możliwość daje Interfoto, ale nie posiadają aktualnie na stanie wszystkich puszek.
Dlatego się zamęczam fotkami z Home of photography-on-the.net Digital Photography Forums i więcej fotek bliższych mojemu sercu, takich urzekających przypada dla body 6D. Jeszcze nie udało mi się odszukać tej samej tematyki, dla 7D i 80D by porównać z 6D, ale podejrzewam że i tak 6D będzie lepsze jeżeli chodzi o obrazek, i chyba to właśnie jest ta magia w moim mniemaniu, może się mylę.
Mam tylko nadzieję że ta magia to nie zasługa PhotoShopa, bo nie będę się w niego bawił i dla mnie jest ważne by aparat robił fotki dobre prosto z puszki, żona jak chce to niech się bawi w obróbkę bo to lubi.
Bardzo mnie kusi cała opcja WiFi, proszę mi wyjaśnić, czy za pomocą tej funkcji będąc na odludziu w zasięgu sieci komórkowej mogę wykonać za pomocą telefonu fotografie zdalnie całej rodzinki, oraz mieć na telefonie podgląd tego co jest aktualnie w wizjerze?
Jak bardzo to Wifi można wykorzystać prócz zrzucania fotek do komputera?
Możesz. Tylko w aparacie jest także coś takiego jak wyzwalacz czasowy. Telefon jest zbędny.
Tak za bardzo to w ogóle. Chyba że właśnie chcesz na telefonie przeglądać zawartość karty, która jest w aparacie.
Do zrzucania najlepszy jest czytnik.
Mam świadomość takiej funkcji, posiadam też wężyk, ale jak się chyba okazuje po przejściu na nowe body zmieni się wtyczka i miło byłoby zastąpić to czymś lepszym, zawsze mniej kabli w plecaku, a samowyzwalacza nie lubię.
masz w większości szkła pod FF kupuj FF, co zmieni 80D w porównaniu do 550D?