Parowozy świetne. Ostatnia wrzutka też dobra. U mnie borsuk to dość popularne zwierzątko, często z rana widze trupy na drodze. Sam kiedyś myślałem żeby sie wziąć za ten temat, ale problem z terenem miał bym, jako że tu wszystko prywatne jest.
Wersja do druku
Parowozy świetne. Ostatnia wrzutka też dobra. U mnie borsuk to dość popularne zwierzątko, często z rana widze trupy na drodze. Sam kiedyś myślałem żeby sie wziąć za ten temat, ale problem z terenem miał bym, jako że tu wszystko prywatne jest.
mkkaczy - mam nadzieję że u nas jednak nie posprzedają lasów...
Zmieniłem serwer i fotki poznikały, jednak dla cierpliwych i zainteresowanych podaje link: Dziki świat
Ostatnio zajmowałem się tym na to czekam cały rok, rykowiskiem - czyli okresem godowym jeleni.
Niestety nagła sprawa sprawiła że mogłem poświecić temu tylko kilka dni.
37. Iso 10 000, 1/30s, 300mm, f4, 1D4
38.
39.
40.
41.
W międzyczasie pojawiły się jeszcze:
42. Sarna
43. Daniel
44. Jenot
Następne będzie pewnie bekowisko, czyli gody danieli i prawdopodobnie drapieżczy z nowej czatowni :)
Fajnie wyszło.
39,40 najfajniejsze.
A ja tak od wielu lat obiecuję sobie rykowisko i nie mogę się wybrać.
Fakt. 39 naj - naj. Piękny kadr byka z łanią. Ale i 40 bardzo ciekawy. Ogólnie ładne fotografie.
kurcze, od jesieni nic nie wrzucałem :P
Ostatnio powalczyłem 14mm
Udało się zrobić takie coś:
45.
Fajne te maluchy, kurczaki, bliziutko byłeś:)
świetne ujęcie, ten z prawej taki mocno ostrożny :)
słowiczek - ja 100m, obiektyw 30cm :P
RobertON - pierwszego dnia wszystkie były ostrożne, potem używały aparatu jako punktu zaparcia przy bitwach między sobą :)
Ostatnie zdjęcie widziałem na innym portalu... jak ja Cię nie lubię. :P
No ja tez już podziwiałem na BW :) Gratuluję ciekawego ujęcia z UWA. I zazdroszczę...
Dzięki :)
Prócz rodziny lisów zaprzyjaźniłem się też z rodziną jenotów.
Jednak teren miałem trudniejszy.
46. 1D4, 14mm.
Gdy zabawa się rozkręciła musiałem wyjechać za pracą :(
Pozrawiam.
o Jezu, ależ dawno tu nie zaglądałem. Fakt że nie miałem po co bo nie było co wrzucać gdyż zajęty byłem pracą, ale gdy w końcu się od niej uwolniłem to nadrabiam :)
47. 1D4, 300mm, f4, iso 400, 1/1600s.
48. 1D4, 400mm, f2.8, iso 2500, 1/200s.
49. 1D4, 400mm, f2.8, iso 4000, 1/13s.
Czym wyzwalasz aparat? Dokładnie 100 metrów miałeś do lisów, czy tak około ?
yongnuo - no nie mam dalmierza w oczach :P, nie bawiłem się też w robienie kroków, to odległość podana w przybliżeniu - mogłem się pomylić o 15m.
Witam.
cały czas walczę :)
50. 1D4, 400mm, f2.8, iso 160, 1/320s.
51. 1D4, 400mm, f2.8, iso 1600, 1/200s.
52. 1D4, 300mm, f4, iso 500, 1/200s.
fajne
Paweł, wszystkie świetne. Borsuk rewelacja, ale o tym już pisałem.
Dzięki za odwiedziny.
O jezu jak dawno nic nie wrzucałem! :P
53. Jelenie, czyli to co lubię najbardziej :)
54. Jenot.
55. Żuraw.
wszystkie piękne
Doskonałe kadry, tylko oglądać i zazdrościć. 54 - jenot, jest debeściarski :)
Jeleń ładny, choć widziałem Twoje ładniejsze. Jenot rewelacyjny, żurek bardzo dobry. Jenot to jeszcze ze starej czy już nowej czterysety?
mkkaczy - zdania co do jelenia są podzielone :p ,zatem spróbuję jeszcze raz.
Z nowej 400tki to na razie tylko żurawie, z poprzedniej strony w ostatnim poście i te w tym poście. Przyleciały już błotniaki także za kilka dni będę miał też fajne porównanie z obu 400tek.
italy - jenoty niby pospolite, ale ciężko je namówić do współpracy, znam tylko jedno miejsce w Polsce gdzie można je focić do woli, reszta to przypadkowe spotkania albo wyjątkowo głodny osobnik :P
56. Jeleń którego udało się podejść gdy leżał w bagiennym dole i porykiwał.
57. Myszołów sprzed czatowni na błotniaki, tam też wizytowały w/w jenoty.
58. Żurawie sprzed kilku dni, również stała miejscówka, ta sama co żurawie na poprzedniej stronie, ale z innych już obiektywów :P
Żurki super
zdjęcie 49 - użyłeś iso 4000 czy to błąd w opisie? Pytam tylko z ciekawości bo wszędzie słyszę by uzywać iso 100-200, a u Ciebie widzę dość spore wartości
to nie błąd, iso 4000.
Używasz takiego iso na jakie pozwalają Ci warunki. W fotografii przyrodniczej a tym bardziej przy fotografii borsuka który jest nocnym zwierzęciem iso 4000 to standard :P
59. Jenot. 1D4, 400mm, f2.8, iso 5000, 1/50s.
60. Błotniak stawowy. 1D4, 400mm, f4, iso 1250, 1/1600s.
61. Jenot nocą. 1D4, 14mm, f11, iso 800, 1/200s. lampa.
Czysto Ci te obrazki wychodzą. Ja przy zimkach używam 1dIV, aż mi ISO nie skacze do 2000. Powyżej tej wartości podmieniam na 5dIII, którego Iso 4000 staram sie nie przekraczać. I nie piszę tu o jakimś większym wycinaniu, tylko lekkim prostowaniu i przekadrowywaniu w obróbce.
ja na iso nie zwracam praktycznie uwagi. Jakie ma być takie będzie, światła sobie nie wyczaruję więcej.
a jak widać iso w 1d4 ma się dobrze :)
a co do wycinania to ja praktycznie nie wycinam. Jak widzę że coś jest za daleko i żeby to sensownie zajmowało kadr musiałbym wyciąć np. 50% zdjęcia to nawet nie naciskam, wypracowuję sobie nastepną, lepszą sytuację.
chyba że byłoby to coś niezwykłego, nie wiem: jenot zagryzający borsuka, wilk wiszący na karku jelenia albo UFO to wtedy jako dokument bym nacisnął ;)
62. Zbliża się rykowisko :)
1D4, 400mm, f2.8, iso 3200, 1/250s.
63.
1D4, 400mm, f2.8, iso 160, 1/1250s.
64.
1D4, 400mm, f2.8, iso 2500, 1/40s.
Dobre zdjęcia, fajne klimaty
Wszystkie dobre a ostatnie super. Większość robisz na pełnym otworze?
piękne, dla mnie z ostatnich 63. najbardziej.
Dzięki Panowie.
to zależy od kilku rzeczy.
Od możliwości - jeśli jest śwaitło to przymykam.
Od potrzeby - dużego jelenia nie muszę przymykać, ale jenota, borsuka bardzo bym chciał - ale tu wiele zależy od możliwośći :P
Od pory roku, a co za tym idzie od tematu jaki focę, bo jak jest zima i focę ptaki, które są male i blisko to prawie nie używam f2.8
a jak focę we wrześniu jelenie to focę tylko na f2.8
65. f4
66. f4
67. f3.5
68. f3.5
Bajka.
Dzięki Bobby ;)
Okres godowy sarny właśnie się zaczął.
Daje to większe możliwości, sarny są bardziej aktywne, zahaczają aktywnością o jaśniejsze pory dnia, samce dają się zwabić naśladowanym dźwiękiem chętnych samic :)
67. 1D4, 800mm, f6.3, iso 400, 1/125s.
Wczoraj odebrałem paczuszkę a wieczorem już pierwsze zdjęcia :)
68. 6D2, 800mm, f5.6, iso 1600, 1/125s.
kurdeniewiemco, świetne foto i kwiatek niech będzie :)
Świetny lisek
Mocny zestaw - 6D2 plus 400 2.8 plus TC 2.0 - teraz czekamy na regularne "dostawy" nowych ujęć....:)
Kwiatek musi być, inaczej by nie przyszła.
Czy na zdjęciu nr 68 jest młody borsuk?
CZeść.
Dzięki za odwiedziny.
Leon007 - na 68 jest dorosły jenot.
się zamotałem z numeracją zdjęć...
71.
coś świeżego z wczorajszego wieczoru.
72. 6D2, 400mmm, f2.8, iso 1600, 1/60s.
jestem na prawdę zakochany w tej puszcze. nawet zakup 400/2.8 nie dawał mi tyle frajdy :P
w połowie mi się podobają
a to takie buty :)
są różne wabiki do kupienia. Ja używam źdźbła trawy :)
73. 6D2, 400 f2.8 IS II + tcx2III, f5.6, iso 3200, 1/60s.
Niby forum związane z fotografią , a można się dużo rzeczy "myśliwskich" przy okazji dowiedzieć :)
Darz bór na kolejnej sesji :)