Odp: Połączenie 6D i Canon 24-70 2.8 - do filmów?
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
Tak, wiem. Mogę dołożyć więc 2500 zł. Wtedy zostałoby ok.2 tys na drugie szkło. Czy to ma sens?
--- Kolejny post ---
I już ostatnia opcja... Reasumując mam 8000 zł na obiektyw + 6500 na body, razem 14500. Więc może lepiej kupić 5d mkIII + tańszy obiektyw? Tylko teraz jaki... Eh...
Cytat:
Zamieszczone przez
kamila24
Jeszcze nie kupiłam, więc burza mózgu wciąż trwa... Mając 8000 zł na obiektyw zastanawiam się czy przypadkiem dobrą opcją byłoby dołożenie np.2 tysięcy i zakup Canon 70-200 f2.8 IS + Sigmę lub Tamron 24-70 2.8 (o których wspominaliście) lub Canon 17-55 2.8 IS, czyli wtedy wszystko byłoby ze stabilizacją.... Co myślicie o tym? Czy rzeczywiście da radę kręcić dobre ujęcia filmowe z ręki? Mam na myśli bardziej profesjonalne podejście do filmu niż tylko "na imieninach"...
Jeśli zastanawiasz się nad 17-55 2.8 IS to wówczas pełna klatka odpada. Ten obiektyw jest do APS-C, ma mocowanie EF-S. Na twoim miejscu wybrałbym 5dmk3 + 24-105 IS, reszta to zakup w późniejszym czasie jasnej stałki.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique1982
Jeśli zastanawiasz się nad 17-55 2.8 IS to wówczas pełna klatka odpada. Ten obiektyw jest do APS-C, ma mocowanie EF-S. Na twoim miejscu wybrałbym 5dmk3 + 24-105 IS, reszta to zakup w późniejszym czasie jasnej stałki.
Tak, masz rację... Właśnie oglądam 24-105 IS. Chyba takie zestawienie jest najlepsze za tę cenę do filmów. Czyli reasumując: 5d mkIII i 24-105 IS (czy może Tamron 24-70 2.8 VC???). Później jakaś jasna stałka do pomieszczeń. Akceptujecie takie rozwiązanie ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kamila24
Akceptujecie takie rozwiązanie ? :)
A cóż my tu mamy do akceptowania? To Ty musisz zdecydować co chcesz. Pytania jakie zadajesz świadczą że nie bardzo wiesz czego Ci potrzeba. Stąd ryzyko że na podstawie porad z sieci możesz wtopić na całego jest bardzo duże 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A cóż my tu mamy do akceptowania? To Ty musisz zdecydować co chcesz. Pytania jakie zadajesz świadczą że nie bardzo wiesz czego Ci potrzeba. Stąd ryzyko że na podstawie porad z sieci możesz wtopić na całego jest bardzo duże 8-).
Potrzebuję jak najlepsze rozwiązanie do filmów, zarówno w plenerze jak i w środku. Opcji trochę jest, więc stąd te całe zamieszanie.
To jest identyczne postawienie sprawy jak: potrzebuję najlepszy samochód do jeżdżenia ;). Mam nadzieję że dostrzegasz absurd takiego stawiania sprawy :).
Może warto poczytać więcej podstaw, pooglądać filmów z testów, przykładowych filmów i ocenić? Odnoszę takie wrażenie, że miotasz się trochę na oślep licząc na to, że ktoś powie "to to to i tylko to" i już stworzysz doskonałe filmy.. to z reguły długa i indywidualna droga. Jeśli to za mało, to jest też forum dla osób, które filmują lustrzankami (videodslr.pl). Tylko nie zadawaj tam takich samych pytań, zacznij od lektury, bo jest jej naprawdę dużo.
Tak naprawdę zakup body i obiektywu to początek wydatków....
Cytat:
Zamieszczone przez
maviozo
Może warto poczytać więcej podstaw, pooglądać filmów z testów, przykładowych filmów i ocenić? Odnoszę takie wrażenie, że miotasz się trochę na oślep licząc na to, że ktoś powie "to to to i tylko to" i już stworzysz doskonałe filmy.. to z reguły długa i indywidualna droga. Jeśli to za mało, to jest też forum dla osób, które filmują lustrzankami (videodslr.pl). Tylko nie zadawaj tam takich samych pytań, zacznij od lektury, bo jest jej naprawdę dużo.
Tak naprawdę zakup body i obiektywu to początek wydatków....
To tylko wrażenie :)
Mam za sobą mnóstwo testów i filmów. Po prostu myślałam, że znajdę tutaj osoby, które mogą coś doradzić i utwierdzić mnie w przekonaniu o zakupie konkretnej opcji. Ale chyba się przeliczyłam...
Cytat:
Zamieszczone przez
kamila24
To tylko wrażenie :)
Mam za sobą mnóstwo testów i filmów.
Wiesz po Twoich pytaniach trudno w to uwierzyć. Wiesz to jest taka dziedzina gdzie jak ma się doświadczenie o którym mówisz to człowiek precyzyjnie potrafi określić swoje oczekiwania nawet jak jest laikiem technicznym nawet choćby ze względu na swoje przyzwyczajenia. Przecież "mnóstwa filmów" nie da się robić pudełkiem od butów ;).
Za kolegą wyżej, proponowałbym jednak trochę zdobyć wiedzy, bo tak to wybierzesz na oślep, a nie ma nic gorszego niż sprzęt ktory przeszkadza bo został dobrany wedle złych (czyichś) preferencji.
I nie posądzaj nas o złą wolę, bo gdyby taka była to byśmy Ci podali rozwiązanie na talerzu, a nie tracili czas na przekonywanie do samodzielnych poszukiwań :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz po Twoich pytaniach trudno w to uwierzyć. Wiesz to jest taka dziedzina gdzie jak ma się doświadczenie o którym mówisz to człowiek precyzyjnie potrafi określić swoje oczekiwania nawet jak jest laikiem technicznym nawet choćby ze względu na swoje przyzwyczajenia. Przecież "mnóstwa filmów" nie da się robić pudełkiem od butów ;).
Za kolegą wyżej, proponowałbym jednak trochę zdobyć wiedzy, bo tak to wybierzesz na oślep, a nie ma nic gorszego niż sprzęt ktory przeszkadza bo został dobrany wedle złych (czyichś) preferencji.
I nie posądzaj nas o złą wolę, bo gdyby taka była to byśmy Ci podali rozwiązanie na talerzu, a nie tracili czas na przekonywanie do samodzielnych poszukiwań :).
Ok. Rozumiem, ale często jest tak, że masz dwa obiektywy np. Tamron i Canon i tak naprawdę trudno określić, który lepiej wybrać. Po co uczyć się na swoich błędach, jak można na innych...
Ależ można to określić tylko trzeba wiedzieć czego się chce ;). Innymi słowy jaki ma być efekt tych zakupów.
Cytat:
Zamieszczone przez
kamila24
Po co uczyć się na swoich błędach, jak można na innych
Podejście bardzo słuszne. Ale...
Tak, jak napisał Kolekcjoner:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
nie ma nic gorszego niż sprzęt ktory przeszkadza bo został dobrany wedle złych (czyichś) preferencji
Z tym, że czyjeś preferencje będą nie tyle złe, co po prostu inne - dla Ciebie niekoniecznie najlepsze. Co zresztą na jedno wychodzi.;)
Jeżeli masz jakieś upatrzone w sieci filmy, na których chciałabyś się wzorować, spróbuj dowiedzieć się, jakiego sprzętu użył. Wtedy masz wzór dla siebie. A jeśli wzór ten przekracza zaplanowany budżet, śmiało pytaj na forum o ewentualne substytuty w danym zakresie cenowym.