Seria z gąsiorkiem bardzo dobra.Fajne środowiskowe foty!
Wersja do druku
Seria z gąsiorkiem bardzo dobra.Fajne środowiskowe foty!
thx, obiekt był dość daleko, padała mżawka i światło takie sobie
21. Pliszka żółta (fotografia dokumentacyjna)
iso 400, 2500/s, F 5.6
Ostre światło, plus sieczka w kadrze
i stabilizacja chyba zepsuła celność AF w tej fotografii
Dość niedawno przeszedłem na obiektyw z IS i jeszcze zapominam o stabilizacji. Przy tak krótkich czasach, zwłaszcza na statywie nie włączam jej. Dodatkowo zauważyłem że stabilizacja jak by lekko spowalniała AF. Zwłaszcza jeśli muszę ganiać za ptakiem po gałęziach, mam wrażenie jak by szkło było na sprężynie, coć jak statek na fali jeśli szybko nim poruszam. Za to przydaje mi się podczas filmowania, nie ma szarpnięć podczas ponoramowania na głowicy i jeśli statyw nie ma za bardzo kontaktu z twardym podłożem, np. ściułka w lesie, jakieś spruchiałe gałęzie, wysoka trawa na łące.
22
23
24
to ostatnie to tak przypadkiem, czekając na czaple
22, 23 - mimo, że trochę z daleka, to jest fajnie, bo jest klimat miejsca i środowiska
26 - podoba mi się
26 - bardzo ładne światło i kadr
27
Trochę mi filtr polaryzacyjny winiety dodał
--- Kolejny post ---
27
Trochę mi filtr polaryzacyjny winiety dodał
Ostatnie 3 ardzo fajne,
Ładne
To jeszcze raz to samo w BW
28.
29.To nie HDR
30. Czapla biała
Szkoda trochę odciętego odbicia.
31.
nadal czegoś brakuje
Jest niby niezle ale brakuje tego "ostatniego" przyłożenia się, które "popchnie" to zdjęcie czapli do poziomu bardzo dobrych - bardzo niewiele brakuje: zejścia niżej do poziomu ptaka, troche lepszy layout i wykorzystanie tego co w otoczeniu - 30 jest lepsza niz 31. Pozdrawiam.
To ja jeszcze swoje trzy grosze dorzucę: wg mnie za bardzo obcinasz kadr z tyłu ptaka.
Ale poza tym to jest spoko.
W otoczeniu, niestety brak elementów, ściana trzcin, jako tło jedynie. Brak klimatu, zgadzam się... do ideału brakuje.
Nr 29 - leci minimalnie w prawo.
Nr 31 - dużo miejsca po prawej stronie. Nie musisz zawsze kadrować (obrabiać) jako 3:2. Czasami 4:3 tez się sprawdza :).
Sam zaczynam zabawę w fotografię ptaków , na razie to początki . jak zauważa jeden z kolegów z forum, - za mało ptaka w ptaku :). ode mnie dodatkowo leci za bardzo w lewo :) nie ptak a kadr;)
szkoda że 32. tak wylatuje z kadru.
33. mogłoby być na prawdę swiętne wśród tych białych kwiatków, ale musiałbyś być znacznie bliżej :P
34. trochę wkurza ten przepalony liść w tle.
Powodzenia!
35 u mnie nie ma.
A teraz jest. Zależy, jak wejdę do galerii.
36. Roztoczański Park Narodowy (raz jeszcze bo zginęło)
--- Kolejny post ---
37. Zimorodek (Alcedo atthis)
Zimek w ładnym świetle, może nieco za dużo pustego z lewej, ale to Twoja kompozycja.
Oko w mocnym punkcie, i patrzy się w przestrzeń. Super.
Ładne. Ptaszek też z Roztocza?
Za Robertem: zmieniłbym format na 4:3 lub 5:4, ale to Twoja kompozycja. ;)
Ładny zimorodek :)
To my poprosimy o więcej....:)
Jestem przygotowany na taką ewentualność, i z morza i z powietrza.
Na przykład tak (5x4)
Zimek fajny. Do kadrowania bym się nie przyczepił, bo i tło jest dobre, jak by troche porannej pary. Za to wyglada jak by ostrość była bardziej na tyle głowy niż oku.
38. Zimorodek (Alcedo atthis)
Bardzo ładny, ale trochę za ciemny. Oczywiście według mnie. I czerwoną krzywą bym minimalnie w dół pociągnął. Ale to Twoja kompozycja. ;)
O tak:
Zysk-u kiedyś pisał, że tylna ćwiartka to do szuflady, ale TA tylna ćwiartka jest niezła.
Owszem, można nieco rozjaśnić miejscowo front ptaszka z okiem. To czerwone daje "złotą godzinę" i moim zdaniem może zostać.
Osobiście polowałbym na przednią ćwiartkę.
Bardzo ciemne Ci to wychodzi w cieniach, ale niestety na kierunek światła nie zawsze mamy wpływ. U mnie zresztą jest podobne (boczne od lewej) na zimkach.
Nie ma co grzebać i kombinować. fotka nieudana i tyle. Zimek troche niefortunnie sie ustawił a boczne światło zacieniło ważne fragmenty ptaka. Takie foty się usuwa i robi nowe. Nie ma co płakać, tak to wygląda w tym fachu :P
39. Wilk Szary Canis lupus (dokumentalne)Załącznik 1739
Napiszesz coś więcej na temat powstania tego zdjęcia? :)