Jak widać, okazję trzeba wyczuć, kiedy jest, a nie na nią czekać.
Wersja do druku
Jak widać, okazję trzeba wyczuć, kiedy jest, a nie na nią czekać.
Czy ktoś z posiadaczy mógłby podesłać ze 3 RAWy maks otwarta przysłona i 250mm?
Bardzo bym prosił na maila salas7@op.pl lub na jakiś upload
Na prośbę salasa wysłałem mu RAW-y
Całość skonwertowana na jpg z RAW zewnętrznym programem, bez usunięcia wad optycznych, szumu i bez wyostrzenia, przy 250mm na pełnej dziurze do obejrzenia tutaj w pełnej rozdzielczości:
https://www.flickr.com/photos/128588...7646627128944/
Pliki z Canon EOS 550D naświetlane z włączonym Auto Light Optimizer oraz z założonym na obiektyw filtrem B+W KR 1.5, co może mieć znaczenie przy zdjęciach pod światło (na razie nie mam czasu na sprawdzenie zachowania się obiektywu bez filtra), wyostrzanie w korpusie na poziomie 3.
Moim zdaniem świetnie! Warto chyba dokonać zmiany z 55-250 IS na 55-250 STM. Zdjęcia są nie tylko ostrzejsze ale i transmisja kolorów robi lepsze wrażenie. No i jak mniemam kultura pracy obiektywu jest nieporównywalnie lepsza. Ja zaczynam zbierać kasę ;-) Ale raczej nie kupię u Chińczyków.
Wniosek z recenzji jest oczywisty:
Otherwise, the new lens is better in almost all respects.
--- Kolejny post ---
Dla porównania wrzuciłem na fejsbooka fotki z 55-250IS robione na 250mm, takie pseudo makro:
https://www.facebook.com/tomasz.socha.982
A przy okazji - zdjęcie gryżyńskich bagien zostało zrobione 10-18 STM.
Fajne porównanie 55-250STM z 55-250ISII i 70-300:
Review Canon 55-250 IS STM Lens | CameraRec
Zwycięzca we wszystkich kategoriach jest tylko jeden!
Fajniusi jest ;) Pytanie do posiadaczy: osłonę nabyć orginał czy zamiennik?
OK, nieważne, zamówiłem orginał w cenie zamiennika :lol:
Cóż, posiadacze cropa dożyli pięknych czasów. Taka naszła mnie refleksja, że gdyby ktoś chciał podobne szkiełko kupić na pełną klatkę, to w ofercie Canona jest 100-400, który:
= optykę ma porównywalną,
- stabilizację wyraźnie gorszą,
- jest zdecydowanie większy i przed wszystkim cięższy (3x ?)
+ ma nieco szybszy AF dzięki zastosowaniu ogranicznika, ale głośniejszy i mniej płynny (filmy!)
+ jest dużo solidniej zbudowany.
Takie sobie porównanie, wychodzi mniej więcej po równo. Gdyby nie jeden fakt. W sklepie, w którym za 55-250 STM zapłaciłem $180 wspomniany 100-400 kosztował $1700. Jakieś pytania? :lol:
--- Kolejny post ---
P.S. Mam nadzieję, że na wiosnę będę mógł napisać podobną opinię jeśli chodzi o EF-S 10-18 :)
Pierwsze fotki
Trzeba pamiętać o przymknięciu mocniejszym, gdy wchodzimy w zakres makro…
pierwsze jest albo nietrafione albo jakieś poruszone?
Drugie trafione i całkiem ładne foto.
I na koniec jeszcze przykład współdziałania gibanego LCD na poziomie ziemi, dual pixela i STM (i bokeh też można sobie podziwiać ;):
:P
Tak przy okazji ukazał się chyba pierwszy test obiektywu Canon EF-M 11-22 mm STM. Trochę nie ten wątek, ale znowu mamy jakąś zagwozdkę. No bo z testu wynika, że to ultraszerokie szkiełko można spokojnie porównać do Canon EF 4/16-35 mm dla FF, a bije ono na głowę stary lens 4/17-40 mm oraz zrobiony ostatnio EF-S 3,5-5,6/10-18 mm.
Tutaj w porównaniu do 4/17-40, który wypada nędznie, a można sobie podstawić do porównania cokolwiek innego:
Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality
Wspomniany EF-S 10-18 mm przeznaczony do APS-C też się nie za bardzo umywa i wychodzi na to, że aby mieć świetny szerokokątny zoom, na dodatek niedrogi i zgrabny, to trzeba kupić kolejny korpus w jeszcze innym systemie, tj. Canon EOS M, a jeszcze lepiej M2. Do tego korpusu przynależniony kitowy obiektyw 18-55 STM też wypada w teście lepiej, niż niby taki sam zrobiony pod APS-C, a EF-S 55-250 można sobie dołączyć przez przejściówkę i mieć komplet świetnej, małej optyki na korpusie robiącym zdjęcia nieustępujące klasie półprofesjonalnej i konkurencyjnej dla sprzętu profi za ułamek ceny i wagi tegoż.
Ha! Ja już kiedyś o tym myślałem, szczególnie że używki Eosa M chodzą na Allegro za naprawdę śmieszne pieniądze. Ale widziałem go jako drugi aparat do turystyki żeby nie przepinać obiektywów. Ponieważ mam już 10-18STM to własnie jego podpiąłbym przez przejściówkę (oryginał Canona koszmarnie drogi ale są już równie dobre a o wiele tańsze produkty niezależnych producentów). Co prawda pierwszy Eos M słynie z powolnego AF ale na szerokim kącie i przy krajobrazie nie jest to wielka wada. Zaś do malej lustrzanki (aktualnie 1000D, może kiedyś 100D) miałbym podpiętego jakiegoś spacerzooma.
@jotes25 - rozumiem, że ten 55-250 STM był podpięty do Canona 70D? Na razie mam starszego ISII ale jestem coraz bardziej nastawiony na nową wersję. O 70D też myślę ale to dopiero na wiosnę.
to jak już o innych systemach i innych obiektywach, większość bezlusterkowców ma fajne nowo wymyślone konstrukcje obiektywów które miażdżą systemowe z lustra !
Np: miałem Sony nex 4 lata i wszystkie szkła systemowe, plus do tego wszystkie Samyangi i Zeisa.
Sone nex 50mm 1.8 OS bije na głowę wszystkie systemowe ( z lustra i zeisa ) a do tego jest jeszcze jedyną na świecie 50mm mającą stabilizację !
Tak że Canon EF-M 11-22 mm STM jest bardzo udaną konstrukcją i bije wszystko.
Co do Canona 70D pięknie działa ze szkłami STM ( posiadam 10-18 i 18-135 ) i odwrotnie, ze starszymi puszkami STM już nie takie fajne !
No nie przesadzajmy, ze STM ze starszymi puszkami nie takie fajne. Z moim stareńkim i prościutkim Canonem 1000D 10-18STM i 18-55STM współpracują doskonale!
Możliwe, że koledze chodziło o tryb LV i video.
Nooo, filmowania to Canonie 1000D nie ma w ogóle, więc się nie wypowiem Tryb LV jest i ostrzyć na kontrast się da choć trzeba mieć do tego cierpliwość. Ale dotyczy to wszystkich obiektywów, także z innym napędem niż STM. Korzystam sporadycznie z LV, ale obiektywy STM łapią ostrość szybko i celnie nawet w trudnych warunkach.
Noo, tylko ze wypowiedź sugerowała, jakoby obiektywy STM pracowały ze starszymi aparatami gorzej niż obiektywy z innym napędem. A to nieprawda bo pracują tak jak inne.
Właśnie dotarła do mnie oryginalna osłona p-słon. Dopiero teraz można docenić zalety "szczypanego" dekielka ;) Z minusów, trzeba uważać przy odkładaniu obiektywu lub zestawu z korpusem. Przez osłonę przenosi się podparcie na wewnętrzny tubus i widać, że pracuje on wtedy trochę w poprzek osi optycznej.
Zawsze chyba tak jest, po założeniu osłony obiektywu i body bez gripa.
Nie miałeś nigdy żadnej osłony?
Nie miałem nigdy zooma z wysuwanym tubusem...
Zastanawiam się, czy czasem Canon nie wypuści znienacka kolejnego bezlusterkowca z serii M, ale tym razem z gibanym LCD i możliwością podpięcia wizjera EVF, bo ich brak IMO mocno dyskwalifikuje EOS-y M i M2 wobec konkurencji. Szkła, które do niego dało by się przypiąć, już ją właściwie rozłożyły na łopatki, brakuje tylko rzetelnego korpusu. EOS M2 jest dostępny tylko w Azji albo przez Value Basket, więc może reszta świata ma szanse na niespodziankę? A jakby się wreszcie pokazał jakiś telekonwerter do obiektywów EF-S i EF-M.... ;-)
Telekonwerter do ef-s czy ef-m póki co nie ma większego sensu. Bo szkła to zoomy i w dodatku ciemne.
Natomiast sens mają pierścienie pośrednie i zamierzam je wkrótce wypróbować z 55-250 STM :)
Nie wiem jak jest z obecnie robionymi pierścieniami pod AF, ale kiedyś dawno temu, jeszcze pod analog kupiłem porządne Kenko i się po latach okazało, że wewnętrzne śluzy świetlne uniemożliwiają podpięcie obiektywów EF-S. Musiałem je rozpiłowywać mikroszlifierką. Wredny plastik, trudny do obróbki, a w nim umocowane styki.
Natomiast konwertery pod APS-C dały by radę, bo nie tylko do tele je można stosować, i w LV można. Zawszeć to jest mnożnik ogniskowej.
Od paru lat są dostępne pierścienie pasujące też do ef-s. Mają oczywisty sens od kiedy jest ef-s 60/2.8
Jeśli chodzi o pierścienie pośrednie do makro z przeniesieniem AF to mam cały komplet różnych długości produkcji Meike i dobrze działają z różnymi obiektywami, także z 55-250ISII. Problem z AF pojawia się dopiero po założeniu wszystkich na raz ale to chyba wynika z potężnego pociemnienia takiego zestawu. Wtedy ostrzę ręcznie przez LV.
A cena ciągle "na południe" :) W naszym ulubionym sklepie ;) tylko 604 złote polskie. Coś mi się wydaje, że nie ma lepszego szkła w sensie cena/możliwości :)
A przy okazji: zauważyliście, że podczas kręcenia zoom'em obiektyw wydaje delikatne brzęczenie podobne do dźwięku miecza świetlnego ;) ? Nie mam pojęcia co to jest. Dźwięk nie znika gdy wyłączymy AF i IS. Dopiero wyłączenie aparatu sprawia, że brzęczenie znika.
@jotes25 - to chyba własnie jest ów krokowy silnik STM. W technice STM chyba nie ma bezpośredniego połączenia między pierścieniami na obiektywie a mechanizmami wewnątrz. Zdaje się, że wszystko idzie przez elektrykę.
Co nie zmienia faktu, że obiektyw jest genialny i parametrami optycznymi eLkom dorównuje. A i plastikowa jakość jest całkiem przyzwoita.
@Fotopstryczek - problem w tym, że silnik chodzi dobrze ale celność staje się zerowa, jeżeli w ogóle obiektyw się na czymś skupi. Bo na ogół błądzi po całym zakresie.
Zaś nasz ulubiony sklep znajduje się daleko na wschodzie i ma w nazwie słowa value i basket ;-) Udanych poszukiwań!
No to mnie trochę krew zalewa, bo w ciągu raptem dwóch miesięcy cena spadła o ponad 100 zł i jak tak dalej pójdzie, to pewnie tymi obiektywami zaczną resztę w kiosku "Ruchu" wydawać. Zrobił się raptem 5 zł droższy od starej wersji! Chińczyk potrafi! Najwidoczniej sprzęt nabrał renomy i dobrze im schodzi, więc obniżyli cenę, aby schodził jeszcze lepiej, bo na tym się zarabia, a nie na smętnym wyczekiwaniu macanta jednego na miesiąc, który i tak kupi u konkurencji, bo taniej. Dwa tygodnie temu sprowadzałem ten lens przez swoje konto dla znajomego- wybulił 652 zł, a to ponad 50 zł taniej, niż ja. Po zrobieniu dwóch transakcji- czy też jakiejś kwocie zakupów- można już liczyć na rabaty- bez wnikania od czego to zależy właśnie z nich skorzystałem przy kolejnym zakupie dla siebie i się zrobiło jeszcze atrakcyjniej cenowo.
Swego czasu byłem szczęśliwym posiadaczem 70d z obiektywami STM (18-55, 40, 55-250) i naprawdę szacuneczek dla canona za to piękne połączenie. 55 - 250 biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości jest świetnym szkiełkiem. Na chwilę obecną z racji przesiadki na pełną klatkę zamieniłem tego zooma na 70-200 4.0 i powiem szczerze brakuje mi tego zakresu z cropem i 55-250 :) Osobiście polecam to szkiełko.
Zapytam przy okazji ten wyżej wspominany "Nasz ulubiony sklep" to który jeżeli możecie powiedzieć? :)
Value basket i zanim kupisz to poczytaj o tym xd
Z czystym sumieniem mogę polecać Value Basket oddział w Polsce jak rasowy agent ;-) Ściągnąłem czwartą przesyłkę i było warto: EOS M2 + 2/22mm STM + 3,5-5,6/18-55mm STM + lampa EX 90 + adapter EF-EOS M. Przy okazji okazało się, że ta przejściówka jest w zestawie, chociaż z opisu to nie wynikało, a więc pozytywne zaskoczenie. Zwróciłem już na to uwagę sprzedawcy. Dodatkowo dokupiłem 4-5,6/11-22mm STM. To jest całkiem klawy zestaw i bez bólu współpracuje z EF-S 4-5,6/55-250 mm STM. Nie ma pogody, więc na razie zdjęć nie za bardzo robiłem, ale jestem bardzo zadowolony z jakości całej tej optyki, a i aparat jest zupełnie niegłupi. Zauważyłem, że w instrukcji jest błąd na korzyść użytkownika- niby ma nie mieć możliwości ręcznego ostrzenia na powiększonym podglądzie z obiektywami innymi, niż jedynie dedykowane do EOS-a M (nawet z EF i EF-S), a jednak jest ta możliwość i wszystko działa, nawet z niesystemowymi szkłami. Jak się nie ma przejściówek z dandelionem to ustawia się w menu zwalnianie migawki bez obiektywu i robi się zdjęcia. Przy okazji- aparat ma polskie menu, a tej informacji nigdzie w necie nie znalazłem. A jednak jest!
Witam, podepnę się pod temat. Proszę powiedzcie czy amator odczuje różnice pomiędzy obiektywem w temacie a tym Canon 55-250 mm f/4-f/5.6 EF-S IS II.
Kosztuje 699 złotych i moje pytanie brzmi czy na początek to dobry wybór jeśli chodzi o teleobiektyw?
Nie lubię obiektywów EF-S, ale przez 55-250 IS II już przeszedłem. Chyba każdy przerabiał już to szkło. Bo na początku nie kupimy nic lepszego w tej cenie. U mnie do Canona 1100D był OK.
W Twoim przypadku do 550D też się sprawdzi. Konstrukcja STM jest lepsza optycznie i można podejść bliżej fotografowanego obiektu. Już nie 1100mm jak w wersji IS II, tylko 850mm.
Za 599zł spokojnie można go kupić Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM+GWARANCJA (4922543232) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. A czy sklep jest dobry? Tyle samo dobrego i złego o nim napisano.
Wracając do obiektywu, to o sporcie możemy zapomnieć. Ale na wycieczkę spokojnie wystarcza, no i można próbować nakręcić video.
Moim zdaniem jest to naturalne przedłużenie kitowego 18-55.
Uwielbiam obiektywy EF-S :) Jeśli 55-250, to tylko wersja STM :)
dlaczego nie do sportu? ktoś zdjęcia zrobił Canon EF-S55-250mm f/4-5.6 IS II
https://www.flickr.com/photos/ray_ray_2010/9176988585
https://www.flickr.com/photos/danielahlqvist/8023827132
paning
https://www.flickr.com/photos/danielahlqvist/8005857130
Oczywiście da się, choć niekoniecznie siatkówkę w słabo oświetlonej sali ;) Dlatego polecam też wersję STM, ona ma nieco lepszy AF. Do pełni szczęścia właściwie brakuje tylko ogranicznika zakresu.
jotes25 Dziękuję za rady :)
Pierwsze zdjęcie to porażka. Główny wirnik ma być zamknięty. Pozostałe to pojedyncze pstryki, które dobrze wyszły 1 na 100 strzałów.
Idąc na imprezę sportową muszę mieć pewność, że min. jedno zdjęcie na 10 będzie dobre. I o wymiarach 3000px na dłuższym boku. Bez względu na to czy to basen, hala sportowa, czy stadion w nocy.
Szukaj zdjęć z koszykówki na hali z tym "uroczym" obiektywem :).
Gdyby sport był taki prosty do ogarnięcia, to po co byłby fotografom sportowym Canon 1DX z 300/2,8 L IS USM.
Dyskutowałem kiedyś z oszołomem, który uważał, że sport można robić Canonem 1100D ze szkłami M42. Ale niestety do dzisiaj nie pokazał nic uczciwego do oceny.
cobalt jak najbardziej masz rację ale będę się tym zajmował amatorsko do nauki raczej pod niebem.
Panowie a co powiecie na taką alternatywę?
Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 USM III
- Powłoki Super Spectra,
- Silnik autofokusa USM,
przykład:
https://www.flickr.com/photos/richar...n/photostream/
https://www.flickr.com/photos/grungebob/3461134229
https://www.flickr.com/photos/96255730@N03/15230622163
to może lepszym pomysłem jest zostanie przy Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II ?
4-stopniowy stabilizator obrazu z automatycznym wykrywaniem panoramowania
czy dopłacić do tego poprawionego STM?
@ lukaszfatyga - jeśli myślisz a kategoriach 55-250, ewentualnie Canon 70-300 III - to nie myślałeś może o Tamronie 70-300 VC USD?
300 mm vs. 250 mm to wbrew pozorom bardzo dużo.
Miałem tego Tamrona jako następcę właśnie C 55-250 i bardzo sobie chwaliłem.