Wielkość idzie przeboleć. Może ktoś jeszcze pokusi się o jakieś zdjęcia, najlepiej z ludźmi we wnętrzach ?
Wersja do druku
Wielkość idzie przeboleć. Może ktoś jeszcze pokusi się o jakieś zdjęcia, najlepiej z ludźmi we wnętrzach ?
Tez prosiłbym o jakieś sample. Przymierzam sie do zakupu tego szkiełka.
Mam właśnie 17-40/4L Canona i Tokine 16-28/2.8. I niestety po porównaniu tych dwóch obiektywów Canonowskie szkło przegrywa z kretesem. Tokina ma ostrzejsze brzegi przy f2.8 niż Canon przy f4. Winietowanie Tokiny również jest również dużo mniejsze...
Postaram się wrzucić jakieś sample jutro, jak uda mi się sfotografować coś w świetle słonecznym.
Przymierzam się do kupna szerokiego kąta do pełnej klatki (5dmark ii). Głównie architektura i pejzaże. Myślałem o Tokina 16-28mm lub Sigma 12-24mm. Miał ktoś doświadczenia z tymi dwoma obiektywami. Wiem, że światło i ostrość, a co zatem idzie efekty uzyskane przemawiają za Tokiną. Szeroki kąt i waga za Sigmą. Czy jednak różnica pomiędzy 12 a 16mm jest aż tak widoczna ? Czytałem o bardzo małych zniekształceniach Sigmy przy 12mm, przez co można robić również zdjęcia w pomieszczeniach na czym też mi zależy. Chciałbym mieć możliwość uzyskaniu "niezwykłych" efektów bardzo szerokiego kąta. Ale z drugiej strony w takich zdjęciach głębia ostrości też dodaje plastyki i wyrazu. Proszę Was o opinie.
Fajne szkiełko kiedyś mocno myślałem o nim ale nigdzie nie mogłem go dostać. Dystrybucja leży więc pewnie serwis również. Cięższe, podobno ostrzejsze od Canona szkło. Z badania ostrości na cropach już dawno się wyleczyłem a flary przy fajnej pogodzie są zbyt duże w Tokinie. Przy aktualnej akcji zwrotu kaski dla użytkowników używających sprzętu w ciężkich warunkach Canon wydaje się lepszą opcją. Wypada poczekać na Canona 12-24 :)
Mam Canona 16- 35 i moja opinia jest uzasadniona wieloma zdjęciami robionymi tym szkłem pod słońce i praktycznie żadnych flar. A w Tokinie co rusz widać na samplach jakieś flary. Zysk jak masz jakiś problem to idź strzel se baranka o ścianę wyręczysz wtedy mnie. Skąd ty wiesz co ja mam a czego nie mam?
to moja tokina jest w takim razie zepsuta:confused:
paczę na te foty i paczę ale żadnych flar nie widzę:cry:
czy tez mam baranka strzelić???
baranek tyczył się tonu wypowiedzi a nie szkła :)
Chyba jesteś mało zorientowany w temacie bo dystrybutor jest bardzo sprawny i skutecznie odbudowuje Tokine w Polsce. Serwis prowadzi jedna z lepszych firm tego typu w południowej Polsce. Jeśli są braki z dostępnością w tym modelu to wynikają one z dużego zainteresowania. Są sklepy co to szkiełko mają w stabilnej dostępności. Co do obiektywu to może i fajny ale jakoś do mnie skutecznie nie przemawia, wolałbym kupić używany 16-35 II.
Dobrze napisałeś dystrybutor odbudowuje Tokinę czyli dystrybucja jest rozwalona. Moja wypowiedź jest poparta wyłącznie własnymi doświadczeniami z dystrybucją i wypowiedziami dilerów tej marki. Jakiś czas potrzebowałem to szkło i dzwoniąc do wielu a w zasadzie do wszystkich wymienionych na stronie Toniny w kraju słyszałem to samo, że najbliższa dostawa może za dwa miesiące może za trzy. Pewnie serwis jak piszesz Gall świetny tylko co z tego jak części nie dopłyną na czas a szkło będzie potrzebne :) Żaden sklep nie ma tego szkła w stabilnej dostępności i tu wydajesz się ty mało zorientowany Gall. Dzwoniąc bezpośrednio do dystrybutora też nie dowiesz się kiedy statek dobije do portu ze szkłami.
a ile sztuk potrzebujesz na tę chwile takiego obiektywu ? Rozumiem , że z mocowanie do canona ? Proszę bardzo, możesz nawet wybrać "lepszy" egzemplarz:
Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X 16-28mm PRO FX (Canon) - Notopstryk.pl
tak tak już do mnie dzwonili z notopstryk.pl, że już mają :) Dokładnie w dzień dostawy odezwało się do mnie wielu sprzedawców :) Pewnie sami byli zaskoczeni :) jakieś cztery miesiące od zapytania o dostępność.
No tak tylko na chwilę obecną jest dystrybutor, jest dostępność i jedynie czasami
trzeba zaczekać na następną dostawę ( 4 miesiące to przesadziłeś ) Analogicznie jest u każdego canona nikona
czy brrr... sony. Jeśli wchodzisz w temat takiej np. Tokiny ciężko ogarnąć, który obiektyw
będzie cieszył się największym zainteresowaniem.
może tak było, może nie. Ja nie miałem problemu z zakupem tego szkła w grudniu i podejrzewam że będzie coraz lepiej więc dla przyszłych pokoleń argument z dostępnością jest nieaktualny...
Kupiłem,mam,rozpakowałem ,podoba mi się :mrgreen:.Szaro jest teraz ,więc na sample przyjdzie czas,bo domowe graty to nie temat na pokaz.Pierwsze wrażenia:ostry i jasny,ciężki ,głupie ,dziwne dźwięki z AF,AF skuteczny.Drugie wrażenia:na testowych fotkach ostry,próbowałem na 2,8 przy słabym świetle.Tak na szybko mogę porównać z Sigmą 10-20 /3,5 ,którą dość długo używałem z APS-C z K-5 Pentaxa.Sigma dużo mniejsza i lżejsza,ciemniejsza sporo.Tokina : IF,to zaleta,jaśniejsza.To już na korzyść Tokiny.Najbliższe dni mają być mroźne ,ale jasne będzie więcej okazji do porównań i fotek.
Ani nikt nie chwali ,ani nie gani tego obiektywu,a dostępny jest ,ze HEJ !
Nic ciekawego nie mam ,więc choćby fotka przypadkowa:
oraz link do nieruszanej fotki
TUTAJ
Czy moglby ktos zapodac fotki na pelnej rozdzialce 16mm F2.8 i 28mm F2.8 Najlepiej takie testowe, z ktorych sie wszyscy smieja ;) Przymierzalem sie do 16-35/2.8L, ale jak zobaczylem beczke i rogi, to sie troche ostudzilem ;)
Podzielę się teraz moim nie wielkim doświadczeniem z tym obiektywem. Dużo czytałem na polskich i zagranicznych stronach o tym szkle, oglądałem dużo zdjęć zrobionych nim. Ten wątek przeczytałem 2 razy nawet. W ubiegłą w sobotę kupiłem :) Pierwsze wrażenie: duży, ciężki. Przednia soczewka ogromna, trzeba trochę uważać na nią. Podpiąłem pod 5DmkI, spoglądam w wizjer i moim oczom ukazała się cudowna szerokość :D Jak na tak duży kąt widzenia (107 stopni) ten obiektyw ma dość małą dystorsję. Przetestowałem go przez weekend. Zdecydowanie na plus jest światło i małe winietowanie. Mimo że jest to bardzo szerokokątny obiektyw, ma też małą głębię ostrości. Po dłuższym użytkowaniu z dołączonym 430exII trochę zmęczyły się ręce ale da się przeżyć. Także pierścień ogniskowej trochę męczący bo ma dość spory opór. Po za tym optycznie jest bardzo dobrze. AF celny, zrobiłem 300 zdjęć i trafiał w ok 95%. Demonem prędkości nie jest ale radzi sobie bardzo dobrze, jedynie pod ostre światło potrafi zgłupieć czasami. Wykonanie obiektywu wydaje się być pancerne i chyba świnię można nim bić zamiast obucha :)
W skrócie:
+ dobry AF
+ mała winieta
+ mała dystorsja
+ światło 2.8
+ mała głębia ostrości
+ solidne wykonanie
+ bardzo dobry optycznie
+ na FF te 16mm to aż 107 stopni
+ przystępna, a nawet niska cena jak za tak dobry obiektyw
- ciężki
- pierścień ogniskowej stawia za duży opór
- przednia soczewka narażona kontakt z paluchami itp itd
Na koniec kilka sampli. Wywołane z RAWa
1. 5D, 16mm, F5, 1/100s, ISO500
2. 5D, 16mm, F2.8, 1/60s, ISO800
3. 5D, 16mm, F3.5, 1/100s, ISO1000
4. 5D, 16mm, F2.8, 1/200s, ISO200
5. 5D, 28mm, F3.5, 1/100s, ISO1000
Nęci mnie strasznie ta Tokina, w zasadzie jedynie co mnie stopuje to 28mm na długim końcu i waga ;)
Piszesz o małej głębi, możesz bardziej rozwinąć? ;) tzn. czy jest mniejsza od innych 16tek 2.8?
Nie miałem styczności z innymi obiektywami tego typu ;P jak się zainteresowałem tym szkłem myślałem że na 16mm nie będzie takiego ładnego rozmycia tła ale po zakupie pozytywnie mnie zaskoczył :)
Aha, myślałem że porównywałeś z jakimś...
Jej brak w 17-40 mnie denerwuje ;) tylko to, bo innych wad nie zauważyłem..., a to w sumie nie tyle wada co specyfika.
28mm w tej tokinie o tyle denerwuje, że trzeba przymknąć gdzieś do f/4 żeby było dobrze, przynajmniej w mojej sztuce... za to 16-24 ładnie ostre od 2,8... brzegi dobre od f/5,6 na wszystkich długościach
Siemanko,
mam Canona 28 i Zenitara 16mm no i ostatnio przyszło mi do głowy pozbyć się ich na rzecz tej Tokiny... możecie coś doradzić ? Jako zamiany zenitara mi nie szkoda to się zastanawiam jedynie nad tym Canonem... Czy na 28 i f2,8 jest faktycznie tak sobie? Myślałem również nad zostawieniem tego Canona 28 i kupno Samyanga 14mm ale będąc na targach miałem przyjemność bawić się tym obiektywem i byłem pod pozytywnym wrażenie. No i zdziepko mi namieszał w głowie ;)
Do fotografowania na zewnątrz Tokina jest rewelacyjna,wewnątrz również bardzo dobra.To moja ocena po różnych próbach w słabym oświetleniu.
http://www.youtube.com/watch?v=-jn-YMuhuB0 takie porównanko...
Podejrzewam że dla każdego "tak sobie" to co innego. Wysyłam sampla z 6D 28mm 2.8 ... Dla mnie "daje radę"...
https://www.dropbox.com/s/q6wom3j1ii1nvg7/_MG_1794.CR2
Sample z C28 mnie nie interesują... bardziej porównanie tych 2 szkieł... na 28mm ;)
Ok, ale sęk w tym że takiego samego kadru nie da rady zrobić ;)
Czy możesz zrobić 2 takie same kadry z Tokiny i Canona na 28mm tokiny na f2,8 i canona na f1,8 + f2,8 ? To spełniło by moje oczekiwania :)
I jeśli to nie problem to w jakiś oświetleniu dziennym... chodzi mi również o porównanie bokechu ;)
Niestety. Nie mam Canona 28mm.
no i mam dylemat... tokina czy wystarczy samyang ;)
bier tokine Morfi, nie baw się w manuala
Dziś kupiona Tokina, ale chyba jutro do zwrotu.... :( Do tej pory zawsze używałem stalek i przyzwyczajony jestem co do ostrości. Ale jak podpiąłem tokine to ręce załamane, na 2.8 takie mydło ze można zaraz do wanny wskoczyć
tutaj cropy prosto z puszki z samego środka zdjęcia. Czytając opinie sprzed roku, może dwóch i mając do czynienia na aps-c z Tokina 11-16, nie bałem sie wziałem w ciemno 16-28, ale niestety chyba jest bardzo mocny rozrzut jakościowy. Oceńcie sami, ja z zoomami mało miałem do czynienia..
sample RAW do JPG prosto z puchy
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 4b1c9a69d583c.jpg
za 8 min (upload) dam linki do oryginalnych zdjęć
No jest kiepska sztuka jak by nie patrzeć..
@kymaj ostrzyłeś na live view? Mój egzemplarz potrzebował znacznej korekty AF.
tutaj duze sample
16mm f2.8.jpg - Speedy Share - upload your files here
16mm f5.6.jpg - Speedy Share - upload your files here
28mm f2.8.jpg - Speedy Share - upload your files here
28mm f5.6.jpg - Speedy Share - upload your files here
Ostrzyłem normalnie, ale przed każdym ostrzeniem , przeostrzałem
Pelson ale przy takiej odległości od obiektu z tego co mi sie wydaję nie potrzeba za bardzo korekty AF, a poza tym widać wyraźnie że 28mm jest masakryczne, 16mm o wiele lepsze
Zdzwiwiłbyś się...
To podobno występująca od czasu do czasu cecha tego obiektywu
Nic z tego nie zrozumiałem ;)
Live view żeby upewnić się że na 2.8 masz obiekt w centrum GO... a później można zacząć się martwić...
Więc tak, na Live robiłem wychodzi tak samo
Co do przeostrzania, którego nie zrozumiałeś wytłumaczę łopatologicznie bo żaden ze mnie polonista. Stawiam sprzęt na statyw, ustawiam f2.8 ostrze tam gdzie mi sobie leci w tym wypadku trafiło na szyld "Społem" - robię zdjęcie, następnie zmieniam sobie na f5.6 , przystawiam cos blisko obiektywu np dłoń, ostrze na dłoń ( w tym wypadku szyld jest poza GO) zabieram łape i ostrze ponownie na szyld "Społem" i robie zdjęcie.. ;)
tutaj akurat nie od czasu do czasu.. tylko cały czas