Lampy Move wspólpracują z wyzwalaczami Yongnuo RF-603 II?
Bo widzę, że pojawił się u kogoś z tym problem.
Wersja do druku
Lampy Move wspólpracują z wyzwalaczami Yongnuo RF-603 II?
Bo widzę, że pojawił się u kogoś z tym problem.
Proszę o informację czy toś ostatecznie przetestował nową serię lamp z wyzwalaczami Yongnuo? Planuję zakup kilku lamp a posiadam już duży zestaw wyzwalaczy RF-602 i wolałbym żeby wszystko działało jak należy.
Ja kupiłem Move i działa bez problemu z Yongnuo RF-603 II.
Trochę odgrzewam temat, kupiłem zestaw Quantuum Move 400 kit, do tego dokupiłem Quantuum Navigator. Niestety, okazało się, że Canon 700D w trybie Live View nie obsługuje lamp zewnętrznych bez TTL (potwierdzone w ich supporcie, a ponieważ używam manualnych szkieł, stąd potrzeba LV). Na rynku dostępne są wyzwalacze Yongnuo 622C, które podobno przenoszą dane TTL, czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia podobnego układu, tzn. czy na Canonie z trzycyfrowej serii z LV z tymi wyzwalaczami zadziała wyzwolenie tych (lub ewentualnie innych) lamp po przewodzie synchronizacyjnym z Yongnuo 622C lub innego, podobnego wyzwalacza?
1dx z yn622 nie wyzwala pulse pro i raczej innych też w jakimkolwiek trybie, czy to przewodowo czy też nie. Myślę, że u Ciebie też tak będzie. Swoją drogą ettl w lampach studyjnych quantuuma?
Takie czary jak z błyskaniem systemówką w fotocelę studyjnej? Napiszcie mi co i jak połączyć i w jakim trybie, to sprawdzę.
Do Canona wyzwalacz-nadajnik, obsługujący E-TTL, do lampy studyjnej odbiornik złączem synchro, i zdjęcie w trybie Live View - błyśnie, czy nie? :) P.S. Wczoraj sprawdzała mi to koleżanka na swoim 5D, przy czym jej wyzwalacz także nie obsługuje E-TTLa, i u niej też w LV błysku nie ma, więc to nie jest cecha jedynie trzycyfrowej serii... Dzięki za pomoc!
Temp. Przeczytaj post nr 55.
czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej o quantuum - coś o firmie jako takiej bo mam lekkie zamieszanie - jaka to firma, skąd, czy to się do czegoś nadaje, czy quantuum to to samo co quantum (bo takie lampy też są) - o co chodzi z tymi nazwami - czy mógłby mi to ktoś naświetlić najlepiej jak chłop koniu żebym się nie musiał domyślać bo chcę coś kupić i nie wiem czy warto.
Związek ma taki sam, jak (hipotetyczne) lampy "Jaś Studio Flash" - jak zamówisz odpowiednio duża partię, to Chińczycy nadrukują Ci wszystko co zechcesz (to importer, od dobrych kilku lat na rynku).
eska, ale czytałem też w zagranicznym teście tych YN622 (YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC), że one właśnie wyzwalają lampy w LV (w sekcji "GREAT FEATURES"). Jednak jako pstrykacz niekomercyjny zanim dorzucę do 2000 PLN za lampy kolejne 360 na wyzwalacze, wolałbym mieć to sprawdzone ;-)
witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
Najtańszy jednokanałowy wyzwalacz radiowy chińskiej produkcji, na alle. bywają używane nawet od 40zł za zestaw (nadajnik+odbiornik).
Uprzedzając zastrzeżenia kolegów ("niepewny, sam błyska" itp): jeśli baterie (baterie, a nie akumulatory) są sprawne, a w pobliżu nie ma żadnego nadajnika radiowego (telefon jest nadajnikiem radiowym) to na typowych dystansach kilku metrów pewność wyzwalania jest bardzo zbliżona do 100%. Obrazowo: jeśli ktoś z telefonem w kieszeni oprze się o statyw na którym jest lampa i wyzwalacz, mogą być problemy, jak zacznie rozmawiać, wyzwalacz może "zacząć żyć swoim życiem". Jeśli się odsunie na 1m, problemów nie zaobserwowano.
Chyba, że potrzebujesz synchro z krótkimi czasami, to już nie będzie tanie.
a zasilanie w plenerze jak najtaniej ;)
np. dobrej jakosci przetwornica z zasilaniem z samochodu
odgrzebuję temat, otóż posiadam dwie lampy quantuum move 300 i wyzwalacze tej samej firmy. Niestety tak jak bylo tu wspomniane wcześniej w trybie live view lampy nie wyzwalają się. Czy ktoś doszedł może do tego jak i czym wyzwolić lampy w trybie lv ? Muszę robić zdjęcia swojej twarzy i nie wiem jak obejść ten problem :(
dodam jeszcze, że kabel synchro dołączony do lamp nie wchodzi do mojego aparatu - canon 650d
Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to + 1 szt. tego. To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego, dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze :)
No niestety, również mam Navigatora :) Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV :D
Podepne sie tutaj bez zakladania dodatkowego tematu.
Otoz sprawa wyglada tak:
Przymierzam się do zakupu trzech lamp do domowego studio i chciałbym podjąć decyzję w pełni świadomie. Przestrzeń jaką dysponuję ma 4-5m X 7m na 2.7m wys, w tym na 4-5m będzie ewentualne stanowisko/tło. Zdjęcia jakie będę wykonywał to zdjęcia przedmiotów, beauty, portret. Proszę Was, jeśli mogę, o odniesienie się do tego czy właściwie przeliczam moc lampy i odpowiedź na pytania, które mi się nasuwają. Mam nadzieje, że nikogo nie zabiję długością posta.
Wzór dla iso 100 to LP / odległość od obiektu w metrach = przysłona
..stąd dla lampy o LP 65 w odległości 1.5m od obiektu, ustawionej na:
pełną moc - 65 / 1.5m = f43, (1m-f65, 2m-f32.5)
1/8 mocy - 65 / 8 / 1.5m = f5.4
1/16 mocy - 65 / 16 / 1.5m = f2.7
min moc - 65 / 32 / 1.5m = f1.35 (1m-f2, 2m-f1)
Wychodzi z tego, że âgołą" lampą o LP65 przy odległości 1,5m od obiektu, przy iso 100 powinienem teoretycznie bez problemu wykonać zdjęcia w całym zakres dostępnych dla ludu przysłon.
Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.
Teraz pytanie, czy ta lampa Lampa światła ciągłego 1000W z soczewką Fresnela FreePower WSOC-FP-HIQ1000 - sklep Fripers.pl sprosta zadaniu? Czy moze jest za mocna? Prosze o porade.
Nie będę się upierał, że wspominają o tym wszędzie ;-) ale Twoje obliczenia są prawidłowe dla czasu synchronizacji i dłuzszego. Czas samego błysku jest znacznie krótszy.
Generalnie: ilość światła zastanego zależy od przysłony i czasu naświetlania a ilość światła błyskowego zależy od przysłony i mocy lampy (mocy w relacji do odległości od obiektu). W ten sposób, na obrazku, możesz regulować proporcje światła zastanego i błyskowego.
Z LP podawaną dla lamp może być różnie, lampa A może mieć podaną LP z reflektorem standardowym o "groszkowatej", bardziej matowej powierzchni, lampa B dla reflektora standardowego o bardziej "lustrzanej" powierzchni, i to (oprócz kształtu reflektorów) także może mieć wpływ na ilość światła. A jak zamiast takiego reflektora założysz softbox albo "słoneczko" z plastrem miodu, to wyliczenia zupełnie stracą rację bytu.
Reflektor 1000W powinien Ci wystarczyć, ale zanim kupisz trzy takie, stań sobie na miejscu modelki, w odległości 1.5-2m od reflektorów, włącz takie dwa świecące "na ostro" wprost na Ciebie, i zastanów się, czy na pewno chcesz mieć światło ciągłe. Aha, sprawdź jeszcze jaką masz obciążalność instalacji elektrycznej, bo może się okazać, że w Twoim studio nie będziesz mógł użyć takich trzech lamp jednocześnie.
http://www.ebay.co.uk/itm/Godox-Pro-...oAAOSw3ydVrjrJ
Das Blitzgerät Quantuum Move 400 ***3 Tage Lieferzeit UPS Kurier*** | eBay
Godox= Quantuum?
Wydaje mi sie ze to firma krzak :)
Po co przeplacać skoro naklejki są równie ładne :)
A Quantuum to nie firma krzak? :D Przecież to chiński plasticzany szrot :D W Stanach nawet nie mogą tego pod swoją podrabianą nazwą sprzedawać :D
Jesli te plastiki to jedno i to samo to czemu winduje się akurat Quantuum jako cos wytwornego?
Mam dwie lampy Godoxa. Odpoczywają co 30- 40 klatek w dalszym ciaglym uzytkowaniu balbym sie ze dojdzie do samozaplonu octy 160.
Skoro Quantuum i Godox to to samo apeluje do ludzi wolnych wsi i miasteczek.
Nie Przeplacajcie :)
Serio winduje się Quantuum jako coś wytwornego? Świat się kończy, haha :D Oczywiście zgadzam się z przedmówcą, jeśli ktoś chce kupić badziew, to lepiej kupić najtańszy badziew, niż jakiś "promowany" :D
Instalacja wytrzyma spokojnie :) Zastanawiam sie wlasnie czy wchodzic w swiatlo stale czy wystarczy lampa blyskowa.Cytat:
Reflektor 1000W powinien Ci wystarczyć, ale zanim kupisz trzy takie, stań sobie na miejscu modelki, w odległości 1.5-2m od reflektorów, włącz takie dwa świecące "na ostro" wprost na Ciebie, i zastanów się, czy na pewno chcesz mieć światło ciągłe. Aha, sprawdź jeszcze jaką masz obciążalność instalacji elektrycznej, bo może się okazać, że w Twoim studio nie będziesz mógł użyć takich trzech lamp jednocześnie.
Co do Quantuum to wiadomo chinszczyzna ale w dobrej cenie i miare dobrej jakosci :)
Światło stalę do krecenia filmów a błysk do foto. Usmazysz modelke przy tych Fresnelach a jak zacznie sie z niej woda wylewać i puder z makijazem zacznie splywać wraz z potem moze byc krucho. Chyba ze to droga do aktu w ten sposób w prawdzie nie próbowalem ale latem jak gorąco to działa :P
A teraz na powaznie.
Zainwestuj raz a dobrze i prawidlowo. Jest masa materialow na Ytube co i jak z kazda lampą krok po kroku co z czym i do czego.
https://youtu.be/pyJ3YRMnqto
Mam Move 300 i po kilkustet błyskach padła żarówka światła ciągłego. Trochę za szybko.
Mi odpadło to mleczne szkło z żarówki modelującej przy chyba piątym użyciu, ale teraz pytanie, czy można oceniać jakość całego produktu przez jakiegoś cienkiego producenta żarówek?