81. Spoko ale 82 wydaje mi sie ze moglbys troche lewa strone rozjasnic tak by glowa i szyja ptaka byla bardziej czytelna..
Wersja do druku
81. Spoko ale 82 wydaje mi sie ze moglbys troche lewa strone rozjasnic tak by glowa i szyja ptaka byla bardziej czytelna..
81 jest lepiej, płot po lewej stronie trochę przeszkadza, ale ujęcie ok. 82- pokusiłbym się o zrobienie zdjęcia pokazującego lustrzane odbicie łabędzia w wodzie;)
@ ernest319 82 faktycznie mogłem rozjaśnić głowę i szyję, ale nie pomyślałem wcześniej o tym.
@ słowiczek 82 to chodzi Ci żeby wykadrować ciasno samego łabędzia i jego odbicie? próbowałem tak, ale jakoś mi nie pasowało.
IMHO
79
Stalowy ptak lepiej ujęty/ciekawszy niż te żywe następne .
Dziękuje za odwiedziny.
Stalowe ptaki lepiej wychodzą bo częściej je fotografuję, zawsze wiem kiedy latają, a do zwykłych ptaków brakuje mi niestety czasu i cierpliwości:(
Trochę zdjęć z Red Bull Air Race w Gdyni:
83.
Extra 330 LX | Red Bull Air Race by f1_mirage, on Flickr
84.
85.
86.
Zivko Edge 540 | Red Bull Air Race by f1_mirage, on Flickr
87.
88.
89.
90.
Powoli nadrabiam zaległości w obróbce, druga część zdjęć z pokazów w Belgii:
91.
F-16 A | Belgian Air Force by f1_mirage, on Flickr
92.
PC-7 | Swiss Air Force by f1_mirage, on Flickr
93.
MB-339 PAN | Italian Air Force by f1_mirage, on Flickr
94.
MiG-29 A | Polish Air Force by f1_mirage, on Flickr
95.
Hawk T.1 | RAF by f1_mirage, on Flickr
96.
Rafale C | French Air Force by f1_mirage, on Flickr
97.
MiG-29 A | Polish Air Force by f1_mirage, on Flickr
Dla mnie foty 91 oraz 95 kozak!
Dzięki, ciesze się, że coś się spodobało.
@crasta
Niestety za późno zobaczyłem, że można było starać się o akredytacje i zdjęcia tylko z plaży ogólnodostępnej.
Jeszcze kilka z Belgii, już niewiele zostało do obróbki:
98.
MB-339 NAT | UAE Air Force by f1_mirage, on Flickr
99.
MB-339 NAT | UAE Air Force by f1_mirage, on Flickr
100.
Mi-24 V | Czech Air Force by f1_mirage, on Flickr
Mi 24 super !!!
Dzięki:)
Dziękuje:)
Staram się wyciskać jak najwięcej ze swojego sprzętu, ale czasami przydałoby się więcej milimetrów. Niestety na lepszy obiektyw na razie nie mogę sobie pozwolić. Jednak puszkę może zdążę wymienić przed airshow w Radomiu.
70-300 bedzie dawac rade na Skaryszewskiej ;).
Jak do samolotów to tylko 100-400 nie ma co się bawić w półśrodki.
Byłem już na poprzednim airshow na Skaryszewskiej i wiem że 70-300 daje radę, ale do ciekawszych kadrów przydałoby się więcej, niektóre moje zdjęcia to duże cropy. 100-400 jest w planach, ale jeszcze nie na ten rok niestety:(
101.
Hawk T.1 | RAF by f1_mirage, on Flickr
102
:!:
świetne
Fajne foty, jest co oglądać.
Dzięki za odwiedziny i opinie :)
Dla mnie 104 i 106.
Strasznie mnie korci aby w tym roku urwac się do Belgi na takie pokazy ale jak narazie brak kasy i ludzi chętnych.
Fajne. Dla mnie wygrywają 102 i 104. W 104 fajnie by było gdyby słońce nie było aż tak prześwietlone ale nie wiem czy w takich warunkach jest to w ogóle wykonalne :confused:
Dzięki za komentarze :)
@crasta w tym roku w Belgii tak dużych pokazów nie będzie, ale i tak fajnie zapowiadają się pokazy w Sanicole, szczególnie w jeden dzień gdy loty są wieczorem i w nocy. Niestety ja w tym roku nie dam rady jechać gdzieś dalej, jedynie z zagranicznych planuję Ostravę i może Sliac.
@piwko co do 104 to ze słońcem można by się pobawić w obróbce, raczej za wysoko jeszcze było żeby nie wyszło zbytnio prześwietlone. Mi to nie przeszkadzało i dlatego tak zostawiłem.
Teraz kilka zdjęć z lotniska w Amsterdamie, na które się wybrałem przy okazji tych pokazów.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
Amsterdam - muszę się tam kiedyś wybrać ;)
112 - szkoda, że ostrość uciekła z tyłka :(
Zbliżenia bardzo fajne :)
Dzięki :)
112 - ostrość trochę uciekła, ale i tak jestem zadowolony z tego zdjęcia bo to pierwsze próby w nocy, a z ręki te 1/10s ciężko utrzymać.
Amsterdam do fotografowania pasażerskich to chyba najlepsze lotnisko w Europie, super miejscówki do focenia i ciekawe maszyny.
@Mirage- ja jak narazie na ten rok planuje pojezdzic po naszym podwórku(Radom, Poznań) itp.
A co do cywilnych to fajne zdjecia ale bardziej mnie kreca wojskowe samoloty.
I jeszcze jedno pytanie do foty 111- mieslicie jakies specjalne wejsciówki czy to taka miejscówka??
Kilka zdjęć Turkish Stars z wczorajszego pokazu w Poznaniu:
120.
121.
122.
123.
124.
125.
120-świetne
4 jest super :)
Lotnicze świetne ale i te z wakacji (117-119) też mi się bardzo podobają.
Ładnie pokazani Turkishe! Słońce od właściwej strony i od razu widać efekt:)
Dziękuje, jeszcze kilka zdjęć z Aerofestivalu może wrzucę, ale to może w następnym tygodniu. W sobotę następne pokazy w Dęblinie i jeszcze treningi przed nimi już trwają od środy. Na razie takie 3 zdjęcia z tych treningów:
126.
127.
128.
Gdzie stałeś na tych trenningach ?
Będę w sobotę i zastanawiam się czy lotnisko, czy pod płotem ?
Daj wskazówki, proszę.
Stałem przy podejściu do pasa 30, Bobrowniki ul. Długa. Na lądowania jest dobrze, bo wszystko podchodzi bardzo nisko, ale same pokazy to żeby coś sensownego ustrzelić to trzeba wejść na teren lotniska. Śmiglaki to nawet nie zbliżały się do płotu, więc nie dało rady ich sfocić, a zespoły też ciekawsze figury to zbyt daleko od tej miejscówki. Niestety nie ma w Dęblinie takiej miejscówki jak w Radomiu Skaryszewska, a poza tym byłoby pod słońce. Ja na pewno w sobotę wchodzę na teren lotniska. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj.
Ok. Dzięki. Też właśnie myślę że w tym przypadku to lotnisko będzie najlepsze. Jak Cię rozpoznać? ;)
Będę miał na sobie koszulkę EPRA Spotters z Orlikami z przodu, może rozpoznasz :)
A ja Dywizjon 303 ;)
Druga i chyba ostatnia wrzutka z Poznania:
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
132 i 140 szczególnie mi się podobają, chociaż wszystkie bardzo dobre!
We wtorek miałem okazję fotografować samoloty na terenie bazy w Łasku, pogoda nie dopisała, było cały czas pochmurnie i deszczowo. Trochę zdjęć jednak udało się zrobić i oto efekty:
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.