Zerknij na to screen shoots ktore podeslalem, u mnie panel z suwakami mozna sciagnac niemal do 1/3 ekranu monitora. W 4 nie ma na to szans. Moze to tylko dlatego ze to wersja i beta i jej blad ktory mi pasuje. Pracuje na win 8.
Wersja do druku
u mnie jest dokładnie tak samo, jak na 4.
sprawdzaliście może automatyczne funkcje korekcji perspektywy (czy jakby ktoś wolał - prostowania linii)? z moich doświadczeń wynika, że opcje te działają zupełnie nieoczekiwanie i nieprzewidywalnie - czasem przy łątwych, jakby się zdawało, zdjęć do prostowania gubi się zupełnie, za drugim razem idealnie prostuje zdjęcie, które wydawałoby się trudne dla mechanizmów obliczeń lightrooma...
Sprawdzałem, jest tak jak piszesz. Nieobliczalny ten mechanizm jest na chwilę obecną.
Lightroom 5 jest juz w sprzedazy.
Od wczoraj testuję wersję komercyjną LR5. I jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkością pracy w stosunku do LR 4.4. Chyba się skuszę zastanawiam się jednam czy chwilę nie poczekać może cena ciut spadnie.
Testowalem Betę na Win i na Mac. Stabilniejsza na Mac ale nieraz funkcje 'prostowania' trochę malo pomagaly. Ja sie wstrzymam, aż będzie wiadomo ze wersja jest stabilna...
Właśnie testujący Betę, mogą brać ją za punkt odniesienia, też ją testowałem. Różnica między szybkością pracy w finalnej wersji jest znaczna, przynajmniej w moim odczuciu.
No to są dobre wieści bo beta w/g wielu była wolniejsza od 4-ki.
Z telefonu
Też odnoszę wrażenie że jest lepiej od 4-ki na moim już leciwym komputerze.
Pobawiłem sie godzinkę +, i macie rację - jest sporo szybsza od Bety....
No dobra, to się pewnie trzeba zdecydować ;)
Wersja 5 jest najlepszą od początku, nie da sie ukryć. Poczekam jeszcze ,moze coś w praniu wylezie ;)
Poza skalowaniem fontu co bylo dla mnie istotne wydaje sie byc szybszy. Uzywam jej tez na mac book pro w ktory wpakowalem SSD, tu na smart preview smiga jak zloto bo jak wiadomo sa one duzo mniejsze jak rawy. Mimo wszystko polecam wowczas wyrenderowanie podgladow 1:1, wydaje sie ze wtedy jest jeszcze lepiej. Mozliwosc edycji samych smart preview pozwala na uzywanie malego wewnetrznego ssd bez koniecznosci podlaczenia talerzowego dysku, to znacznie wydluza uzycie baterii.
Proszę o informację dotyczącą licencji LR5. Czy jak zakupię wersję komercyjną będę mógł zainstalować zgodnie z prawem na moim MBP i iMAC-u?
@kosa666
Rozumiem ze pytasz o wersje standalone nie CC ?
Tak, maksymalnie na 2 maszynach. Obie na 1 typie systemu operacyjnego (albo na dwóch Macach, tak jak piszesz - albo na 2 maszynach Windoze). Jesli masz dual boot potrzebujesz 2 licencje...
Nie możesz ich używać równocześnie...
Patrz: http://helpx.adobe.com/x-productkb/p...ments-faq.html
i: http://helpx.adobe.com/x-productkb/p...-products.html
Nie uzywalem LR 5 Beta ale w porownaniu z 4 o wiele szybszy.
Szybszy import zdjeć jak i export z RAW do JPG.
ja sprawdze wieczorem, zaraz kupuje ubgrade do ver 5
ciekawe jak bedzie z ta 5 bo 4 mialem wrazenie ze jednak szybciej chodzi na macu niz na win.
Mam pytanie do użytkowników Lightrooma. Czy karta graficzna ma wpływ na prędkość działania programu? Czy tylko procek i ram jest ważny?
LR nie wykorzystuje karty do obliczeń. Wg ich oficjalnych tipsów: Optimize performance - karta nie ma żadnego wpływu, chociaż wersja oprogramowania karty i ew. ustawienia optymalizacji mogą mieć wpływ na wyświetlanie.
Zdecydowanie szybsza, trzeba będzie się przesiąść z czwóreczki :)
Zamówiłem upgrade :) jutro instaluje i testuje
Czy ktoś może wie, jak wygląda kwestia zakupu wersji studenckiej? Trudno cokolwiek znaleźć w sieci na ten temat, a ciekawi mnie najbardziej kwestia weryfikacyjna - bo podobno trzeba przesłać do Adobe skan legitymacji i dopiero wtedy otrzymuje się klucz aktywacyjny. Może wiecie coś więcej na ten temat?
Cześć,
"UWAGA:
Przed zainstalowaniem programu należy wysłać do firmy Adobe formularz zawarty w pudełku i potwierdzenie uprawnień, aby uzyskać numer seryjny.
Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli są dostępne dla następujących osób:
Studenci — studenci szkół wyższych, zdefiniowanych jako publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne szkoły wyższe (w tym wyższe szkoły społeczne, młodzieżowe i zawodowe), które są akredytowane i wymagają odpowiednika co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu
Uczniowie szkół podstawowych i średnich — uczniowie akredytowanych szkół podstawowych lub średnich publicznych lub prywatnych nauczających w pełnym wymiarze czasu
Wykładowcy i inni pracownicy instytucji edukacyjnych — nauczyciele i inni pracownicy zatrudnieni w akredytowanej instytucji edukacyjnej, takiej jak szkoła podstawowa lub średnia albo uniwersytet lub inna szkoła wyższa (również prywatna)
Aby uzyskać numer seryjny, należy wykonać czynności opisane na stronie:
Adobe — realizacja zamówienia wersji Student Edition
Oprogramowanie w wersji Student and Teacher Edition można używać zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych."
Cytat z jednego z polskich sklepów sprzedających Lightrooma.
pozdrawiam,
Daniel
Dzięki wielkie. Trochę z tym zachodu widać, ale zniżka prawie 50% piechotą nie chodzi. :D
Corka zamawiała Adobe suite jakiś 4-mce temu:
1. Rejestracja na stronie Adobe.
2. Wysłanie skanu legitimacji, i po dniu przyszedl mail z aktywacją.
Totalnie bagatelna sprawa.
Moja córka ma 9 lat i jest uczniem drugiej klasy szkoły podstawowej. Jeżeli dobrze zrozumiałem jest ona uprawniona do zniżki edukacyjnej? i że może sobie to zainstalować na maksymalnie dwóch komputerach?
Z góry dziękuję za pomoc
Hm... Musisz chyba zapytać Adobe - podejrzewam ze dla nich liceum a podstawowka to to samo. Ale może dla nich to jednak różnica czy Szkola podstawowa czy ponadpodstawowa. Można pewnie zapytać sklep np. Cortland.
Check it !
Tak 2 komputery, na zasadach jak pisałem wyżej...
no właśnie z tego tekstu wynika, ze podstawówka też w to wchodzi...
A na stronach Cortland jest dokładnie to samo info:
"Osoby uprawnione
Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli są dostępne dla następujących osób:
(...)
Uczniowie szkół podstawowych i średnich — uczniowie akredytowanych szkół podstawowych lub średnich publicznych lub prywatnych nauczających w pełnym wymiarze czasu
(...)"
Pragnąłbym jedynie zwrócić uwagę na to, że licencje Adobe typu edukacyjnego (STE - student & teacher edition) są imiennie na daną osobę, a nie na stanowisko komputerowe, na którym ktoś pracuje. To znaczy, że w myśl tej licencji jeżeli dany uczeń zainstaluje sobie na swoim komputerze Photoshopa lub Lightrooma STE, to tylko on (i żadna inna osoba, mogąca również korzystać z danej maszyny) może pracować na takim programie. Jest to niuans, ale dość istotny. Być może coś się zmieniło od czasu, kiedy się dokładnie w to wczytywałem (w czasach premiery CS6), więc przepraszam gdyby teraz stan rzeczy był jednak inny.
mnie dziwi jedna rzecz - beta 5 działała pod vistą, wersja finalna nie... jestem ciekawy dlaczego...
Ciekawe - a nie jest to może x64
nie, próbowałem zassać próbną wersję finalnej 5, w wymaganiach sprzętowych stoi, że musi być win7 bądź nowszy, próbuje zassać, ale z cc wylatuje komunikat, że mam nieprawidłowy system (vistę)... no cóż.
No tak... Po prostu nic starszego od win 7 nie zadziała : http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...ghtroom-5.html
Właśnie zainstalowałem finalną wersję i musze powiedzieć, że mocno dostała kopa aplikacja. Program odpala chwilę po czym gotowy do pracy, poukrywałem sobie tylko niepotrzebne moduły. Miniaturki migiem się wczytują, pędzle, suwaki reagują natychmiastowo. Wreszcie ten program działa tak jak powinien.
A teraz o problemach: na dole następującej strony:
http://blogs.adobe.com/lightroomjour...available.html
Mamy na razie jeden z najpoważniejszych: "Images exported at less than 1/3 of their original size may not retain Output Sharpening and Noise Reduction settings" ....
...dyskusja tu: http://forums.adobe.com/thread/1229132?tstart=0
I miejsce z pełniejszym opisem problemów : http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/
Na allegro sa Aukcje typu Lightroom v4 EN + DARMOWY upgrade do v5.
Cena to 444 zł vs. okolo 540 za "gotowa" wersje v5 --- czyli okolo 100 zl roznicy.
Cytat z jednej z aukcji:
"Dla Adobe Lightroom v.4 ENG Win/Mac Box kupionego po 10-06-2013 do końca sierpnia 2013 przysługuje bezpłatny upgrade do v. 5 !!!!
Wystarczy zarejestrować produkt na stronie Adobe i przesłać na pomoc@adobe.pl scan dowodu zakupu i numer seryjny produktu."
OK... czy taki tanszy zakup ma jakies wady?
- moze brak mozliwosci przyszlego upgrade'u do v6??
- cos innego??
21 maja 2013 kupiłem ze strony Adobe w promocji LR4 za 89euro. 3 tygodnie później kupiłem upgrade do LR5.
Po przeczytaniu powyższego postu zacząłem szukać i okazało się że powinienem dostać upgrade za darmo.
Upgrade policy after product announcement
Przed chwilą rozmawiałem z reprezentantem Adobe i pieniądze będą zwrócone. Super bo mam Lr4 i Lr 5 za 89euro :p
a gdzie sa promocje za euro?
Bo promocje za dolary juz widzialem... ale nas tu w PL one nie dotycza.
nie cedz tak przydatnych informacji :) przez jaki polski portal? :)
Ktoś po prostu napisał na innym portalu fotograficznym że w tej chcwili jest promocja na LR4 po wpisaniu kodu LIGHTROOM33, który to zmniejsza cenę o 33%. Tak jak ja piszę, że w tej chwili jest promocja na Adobe Photoshop Elements 11 & Adobe Premiere Elements 11 po wpisaniu kodu PEPE30 i jest ona na 30%. Żadna tajemnica, to jest oficjalnie na stronie Adobe.
Zobacz tutaj Lightroom 5 is out..... - Page 10 - Canon Digital Photography Forums post 144. Facet napisał że kupił ponad rok temu i też mu uznali bo nie zauważyli roku 2012.
Teraz właśnie patrzę w historię swoich zamówień i widzę że odbyło się w to w taki sposób, że anulowali mi upgrade LR5 ten który zrobiłem przez internet i wyślą mi pudełkową wersję, więc jeszcze lepiej.
Potwierdzam, że serwis Adobe działa błyskawicznie, zarejestrowałem program w sobotę wieczorem, a w poniedziałek z samego rana już miałem kod na mailu. ;)
Program bardzo fajny ale niestety u mnie na win 8 64 sie co jakis czas sypie. Najczesciej przy przegladaniu duzej ilosci zdjec w library, win go zamyka bo odkryl blad.. Zainstalowalem go ponownie i przez chwile nie bylo problemow, ale szczescie nie trwalo dlugo. Moze dodam ze z 4 na tym kompie dzialala normalnie. Czy ktos mial podobny problem i dal sobie z nim rade?
Mam tak samo na Win7
Nie jestesmy sami, ale rozwiazania nadal brak. Oto dokladnie taki sam problem: Lightroom 5 Crashes Randomly and Frequently (Windows)