Z wczoraj.
Załącznik 174
Wersja do druku
Z wczoraj.
Załącznik 174
Raaaaaany ja też tam chce ;-) Czy ktoś wie z bardziej obeznanych, czy jest realna szansa na krokusy po 28 kwietnia?Wybieram się na weekend majowy w Gorce i chciałem wyskoczyć na krokusy jednego dnia :-) tylko czy one tam będą jeszcze kwitły...
Moim zdaniem całkiem realna, bo wiele miejsc jest jeszcze pod śniegiem.
Niektóre krokusy próbują się nawet spod niego przebijać :).
Załącznik 175
Świetne!!!
A wiosna w tym roku rzeczywiście nietypowa. U mnie w ogrodzie forsycje nadal bez kwiatków, za to tulipany mają około 10-15 cm wysokości i już widać tulipana właściwego w wielu sztukach...
No to jeszcze jedno z wczoraj 8-).
Załącznik 176
Krokusiki jak ta lala...:)
Kolekcjoner już Ty nas bardziej nie wkręcaj :mrgreen:
Przyjadą cepry i całkiem Was zadepczą...
Nie ma obawy. Znamy miejsca w które cepry nie dotrą ;).
O Ceprów to się nie obawiam ,ale mam nadzieję ,że pogoda zrozumie jutro, że trzeba tworzyć na dolinie foty z krokusami :]
Jakie warunki pogodowe są u Was dzisiaj ?
Już nie pada ale pochmurno;/ opolskie
Jakie pytanie - taka odpowiedź :mrgreen:
Mało precyzyjnie zapytałam - oczywiście chodzi mi o "krokusowe" rejony :D
Dlaczego nie mogę oglądać zdjęć Kolekcjonera, gdy nie jestem zalogowany? Widzę tylko linkę, a po kliknięciu żąda logowania.
No też nie wiem czemu?
Pytanie do Kolekcjonera i Szambonura - a jak wygląda sytuacja na Kalatówkach? Pytam, bo po zeszłorocznym wypadzie z rodziną do Chochołowskiej, gdzie więcej było turystów niż kwiatków i drzew polecono nam właśnie to miejsce. Podobno też jest fioletowo, ale znacznie mnie ceprów:-)
Kolorowo i pięknie, w tygodniu właśnie planowałem się tam przejść z aparatem, tym bardziej że to raptem godzinka spaceru od mojego domu...;)
Od mojego prawie tyle samo, z tym, że samochodem :-) Dzięki
miło jest w końcu znaleźć jakieś informacje o krokusach na polanie:D Mam zamiar jechać w ten wtorek zobaczyć te piękne kwiaty. Jednak czy jeszcze większość z nich jest pod śniegiem? Jeśli tak to chyba pojadę dopiero w weekend, ale w weekend może być tłumnie! ;/
eloik Ty się nie zastanawiaj, tylko jedź.
Jest genialnie :D Między Witowem i Chochołowem możesz zdjęcia robić w ogóle nie wysiadając z samochodu :mrgreen:
Właśnie wróciłem z "polowania" na owe kwiaty . I powiem tak. że w sobotę było szaro buro i ponuro , strasznie mało światła na chochołowskiej.. Wszystko jednak zwróciło się ku dobremu i zdjęcia wyszły całkiem dobrze, sądząc po LCD w aparacie :P. :D. A tak poważnie to zdjęcia zapodam raczej jutro, dzisiaj natomiast pogoda w zakopanym bajeczna po prostu wymarzona na zdjęcia, lecz dzisiejszym celem była dolina Kościeliska i Smreczyński staw. Trzeba także dodać iż na szlakach roztopy na dużą skalę.
To fakt że pogoda była dzisiaj bajeczna :).
Kolekcjoner, szambonur dzięki piękne za pomoc, podpowiedzi i cierpliwość :D
Teraz będziecie mieli spokój... do przyszłego sezonu:mrgreen:
--- Kolejny post ---
Tak było:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
dzis też tam byłem :) - pogoda super - było światło i były krokusy :P
@Selena ładne foty
No to parę obiecanych fotek z wypadu na krokusy :)
1
2
3
4
Witów, obok bacówki (piątek 19 kw):
1.
2.
3.
4. Tylko pod nogi trzeba patrzeć.
5. Tu już z drugiej strony Tatr
6. Krokusów jakby mniej po słowackiej stronie ;)
Na Siwej Polanie w Chochołowskiej pełnia sezonu
komu nie chce się chodzić dalej, to musi się pospieszyć... długo już to tam nie potrwa...
Czyli w weekend majowy popatrzę na trawkę a nie na Krokusy :( a było tyle śniegu, nie mógł jeszcze tydzień poczekać. :(
Hmm a może by tak trochę śniegu rzucić na nie żeby nie dorosły za szybko? :> Sam wybieram się zaraz po niedzieli "na" krokusy tylko czy one jeszcze tam będą, co prawda parę postów wcześniej zostałem zapewniony, że powinny być ,ale pogoda tak szybko postępuje i na weekend majowy nawet po 30st zapowiadają... Może jakiś "przewodnik" na krokusy się znajdzie? ;)
szambonur krokusy za budką kasową są w dobrej formie czy już więdną?
Uff to może gdzieś przy schronisku jeszcze będą. Albo Hala Stoły? tam chyba powinny być, albo polanki przy czarnym szlaku Kościeliska - Chochołowska? Trochę wyżej to być może przetrwają :) Może macie jeszcze jakieś miejsca jeszcze gdzie się pojawiają to napiszcie, bo na dole to już raczej resztki będą. Dobrze myślę ??:roll:
w bardzo dobrej formie sa, ale tak jak pisalem wczesniej, nie potrwa to dlugo... obawiam sie ze na majowke to juz bedzie koncowka na Siwej ale dalej powinno byc niezle. chociaz przy samym schronisku pojawily sie pierwsze wiec mozna przypuszczac ze tez pierwsze sie tam skoncza:-)
Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
Krokusy są w pełnym rozkwicie więc może być miejscami kiepsko. U mnie w ogrodzie już się zwijają powoli :(.
a ktoś widział jak mają się w Gorcach?
A jeszcze odnośnie wypadu na krokusy ,na polanie chochołowskiej mieliśmy kontakt z strażnikiem texasu :D
;]
Jak się zakończył kontakt?
Taka ich praca..., ja ich rozumiem...;) Zdjęcia na Polanie to wtedy jak jeszcze śpią;)
Osobiście nie spotkałem się jeszcze z faktem żeby na Polanie Chochołowskiej wypisali komuś mandat... Co najwyżej spisali do notesika, reprymenda słowna... i tyle... Za chwilę krokusy się skończą..., powbijają tabliczki "Uwaga Żmije" i wszystko wróci do normy...;)
Jak szambonur napisał zostaliśmy tylko wpisani w notesik, oczywiście nie obyło się bez jakiś docinek z obu stron i na tym wszystko. Oczywiście ludzi na polanie dużo i owy strażnik texasu spisał o dziwo tylko nas nikogo więcej. No ale cóż wolę przemilczeć dalsze kwestie.
I kontynuacja jeszcze wypadu na owe kwiatki:
5
6
7
8
A ja mam takiego z dzisiejszego wypadu w Beskid Żywiecki, niestety ten był w najlepszej "formie" spośród tych co znalazłem na polanie..
Krawców Wierch
Jeszcze jedno pytanie mam, ale już tak nieco obok tematu głównego.
Jak to jest z tymi zimowitami na Siwej i Chochołowskiej ? Jest to w ogóle skala kwitnienia porównywalna do krokusów?
Pierwszy raz byłem na Krokusach w Dolinie Chochołowskiej, wyjazd bardzo udany, światło i warunki dopisały, oto jedno ze zdjęć z pleneru:)
W Gorcach pogoda dwa dni ostatnie kwietnia upalne, 1 maja był we mgle, łącznie z Gorcem. Śnieg tylko już w cieniu leży, krokusów brak, trudno stwierdzić czy już były czy dopiero się "wysypią" sądząc jednak po pogodzie jaka była końcem kwietnia to też już "po" krokusach jest. Wczoraj i dzisiaj chłodniej i nawet burzą czasem zalatuje także trzeba szukać innych obiektów ;-)
Wysłane z mojego GOCLEVER TAB T76 za pomocą Tapatalk 2