35. mam wrażenie czy mały back focus wyskoczył? robiłaś coś z twarzą tej pani?
Wersja do druku
35. mam wrażenie czy mały back focus wyskoczył? robiłaś coś z twarzą tej pani?
W rzeczy samej - front.
Pozdrawiam
Zdjęcie było robione z dosyć bliskiej odległości i dużej przysłonie, pewnie dlatego tak to wyszło. Mam trochę z tym problem :(
nie Ty, tylko Tw. obiektyw (ma problem)
jak pisałem, wykonuj po kilka zdj. tego samego motywu
Słyszałam coś o kalibracji, da radę zrobić to samemu czy potrzebny serwis ?
Zrobiłam test na planszy. Rzeczywiście wygląda na to, że to front. Zresztą sami zobaczcie:
--- Kolejny post ---
w pełnym rozmiarze tutaj : https://picasaweb.google.com/107911490768256882426/25Maja201302#5881920995311177234
Zrób pod większym kątem, bo tak to nic nie widać, i wygląda to w miarę ok.
Nie doszukuj się problemów, Twoje szkło jest ok. Po prostu AF w tych obiektywach (nawet w droższym f1.4!!!) ma dość sporą "bezwładność" co przy zdjęciach robionych z tak bliska i maksymalnie otwartej przysłonie dość często spowoduje nie trafienie tam gdzie chciałaś. Ze zdjęcia kartki wynika że jest wszystko ok - pamiętaj również że głębia ostrości nie rozkłada się równo na przód i tył od obiektu na który ostrzyłaś. Zwykle 2/3 przed i 1/3 za punktem ostrzenia jest w głębi ostrości (i tak ma być! po co Ci ostre plecy fotografowanego obiektu ;-))
Uff to dobrze, bo już myślałam, że jednak coś z nim nie tak. Dobrze, że to Wam pokazałam ;) Dzięki ;)
Jeśli masz problem z trafieniem, przymknij obiektyw o pół działki, będzie łatwiej. Co prawda uzyskasz większą głębie, ale na początek efekt i tak powinien być dla Ciebie zadowalający.
Prawda! :) pomyliłem :oops:
Przymknij obiektyw tak jak radzą koledzy, tak naprawdę dużo więcej zależy od odległości od obiektu i użytej ogniskowej niż od otwarcia przysłony jeśli chcesz uzyskać bokeh na zdjęciach. Przy fotografii całej postaci i 50mm na cropie nawet na f1.8 cięzko coś ładnego z tła zrobić, ale w zdjęciach jakie często robisz (od pasa w górę) wystarczy spokojnie jakieś f3.5 czy f4 dla ładnego bokehu w tle ;)
powinnaś była wysłać swoje zdjęcia do jakiejś galerii, a nie tu
teraz ff, za chwilę inne "nieszczęście" - tak się zaczyna odchodzenie od radosnego fotografowania i popadanie o obłęd sprzętowy
Przepraszam za to zamieszanie, koledzy mnie trochę zmartwili, że coś może być nie tak z samym sprzętem;) Pewnie macie rację, niepotrzebnie panikuję ;D
A więc, żeby nie było, że odchodzę od swojej galerii, wstawię zdjęcie ;)
37.
Ojjj, aż wstyd, że tyle czasu mnie tu nie było. Sesja na studiach pochłonęła mnie zupełnie i niestety nie miałam czasu na swój ukochany aparat.. :( Ale na szczęście już po wszystkim! :) Wracam do gry i staram się dalej:D
38.
Korzystając z wolnego czasu wrzucę coś świeżego z wczorajszej sesji :)
39.
40.
Jakieś sugestie, coś do poprawy ? ;)
W takim razie mały fotoreportaż :)
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
Jak dla mnie to na 32 jest ładna Pani a 44 najlepsza fotka. Za dużo zdjęć z tym samym motywem w jednej serii - staraj się wybierać te najlepsze 2 z modelką/modelem .
Hmm..To są zdjęcia ,zdjęcia pozowane,wakacyjne no i fajnie....{Podchodzisz zbyt blisko z obiektywem o tej ogniskowej ,to powoduje przerysowania i zniekształcenia.jak np. 43. 46. 50. [jeśli świadomie to ok.]}Cytat:
W takim razie mały fotoreportaż...
ale fotoreportaż to nie jest.
Za wiki:
"Fotoreportaż – fotograficzna zaangażowana dokumentacja życia, najczęściej przedstawiająca historie zwykłych ludzi. Stanowi zestaw min. 3 fotografii, ukazujących czas, miejsce, niewyreżyserowane zdarzenia i bohaterów w ich naturalnym środowisku. Powstał w USA jako odpowiedź na zapotrzebowanie utrwalania za pomocą obrazów ludzkich problemów.
Fotoreportaż jest znakiem; ma wywołać u odbiorcy reakcję, działając na jego zmysły i wrażliwość, często szokować, zwracać uwagę. Funkcja podpisu pod tego typu fotografią powinna być ograniczona i odwoływać się do cytatu lub aforyzmu. Twórca zdjęć fotoreporterskich nie aranżuje ich. Fotoreportaż musi oddawać nastrój i dramatyzm ukazywanych wydarzeń."
Warto IMHO uważać na słowa którymi opisujemy nasze prace, w nich wszak kryje się zamiar,plan autora...język fotografii zawiera wiele ścisłych pojęć,jednoznacznie określających rodzaj zdjęć.Nie powinno się używać ich w sposób dowolny czy niedbały .