-
Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Cytat:
Zamieszczone przez
szunaj60
Na nokaut.pl są nówki po 6770 niewielka różnica od tego gościa z allegro to może być prawda że 5mkII tanieją.
Z pewnych źródeł widziałem już po 6.699zł :) z resztą jest kilka aukcji na allegro...
Jeszcze na początku lutego widziałem 2 aukcje po 6.599zł ale chyba poszły, albo się zakończyły, bo już nie pokazują się.
ALE !!!!!!!!
Nikon D600 6300zł ? to teraz mi dało do myślenia ... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szunaj60
Na nokaut.pl są nówki po 6770 niewielka różnica od tego gościa z allegro to może być prawda że 5mkII tanieją.
tanieją bo i mk3 też tanieje, jakiś miesiąc temu pytałem w sklepie to nowa piątka była za 11400
-
Najlepiej byłoby kupić nowy za rozsądne pieniądze a jeśli używany to możliwie z jak najmniejszym przebiegiem i nie poobijany :)
Jeśli chodzi o poziom obniżki ceny 5D2 to niestety nie powala - na przestrzeni roku staniał jakieś 300zł :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Najlepiej byłoby kupić nowy za rozsądne pieniądze a jeśli używany to możliwie z jak najmniejszym przebiegiem i nie poobijany :)
Jeśli chodzi o poziom obniżki ceny 5D2 to niestety nie powala - na przestrzeni roku staniał jakieś 300zł :(
6600zł to 300zł różnicy ?:P
ja pamiętam że grubo ponad 7.000 kosztował
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Też mi się tak przypomina.
Namieszaliście mi w głowie tym postem, bo teraz właśnie się szykuję na sprzedanie mojego 5d1 i 24-105 i na kupno 5d2 używanego i tak się zastanawiam czy mi starczy i ile musiałbym dołożyć do nowego 5d2. Rozważam też możliwość kupna 6d.
-
-
Ja bym zostawił 5D i dokupił MKII, sam tak robię. Szkoda pozbywać się tak fajnego body. NOwe MKII można już kupić za 6400
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
No nie bardzo, bo dokładnie 15 m-cy temu dałem za nową sztukę 5D2 właśnie 6.900zł :)
-
trochę offtop ale mam szybkie pytanie:
co jest potrzebne przy gwarancji na 100tys klapnięć przy 5d classic po upływie gwarancji?
sama karta gwarancyjna? czy karta i potwierdzenie zakupu? czy moze samo potwierdzenie zakupu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
co jest potrzebne przy gwarancji na 100tys klapnięć przy 5d classic po upływie gwarancji?
sama karta gwarancyjna? czy karta i potwierdzenie zakupu? czy moze samo potwierdzenie zakupu?
Aparat. Serio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Też mi się tak przypomina.
Namieszaliście mi w głowie tym postem, bo teraz właśnie się szykuję na sprzedanie mojego 5d1 i 24-105 i na kupno 5d2 używanego i tak się zastanawiam czy mi starczy i ile musiałbym dołożyć do nowego 5d2. Rozważam też możliwość kupna 6d.
1500zł trzeba dołożyć do nowej 5dmk2 - tyle co nic, w proporcji do używanych które mają średnio po 3/4lata i przeważnie chodzą po 5000zł:)
mnie się jeszcze bardziej pomieszało gdy zobaczyłem Nikona D600 w cenie 6200zł :) Teraz straciłem całkowicie sens kupowania używanego 5dmk2 jedyne co się gryzie z tym nikosiem to że mam Sigme 85 w ratach na Canona i teraz sprzedać obiektyw i płacić raty, ech :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
1500zł trzeba dołożyć do nowej 5dmk2 - tyle co nic, w proporcji do używanych które mają średnio po 3/4lata i przeważnie chodzą po 5000zł:)
mnie się jeszcze bardziej pomieszało gdy zobaczyłem Nikona D600 w cenie 6200zł :) Teraz straciłem całkowicie sens kupowania używanego 5dmk2 jedyne co się gryzie z tym nikosiem to że mam
Sigme 85 w ratach na Canona i teraz sprzedać obiektyw i płacić raty, ech :)
Mi się nie chce robić przesiadki bo na każdej przesiadce się raczej traci więc nikona nie biorę pod uwagę. Chodzi mi po głowie 6d za 6,5 tys. Bodziak nowszy lepszy af i bajerów trochę więcej. Ale 5d2 to 5d2 i nie chciałbym zbytnio dokładać do sprzętu dlatego chyba będzie 5d2. Tylko raczej nowy niż uzywka.
-
używka MKII jest nieopłacalna zupełnie chyba że sie trafi na gwarancji z niskim przebiegiem nie zurzyty mocno za 4K
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
używka MKII jest nieopłacalna zupełnie chyba że sie trafi na gwarancji z niskim przebiegiem nie zurzyty mocno za 4K
To już w sumie troszkę przesada, ale z drugiej strony, ostatnio obserwuje aukcje te na granicy 5tyś i widzę że małe zainteresowanie bo potrafią być wystawione kilka razy te same body i nikt nie kupuję... zatem nie tylko ja mam taki tok myślenia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Karta gwarancyjna nie jest potrzebna ani dowód zakupu. Wystarczy oddać sprzęt do autoryzowanego serwisu - sprawdzą przebieg i naprawią nieodpłatnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Na to raczej nie licz - w tej cenie nie kupisz body na gwarancji z niskim przebiegiem .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ciekawy jestem czy jeśli ty wystawiłbyś się ze swoim 5d1 to oddasz je za 1000zł ? Bo skoro oczekujesz 5d2 na gwarancji z niskim przebiegiem za 4000 to 1000 zł za twój to chyba racjonalna cena w takim razie.
-
Kurcze nie złapaliście ironi. Przecież napisałem że takowy zakup jest nieopłacalny a te 4 tyś to wyssany z palca aburd więc bez spiny Panowie.
horak - ja nie sprzedaję swojego aparatu z którego jestem zadowolony :)
-
Ja nie wiem czy nie przejść na Nikona. Temat jest taki że kupiłem nowego Canona 5d Mark II około 3 miesiące temu (za około 9 tys). Gdybym go sprzedawał nie chciałbym mniej niż 7 tys bo aparatem zrobiłem maksymalnie 10 tys zdjęć. Trudna decyzja bo jeśli bym sprzedawał to cały zestaw. Jak myślicie ile wziąć za Canona 5D mark I (3 latek), Canona 5D mark II (3 miesiące), Lampa Canon 580 EX II (prawie nie używana - stałoogniskowe obiektywy), Obiektyw Canon 15 mm Fisheye (około 2 lata ma), Canon 50 mm 1,4 (około 1 roku ma), Canon 35 2,0 (max półroczny), Canon 85 mm 1,8 (max półroczny), Canon 100 mm 2,8 Marko (około 2 miesiące), do tego filtry na obiektywy, torba canona. Na jaką kwotę to wycenić? od razu mówię że jedynie myślę nad zmianą systemu ale to nic pewnego :) Canon niby fajne robi zdjęcia - wszystkie na stronie mojej Pkt 8 regulaminu forum ale coś mnie kręci na nikona :)
-
Będziesz miał problem ze sprzedaniem tego jako całości, bo nie wszyscy będa chcieli miec te szkiełka :) A 7 tys za MKII nie dostaniesz nigdy bo nowe chodzą po 6400 :D
-
-
Zostaw ten zestaw bo jest dobry, nie wiem po co przechodzic na nikona ale decyzja leży po Twojej stronie.
-
7tyś :D to trochę drożej niż z półki w sklepie ... gdy faktycznie można doszukać się 6400-6699zł
na Twoim miejscu nie sprzedawałbym tego 5dmk2 chyba nie ma sensu :)
-
A kto mu kazał kupować 5dII za 9 tys :-)
-
to ja swojego 5DmkII kupowałem jakieś ...2-3 lata temu za 8 tys.
-
Rozumiem że za te 9000zl to kupiłeś kpl. czyli body + obiektyw. Za body z przebiegiem 10k to dostaniesz może max 5500zł :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Za body z przebiegiem 10k to dostaniesz może max 5500zł :(
to by była dobra sumka za to body!
-
Ale o czym wy tu mówicie. 5D II kupiony kilka miesięcy temu to pełnowartościowe body prosto z linii produkcyjnej a te nowe obecnie sprzedawane to są odpady poprodukcyjne nie spełniając norm, z ukrytymi wadami, po naprawach, odnawiane i z matrycami które jeszcze kilka miesięcy temu nie przeszłyby kontroli jakości.
Ps. Nie wyrażam zgody na cytowanie powyższego tekstu w opisach aukcji, których przedmiotem sprzedaży są zakupione kilka miesięcy temu egzemplarze 5D II :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ale o czym wy tu mówicie. 5D II kupiony kilka miesięcy temu to pełnowartościowe body prosto z linii produkcyjnej a te nowe obecnie sprzedawane to są odpady poprodukcyjne nie spełniając norm, z ukrytymi wadami, po naprawach, odnawiane i z matrycami które jeszcze kilka miesięcy temu nie przeszłyby kontroli jakości.
Ps. Nie wyrażam zgody na cytowanie powyższego tekstu w opisach aukcji, których przedmiotem sprzedaży są zakupione kilka miesięcy temu egzemplarze 5D II :)
ależ masz wyobraźnie ... :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Możesz podać źródło tej ściśle tajnej informacji?
-
Co do realnej ceny używanego 5dm2 to 4.500zł (plus, minus) w zależności od stanu i przebiegu, a skala się odnosi do 5.000zł (plus,minus)
wg, mnie osiągalna cena uż. to :
za dobry stan, z przebiegiem do 10/20tyś 5.000zł
za dobry stan, z przebiegiem 30/40tyś 4.500zł
za dobry stan z przebiegiem 50/60tyś 4.200zł
za dobry stan z przebiegiem 80/100tyś 4.000zł
a powyżej 100tyś nie chcę mi się nawet przeglądać... :)
np:
"Aparat kupiony w 2009r - stan dobry, normalne ślady używania, przebieg 139tyś, jeszcze można zrobić dużo zdjęć, osobiście znam kilka przypadków gdzie migawka działa i ma 400tyś klapnięć - cena jaka mnie interesuje to 5.000zł - możliwość zakupu od ręki za 4.950zł" :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
nie wydaje mi się aby Canon lub inne znaczące firmy mogły pozwolić sobie na taki ruch, wypuszczając jakieś gnioty i tracąc jednocześnie reputację;-)
-
A o serii migawek z tytanowymi lamelkami nie słyszeliście? Canon puścił krótką serię takich migawek i to właśnie te migawki osiągają przebiegi blisko 400tys. cykli. Migawki te montowano przez krótki czas w roku 2010 w body o numerach od xxxxx do xxxxx. Migawki w obecnie sprzedawanych egzemplarzach pochodzą z eksperymentalnej i tajnej fabryki w Zimbabwe gdzie w procesie technologicznym nie używa się wody. Niestety nabywcy nowych egzemplarzy już raportują obecność dziwnego jakby piasku czy pyłu wewnątrz obudów aparatów. Są też poważne obawy o to jak te migawki będą znosiły mrozy.
Jak widzicie komputer przyjmie każdą wklepaną głupotę a wierzcie mi, że znajdą się ludzie którzy tą głupotę kupią :)
Co do wyobraźni to właśnie montuję film maturzystów o tak nieprawdopodobnej historii, że nastrój mi się udziela :)
-
-
Przyglądałem się przez pewien czas aukcją...
w cenach powyżej 4.500/4600 i wyżej praktycznie kończą się bez potencjalnego kupca, widać po 2-4razy wystawiane te same aukcje :)
ale ładnie można kupić z licytacji
Sprzedany3900zł aparat wręcz w bdstanie wizualnym 80tyś przebiegu.
Sprzedany4050zł też wręcz bd stanie 135tyś przebiegu + Grip + torba
Sprzedany4600zł też bd stan, praktycznie zero rys 50tyś przebiegu + Canon EF 50 f/1.8 II + 8gb karta
3900-4600 w tej cenach widzę że idą używki, w cenach powyżej 4600 ciężko :)
Warto licytować...
-
Za 4400zł to spokojnie można dostać z przebiegiem 30-70tyś :) w dobrym stanie itp. Wystarczy zabezpieczyć się w cierpliwość i unikać aukcji z wygórowanymi cenami, czekając na dobrą ofertę, albo licytować...
Patrz, to są aukcje które obserwowałem, i zakończyły się kupnem na takich cenach:
"ale ładnie można kupić z licytacji
Sprzedany4600zł też bd stan, praktycznie zero rys 50tyś przebiegu + Canon EF 50 f/1.8 II + 8gb karta"
tą aukcje z 220tyś. widziałem, z kilka razy była wystawiana. Moim zdaniem lepiej trochę zejść z ceny, sprzedać, niż później płacić kolejne prowizje za wystawianie aukcji :)
Masz obecnie trwającą aukcje : CANON EOS 5D MARK II - BODY - OD ZŁOTÓWKI (3035834665) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 70k przebiegu - ma duże otarcie na górnej części obudowy, ja przez to z góry skreśliłem to body - ale myślę że aukcja zatrzyma się tak na 3900/4000zł jak potrzebujesz do ekstremalnych warunków to akurat ... :)
-
chyba lepiej celować w przebieg ~50-70tys za ok. 4200-4500zł w tym momencie
-
Odpowiedź na tytułowe pytanie wcale nie jest taka prosta, bo trzeba kwestię rozpatrywać nie tylko w kontekście ceny nowego 6D (ok. 7.000 zł), lecz także 5d1, które kosztują w okolicach 3.000 zł, a są konstrukcją niewątpliwie starszą i pod wieloma względami starszą (choć to nadal dobry aparat).
-
5d classic za 2500zł powinno się wyrwać spokojnie :p
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Za 4400zł to spokojnie można dostać z przebiegiem 30-70tyś :) w dobrym stanie itp. Wystarczy zabezpieczyć się w cierpliwość i unikać aukcji z wygórowanymi cenami, czekając na dobrą ofertę, albo licytować...
Patrz, to są aukcje które obserwowałem, i zakończyły się kupnem na takich cenach:
"ale ładnie można kupić z licytacji
Sprzedany4600zł też bd stan, praktycznie zero rys 50tyś przebiegu + Canon EF 50 f/1.8 II + 8gb karta"
tą aukcje z 220tyś. widziałem, z kilka razy była wystawiana. Moim zdaniem lepiej trochę zejść z ceny, sprzedać, niż później płacić kolejne prowizje za wystawianie aukcji :)
Masz obecnie trwającą aukcje :
CANON EOS 5D MARK II - BODY - OD ZŁOTÓWKI (3035834665) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 70k przebiegu - ma duże otarcie na górnej części obudowy, ja przez to z góry skreśliłem to body - ale myślę że aukcja zatrzyma się tak na 3900/4000zł jak potrzebujesz do ekstremalnych warunków to akurat ... :)
prowizje płacisz jak się sprzeda, ale nie sprzedasz INNYMI SŁOWY oszukasz :D :> a tak to tylko tam 1zł za wystawienie, więc to duża strata nie jest ;)
-
Faktycznie z tą prowizją :)
5d spokojnie z palcem w nosie za 2.500można wyrwać w dobrym stanie:)
5dmk1 2.500zł
5dm2 4.500zł
Za więcej nie ma sensu :) Chyba że nieskazitelne body, z gwarancją, np . tylko niecały rok używane.
-
Nie mów mi o cenie 4500 bo za taką kwotę to można kupić zajechanego konia w opłakanym stanie. Jeśli zależy Ci na takim to śmiało. 5d2 w idealnym stanie z małym przebiegiem spokojnie wart jest ok 5500zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Nie mów mi o cenie 4500 bo za taką kwotę to można kupić zajechanego konia w opłakanym stanie. Jeśli zależy Ci na takim to śmiało. 5d2 w idealnym stanie z małym przebiegiem spokojnie wart jest ok 5500zł
wart jest tyle ile zapłaci kupujący
-
Tyle +- 200 pln płacą więc jest tyle wart.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
wart jest tyle ile zapłaci kupujący
Albo nikt nie zapłaci :)
5500zł to już wybryki chyba jakieś, ewentualnie z gwarancją i przebiegiem maks 15-20tyś nie tknięty rysą...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Albo nikt nie zapłaci :)
5500zł to już wybryki chyba jakieś, ewentualnie z gwarancją i przebiegiem maks 15-20tyś nie tknięty rysą...:)
5500 to kwota bardzo wysoka ale tak jak piszesz, w nienagannym stanie musiałby być
-
w styczniu kupiłem nówke, za 7100zł i nie załuję ani złotówki.
Gdybym miał sprzedać jeden z moich mk2 za 4500zł to wolę aby służył dożywotnio u mnie i pewnie tak będzie
-
Ostatnio na allegro został sprzedany mój aparat w rozsądnej cenie 5599.:lol:
Stan bliski nowemu z przebiegiem 13800 i oczywiście z gwarancją.
Canon EOS 5D Mark II (2983696659) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romked
ale to prawie jak nówka, to rozumiem tą cenę. Jeszcze na gwarancji.
Nie rozumiem tylko używanych, gdzie 2-3lata ktoś macał, aparat formalnie zjechał połowę swojej żywotności, a jest wystawiony za kilka stówek mniej niż obecnie nowy w sklepie. :)
Ja rozumiem że ktoś 3lata temu płacił za aparat 8tyś. dlatego taką cenę bierze pod uwagę przy sprzedaży, ale kupującego nie obchodzi że on płacił 8w sklepie, jak teraz jest w sklepie za 6.5 ... :P
Szukam dobrej oferty, ale nie śpieszy mi się z kupnem w ciemno zmacanego aparatu, który w każdej chwili może się zepsuć, bo nikt mi wprawdzie nie da gwarancji w jaki sposób był używany (każdy może pisać w aukcjach że chuchał i dmuchał na swoje cacko) Nie widzę sensu, żeby inwestować w używany sprzęt elektroniczny, kiedy obecnie cena używanego body stanowi aż 90% ceny nowego. Zdecydowanie wole odczekać 2-3miesiące i zakupić w sklepie ... tyle :)
-
A czy cena 5500zł za 5D MKII z przebiegiem ok. 7tys. ale bez gwarancji to dobra cena ?
-
Wydaje mi się, że te większość aparatów za pół ceny (względem nowych) to są te kupione z dotacji dla bezrobotnych na założenie własnej działalności. Wymagany okres działalności się skończył, nadszedł etap pełnego ZUSu, na rynku jest ciasno - a aparat był za darmo - więc 4,5 tys to czysty zysk.
Nadszedł czas o którym pisano już jakiś czas na forum - wysyp aparatów po "dotacjuszach"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
A czy cena 5500zł za 5D MKII z przebiegiem ok. 7tys. ale bez gwarancji to dobra cena ?
Jeżeli od TIPa możesz mieć nowy za 6200 - 6300 z gwarancją EU to moim zdaniem nie warto ... to 700 zł różnicy .... bez gwarancji to się nie opłaca.
pozdrawiam
Paweł