-
Odp: Problem z zamiennikiem baterii LP-E6 Phottix Titan w Canon 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
Rough2
Dostałem dzisiaj ten akumulator i potwierdzam, działa normalnie. Ładuje się w ładowarce, lampki migają jak przy oryginalnym, w body pokazuje stan naładowania. Oczywiście nie wypowiadam się w sprawie jakości i tego jak trzymać będzie ten akumulator, bo tego nie wiem.;-)
Aha, zwracam uwagę (zostałem powiadomiony o tym w mailu), że ta firma ma dwa rodzaje tego akumulatora, jeden działa w 6D body a drugi nie, jest to opisane wyraźnie w aukcji...
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję, za pomoc.
Radek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
Dzięki :beer:
-
-
Nie wiem, jak z wytrzymałością zamienników, ale zrobiłem wczoraj na jednym oryginalnym LP-E6 1429 zdjęć i pozostało 16% energii. Jakieś 10 godzin pracy, w tym dobre kilkanaście minut przeglądania zdjęć poza około 2 sekundowym podglądem po zrobieniu każdego zdjęcia. Może te informacje pomogą podjąć komuś decyzję. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
poszły na pniu sorry za kłopot tym, którym nie udało się ode mnie odkupić
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
Nie ma problemu, link na ebayu nadal działa.
20$ za dwa zamienniki 2600 mAh, 7,4 V.
To wychodzi 10% ceny oryginała :shock:
-
Czy kupiony zamiennik ma być rozładowany do przysłowiowego "zera", czy posiadać jeszcze trochę energii, aby uruchomić aparat ?
Kupiłem akumulator litowo-jonowy firmy Hahnel i był rozładowany całkowicie. Przerażony tym faktem, dodatkowo przeczytałem na Wikipedii..."Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu". Natomiast w dołączonej instrukcji jest napisane..."Przed dłuższym przechowywaniem akumulatora, należy w pełni go naładować następnie w pełni zużyć /w urządzeniu do tego przeznaczonym/. I bądź tu mądry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Czy kupiony zamiennik ma być rozładowany do przysłowiowego "zera", czy posiadać jeszcze trochę energii, aby uruchomić aparat ?
Kupiłem akumulator litowo-jonowy firmy Hahnel i był rozładowany całkowicie. Przerażony tym faktem, dodatkowo przeczytałem na Wikipedii..."Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu". Natomiast w dołączonej instrukcji jest napisane..."Przed dłuższym przechowywaniem akumulatora, należy w pełni go naładować następnie w pełni zużyć /w urządzeniu do tego przeznaczonym/. I bądź tu mądry.
na temat tego, czy baterie wyładowywać całkowicie przed ładowaniem krąży wiele opinii i legend
nie zauważam różnicy między zamiennikiem a oryginałem jeśli chodzi o ilość wykonanych zdjęć na baterii (która btw jest ogromna - 1200(?) bez GPS)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
na temat tego, czy baterie wyładowywać całkowicie przed ładowaniem krąży wiele opinii i legend
nie zauważam różnicy między zamiennikiem a oryginałem jeśli chodzi o ilość wykonanych zdjęć na baterii (która btw jest ogromna - 1200(?) bez GPS)
Efekt pamięci - tu napisano że dotyczy Ni-CD jak i Ni-Mh, natomiast oryginalne LP-E6 są litowo-jonowe, które to mają inne wady:
"Poziom samorozładowania bardzo zależny od temperatury, wahający się od 8% na miesiąc przy 21 stopniach, do około 40% przy 40 stopniach. Trwałość, około 400-1200 cykli. I BARDZO nie tolerują głębokiego rozładowania. A teraz najciekawsze, są to dość niebezpieczne ogniwa. Mogą się zapalić lub nawet eksplodować od wielu fajnych rzeczy, na przykład: ładowanie za dużym prądem, rozładowanie za dużym prądem (a więc w konsekwencji przegrzanie), także przegrzanie od przykładowego zostawienia urządzenia na słońcu, nie wolno ich także zgniatać, mrozić, etc. No ale, ale, skoro są tak niebezpieczne to czemu się ich używa? Nie wiem czy usiłowaliście kiedyś rozebrać ogniwo Li-cokolwiek. Gdybyście usiłowali, to w 90% znajdziecie w środku troszkę elektroniki, ona ma za zadanie kontrolować stan pracy ogniw, temperaturę, prądy ładowania/rozładowania i w momencie wykrycia anomalii – ma odłączyć ogniwa, trwale bądź chwilowo, kwestia tego jaką wykryje anomalię. Pamiętacie może wielkie akcje z wymiana baterii notebooków HP, Sony, a nawet Apple? No to najprawdopodobniej wadliwe układy kontroli właśnie. Nie wspominając już o kliku samozapłonach laptopów, czy też wybuchających iPodach. Mówiłem, że Li-ion nie lubią mrożenia? Tracą od niego pojemność nieodwracalnie, iii mają ten paskudny nawyk tracenia pojemności nawet jeśli nie są używane, po prostu z upływem czasu, nawet leżąc na półce będą marniały."
Autor: Kaworu link1 link2
-
Widzę, że problem pozostał nierozwiązany, mam dokładnie taki sam z 6d
-
rozwiązany: kup inne baterie
-
Problem został rozkminiony.
(mogę się legutko pomylić bo podaję z pamięci)
- oryginalny Canon - 260 zł - na ceneo dużo linków do sprzedawców
- oryginalny Canon - 200 zł - na canon-board, gdzieś mi przeleciała taka cena
- podróba Newell - 160 zł
- inne podróby sprawdzone - linki na allegro w wątku
- podróba DSTE - 30 zł (10$) - link na ebayu, Hong Kong, transport do miesiąca
Przy zakupie firmowych (100-160 zł) Phottix, Hama, Hahnel trzeba sprawdzać.
Właściwie wątek można uzupełnić tylko o informacje kiedy Phottix, Hama, Hahnel będą kompatybilne i zamknąć.
-
Podróby DSTE przyszły po 10 dniach, mimo zapowiedzi że do 25 dni roboczych. Ale to nie żaden komplet tylko dwie osobno opakowane baterie.
W ładowarce po kilku minutach już była naładowana, pewnie ładowana fabrycznie. W aparacie chip rozpoznany jako właściwy.
Po naładowaniu do pełna nakręcenia 2 minutowego filmu, formacie karty i pstryknięciu 540 zdjęć aparat pokazuje 53% naładowania.
Te wskazania wyglądają na dokładne z rozrzutem ponad 5%, bo po filmiku było 80%, a godzinę później było 85%.
Tak więc za 20 $ jest spokojnośc, że się nie zostanie bez prądu w trakcie sesji lub jakiegoś pleneru.
Jeszcze sprawdzę jak działa z GPSem.
Na opakowaniu z dwóch stron jest podana strona producenta ťŞęÉľç×ÓÉĚÎń www.jngsj.gov.cn//°ŽŇŔÁŤĆˇĹơţĘÎ www.gzayl.com, który w Chromie wyświetla fajny komunikat:
Oj! Ten link wygląda na uszkodzony.
-
58% - stan naładowania zamiennika DSTE po 60 godzinach działania GPS (aktualizacja co 5 minut) przy wyłączonym aparacie.
Chyba bardzo dobrze; oryginał Canon został zjedzony przez GPS po jednej nocy, ale możliwe że aktualizacja była częstsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzki
Podróby
DSTE przyszły po 10 dniach, mimo zapowiedzi że do 25 dni roboczych. Ale to nie żaden komplet tylko dwie osobno opakowane baterie.
W ładowarce po kilku minutach już była naładowana, pewnie ładowana fabrycznie. W aparacie chip rozpoznany jako właściwy.
Po naładowaniu do pełna nakręcenia 2 minutowego filmu, formacie karty i pstryknięciu 540 zdjęć aparat pokazuje 53% naładowania.
Te wskazania wyglądają na dokładne z rozrzutem ponad 5%, bo po filmiku było 80%, a godzinę później było 85%.
Tak więc za 20 $ jest spokojnośc, że się nie zostanie bez prądu w trakcie sesji lub jakiegoś pleneru.
Jeszcze sprawdzę jak działa z GPSem.
Na opakowaniu z dwóch stron jest podana strona producenta
ťŞęÉľç×ÓÉĚÎń www.jngsj.gov.cn//°ŽŇŔÁŤĆˇĹơţĘÎ www.gzayl.com, który w Chromie wyświetla fajny komunikat:
Oj! Ten link wygląda na uszkodzony.
Twoje DTSE mają różne numery seryjne i da się je rozróżnić w body?
-
1 DSTE ma numer 9c8881b, 2 DSTE ma numer 8c989c7, Canon ma numer 3993d92b - więc tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzki
- podróba Newell - 160 zł
Chyba 3 sztuki... Nowa seria Newell też ma indywidualne numery seryjne i można rejestrować w body.
-
kilka słów w kwestii "wytrzymałości" - w tym tygodniu zamiennik w 6D zrobił dwa ślub czyli 3000 zdjęć na jednej baterii
-
3000 zdjec na baterii to jednak jest wyczyn, jaka bateria?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
kilka słów w kwestii "wytrzymałości" - w tym tygodniu zamiennik w 6D zrobił dwa ślub czyli 3000 zdjęć na jednej baterii
Pokaż, bo nie uwierzę (licznik) :) Oryginały przy standardowej prawy wystarczają na 1200 +- zdjęć u mnie. Newell raz podpiąłem i było ok. 1000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Pokaż, bo nie uwierzę (licznik) :) Oryginały przy standardowej prawy wystarczają na 1200 +- zdjęć u mnie. Newell raz podpiąłem i było ok. 1000.
też w to nie uwierzę... Mnie udawało się osiągać wynik zbliżony do 3000 ale na gripie gdzie były dwa nowe oryginalne akumulatory...
-
Troche mi szkoda aparatu by takie testy robic, ale tryb seryjny, wyjac karte, wcisnac spust i... 3000 klapniec migawka moze by sie udalo na jednej baterii :). Przy 4,5 klatki/s powinno zajac jakies 11-12 minut.
-
Używa ktoś tego Phottixa z 5d III ?
-
Cześć
A co powiecie na to że zamiennik nie działa ale oryginał również ?
Cały czas ładowarka świeci jednostajnie na pomarańczowo i szybko... pierwsze 20 sek ok a później właśnie to co opisalem.
Chodzi o canona 6d
-
Masz na mysli to, ze oryginal nie chce sie naladowac?
-
Dokładnie...
a posiadam jeszcze zamiennik Hahnel v2k i to samo... naprawdę niewiem o co chodzi.. sprzęt za kupę kasy a problem z podstawową sprawą jaką jest zasilanie...
-
Masz kogoś, u kogo mógłbyś sprawdzić swój aku i vice versa?
Dziś padł mi 5d (nie włączał się, nie reagował) i też myślałem, że to wina aku. Skończyło się tak, że musiałem go reanimować nowym firmware.
Nie grzebałeś w firmware?
-
Nie, kupiłem z najnowszym 1.1.3 a sprawdzę to chyba w sklepie tam gdzie kupowałem body...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Używa ktoś tego Phottixa z 5d III ?
Ja testowałem dzisiaj z 5D mkIII, działa. Sprzedawca pokazywał mi też w sklepie, że ten sam akumulator działa bez problemu w 6D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrabo
Ja testowałem dzisiaj z 5D mkIII, działa. Sprzedawca pokazywał mi też w sklepie, że ten sam akumulator działa bez problemu w 6D.
ok, zastanawia mnie jego żywotność oraz czy jest dobrze identyfikowany (w menu) przez aparat i ładowarkę?
-
U mnie oba akumulatory widzi i rozpoznaje.. pokazuje wskaźnik naładowania..nr seryjny baterii itp tylko, że obu nie ładuje. ..tam gdzie kupowałem samo body to mieli jeszcze zestaw z obiektywem...podejde jutro i dam znać czy to wina baterii czy ładowarki. .
Pozdrawiam
-
Cześć.
A więc byłem właśnie w sklepie, gdzie kupowałem body i na szczęście mieli jeszcze 6D na stanie więc Pani wyciągnęła mi 2 ładowarkę i wszystko działa... czyli baterie są ok.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
ok, zastanawia mnie jego żywotność oraz czy jest dobrze identyfikowany (w menu) przez aparat i ładowarkę?
Mój 5D mkIII rozpoznaje akumulator (wyświetla wszystkie informacje w menu). Ładowarka również widzi akumulator i ładuje go bez problemu. Co do wytrzymałości jeszcze nie mogę się wypowiedzieć, bo nie zrobiłem nawet 3 cykli, po których zdaniem producenta aku osiąga pełną wydajność.
-
Tnx chrabo.
Gdzie kupowales?
-
Kupiłem go w sklepie Fotobros w Kielcach (ul. Aleja Solidarności 15a).
Tutaj masz link do ich sklepu internetowego: Phottix Titan LP-E6
Nie sugeruj się pudełeczkiem na zdjęciu, w opisie przedmiotu jest zaznaczone, że obsługuje 5D Mark III. Ja dostałem w innym pudełeczku, na którym było już zaznaczone wsparcie dla 5D mkIII i 6D.
-
Bazując na zamiennikach to w porównaniu Newella i Fotoamigo, to który wypada lepiej ?
-
Na Studenckiej w Krakowie w sklepie na F też już mają Phottixy z nowym chipem. Kilka dni temu kupiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Na Studenckiej w Krakowie w sklepie na F też już mają Phottixy z nowym chipem. Kilka dni temu kupiłem.
Testowałeś? Ile zdjęć wytrzymuje? Czy jest rozpoznawany w body (można odczytać przebieg itd)?
-
Na razie naładowany czeka na swoją kolej ;).
Ładowarka bez problemu go naładowała, body widziało, ale w boju jeszcze nie użyłem, by się bardziej wypowiedzeić ;)
Na pudełku jest info, że jest to model do 6d i 5dmkIII.
Jak miałem zamiennik do 60d to miał niebieską naklejkę, a tu jest czarna.
W sklepie zapewniwali, że ludzie kupują i probelmów nie zgłaszają.
Dam znać po użyciu, ale po pierwszych cyklach to trudno będzie powiedzieć pewnie.
-
Witam wszystkich,
noszę się z zamiarem zakupu baterii. Oczywiście mam dylemat z cyklu oryginał vs. zamiennik. Wiadomo może coś w sprawie tych nowych Phottixów dedykowanych do 6D? Znalazłem takie coś: Akumulator Phottix LP-E6 Canon 60D 6D 7D 5D Mk II (3529911882) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
@Bangi - przetestowałeś już swój zamiennik? Jak wygląda kwestia wskazywania poziomu energii?
Pozdrawiam
-
Stary , stać Cie na 6D to nie dziaduj i kup oryginał a nie ludziom d...e zawracasz ...
-
Adamie - dziękuję za wnikliwą analizę mojego problemu, niemniej chętnie pozawracam rzeczone cztery litery tym, którzy są w temacie i potrafią się w nim wypowiedzieć. Na koniec duża prośba - nie zaglądaj mi do portfela.
-
Bez problemu da się już kupić. Mam dwa. Na pudełkach jest napisane, że specjalnie do 6d i 5d mk III.
W Radomiu na Air Show, 6d + Tamron 70-300 VC USD, dużo zdjęć seryjnych, prawie cały czas stabilizacja, dużo śledzenia i wciskania przycisku do połowy, AF ciągły, przeglądanie i usuwanie na bieżąco - wynik ok. 1250 zdjęć :shock:
-
@Bangi, piękne dzięki za info. A jak wygląda kwestia poziomu naładowania? Wskazuje czy nadal historie typu "padło na trzeciej kresce"?
-
U mnie żadnych problemów z tym nie ma.
-
A ja kupiłem zamiennik w fotoamigo. Zadziałał z 6d bez problemu. Nie wiem jak z wydajnością bo mam go krótko, ale robi dobre fizyczne wrażenie tzn np. jest ciężki.
-
Panowie, ale nie "dziadujcie" ;-) Stać Was przecież... :-P
PS. Dzięki wszystkim za podpowiedzi!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arhuku
Panowie, ale nie "dziadujcie" ;-) Stać Was przecież... :-P
PS. Dzięki wszystkim za podpowiedzi!
To taki protest przeciw naciągaczom z Japonii :)
-
Od zawsze używam 4 baterii.Zawsze 2 oryginalne i 2 zamienniki.Taki zestaw pozwoli na zrobienie kilku tys fotek.Nigdy nie sprawdzalem ,ile fotek wytrzyma bateria,bo po zauważeniu "zniku" jednej kreski zmieniam na następny akumulator.Phottix -ten zamiennik jak na razie bardzo dobrze sie sprawuję.Nawet ,gdyby umarł za 4 miesiące ,to przy tej cenie warto go kupic i używać.Nie ma się co bać zamienników :)
-
Zamienniki Phottix-a to dobra alternatywa dla oryginału , bo porządnie wykonane i trwałe. Cena też zbytnio niska nie jest , bo ok. 100zł, ale IMHO warto kupić.
Ostatnio pojawiły się aku NEWELL z nowym chipem w atrakcyjnej cenie 59zł - miał ktoś do czynienia z tym zamiennikiem ??
-
Ja używam zamiennika NEWELL (ta nowsza wersja ze znaczkiem +). Można na nim pstryknąć tyle samo zdjęć co na oryginale (mnie wychodzi ~600, ale ja dużo przeglądam, bawię się itp). Na razie ładowałem go dopiero sześć/siedem razy tak więć o trwałości nie mogę nic powiedzieć, ale cena 56 zł robi swoje- niech tylko wytrzyma rok. Oczywiście pokazuje stan naładowania, można go zarejestrować w body, ładuje się normalnie.