Długa recenzja Nokii Lumia 1020
Porównanie 1020 z 808:
Podsumowanie 11-stronicowej recenzji:
Conclusion & Gallery: Do you need 41 megapixels? Our Nokia Lumia 1020 camera review: Connect
Wersja do druku
Długa recenzja Nokii Lumia 1020
Porównanie 1020 z 808:
Podsumowanie 11-stronicowej recenzji:
Conclusion & Gallery: Do you need 41 megapixels? Our Nokia Lumia 1020 camera review: Connect
Co można wyciągnąć z RAWów Lumii:
http://www.spidersweb.pl/2014/01/nok...mia-black.html
Zaskakująco dużo. Szkoda, że gdy miałem ją do testów, to nie było jeszcze softu Black.
Generalnie jako zastępstwo kompaktu to ten aparatotelefon ;) spisuje się świetnie. Pliki bez żadnego grzebania doskonale się nadają jako zdjęcia pamiątkowe.
Galeria zdjęć z 1020. Jak na smartfon, to naprawdę sporo potrafi.
NOKIA LUMIA 1020
Ja (jak gram) wesela pstrykam Lumką 1020 :roll:
No cóż, jakość (niezależnie jak rozumiana) zdjęć to złożenie własności/jakości obiektywu + matrycy + softu oraz kompetencji autora zdjęcia.
W smartfonach są obiektywy które mają (w przybliżeniu) taki sam kąt widzenia (jak lustrzankach, czy kompaktach), ale z powodu konstrukcji tych urządzeń ich rzeczywista ogniskowa różni się znacznie (nie mówiąc już o jakości odwzorowania)
Wpływa to dramatycznie na możliwą do uzyskania głębię ostrości, uzyskiwaną perspektywę czy też zniekształcenia. Możliwości twórczej interpretacji ujęcia bardzo ograniczone.
Smatfony dają fajnie prezentujące się na ekranie zdjęcia pamiątkowe. I to tyle i ... aż tyle.
jp
Tylko że akurat Lumia 1020 ma wyjątkowe, jak na smarftona, możliwości fotofraficzne.
Właśnie z uwagi na dużą (jak na smarfony, ale także na kompakty) matrycę i całkiem sensowny obiektyw.
Matryca o powierzchni takiej jak w kompaktach Fuji X10 i X20, większa nieco od tej z kompaktów Olympusa XZ-1, XZ-2 czy serii Canonów G10, G11...
Nie znam konstrukcji obiektywu ale Lumnia ma grubość 10,4mm więc obiektyw nie może zajmować więcej niż (długość) 5-6mm.
Wielkość matrycy jest istotna, ale to obiektyw (w połączeniu z matrycą) decyduje o możliwości aparatu i jakości zdjęć
jp
6 soczewek, ten obiektyw z 1020 to nie jest jakaś prostacka, smartfonowa konstrukcja typu jedna soczewka
ok, jakość obrazu może być dobra ale tym niemniej ogniskowa jest bardzo mała ze wszystkimi skutkami (głębia, perspektywa, ..).
Ponadto w erze cyfrowej porównywanie wielkości fizycznych matryc prowadzi na manowce.
Liczy się ilość pikseli i ich cechy/jakość. Może być mniejsza fizycznie matryca o większej ilości lepszych pikseli i będzie dawała lepsze zdjęcia od większej fizycznie matrycy i mniejszej ilości pikseli.
Monitora i drukarkę "nie obchodzi" z jakiej powierzchni fizycznej matrycy pochodzą piksele, liczy się jedynie ich liczba.
jp
Zdjęcia z Nokii są poprawne. Coś jak przyzwoity kompakt. Tyle i aż tyle.
Piszę to na podstawie już ponad rocznego użytkowania.
L 1020? Dla mnie - az tyle, bo smartfona mam zawsze przy sobie.
Nokija 808 ;)
Nokia 1020 to interesujacy wybryk technologiczny, ale sam zdecydowanie pozostałbym jednak z iphonem 5s jako zwinna kamera co to zawsze przy sobie.
Nokia jest według testu poniżej zadziwiajaco mydlana poza centrum kadru i również bardzo powolna w starcie i między zdjęciami, co już by mnie bardzo irytowało.
Internet jest ciagle pełny wymadrzań, że mały piksel to musi być bardziej szumiacy obrazek i prw fizyki pan nie zmienisz. Oczywiście to nieprawda, bo ilość pikseli i obróbka może ten szum zmniejszyć. Piksele w nokii sa mniejsze niż w iphonie, ale szum na wyższych iso jest na przyzwoitym poziomie.
Apple iPhone 5s or Nokia Lumia 1020: Which Camera is Better? | PCMag.com
Przedw wszystkim cenowo jest dziś różnica między tymi aparatmi. Apple z modnym jabłuszkiem kosztuje dużo więcej:
- iPhone 5S 32GB na Ceneo kosztuje 2,3 tysiąca PLN,
- Lumia 1020 to dziś 1,4 tysiąca PLN (też 32GB)
iPhone 5s ma matrycę 1/3'', iPhone 4S miał 1/3.2''. Apple chwali się o 15% większą powierzchnią matrycy, ale to jest 15% więcej od maleństwa. Rozmiar jest taki sam jak w Lumii 920/925 (która nawiasem mówiąc potrafi zrobić ładne zdjęcia), ale jest wyraźnie mniejsza od smartfonów specjalizujących się w fotografii.
Sony Xperia Z1 czy Samsung Galaxy S4 mają matrycę 1/2.3'', czyli już większą (typowy rozmiar z tanich kompaktów). Kompakty premium dostawały większe matryce - albo 1/1.63'' (Panasonic LX5, Olymus XZ-1, XZ-2 czy seria Canonów G10, G11...) lub nieco większe 2/3'' jak Fuji X10, X20.
I taką ma właśnie Lumia 1020 - 2/3'' (czy 1/1.5'' - to to samo).
Większą miała Nokia 808 (1/1.2''), ale część fotograficzna zrobiła się już za gruba, i był to aparat na martwym już systemie Symbian (choć miał on swoje zalety).
Czyli z iPhonem dostajemy matrycę mniejszą od tych w tanich kompaktach, a z 1020 dostajemy matrycę jak w kompaktach premium. Co by soft nie wyprawiał w iPhonie, fizyki nie oszuka. A gabaryty sprzętu podobne. Co do ostrości - z mniejszej matrycy łatwiej uzyskać wszystko ostre, sof może wyostrzać bardziej, albo fotografujący może zrobić po prostu nieostre zdjęcie.
Lumia 1020 faktycznie może zwalniać, jeśli robi się zdjęcia w RAW przy pełnej rozdzielczości 41Mpix z PureView. Procek musi to przeliczyć.
Ale aprat potrafi też łączyć pixele w grupy i robić zdjęcia zmniejszone 5Mpix (z mniejszymi szumami).
Ale ogólnie telefon jest szybki i przy typowym smartfonowym użytkowaniu chodzi płynnie.
I jeszcze - dla fotografujących - do Lumii jest też bardzo użyteczna fotograficznie obudowa z dodatkową baterią, gwintem statywowym i przyciskiem migawki:
O rozmiarach matryc w smartfonach trochę jest tutaj:
Rozmiar sensora w smartfonach | Czy duża matryca jest lepsza?
No nie, nie, nie, chyba nie zajrzałeś do tego testu. Nie, że ktoś zrobił nieostre zdjęcie, test był robiony systemem Imatest tak jak optyczne i inni, i po prostu niestety wyszło, że obiektyw Lumii jest mydlany przy brzegach, a iPhona trzyma ostrość na całej powierzchni kadru. Co nie dziwi, bo tyci obiektywik Lumii jednak musi pokryć znacznie większą matrycę. Różnica wielkości matryc jest o wiele wieksza niż między FF i cropem. Czyli zdjęcia zoomowane będa ostre, ale na szerokim 28mm jednak brzegi będa mydlane.
Poza tym, soft nie robi cudów w iPhonie tak bardzo jak właśnie w Lumii, gdzie piksele są składane do kupy żeby redukować szum. Co z tego, że matryca iPhona jest mniejsza, kiedy piksele sa większe, a rozdzielczość 8 Mpix i tak wystarczy w telefonie? Przewagi Lumii to cyfrowe zumowanie no i właśnie te sztuczki programowe z szumem (jedno i drugie wchodzi całkiem dobrze). Fizyke jednak Lumia oszukała, bo ma znośne szumy mimo ekstremalnie małych pikseli (jeszcze raz powtórzę: mniejszych niż w iPhonie - bodaj 1.15um vs. 1.5um).
No niestety, z tego testu wynika, że nie chodzi płynnie, i nie jest szybki, tylko powolny jak żółw w porównaniu z iPhonem, nawet kiedy robi zdjecia 5MPix (czyli mniej niż iPhone, który ma 8 MPix). Bo właśnie to grupowanie pikseli procek musi przeliczyć. Ciągle kilka sekund między zdjeciami, nie mówiąc o szybkich seriach w iPhonie.
podłączę się pod temat; z androidowych flagowców (s5, z2, g3, one) który najlepiej sobie poradzi w kiepskich warunkach oświetleniowych jeśli zarówno chodzi o zdjęcia jak i o filmy ? mam teraz lg l9 i jego kamera to katastrofa, nagrywa gorzej niż poprzedni samsung wave 1...
Panasonic DMC-CM1 z 1-calową matrycą - smartfon na Androidzie:
Panasonic Lumix DMC-CM1 - Optyczne.pl
Panasonic announces Lumix DMC-CM1 smartphone with 1-inch sensor: Connect
Widzialem sporo sampli z CM1 - wydaje mi sie, ze Nokia 808 moze spac spokojnie dalej. Osobiscie uzywam wlasnie N808 - udalo mi sie kupic za ladna cene 445zl (komis), potem sie okazalo, ze lewy mikrofon dziala slabiej niz prawy - wadzi jedynie w filmach, ale zwrocono mi 100zl :)) Wiec cena 345zl cieszy. Na ta nokie napalalem sie od dawna, ale jakos szkoda mi bylo wiecej kasy dac za telefon. Obecnie gdy juz go mam, dalbym spokojnie te 600-700 za najtansze uzywki - zwyczajnie warto! Jestem pod wrazeniem zdjec, uzywam glownie trybow i rozdzielczosci PureView czyli 5 lub 8mpix = tyle mi wystarcza, pliki nie zawalaja miejsca, a jakosc takich zdjec jest... hmm genialna. Nie wiem ile jest prawdy w opisach dzialania PureView, ale dziala niesamowicie. Czy faktycznie "analizuje i wybiera" najlepsze pixele z matrycy, czy nie - widac w 1:1 niesamowita plastyke i detal.
Brakuje mi nieco lepszego makro - 15cm to nieco za malo, ale mam zawsze dwie soczewki +4 i +8 w kieszeni male, wiec da sie zyc :)
Kilka sampli prosto z aparatu (5mpix i 8mpix pureview tryb). Na dole z prawej mozna sciagnac oryginal. Jedno zdjecie (trzcina) pod slonce.
https://www.dropbox.com/sh/ne2d9iiqz...bzaFNXDNa?dl=0
Symbian dla mnie osobiscie nic strasznego - dla mnie ma to filmowac, robic zdjecia oraz dzialac jako telefon.
Co ciekawe, porownujac zdjecia z olkiem EPM1, to ta nokia daje lepszy obrazek - kolor, szum, plastyka... ISO/szumy podobnie wychodzily, oczywiscie Nokia bije na leb juz samym faktem posiadania natywnego ISO 50... Ale ustawione na ISO 200 aby olek dal natywniej najnizej szum wychodza bez roznic.
Potwierdzam że Nokia 808 to świetny sprzęt. Bardzo żałuję że ją sprzedałem, miałem ją okoo 1.5 roku. Sporo fajnych zdjęć nią zrobiłem, przesiadłem się na androida (Nexus 5) niby fajnie system rozwijany i bardzo przyjazny ale telefon bardzo bezpłuciowy. Nokia świetnie leży w ręce, działa płynnie, bateria trzyma bardzo długo, rewelacyjne zdjęcia. Problem jedynie z aplikacjami których jes zwyczajnie mało - wina uśmiercenia systemu. Choć te najważniejsze dla mnie są tzn. SportTracker (bardziej funkcjonalny na Symbiana niż na androida gdyż ten na robot nie liczy kalorii) no i świetne Mapy nokii offline. Brak Cała reszta tylko na plus. Szkoda że nie ma alternatywy w Androidzie - przesiadka na 1020... hmm nie podobają mi się kafelki. Miałem i nie bardzo chcę wracać. Coraz częsciej myślę czy by sobie nie kupić noki 808. Dzowni robi świetne zdjecia i może służyć jako nawigacja :)
Jak na tamte lata to aparat wybitny, fakt. Tylko telefon to już skansen, taki :)
Mnie cieszy że z każdą generacja coraz lepsze aparaty w komórkach, i to także w budżetowych modelach. Tania lumia wypluwa mi nie gorsze zdjęcia od topowej xperii, starszej o rok.
To zalezy jak sie patrzy ;)
Skansen dla "gadżeciarza" lub osoby, ktora musi miec androida (soft), bo pod wzgledem zdjec jeszcze nic lepszego nie zrobiono (moze 1020, ale lepszych zdjec nie robi).
Mi on ma dzwonic, wysylac sms, filmowac i robic zdjecia :)
Posiadam 808-kę od 2013 roku (wygrałem w konkursie foto)... Nie da się opisać jaka jest wspaniała!
- Moja recenzja telefonu Nokia 808 PV
- Zdjęcia wykonane przy użyciu 808-ki
- Patent na uchwyt do nakręcania wysokiej jakości filtrów fotograficznych i konwerterów na 808-kę
Powiem tylko tyle, że mam Canon EOS 5D Mark I i telefon (Nokia 808 PV) momentami przewyższa jakością zdjęć pełnoklatkowego klasycznego 5D (są ostrzejsze i bardziej bogate w szczegóły kolorystyczne). Szczególnie jak używasz aplikacji CameraPro i ustawisz wartość jakości zdjęć na 100% oraz pełne 41,5MP to pliki zdjęć mają rozmiar 35-45MB na zdjęcie (stąd wymagana jest do tego telefonu najlepiej karta 64GB SDXC z zapisem 45MB/s co w połączeniu z wbudowaną 16GB daje nam 80GB na zdjęcia i filmy).
Znajdź mi po stosunkowo przystępnej cenie telefon który ma matrycę minimum 1,2" z dobrym obiektywem to pogadamy o tym skansenie ;) Bo ja w telefonach poza ich oczywistą funkcją telefoniczną patrzę na jakość zdjęć i filmów. Niby istnieje telefon co ma większą matrycę a jest nim Panasonic CM1 bazuje on na Androidzie 4.x i ma matrycę 1" i obiektyw Leica ale w Polsce nie da się go nadal kupić (mimo iż jakiś rok temu premiera jego była) a ze sprowadzeniem z Anglii kosztuje ok 4 000 zł :/
Telefon jako taki to skansen. Martwy OS., bardzo mala ilosc aplikacji. To wystarczy.
Nie rozumiem ,co fanatycy gadżetów robią wśród sympatyków/użytkowników "prawdziwych aparatów".
IMHO:
A sio
na foum: gimbaza+komóra
Przepraszam ale coś Ci się pomyliło! Mi jakoś aktualizacje cały czas przychodzą (do aplikacji takich jak GG, WhatsApp, FastTube (klient YouTube), Nokia Maps, SymDVR (appka w stylu rejestrator wideo do samochodu z zapisem współrzędnych GPS na filmie), TrackAWay (Tracker GPS), CompassPro (zaawansowany kompas), i wiele wiele innych. Wsparcie Symbian OS jest do połowy 2016 roku. Mało Aplikacji? Od czego jest Market Aplikacji oraz OpenSourceowe appki dostępne na SourceForge - Download, Develop and Publish Free Open Source Software a Garmin na Symbiana też nie ma problemu. Obecną wersję jaką posiadam to Garmin City Navigator Europa NT 2015.40 zatem nie widzę problemu w kwestii aktualności oprogramowania :]
Nic mi sie nie pomylilo. Mialem Nokie C7 i niestety zdania nie zmienie.
miło Cię widzieć/czytać, Siudym
ach, stara gwardia CB...
To może se zakupie taką nokie czy innego szajsunga a oddam w dobre ręce moje lustro z klamotami??
nawet śluby taką komórką obskoczysz;)
a ja takich nie lubie :)szybko sa zrysowane ;/
Dzisiejsze z N808 :)
Trzeba chyba zweryfikować swoje poglądy.
Pojawiła się potrzeba wydrukowania zdjęcia
skadrowanego do rozmiaru 54cm x 26cm i powieszenia na ścianie
ze smartfonu HTC One (stary, bez rozbudowanej części fotograficzne, 4Mpix)
Plik zdjęciowy *.jpg miał rozmiar 2688 x 1520 pix,
f = 3,8mm (28mm), f/2.0, 1/5000sec, ISO 125
Byłem pełen obaw co wyjdzie ale zaskoczyło mnie pozytywnie.
Grafik w labie z trudem dał się przekonać że to ze smartfonu
zdjęcie (dostosowane do internetu)
Photo: Ania : pomnik holokaustu | USA2015_Floryda album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
widok zdjęcia na ścianie
Photo: galeria salon2b | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
Jak długo jeszcze będą kupowane np. lustrzanki z coraz większymi matrycami oraz coraz droższe obiektywy
skoro większość zdjęć i tak jest oglądana (o ile w ogóle) na monitorach a dużych wydruków jest bardzo mało (info z labu) ?
jp
Obstawiam że rozdzielczość ustawiana z wycinka matrycy, stąd zmiana ogniskowej.
Dziala to tak: (chyba nigdzie wczesniej taki patent nie byl stosowany, ale nie mam zbytnio info). W CameraPro mozna oczywiscie full z sensora zgrac, sa lekko zaciemnione rogi ale bez tragedii).
http://3.bp.blogspot.com/-8DfIcdMmnW...808+Sensor.JPG
Z ciekawosci zrobilem porownanie JPG nokia vs fuji s3 pro (niestety nie mam canona, a fajnie zrobic z jakims 20D takie porownanie - ale mysle, ze rywal i tak dla nokii ok, bo s3 bylo bardzo chwalone za jakosc zdjec/kolory itd).
Fotki to JPG bezposrednio z aparatow, ustawienia mozliwie podobne, ale nie ruszane zostaly kontrasty itd (ustawilem jedynie tryby ala kolor/balans takie same)
https://www.flickr.com/photos/siudym...57657099630175
Aha Fuji ustawione na DR 400% JPG - czyli opcja ratujaca highlight'y i podnoszaca dynamike JPG z aparatu. W zdjeciach nokii widac, ze technologia PureView takze podbija dynamike zdjec, bo roznic wcale takich duzych nie ma.